Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-06-06, 04:31 PM   #1
天星碼頭高達
Insane Gamer
簡稱:天碼高達

註冊日期: Nov 2006
XBox Live GamertagEdinburghPier
Thumbs up 呢套真係笑唔出:美國版《六神合體》The Mighty Orbots

1984年作品。

呢套「美版」好唔同,唔係好似RoboTech或者金剛戰神o甘,將超時空要塞、南十字宮、百獸王同十五機合體等原作左剪右剪炒埋一碟。而係拿左六神合體個玩具原型,重新畫一套《六神合體》!

「笑唔出」唔係因為佢拍得差,而係因為撇除佢「太兒童化」o既機設造型,成套劇o既畫工真係甚至好過好多依家拍o既日本機械人TV動畫。 (全冇偷格)

曾幾何時,日本TMS代工o既2D美國動畫真係天下無敵。

唯一攪笑係套片因為俾《百變雄師》o個間公司告,所以要被腰斬。
(但係《百變雄師》並唔係六神合體個玩具o既設計者)

* 其中一集合體場面
* OP及片段(大奸角似十足霸王之卵)

此篇文章於 12-06-06 05:34 PM 被 天星碼頭高達 編輯。
天星碼頭高達 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-06, 04:45 PM   #2
神名レオ
Game Master
紅蓮團

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDleoayu
的確,只係講畫面o既動感已經比現今o既機械人動畫高出成皮
正確d講,係以前制作動畫o既人認真過呢家個班

舊 12-06-06, 04:51 PM   #3
大情大性武大帝
God of Gamer
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
lee d就係好典型當D細路傻既態度!
總之機械人你味睇囉…

舊 12-06-06, 04:58 PM   #4
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
以前就知有套作品,想不到今天終於可見識到了
不要說這套了,以前很多美國動畫製作質素也很高的,可惜現在……
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-06, 05:14 PM   #5
oogami
帝國華擊團

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: 李奧涼介 查看文章
的確,只係講畫面o既動感已經比現今o既機械人動畫高出成皮
正確d講,係以前制作動畫o既人認真過呢家個班
我諗除左勇者王, M0, 機動戰艦, 真三一係比較好... 其他機械人動畫都係麻麻地.

- 做工務員之路 -
oogami 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-06, 06:11 PM   #6
失業中年漢
Game Master
真係失業啦:(

註冊日期: May 2002
呢套野係咪之前hk播過架呢? 黑色機械人個造形好熟口面...

真係好似六神合體...

此篇文章於 12-06-06 06:13 PM 被 失業中年漢 編輯。 原因: 加圖
失業中年漢 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-06, 07:57 AM   #7
黑咪 破壞大王
地上最頹廢人間

註冊日期: Mar 2003
Arrow

百變雄師同六神合體玩具都係BANDAI的....
黑咪 破壞大王 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-06, 10:16 AM   #8
nick

註冊日期: Sep 2002
原版好好多

NDS GAME FC
mph FC: nick 0601-9706-0534
content fc:nick 3007-1618-1079
動森fc:5369-4190-3879

wii fc
3221-5238-1799-9879 //pm fc /4424-6802-0768 //mkwii fc 105.2621-2747-8510//日動物之森 fc: /3738-3048-3107 惡魔:3652-5761-5259

3ds:2363-5574-3483
nick 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-06, 10:34 AM   #9
6eo
美波様!

註冊日期: Nov 2005
引用:
作者: oogami 查看文章
我諗除左勇者王, M0, 機動戰艦, 真三一係比較好... 其他機械人動畫都係麻麻地.
我相信仲有好多唔錯的機人片...
又唔好咁快下結論

勁熱血的 gunbuster呢???
full metal panic呢? fafner呢?

求其都講到好多唔錯的機人動啦
6eo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-06, 12:26 PM   #10
法修
Game Master
Ace Killer

註冊日期: May 2004
個機械設定都好慳水慳力

法修 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-06, 04:04 PM   #11
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
引用:
作者: 法修 查看文章
個機械設定都好慳水慳力
連「六神合體」最大賣點既「內視圖」都無埋…

舊 12-07-06, 04:40 PM   #12
天星碼頭高達

XBox Live GamertagEdinburghPier
引用:
作者: iamleoluk 查看文章
我相信仲有好多唔錯的機人片...
又唔好咁快下結論

勁熱血的 gunbuster呢???
full metal panic呢? fafner呢?

求其都講到好多唔錯的機人動啦
拿幾乎令Gainax破產o既《飛越嶺峰(包括製作費)》呢套OVA同人地o既TV動畫比,係人都輸喇。
舊 12-07-06, 04:41 PM   #13
天星碼頭高達

引用:
作者: nick 查看文章
之不過好多定格
(當然我鐘意日版六神個設計多好多)
舊 12-07-06, 04:47 PM   #14
天星碼頭高達

引用:
作者: 黑咪 破壞大王 查看文章
百變雄師同六神合體玩具都係BANDAI的....
日本的確係
但百變雄師當年o係美國o既生產線係Tonka
而Tonka都冇引入到六神合體個design

攪笑係Tonka係90年代又俾Hasbro收購左
舊 12-07-06, 07:45 PM   #15
mightyatom
Junior Member

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: oogami 查看文章
其實數近呢幾年,"電童"都算水準之作
mightyatom 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-06, 11:10 AM   #16
macgyver
Game Master
反loli恊會會長

註冊日期: Aug 2004
想當年星期日要早起身睇明珠台才可看到

論壇跳轉

現在的時間是 09:46 AM

手機版 | APP版