Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 11-10-20, 05:25 PM   #26
野良猫
God of Gamer
肥倫

註冊日期: Feb 2008
直銷網有貨
有冇人見其他地方都有?唔想出咁遠
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-20, 05:27 PM   #27
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: 野良猫 查看文章
直銷網有貨
有冇人見其他地方都有?唔想出咁遠
你玩完後說說 和農村正的分別
手感好不好之類 ?

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-20, 07:00 PM   #28
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

註冊日期: Sep 2003
想問知唔知日版到左貨未呢?
lunn 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-20, 07:15 PM   #29
野良猫
肥倫

188行入手ns版
反正都係志在睇日文唔一定要日版
好幾間都3字但有間賣295

引用:
作者: rinxlun 查看文章
想問知唔知日版到左貨未呢?
唔見有

此篇文章於 11-10-20 08:28 PM 被 野良猫 編輯。
舊 11-10-20, 09:12 PM   #30
yuhchan5
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2008
PSN  IDmartinchan1986
XBox Live GamertagMrMidatumn
引用:
188行入手ns版
反正都係志在睇日文唔一定要日版
好幾間都3字但有間賣295

唔見有
師兄有冇測評
yuhchan5 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-11-20, 10:12 AM   #31
野良猫
肥倫

戰鬥冇朧村正咁高速但都打得好爽唔會有悶場
有啲位仲可以利用地形將敵人吹飛過去扣血(敵人撞敵人都會扣血),唔係單純只用角色去解決,變化性較大
有招式學,連毛巾都有招式學唔係單純拉去敵人背後用
有時一場戰鬥要打兩三個WAVE,哩點反而比村正好
因為村正真係幾多時間都係趕路,當時真係嫌打得有啲唔夠喉WWW

種米部份都幾仔細
除咗每棵真係要自己去插(可以叫NPC幫手,但睇過劇情的話…唉,都係自己嚟啦WWW),每棵嘅距離都係自己定
之後就係放水,自己只係略知種米大概係點所以水位只放到啱啱遮哂蘿莉腳掌就算(對,水位都要自己調
但因為唔敢長開入水同放水口所以每次都係自己去調水位
塊田亦會有雜草生長所以要不時清理,佢又唔係話一日除一次就夠
日頭除完,出去做魔物獵人後番嚟都有雜草

收成到,因為唔知收割時唔得嘅稻會直接割消失以為冇事所以一口氣將全部稻割哂,結果只有兩札成功(拍手)WWW
因為成功的話會原地變成一堆稻

之後就係曬乾,但冇知識下唔知要曬所以揀咗即時收成
其實應該成個夏天甚至秋天都要曬吧

跟手就係脫穀,都係可以自己嚟或叫NPC幫手
再嚟就係用鎚打穀,根據打嘅次會變成唔同嘅米
例如玄米

以上就係種米流程
而完成後會有份詳細報告
提及成長情況、水量、日照時間等等等等
現實都未必有哩啲數據到吧……痴線的WWW(好的意味)

另外一讚嘅係戰鬥主要為咗打料打食材
而食材設有保質期通常為一至兩日,過咗期就會消失
但亦可以加工做成豬肉乾之類嘅加工品,加工品保質期為無限,但要求嘅係需要一定數量先加工到

簡單講就係打完獵番去食飯時睇下有咩多就做成加工品
剩落嚟嘅先做成晚飯食咗佢
唔會只係每次打獵都可以留住一堆食物去到後期出現唔駛打獵都有足夠食物嘅情況

P.S
CV搵大空直美配真係好到位
舊 11-11-20, 12:16 PM   #32
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
戰鬥冇朧村正咁高速但都打得好爽唔會有悶場
有啲位仲可以利用地形將敵人吹飛過去扣血(敵人撞敵人都會扣血),唔係單純只用角色去解決,變化性較大
有招式學,連毛巾都有招式學唔係單純拉去敵人背後用
有時一場戰鬥要打兩三個WAVE,哩點反而比村正好
因為村正真係幾多時間都係趕路,當時真係嫌打得有啲唔夠喉WWW

種米部份都幾仔細
除咗每棵真係要自己去插(可以叫NPC幫手,但睇過劇情的話…唉,都係自己嚟啦WWW),每棵嘅距離都係自己定
之後就係放水,自己只係略知種米大概係點所以水位只放到啱啱遮哂蘿莉腳掌就算(對,水位都要自己調
但因為唔敢長開入水同放水口所以每次都係自己去調水位
塊田亦會有雜草生長所以要不時清理,佢又唔係話一日除一次就夠
日頭除完,出去做魔物獵人後番嚟都有雜草

收成到,因為唔知收割時唔得嘅稻會直接割消失以為冇事所以一口氣將全部稻割哂,結果只有兩札成功(拍手)WWW
因為成功的話會原地變成一堆稻

之後就係曬乾,但冇知識下唔知要曬所以揀咗即時收成
其實應該成個夏天甚至秋天都要曬吧

跟手就係脫穀,都係可以自己嚟或叫NPC幫手
再嚟就係用鎚打穀,根據打嘅次會變成唔同嘅米
例如玄米

以上就係種米流程
而完成後會有份詳細報告
提及成長情況、水量、日照時間等等等等
現實都未必有哩啲數據到吧……痴線的WWW(好的意味)

另外一讚嘅係戰鬥主要為咗打料打食材
而食材設有保質期通常為一至兩日,過咗期就會消失
但亦可以加工做成豬肉乾之類嘅加工品,加工品保質期為無限,但要求嘅係需要一定數量先加工到

簡單講就係打完獵番去食飯時睇下有咩多就做成加工品
剩落嚟嘅先做成晚飯食咗佢
唔會只係每次打獵都可以留住一堆食物去到後期出現唔駛打獵都有足夠食物嘅情況

P.S
CV搵大空直美配真係好到位
似乎可以一入,但都係想等有日限先買,可能要正日之後先會見街
舊 11-11-20, 01:22 PM   #33
sugoteam
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2005
引用:
似乎可以一入,但都係想等有日限先買,可能要正日之後先會見街
我都等緊日森寄隻限定版番嚟,樓上師兄好詳細,攪到好心急想玩!
由手機版發出
sugoteam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-11-20, 03:01 PM   #34
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
作者: sugoteam 查看文章
我都等緊日森寄隻限定版番嚟,樓上師兄好詳細,攪到好心急想玩!
由手機版發出
岩岩響信和買左日版
好似係最後一隻
舊 11-12-20, 11:45 AM   #35
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

註冊日期: Dec 2001
《天穗之咲稻姬》Steam版 定價比台灣高 中國玩家鬧爆日本遊戲商

https://unwire.hk/2020/11/12/steam-c...r-overpricing/

neo2046 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-20, 11:07 AM   #36
wang2009hk
Game Master

註冊日期: Nov 2009
3DS Friend Code2750 1121 2042
PSN  IDWang2008hk
XBox Live Gamertagwang2007hk
https://news.denfaminicogamer.jp/news/201112c

種米宣傳成功啦~XDD
一堆人上政府機構找資料~ww

舊 11-13-20, 11:19 AM   #37
野良猫
肥倫

引用:
作者: wang2009hk 查看文章
https://news.denfaminicogamer.jp/news/201112c

種米宣傳成功啦~XDD
一堆人上政府機構找資料~ww
初時都有諗過搵種米攻略
但如果唔係自綁要幾年內爆機的話,一般靠遊戲入面嘅講解都夠
而且素材基本上唔夠用,尤其木魂,令哂嚟種田啲技能玉都冇升過

就算水位同溫度控制有咩影響都有卷物會提到,其實都好夠了
簡單啲就係種米期間盡量投入資源同肥料,咁收成時能力升幅自然大
舊 11-13-20, 11:43 AM   #38
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
幾時煮飯妹先識整豬肉 我打D豬返黎佢竟然無manu係用 我D肉晒晒

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-20, 12:03 PM   #39
holsety
Ultimate Gamer
http://www

註冊日期: Oct 2003
請問依家ps4中文版實碟幾錢

舊 11-13-20, 12:14 PM   #40
野良猫
肥倫

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
幾時煮飯妹先識整豬肉 我打D豬返黎佢竟然無manu係用 我D肉晒晒
整豬肉乾?
夠數量就可以叫佢整

同埋發現食材壞哂都有用
用嚟做肥料而且加全部能力值,只係會令啲稻米中毒
可以用其他素材去中和又或者應該有農藥,因為蟲同病都有解藥
舊 11-14-20, 01:37 AM   #41
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
好景switch 日限入手
行哂mk比我搵到最後一盒日限

switch 版唔係間間有,好多間都賣哂
唔知係少人鋪入定多人買

舊 11-14-20, 11:44 AM   #42
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
作者: ELT 查看文章
好景switch 日限入手
行哂mk比我搵到最後一盒日限

switch 版唔係間間有,好多間都賣哂
唔知係少人鋪入定多人買
今次無事先訂Game
所以要自己四出去搵
好似真係好小地方有入到日限

想買日版Game可能真係會越來越難…
舊 11-14-20, 12:46 PM   #43
ELT
Lunar使者

引用:
今次無事先訂Game
所以要自己四出去搵
好似真係好小地方有入到日限

想買日版Game可能真係會越來越難…
有心買限定版都唔會買行版
但日限好2極化,一係即冇貨,一係一街都貨
為左保證自己買到,唯有訂或者出貨果日即去game鋪捕住

舊 11-14-20, 01:54 PM   #44
風間鈴木仁

註冊日期: Sep 2007
Wii U ID任天堂 Fans
Nintendo Switch ID任天堂超級 Fans
3DS Friend Code2017 5200 8860
PSN  IDs813leon
XBox Live Gamertags813 g
引用:
作者: holsety 查看文章
請問依家ps4中文版實碟幾錢
大約 $ 300 左右

PS系總共 6080隻GAME,PSN LV602
PSN HK暫時排名 318,362 全球最佳排名10771,12212
https://asia.playstation.com/cht-hk/
SONY PS NEW GAME http://psnprofiles.com/games
CAPCOM:http://www.capcom.co.jp/ MINI NEOGEO
SEGA:https://sega.jp/soft/ + DSi GBA GB MINI/MD
任天堂:https://www.nintendo.co.jp/sp/index.html
風間鈴木仁 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-20, 07:46 PM   #45
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: ELT 查看文章
有心買限定版都唔會買行版
但日限好2極化,一係即冇貨,一係一街都貨
為左保證自己買到,唯有訂或者出貨果日即去game鋪捕住
我見限定版好似係跟本設定集,想問日限同行限入面跟嘅嘢一唔一樣?

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-20, 08:31 PM   #46
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
作者: 呂鳳仙 查看文章
我見限定版好似係跟本設定集,想問日限同行限入面跟嘅嘢一唔一樣?
日版係
英文版好似仲有一款限定版係有個御守
舊 11-15-20, 09:44 AM   #47
holsety
Ultimate Gamer
http://www

註冊日期: Oct 2003
有把加15%礦量的武器,係主動技定被動技?

舊 11-15-20, 04:13 PM   #48
ELT
Lunar使者

引用:
作者: 呂鳳仙 查看文章
行版唔知有咩, 日版就有:
盒內物件

Switch Game: Sakuna: Of Rice and Ruin
Special Illustrated Box
140-page Art Book

舊 11-16-20, 08:31 AM   #49
sun-rance
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2003
3DS Friend Code0473 7834 1912
中日限付送基本上一樣,但中文版畫集內容都係中文,以限定版來說都算有誠意,反正價格又差唔遠

sun-rance 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-20, 11:15 PM   #50
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
實普版300元
差唔多啦

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] Dragon Ball Xenoverse 2 | PS4, XB1, NS | PS4 DBX2 DX版 11月22日發售 steve 電視遊戲討論版 198 03-11-22 06:04 PM
[多機種] スーパーロボット大戦T | PS4 NS | 發售中 mario0606 電視遊戲討論版 1015 04-26-19 01:56 PM
[多機種] [PS4/NS/PSV] 嘘つき姫と盲目王子 | 日本一 enishi 電視遊戲討論版 4 05-28-18 01:13 PM
[多機種] 魔界戰記Refine | PS4, NS neo2046 電視遊戲討論版 1 04-19-18 10:20 PM
[多機種] L.A. Noire︱NS/PS4/XB1 安安 電視遊戲討論版 33 11-13-17 10:37 PM

現在的時間是 11:12 PM

手機版 | APP版