Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 06-27-10, 07:35 PM   #26
~牙~
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: 機場美少年 查看文章
唔係邊得閒幫你賣廣告吖,
又唔見佢講其他無行貨的日版動畫BD碟評。
我等埋日版台版一到再對比下

永別了, DD 黑SABER
<呢個LOGO實在係太嘔心了
~牙~ 目前離線  
舊 06-27-10, 08:19 PM   #27
rorimoe
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
手上有日版同港版
其實如果唔做AB test
好難睇到有什麼分別

P.S. 電視係sony 40" bravia X

此篇文章於 06-27-10 08:24 PM 被 rorimoe 編輯。
rorimoe 目前離線  
舊 06-27-10, 08:29 PM   #28
joeypong
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2003
PSN  IDjoeypong
XBox Live Gamertagjoeypong
引用:
作者: rorimoe 查看文章
手上有日版同港版
其實如果唔做AB test
好難睇到有什麼分別

P.S. 電視係sony 40" bravia X
AB test係咩黎?可唔可以簡單解釋下?THANKS...

joeypong 目前離線  
舊 06-27-10, 08:40 PM   #29
mario0606
The One
G101一ノ瀬はじめ

註冊日期: Oct 2006
3DS Friend Code4553 9940 3673
PSN  IDedward_hk2011
引用:
作者: joeypong 查看文章
AB test係咩黎?可唔可以簡單解釋下?THANKS...
我估係兩樣野拍埋同時開住比較

2000:F91、Strike、紅渣
1000:電池、V仔、黑MK2、IJ(拉克絲)
PSN ID:edward_9105

曼聯迷M群:group659819@msnzone.cn
歡迎曼聯迷進入討論

**舊有成員請轉Skype入新群,ID:mario910502
mario0606 目前離線  
舊 06-27-10, 09:06 PM   #30
Ikari
エヴァンゲリオン

PSN  IDikarilo
引用:
其實關於畫質呢個問題今日蘋果日報都有講:

http://hk.apple.nextmedia.com/templa...rt_id=14177065

我自己都係用37" LCD TV+PS3呢D唔專業的器材播放,老實講未必分別到同日版的差距,
但我都認同筆者講的畫面偏光問題,我以為自己睇完"刻意"偏暗版1.01 DVD先會有錯覺2.22BD光了添。

音效方面我都係聽 DTS-HD MA,但其實我都係攪唔明 DTS-HD MA、TrueHD呢D格式,
而且家中只有5.1CH的 Home Theatre 根本出唔到咁多聲…
DTS HD同DD Ture HD都係無壓縮音效,如果你部Amp支援呢類音效解碼的話理論上係最好聲。
Ikari 目前離線  
舊 06-27-10, 09:26 PM   #31
Moron of Sonic
猪突猛進.魔魂

註冊日期: Nov 2005
映像特典係dvd版度?
我見本小册子全部都印dvd only....

舊 06-27-10, 09:28 PM   #32
joeypong

引用:
作者: Moron of Sonic 查看文章
映像特典係dvd版度?
我見本小册子全部都印dvd only....
BD獨立出,40-50蚊左右...

舊 06-27-10, 09:42 PM   #33
Moron of Sonic
猪突猛進.魔魂

註冊日期: Nov 2005
引用:
BD獨立出,40-50蚊左右...
有冇圖可看?
我買碟時見不到有賣呢...

舊 06-27-10, 09:45 PM   #34
joeypong

引用:
作者: Moron of Sonic 查看文章
有冇圖可看?
我買碟時見不到有賣呢...
7月9日先出...

舊 06-27-10, 10:27 PM   #35
雪代緣
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDyukishi
貼多張開箱圖先
第一次買近4位數的BD...

雪代緣 目前離線  
舊 06-27-10, 10:57 PM   #36
~牙~

畫質當然係一個因素, 我都相信唔到多微粒個D位唔會分到, 但我真係唔鐘意呢間所謂代理
個包裝我見到真係唔開胃, 個盒D用料洗唔洗咁差
我手上有一隻日版序, 我唔知日版破會唔會都係咁差啦, 呢點先保留
唔計佢個特典賺多筆,
個間公司班MARKETING都好有問題, 俾人插到暈後就自動減價, 一減就減幾十
然後D人插佢特典啦, 又整隻吉CD出嚟安撫, 而唔係用加優惠卷方式俾人平D買埋隻特典碟...
最後係我個人睇法
我買左港版破, 邊個可以CONFIRM我會有港版序﹖
日版序就一開波買了, 日版破我唔要求有張菲林, 係YAHOO BID一隻返嚟都係300內
再唔係以後日版儲, 台版傳教用都OK

此篇文章於 06-27-10 11:01 PM 被 ~牙~ 編輯。
~牙~ 目前離線  
舊 06-27-10, 11:09 PM   #37
makapura

註冊日期: Jan 2007
引用:
作者: ~牙~ 查看文章
畫質當然係一個因素, 我都相信唔到多微粒個D位唔會分到, 但我真係唔鐘意呢間所謂代理
我手上有一隻日版序, 我唔知日版破會唔會都係咁差啦, 呢點先保留
唔計佢個特典賺多筆,
個間公司班MARKETING都好有問題, 俾人插到暈後就自動減價, 一減就減幾十
然後D人插佢特典啦, 又整隻吉CD出嚟安撫, 而唔係用加優惠卷方式俾人平D買埋隻特典碟...
最後係我個人睇法
日版序就一開波買了, 日版破我唔要求有張菲林, 係YAHOO BID一隻返嚟都係300內
港版預訂期間一直都係同一個價,有減過咩?
至於吉CD,同插唔插無關喎,預訂開波時已講明有神秘禮品。
不過,如果唔需要粵語配音或英文字幕的話,今次港版真係完敗給台版。按台版官網公布的圖片,除了加了中文字幕,整隻碟基本上沒有改動日版內容,這就是fans想要的。
makapura 目前離線  
舊 06-27-10, 11:15 PM   #38
小樹
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2005
XBox Live GamertagLeo8896
引用:
作者: 雪代緣 查看文章
貼多張開箱圖先
第一次買近4位數的BD...

我係第12409
你係第幾?
小樹 目前離線  
舊 06-27-10, 11:15 PM   #39
joeypong

引用:
作者: ~牙~ 查看文章
唔計佢個特典賺多筆,
最後係我個人睇法
乜特典原來係攞黎賣唔係送架?

舊 06-27-10, 11:19 PM   #40
唔好記住我
God of Gamer
嗚~~

註冊日期: Feb 2003
對我黎講$238算係抵架啦... 不過最好出埋序..
唔好記住我 目前離線  
舊 06-27-10, 11:22 PM   #41
~牙~

引用:
作者: makapura 查看文章
港版預訂期間一直都係同一個價,有減過咩?
至於吉CD,同插唔插無關喎,預訂開波時已講明有神秘禮品。
不過,如果唔需要粵語配音或英文字幕的話,今次港版真係完敗給台版。按台版官網公布的圖片,除了加了中文字幕,整隻碟基本上沒有改動日版內容,這就是fans想要的。
$268 > $238
關於台版, 你同我睇到GE資料一致
我甚至聽人講過成套BLURAY係MIJ
只係加一條中文字幕入去

~牙~ 目前離線  
舊 06-27-10, 11:22 PM   #42
makapura

註冊日期: Jan 2007
引用:
乜特典原來係攞黎賣唔係送架?
BD特典碟稍後至出,賣幾十蚊,兩隻加埋其實同台版價錢相差無幾,所以未買的話,直接買台版來得簡單。
makapura 目前離線  
舊 06-27-10, 11:32 PM   #43
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: makapura 查看文章
香港版的動畫影碟硬係要配上中文比唔識睇字幕的小朋友當卡通片咁睇…

開拓多一個市場。

舊 06-27-10, 11:53 PM   #44
Led Mirage

註冊日期: Feb 2003
引用:
香港版的動畫影碟硬係要配上中文比唔識睇字幕的小朋友當卡通片咁睇…

開拓多一個市場。
佢班友到而家都唔明白
會攞3舊水出黎買既人, 根本係唔睇佢個中文配音既

人を変えるのは、心。
心を変えるのは、たった一言の言葉で足りる。』
スマガ -STAR MINE GIRL-
http://bbs.a9vg.com/read.php?tid=609322&fpage=1
http://bbs.a9vg.com/read.php?tid=348911&fpage=1
http://bbs.a9vg.com/read.php?tid=310854&fpage=1
Led Mirage 目前離線  
舊 06-28-10, 02:21 AM   #45
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
其實
特登拎日版港版來比
然後好努力咁搵畫面分別
真係好事?比你分到又有咩得著?
跟本就係特登搵野出來整到自己唔開心一樣

咁辛苦作賤自己為咩....
我真係理得佢50GB定25GB啦.
你可以話我無要求.不過我唔計較呢d野,真係睇得輕鬆又開心
雷火武 目前離線  
舊 06-28-10, 02:46 AM   #46
joeypong

引用:
作者: Deviantnip 查看文章
其實
特登拎日版港版來比
然後好努力咁搵畫面分別
真係好事?比你分到又有咩得著?
跟本就係特登搵野出來整到自己唔開心一樣

咁辛苦作賤自己為咩....
我真係理得佢50GB定25GB啦.
你可以話我無要求.不過我唔計較呢d野,真係睇得輕鬆又開心
可能搵到覺得自己好威啦...

舊 06-28-10, 08:58 AM   #47
~牙~

我的話, 畫質都算係次要, 之前個POST都講左
只不過係由包裝, 特典, 序會唔會出番呢三個點睇
已經連隻港版開都唔想開(未開個盒邊已經甩緊色)
總好過某D人見到係香港出就一味剩係識讚
係, 係平日版一半, 但正如樓上有網友講, 你要完整版2.22破, 根本就需要接近HKD300
有D人剩係一味識讚, 但又好多野都唔知(定扮唔知﹖)
在我角度, 港版唯一抵讚, 就係多條廣東話聲, 除此以外, 別無優點

個人意見, 多有得罪
況且香港D所謂代理, 出得有心機GE都唔會多
係台版連埋運費都差唔多呢個情況下, 有埋序, 就算個盒紙質都係咁差(有可能, 不過少, 參考序DVD)
起碼我都叫儲到一套完整先
補充:
啱啱查番銀行條數, 台版序+破,加運費信用卡扣左我508.77HKD

此篇文章於 06-28-10 09:05 AM 被 ~牙~ 編輯。
~牙~ 目前離線  
舊 06-28-10, 09:09 AM   #48
IDGAF
The One

引用:
作者: Led Mirage 查看文章
佢班友到而家都唔明白
會攞3舊水出黎買既人, 根本係唔睇佢個中文配音既
中文配音我當係攪笑版睇多次…
但絕對不會係吸引我買碟的原因。

我覺得片商最大的貢獻就係引入呢套戲可以係香港戲院上。

如果可以選擇希望可以好似PS3 GAME咁由日本生產內容/格式統一,
只係加返中文字幕就可以了。

舊 06-28-10, 09:18 AM   #49
rorimoe
Crazy Gamer

我自己咁睇
要質素會揀日版
要平會揀港版
兩者冇衝突
一分錢一分貨
我自己唔會expect港版做到日版質素
會唔出埋序我覺得唔係咁重要
(序我買左美版bluray)
rorimoe 目前離線  
舊 06-28-10, 09:27 AM   #50
IDGAF
The One

引用:
作者: rorimoe 查看文章
我自己咁睇
要質素會揀日版
要平會揀港版
兩者冇衝突
一分錢一分貨
我自己唔會expect港版做到日版質素
會唔出埋序我覺得唔係咁重要
(序我買左美版bluray)
要中文又要質素又要平過日版就要買台灣版了。

其實行版如果唔"送"果D贈品,
以$238的價錢佢出唔到CUT了影像特典但BD容量更高(唔知畫質有無提升了)的版本呢?
成本問題定生產速度問題?

不過,都買了又睇了,又覺得問題不大的就算了,
我估套戲完晒之後,應該仲會有一個加強版BOX SET搶錢吧?
到時如果有愛先再揀個高質素版買多次都得。

希望個故事真係有個大家都睇得明的圓滿結局啦。

關閉主題

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 次回作「シン・エヴァンゲリオン新劇場版:|I」公開未定丨「新世紀エヴァンゲリオン」連載クライマックス あと2回で完結を迎える Vol.7 money 日本動漫畫討論版 1014 07-30-13 08:56 AM

現在的時間是 10:39 AM

手機版 | APP版