Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館 > 照相館研習區

主題工具 顯示模式
舊 09-14-09, 09:46 PM   #51
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: KKH 查看文章
我不覺得隨影有什麼問題... 我也是隨影的~

而且隨影才是真王道~

總比炒冷飯好. 我看了就覺得浪費時間.
但我覺得不可能天天有新相呢...
因為不是每天都可拿住相機出去返工的...

舊 09-14-09, 10:03 PM   #52
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
對, 所以也沒有人說不可以. 只是炒冷飯貼完又貼的, 令人本來有所期望但卻失望而回.
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-09, 11:12 PM   #53
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: M-eye 查看文章
但我覺得不可能天天有新相呢...
因為不是每天都可拿住相機出去返工的...
<---存貨已經out of stock,每天都在R爆頭的人
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-15-09, 11:19 AM   #54
萬能俠
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
先謝炳~

#001 其實是刻意留那麼多的黑位,看看別人會有什麼睇法~~ (原來不喜的人較多)

-----
我呢兩日脫了期,所以沒有貼相
因為有一些類似KTN 所說的感覺。

既然連自己那天也想不到有什麼好拍,夾硬拍出來然後post 上黎,
那相片都冇乜炳的價值。

p.s. 但希望自己唔好以"想不到有什麼好拍" 而勁脫期

AF-S 70-300VR 4.5/5.6 + Ais 35mm 2.8
萬能俠 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-09, 11:07 PM   #55
IamO
God of Gamer
無聊人一號

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: seetold 查看文章
奧的
#002/365
如果只影葉上水珠,應該有更加好的方法...
相中線條太多,close up集中表達水珠可能比較好
引用:
作者: 真 三一萬能俠 查看文章

#3 - 我揀了這張, 是因為個人好喜歡這類相,慢慢引導去最遠處~
謝謝指導,
希望下一張會令大家喜歡

舊 09-19-09, 10:45 AM   #56
IamO
無聊人一號

http://gaforum.org/showpost.php?p=8055170&postcount=8
邪氣小貓 #08
這張好有趣, 透過玻璃拍的嗎

舊 09-19-09, 10:47 AM   #57
邪氣小貓
Crazy Gamer
喵~

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDXieQiXiaoMao
引用:
作者: IamO 查看文章
http://gaforum.org/showpost.php?p=8055170&postcount=8
邪氣小貓 #08
這張好有趣, 透過玻璃拍的嗎
不是。

重複捕光了三次

舊 09-19-09, 10:48 AM   #58
IamO
無聊人一號

明白了
這方法我下次也會試試看.

舊 09-20-09, 12:01 AM   #59
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
>萬能俠
新兩張建築物我覺得比之前好耶

>首領
#015是什麼?
白蕉?

>X&Y
#002 Over了,不過我覺得蠻有趣的

>夏諾諾
#007顏色配搭不錯的說

>M8(現在是M9了?)
都係最鍾意#001的說...光線,表情,角度都讚
#011構圖,顏色都不錯

>搖搖
#007我嫌右邊攞得太多的說

>奧
#005如果後面球場有"內容"的話會成張相唔同晒呢
#008 PS斬掉重練...先別說路牌的邊位...有咩可能一支Wide鏡影出黎會路牌後碌柱就Blur了?
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-09, 12:28 AM   #60
搖搖
Eternal Flame™
永遠的毛毛王子↓

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDARMY_Momo
引用:
作者: ビスケット 查看文章

>搖搖
#007我嫌右邊攞得太多的說
有機會影同類相既時候再留意下,謝謝

舊 09-20-09, 03:10 AM   #61
IamO
無聊人一號

引用:
>奧
#005如果後面球場有"內容"的話會成張相唔同晒呢
#008 PS斬掉重練...先別說路牌的邊位...有咩可能一支Wide鏡影出黎會路牌後碌柱就Blur了?

下次再留意一下

#008斬掉了原來的, 放回未斬之前
http://gaforum.org/showpost.php?p=8056980&postcount=8

舊 09-20-09, 10:49 AM   #62
smallchi
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: seetold 查看文章
相太多...

smallchi
001/365
飛機+晚霞
但下方黑得黎都幾礙眼...
如果多番d detail 會好d...
尤其係右面條橋...
003/365
四隻小貓...
雖然冇特別...但反差是不是推得高左少少....
謝丙 !!

001 - 下次會注意黑位 ...
因為唔影條橋另一面係山仲無野睇, 但齋影飛機+晚霞又好似單調d

003 - 因為隻貓好兇, 想個感覺硬D
smallchi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-09, 03:44 AM   #63
M-eye
菜鳥蛋

我覺得夏諾諾的那隻鴿子好Q啊....

還有呀飛的啫喱啊....
好Q....

怎麼我都是喜歡那些有趣的畫面多呢....???

此篇文章於 09-21-09 03:47 AM 被 M-eye 編輯。
M-eye 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-09, 03:49 AM   #64
M-eye
菜鳥蛋

引用:
>M8(現在是M9了?)
都係最鍾意#001的說...光線,表情,角度都讚
#011構圖,顏色都不錯
看來柔和向的人像還是很人喜歡的....

舊 09-21-09, 03:57 AM   #65
M-eye
菜鳥蛋

邪氣小貓的010 / 011
係我最喜歡的一類作品....超喜歡...
請問是用DIANA還是H記的...
用邊隻菲林...??
可是供嗎@@~

舊 09-21-09, 09:52 AM   #66
邪氣小貓
Crazy Gamer
喵~

引用:
邪氣小貓的010 / 011
係我最喜歡的一類作品....超喜歡...
請問是用DIANA還是H記的...
用邊隻菲林...??
可是供嗎@@~

是 Diana

菲林係 lomography 自家的 120 黑白菲林,iso 100

舊 09-21-09, 11:01 AM   #67
M-eye
菜鳥蛋

引用:
作者: 邪氣小貓 查看文章

是 Diana

菲林係 lomography 自家的 120 黑白菲林,iso 100
謝謝呀..唔該....
但好想問下點解你找到個高位影馬路行人的...??
定係用了加長鏡頭配件...

但我估好似係坐在雷車上影下去的...對嗎??

此篇文章於 09-21-09 11:10 AM 被 M-eye 編輯。
舊 09-21-09, 11:24 AM   #68
邪氣小貓
Crazy Gamer
喵~

引用:
但好想問下點解你找到個高位影馬路行人的...??
定係用了加長鏡頭配件...

但我估好似係坐在電車上影下去的...對嗎??
冇用長距,只係跟機 kit 鏡。

冇錯,係電車上層影的

舊 09-21-09, 01:22 PM   #69
夏諾諾
Senior Gamer
平民

註冊日期: Aug 2008

>ビスケット
#007顏色配搭不錯的說

謝謝 ビスケット

很喜歡你的相片呢 ^^ 很夢幻
我覺得拍照很難表現這種感覺丫

>M-eye
我覺得夏諾諾的那隻鴿子好Q啊....

等左佢對我回眸一笑(?)好耐 終於等到一張 XD
當天公園很多鴒子
太多反而有點難捕捉重點呢

==============================

個人貼的相都不是即日拍即日貼
都是以前拍下的, 經過揀選才放上來
感覺放上自己覺得還算是滿意的照片
作為交流的話才有價值 ^^ 也覺得是一份尊重吧
夏諾諾 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-23-09, 12:48 AM   #70
M-eye
菜鳥蛋

受到邪氣小貓的影響...
我今天影了些6 x 6的Lomo 效果的菲林味作品...

總算知道如何發揮E-P1 的6x6玩法影得似Diana了...
但要配合鏡頭...

首要邊沿強力失光的....還要有大幅度鏡面像場不平的特點的鏡頭...
還不能有ED...非球面等特殊修正影像用鏡片的鏡頭...

今天一口氣影了兩個多小時...
夠post一個星期了^^

此篇文章於 09-23-09 01:00 AM 被 M-eye 編輯。
舊 09-23-09, 12:57 AM   #71
M-eye
菜鳥蛋

加賀的09/365那張好似係氧氣含(質)量計....
因為有點似我考BA牌 同密閉空間工作安全証時那個.....

舊 09-23-09, 10:48 AM   #72
邪氣小貓
Crazy Gamer
喵~

引用:
受到邪氣小貓的影響...
我今天影了些6 x 6的Lomo 效果的菲林味作品...
有種莫名的激動

E-P1 好像有 pin-hole filter?

又,我識得有人專登搵人整咗個 adaptor 比佢部 E-P1 直接用 diana 啲鏡頭~

舊 09-23-09, 03:40 PM   #73
M-eye
菜鳥蛋

引用:
作者: 邪氣小貓 查看文章
有種莫名的激動

E-P1 好像有 pin-hole filter?

又,我識得有人專登搵人整咗個 adaptor 比佢部 E-P1 直接用 diana 啲鏡頭~
唔係呀...用那個的效果好假的....
但E-P1有得選4:3.....3:2....16:9....6:6四種格式.....
這樣選了6x6時不用影完後裁相...直接出6x6正方形....
而且是會得到正常的6x6鏡頭光學效果....
那些暗角都是來自鏡頭的..不是ps加上去的...亦不是那個彷pin-hole效果...

試用真的pin-hole效果的話要自製pin hole了..

舊 09-23-09, 03:51 PM   #74
邪氣小貓
Crazy Gamer
喵~

引用:
唔係呀...用那個的效果好假的....
但E-P1有得選4:3.....3:2....16:9....6:6四種格式.....
這樣選了6x6時不用影完後裁相...直接出6x6正方形....
而且是會得到正常的6x6鏡頭光學效果....
那些暗角都是來自鏡頭的..不是ps加上去的...亦不是那個彷pin-hole效果...

試用真的pin-hole效果的話要自製pin hole了..
原來係咁~

不過 pin hole effect =/= 暗角喇從來都...

舊 09-23-09, 09:48 PM   #75
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
加賀的09/365那張好似係氧氣含(質)量計....
因為有點似我考BA牌 同密閉空間工作安全証時那個.....
果張相是我在天秤駕駛室內的儀表板display
40.2<<<是指吊物離駕駛室40.2M
4.8T<<<是指當時吊重量4.8Tons
100%<<是指拗力已去到100%, working load已經到極限
黃燈<<<警告, 負重已到100%
紅燈<<<警告, 負重達120%

仲有好多儀表display, 就好似駕駛機械人咁XD

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 05:15 PM

手機版 | APP版