Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 體育版 > GAF Racing Engine車迷討論區

主題工具 顯示模式
舊 12-24-05, 08:58 AM   #1
DC 97
The One

註冊日期: Jun 2003
Nintendo Switch ID3334-6659-7010
PSN  IDDC97
學車除左比學車費外

仲有d乜野要收錢
要預返d錢

DC 97 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-24-05, 09:59 AM   #2
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
路票,當日租車$

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-24-05, 10:01 AM   #3
chuntaky
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2004
至少要支付考試費
chuntaky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-24-05, 10:30 AM   #4
魚伕
Moderator

註冊日期: Jan 2002
睇你點學車法先知你要預計幾多錢架喎...
你係
1.駕駛學院全包?
2.自己去考完筆試,再去駕駛學院學車?
3.自己去考完筆試,自己去搵師父?

樣樣唔同的說...
魚伕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-05, 07:03 PM   #5
DC 97
The One

註冊日期: Jun 2003
Nintendo Switch ID3334-6659-7010
PSN  IDDC97
$4、5千學車算吾算貴??(找師傅)
同埋學完都唔打算楂車咁學吾學好呢??

DC 97 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-05, 09:56 PM   #6
魚伕
Moderator

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: DC 97
$4、5千學車算吾算貴??(找師傅)
同埋學完都唔打算楂車咁學吾學好呢??
搵c父唔係咁計的~
通常搵c父都係計鐘數~
一個鐘幾錢咁~
c父會因你0既能力而幫你排時間~
你能力高的話...唔駛10個鐘搞掂~

學完唔打算渣車都可以學左先~
因為牌放得越耐就越有價值~

例如突然想渣的士搵食,但係又唔夠3年牌就咪無得渣的士囉~
但係你學左先,放幾多年也好,突然要用都可以用嘛~
魚伕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-06, 01:49 PM   #7
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
d人問車又唔入來~?

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-06, 02:09 PM   #8
chandler
God of Gamer
上海之夜的第七章

註冊日期: Feb 2002
我認為早d學好,過兩三年之後買車既所慳番既保險費隋時仲多過學車錢呀

I am not concerned about planning for the future.
I will let future take care of itself.
chandler 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-06, 02:13 PM   #9
KIM
GAF足球隊金虎拾號

引用:
作者: chandler
15/16,唔買唔舒服
買得車就預左要科水,我既諗法就係要及時行樂,趁後生玩,廿幾歲就揸車好過幾年後成30先買嘛 而且車既野,想唔要就可以隋時唔玩,夠哂彈性,唔會話有手尾

一個月駛費唔多過5千就得,車價我會比cash,當然係平車喇 而且我住"悲情市區",主要都係night and weekend去屯門元朗一帶玩o下,市區就weekend先出

p.s.蛓埋朋友既..當然問佢地收番油錢喇
青年人只會月玩月大~汽車會玩到收唔到手~
載朋友收番$係非法的~

引用:
我認為早d學好,過兩三年之後買車既所慳番既保險費隋時仲多過學車錢呀
頭2年係貴少少的~

舊 07-14-06, 02:53 PM   #10
RS 200

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDRS200Terry
XBox Live GamertagRS200Terry
引用:
作者: KIM
載朋友收番$係非法的~

頭2年係貴少少的~
o岩呀....我o個時收唔到手....一出糧就換野....

夠牌齡都要夠年齡先得.......想當年如果唔係未夠25歲.....你報比我個三保價要咁貴......我就真係換左ALTEZZA.......
RS 200 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-06, 02:59 PM   #11
RS 200

引用:
咁我買cheap car到時冇人要都唔係好傷o者

天水泥...
天水圍.....都幾好丫.....起碼停車場租平先丫~

如果5千蚊....1200蚊用左o係停車場租.....
得返$3800...我諗勉強都夠你所講o既玩法o既.....
不過真係要記住,量力而為.....經驗之談黎架.....
舊 07-14-06, 09:09 PM   #12
chandler
上海之夜的第七章

平玩既錢唔係問題,原則係有車玩之餘又唔影響而家既生活

而家成日都去gocarsite睇車,目標都係civic,corolla(五萬以下),大家有朋友想私讓既不妨pm我傾傾

不過...一切都係考牌成功之後先講,到時冇錢冇得買一d都唔出奇

I am not concerned about planning for the future.
I will let future take care of itself.
舊 07-14-06, 09:11 PM   #13
chandler
上海之夜的第七章

引用:
載朋友收番$係非法的~

頭2年係貴少少的~
我都驚,我既dream car係audi a4,對我黎講玩佢既都幾貴,不過發o下夢都好

舊 07-14-06, 11:35 PM   #14
KIM
GAF足球隊金虎拾號

引用:
我都驚,我既dream car係audi a4,對我黎講玩佢既都幾貴,不過發o下夢都好
新牌仔/青少年最好都係揸番兩年 "Money Seven" 操下手車先好了~

都話新牌第一年大/小抄的機會係99%啦~~~
果1%係唔揸車的~

舊 07-15-06, 01:41 AM   #15
Hayato
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2005
學牌+路票:$10xx係比政府既
仲有學車費,租車同考牌鐘,呢d要問教你既人
跟住仲有成功pass之後既10年牌費:$900
但可以唔即刻攞住,三年之內攞
我三月pass到而家都未攞

我想問有左車牌開始就會有減保費果d架咩(英文唔記得左叫咩 )?
唔係要有左車先開始計咩?
Hayato 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-15-06, 08:15 AM   #16
chandler
上海之夜的第七章

引用:
新牌仔/青少年最好都係揸番兩年 "Money Seven" 操下手車先好了~

都話新牌第一年大/小抄的機會係99%啦~~~
果1%係唔揸車的~
唔...我問過好多人包括個教官都話買架平d既好

本來我想買架好睇少少又唔太舊年份既(2000之後),但聽得多人講話20000-30000都有架好野,新牌又唔駛買咁好,所以maybe最後以安全計都係買cheap野先,本來想買2000年打後既civic/corrola,不過而家97/98既都ok喇

舊 07-15-06, 11:37 AM   #17
~零~
Insane Gamer
鑽石級潛水員

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDRaM0810
我都考緊車~不過係電單車
排到成9月中先考路試........真係有排等
考完仲要等成年先可以唔掛P,真係慘

後悔只會令自己更軟弱
~零~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-15-06, 12:27 PM   #18
KIM
GAF足球隊金虎拾號

引用:
唔...我問過好多人包括個教官都話買架平d既好

本來我想買架好睇少少又唔太舊年份既(2000之後),但聽得多人講話20000-30000都有架好野,新牌又唔駛買咁好,所以maybe最後以安全計都係買cheap野先,本來想買2000年打後既civic/corrola,不過而家97/98既都ok喇
都好架~~~!
就算你買架2-3萬的車, 如果撞到都好心痛架~~~4-5千就唔怕~~~!
我今年都放左架civic94比個新牌仔~都係2.5K~~~!!!
引用:
作者: ~零~
我都考緊車~不過係電單車
排到成9月中先考路試........真係有排等
考完仲要等成年先可以唔掛P,真係慘
有幾慘架~? 係真正需要呢!

舊 07-15-06, 02:50 PM   #19
chandler
上海之夜的第七章

我驚買架一萬既又要番新又要換靈件同架23萬既差唔多喎

貴d唔係問題,最緊要車ok,即買即揸,因我對車完全冇認識壞左咩都唔知嘛

舊 07-17-06, 11:31 AM   #20
RS 200

引用:
我驚買架一萬既又要番新又要換靈件同架23萬既差唔多喎

貴d唔係問題,最緊要車ok,即買即揸,因我對車完全冇認識壞左咩都唔知嘛
一萬幾千o既車.....話唔使整就呃你o既.....買o個時搵個熟車o既朋友試清楚(記住唔係你試,因為你話你咩都唔識,架車有不良反應你都唔知 ).....將買到要大整o既車o既機會減少.....仲有一樣野......幾萬蚊o既車都唔會完全唔使整......同埋.....架車拎返黎都唔可以話即揸啦.....換機油,波箱油,迫力皮呢d野唔慳得.....咩車都係咁話~

你住天水圍,一定聽過實運,千其唔好去實運買車,如果唔係....你付出o既一定唔少~

論壇跳轉

現在的時間是 05:07 PM

手機版 | APP版