Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-26-15, 09:46 PM   #1
蝦片人
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2006
ps3 搬save去新機問題

小弟部舊機死左頭load唔到碟
最後買過部新機
咁就打算將舊機save搬去新機
點知個個save都寫住要plus account先可以copy
有無大大知除左申請plus有無其他方法?
萬分感謝
蝦片人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-15, 09:58 PM   #2
ComeLOLoh
God of Gamer

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
唔洗Plus架。
佢寫住,但你可以插USB手指之後,Copy去USB手指就得。
真正要Plus先copy得既係極少。

另外Plus有兩天/限定天數試用。
如果真係要,可以上PS Store開黎試用,用一用先。

此篇文章於 05-26-15 10:00 PM 被 ComeLOLoh 編輯。
ComeLOLoh 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-15, 10:19 PM   #3
蝦片人

試左都係要plus先得
連fifa 15都係
至於plus試用我用下面果個但係唔得
http://unwire.hk/2015/02/02/playstat.../game-channel/
係我問題定點
舊 05-26-15, 11:19 PM   #4
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
PS3 有個BACKUP還原功能FOR過新機嫁WO
好耐無用
好似係兩部機插lan線過
你可以睇睇
我記得係連唔可以copy 嘅save 都過到

舊 05-27-15, 02:11 PM   #5
Irwin
愛.ROCK.友

註冊日期: Aug 2006
PSN  IDlrwin
XBox Live Gamertagsirwinho
引用:
作者: 山內 一典 查看文章
PS3 有個BACKUP還原功能FOR過新機嫁WO
好耐無用
好似係兩部機插lan線過
你可以睇睇
我記得係連唔可以copy 嘅save 都過到
唔係好似,的確係有,我幾年前做過,但做之前記得將跟舊機硬件的認證(例:PSP、PSV等等)取消先
當時係將部舊80G貴族機的所有DATA(包括不同使用者資料) COPY去當時新買的TALES 160G機
過程係兩部機插同一條LAN線,跟番步驟去做就得
完成後新機入面所有DATA同使用者會跟舊機一樣,再係新機認證番之前取消的東西就可以

<------------時間------------>
工作搵錢                  買GAME打機

時間,永遠不夠用似的。 <>

此篇文章於 05-27-15 02:15 PM 被 Irwin 編輯。
Irwin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-15, 07:42 PM   #6
蝦片人

引用:
作者: Irwin 查看文章
唔係好似,的確係有,我幾年前做過,但做之前記得將跟舊機硬件的認證(例:PSP、PSV等等)取消先
當時係將部舊80G貴族機的所有DATA(包括不同使用者資料) COPY去當時新買的TALES 160G機
過程係兩部機插同一條LAN線,跟番步驟去做就得
完成後新機入面所有DATA同使用者會跟舊機一樣,再係新機認證番之前取消的東西就可以
先唔該兩位
不過岩岩試
好可惜我新果部其實都買左半個月
隻機戰玩到5x話
如果要舊搬save去新果部d野會無晒......
開始唔知玩正版黎做咩
舊 05-27-15, 07:47 PM   #7
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
關正唔正版乜事
先backup左新機d save先再搬舊機data
再放番新機save入新機
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-28-15, 03:20 PM   #8
Irwin
愛.ROCK.友

註冊日期: Aug 2006
PSN  IDlrwin
XBox Live Gamertagsirwinho
引用:
作者: 蝦片人 查看文章
先唔該兩位
不過岩岩試
好可惜我新果部其實都買左半個月
隻機戰玩到5x話
如果要舊搬save去新果部d野會無晒......
開始唔知玩正版黎做咩
有乜問題?
機過機係所有野由SOURCE機一次抄晒去TARGET機度的,當然包括GAME SAVE在內
完成後係新機繼續玩就得,當然係指同一個使用者ID之下

不過最好過機之前將之前玩DISC INSTALL去HDD的GAME DATA DELETE晒先,可以減少作業時間

<------------時間------------>
工作搵錢                  買GAME打機

時間,永遠不夠用似的。 <>
Irwin 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] [PS3, Wii] Phineas and Ferb: Across the Second Dimension (PS3:支援Move+4集TV) ( ゚ω゚)? 電視遊戲討論版 0 07-24-11 09:26 PM
[PS3]KOEI (光榮) PS3新作將於下月PS3發報會出展 urislai 電視遊戲討論版 51 04-29-05 09:43 AM
[PS3]PS3 微處理器「Cell」概要公布 neo2046 電視遊戲討論版 40 12-01-04 09:08 AM
[PS3]EA expects PS3 to arrive by mid-2006 - Jenson 神祕人1號 電視遊戲討論版 2 10-14-04 01:09 PM
[PS3]PS3 將推出多種版本? neo2046 電視遊戲討論版 9 04-06-04 11:10 PM

現在的時間是 11:00 PM

手機版 | APP版