Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 11-21-21, 11:05 AM   #51
420secured
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2020
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
幕後:據聞元導演,啫係阿爸有份落場「監督」畀意見
我睇果個interview 導演話,佢阿爸 「每一場」戲都睇住,都真係幾大壓力

今次掂左,ghostbusters呢個franchise都係由佢地家族主理啦
由手機版發出
420secured 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-22-21, 12:10 AM   #52
ComeLOLoh
God of Gamer

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
睇左IMAX版,劇情有d弱,同睇trailer感覺一樣,直至d彩蛋救返晒成套戲。
劇情太易估,比tips出晒面。c今時今日d cg真係勁
個劇情可以寫得好d,設定咁樣用法都可以既。以後可以繼續嘛…

頭半可以減少,同去快d。尾部先係fans最想睇多d既,特別係staff roll之後…
後面太短,睇過原作會覺得又係一樣…

小女孩個造型唔錯,估到劇情之後,已經係直路一條,致敬返原作。
總括:致敬片 Ghostbuster the after years

第一次捉鬼個道幾好既,重有發現個part...

舊 11-23-21, 05:16 PM   #53
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
同意,可能一面要引班舊 fans 入場,另一邊要培養班細路做 fans,劇情係弱化咗,第三幕佢扭咗,變到有少少唔同,令到個「驚喜」有意思啲,同埋清咗個手尾,手法有啲(好嘅)「老套」,但睇得過癮,都由佢。

題外:睇過有個影評鬧呢套悶,又鬧班 fans 唔鍾意 2016 年嗰套,因為班主角「有子宮」(係真係噉講㗎)。喂,呢套個主角都係女嚟,仲要担晒成套片,想人點吖?(有興趣唔怕難頂本人可以提拱條拎)

舊 11-23-21, 11:32 PM   #54
Rv250

註冊日期: Aug 2002
>>因為班主角「有子宮」(係真係噉講㗎)
跟之前醫學期刊刺針唔用女性呢個充滿性別歧視嘅詞語改用bodies with vaginas?

因為之前冇睇片尾睇多個早場補飛, 坐定定睇晒發現片尾首歌haunted house係女主角自己作同唱
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-21, 07:06 PM   #55
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: 420secured 查看文章
END CREDIT 2

你Miss左好多..........

一開始播放1984片段 (應該係deleted scene,Ghostbuster 1 大戰前),Annie送個lucky coin比Egon,Egon話唔拿得,但Annie話佢仲有另一個 Coin;

鏡頭一轉現代版 Annie拿住果個Coin,同 撈得起的Winston傾計; Winston段說話都幾長下,大致提過Egon係Ghostbusters大腦,Ray係心臟,佢自己係Sex Appeal (笑)

有提過佢幫Ray交鋪租,有提過最初做Ghostbusters係為左Paycheck,但做過Ghostbusters讓佢無所畏懼,最後有句類似係 "做其他野都好,內心永遠都係一個ghostbusters"

然後畫面見到Ghostbusters Firehouse內部,入面空無一物地版都起哂,架Ecto 1駛番一去,然後鏡頭再一轉,見到個containment grid,鏡頭推埋去,紅燈閃閃下,tease下一集吧

原來有兩段?

主角一開始以為係男仔去到番學先知係女仔
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-21, 07:58 PM   #56
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
我想問問套戲開始一陣就有首RAP既英文歌, 大家知係咩名嗎? 我覺得幾好聽但搵唔返, 有人知請話聲, 謝謝.

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-21, 07:34 AM   #57
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: HON HON 查看文章
我想問問套戲開始一陣就有首RAP既英文歌, 大家知係咩名嗎? 我覺得幾好聽但搵唔返, 有人知請話聲, 謝謝.
IMDB 有列到啲歌出嚟,唔見有 rap,可能唔齊:

Selections from Ghostbusters
Composed by Elmer Bernstein

The Clapping Song (Clap Pat Clap Slap)
Written by Lincoln Chase
Performed by Shirley Ellis

Baby It's You
Written by Burt Bacharach, Mack David, & Luther Dixon
Performed by The Shirelles
Courtesy of Gusto Records, Inc.

All Your Love (I Miss Loving)
Written & Performed by Otis Rush
Courtesy of Cobra Records, A Division of 43 North Bro by Arrangement with The Orchard

Rabbit Chase / Cujo Attacks (from Cujo)
Composed by Charles Bernstein
Courtesy of Paramount Pictures

Muddy Water
Written by Alton Delmore
Performed by The Delmore Brothers
Courtesy of Gusto Records, Inc

Wait A Minute Girl
Written by Browley Guy & Roosevelt Christmas
Performed by The Newday
Courtesy of The Numero Group

Selections from Child's Play
Composed by Joe Renzetti
Courtesy of MGM Under License from Universal Music Publishing

Can You Get To That
Written by George Clinton & Eddie Hazel
Performed by Funkadelic
Courtesy of Westbound Records

Boredom
Written by Howard Devoto & Pete Shelley
Performed by Buzzcocks
Courtesy of Domino Recording

Foolish Try
Written by Kelly Zirbes & Doug Pettibone
Performed by Kelly's Lot
Courtesy of PK Entertainment

On the Road Again
Written and Performed by Willie Nelson
Courtesy of Columbia Records
By Arrangement with Sony Music Licensing

Ghostbusters
Written and Performed by Ray Parker Jr.
Courtesy of Arista Records, Inc.

Haunted House
Written by Mckenna Grace and Lily Kincade
Performed by Mckenna Grace
Courtesy of Photo Finish Records

https://www.imdb.com/title/tt4513678...ef_=tt_trv_snd

舊 12-01-21, 10:59 AM   #58
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
第一段彩蛋電佢果個女人係咪以前第三集比鬼捉佢BB嘅鄰居?

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-21, 12:11 PM   #59
420secured

引用:
作者: DevilElvis 查看文章
兩集都算係主角之一
第一集的Gatekeeper + 第二集 佢阿仔成為 Vessel
由手機版發出
舊 12-02-21, 01:12 PM   #60
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: HON HON 查看文章
一開始成家人坐車去山卡啦時果首?
應該係the clapping song

舊 12-02-21, 01:14 PM   #61
wing
格鬥低手

引用:
作者: DevilElvis 查看文章
第一二集女主角。

都係異形系列女主角。
電佢果場係跟番第一集開頭。

舊 12-02-21, 02:13 PM   #62
wing
格鬥低手

引用:
作者: 真!DC 查看文章
原來有兩段?

主角一開始以為係男仔去到番學先知係女仔
由手機版發出
個靚妹好掂,外形同演技都好得。元祖team以外的其他大人相形見絀。

女秘書老左但把聲都keep到。唔覺眼會計佬,係咪冇出?

舊 12-02-21, 02:41 PM   #63
420secured

引用:
作者: wing 查看文章
唔覺眼會計佬,係咪冇出?
無,佢收咗山23年

… 不過上年簽左復出拍shurnk 續集,睇下未來有無機會見到佢啦
由手機版發出
舊 02-14-22, 08:43 PM   #64
肉羊哩咖
griffin611

【悲報】元祖導演過咗身,享年七十五歲。
https://deadline.com/2022/02/ivan-re...75-1234932784/

此篇文章於 02-14-22 08:53 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-14-22, 09:18 PM   #65
wing
格鬥低手

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
【悲報】元祖導演過咗身,享年七十五歲。
https://deadline.com/2022/02/ivan-re...75-1234932784/
RIP

個仔係拍左套afterlife好好睇睇, 都去得安慰

舊 06-15-22, 03:18 AM   #66
肉羊哩咖
griffin611

早前導演公怖,會開拍續集!!!仮名 Ghosterbuster: Firehouse,故名思義,呢次會回到紐約市,而某個舊隊員會担重飛。另外亦會有動畫版製作同 VR 版遊戲。未有太多細節詳情。

有進一步消息先開新樓。

舊 06-30-22, 09:02 PM   #67
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
Ghostbusters: Afterlife《捉鬼敢死隊:魅來世界》係iTunes做緊特價賣$48,
支援4K Dolby Vision及Dolby Atmos。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-06-22, 02:05 PM   #68
IDGAF
The One

Ghostbusters: Afterlife 《捉鬼敢死隊:魅來世界》

睇咗Ghostbusters: Afterlife 《捉鬼敢死隊:魅來世界》,
美國小鎮鬧鬼細路用返阿公級裝備捉鬼,
個小鎮又玩懷舊風同Stranger Things差唔多,
(甚至搵埋ST主角之一的Finn Wolfhard參演)
睇得幾開心,同埋似返一套美國電影先。

唔似上次2016年全女版Ghostbusters無啦啦加咗好多中文字同中式元素討好華人市場…
雖然呢套都拍得唔錯又幾好笑,同埋一樣有1984年版演員客串演出。

架捉鬼器遙控車唔知有無被商品化出玩具呢?

堆綿花糖怪好可愛,但量產後破壞力驚人。

因為捉鬼捉得太好,所以無生意…
咁係咪應該好似緝毒/警匪片咁放人一條生路互相利用先啱呢?

結尾功虧一簣,係因為無交電費?!
咁就有得開下集了,唔知有無其他成員的孫囝孫囡加入呢?

https://www.imdb.com/title/tt4513678/

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%AD...BE%86%E4%B8%96

此篇文章於 07-06-22 02:17 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-23, 08:09 PM   #69
IDGAF
The One

今個星期六免費電視台會播Ghostbusters: Afterlife (捉鬼敢死隊: 魅來世界),
有興趣的可以留意下。

Ghostbusters系列我差Ghostbusters 2未買…
Ghostbusters 1買咗BD碟,
其他好似全女隊員版Ghostbusters、Ghostbusters: Afterlife就買咗iTunes版,
早知數碼版出套裝時買埋佢啦。

https://campaign.tvb.com/studio930/content.php

04.01 Sat

Movie of the Month: Ghostbusters: Afterlife

明珠首映四月鉅片: 捉鬼敢死隊: 魅來世界

電影簡介

From director Jason Reitman and producer Ivan Reitman, comes the next chapter in the original Ghostbusters universe. In Ghostbusters: Afterlife, when a single mom and her two kids arrive in a small town, they begin to discover their connection to the original ghostbusters and the secret legacy their grandfather left behind.

單親媽媽Callie帶著她的兩個孩子來到陌生的小鎮繼承過世父親的農場,意外發現他們與80年代捉鬼敢死隊有著不為人知的連結,甚至在殘破的倉庫裡找到「捉鬼機」與衝鋒車....

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] Godzilla vs. Kong (2020) 信長 電影版 81 02-15-24 07:25 AM
出售 MaxFactory 7th Dragon 2020 初音未開 Type 2020 + PS3 電擊文庫FIGHTING CLIMAX(行日) AYU_fans 買賣專區 3 11-19-15 08:37 PM
[特撮] 官方宣布哥斯拉vs King Kong (2020) wing 日本動漫畫討論版 0 10-15-15 03:40 PM
吹水專區 2020《 》 神龍 吹水專區 1005 08-01-13 01:37 AM
天 文 台 以 最 壞 情 況 推 算 2020 年 香 港 無 冬 天 IamO ~清談館~ 58 03-23-08 12:58 AM

現在的時間是 07:45 AM

手機版 | APP版