Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 10-24-19, 05:19 PM   #751
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: Toriya 查看文章

所以我是想把所有失焦的問題聚焦回去共產黨,基本上都是中共不好

五毛教程另一條是說
炒熱其他討論話題有助消耗敵人分散注意,抱歉我把話題帶遠了 (掩面

舊 10-24-19, 05:42 PM   #752
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
加泰在下覺得道德上係應該撐,不過注目點唔係加獨與否,而係老西黠對加獨人士吧?

脷伸:冇咩興趣留意世界大事只係偶爾望下新聞…

此篇文章於 10-24-19 05:51 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-19, 06:57 PM   #753
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
我亦見到好多五毛,明明中國人做錯,都推晒去共產黨錯,都係分散注意力既方法。
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-19, 07:10 PM   #754
HM

註冊日期: May 2007
唔係標籤任何版友
不過而家網上多左好多扮理性中立甚至扮自己人既五毛
目的係動搖己方意志,同埋消磨大家既精神時間
如果發覺對方真係溝通唔到既,直接無視算
因為你說服唔到人之餘,反而俾對方帶住走,其實好危險
果班仲係專家級,唔係一般人應付到

又,如果對方係真正自己人
僅記兄弟爬山各自努力,不割席不分化
唔好再多費唇舌了,傷和氣就唔好
由手機版發出
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-19, 10:14 PM   #755
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

最衰共產黨, 如果唔係共產黨, 香港/台灣/中國就一天光晒?

清國都尚且有信用, 條約要佢賠幾多, 佢就俾幾多, 俾多有突美國出返錢幫佢起清華大學.

中國(中華民國) 1911 年立國第一件事就係撕毀條約, 唔承認日本起東北三省既權利.

1945年日本投降, 中國(中華民國)第一時間派兵入侵新界同九龍, 好彩Cecil Harcourt 既英國太平洋艦隊趕到, 先嚇走中國(中華民國)軍隊, 日日 TG 放題既夏慤道既名就係咁黎.

1949年內戰失利時, 中國(中華民國)亦曾經起聯合國要求將香港剔出殖民地名單, 阻止香港自決前途.

1956 年雙十暴動係中國(中華民國)嘗試起香港境內推翻港英, 1967既六七暴動其實只係中國(中華人民共和國)有樣學樣.

中華人民共和國對香港/西藏/台灣/澳門既政策, 好大程度都係承繼自中華民國.

假設 1949 年中國(中華民國)並無被中共打敗, 往後中國(中華民國)亦一樣會對台灣同香港虎視眈眈, 睇準機會去搞事.

1947 年既 228 屠殺,比8964 早左 42 年。再加埋排滿時殺旗人,屠殺平民方面中華民國先至老師傅。

簡單講, 1911 年開始起支那上面建立既政權, 無論佢叫乜國中國共國民國, 佢都會四出侵略, 霸晒 d 地, 但係前人簽既條約, 一概撕毀, 或者根據自己既政治需要而任意解釋, 再喊住口話, 佢先係受害者.

呢個就係"中國"既真正面目.

引用:
Cheng Lap

[中國全史]

有政治的版本:
「梁啟超於二十世紀初借用了一個古典詞語, 給予了新的意義. 利用東亞的人愚蠢到只要兩個字看起來一樣就分不出意思改變的特質, 發明了中國這觀念, 成功騎劫了外語裡的 China, 聲稱一個區域的人都應該被中國(中華民國/中華人民共和國))統治, 然後就很多人拿這當理由去強迫別人接受他們的統治和傷人殺人, 無惡不作之後, 最後把自己的後代移民去西方諸國逃避報復. 至今循環不息. 」

沒有政治的版本:
「一個二十世紀初開始流行的搶劫理由. 」

此篇文章於 10-25-19 10:34 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 10-24-19, 10:59 PM   #756
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
的確,冇共產黨未必會一天都光晒,依家都開始有人覺得唔同政治表態就要裝修。
的確唔係距離好遠,只係差未掌權。

舊 10-25-19, 09:37 AM   #757
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
呢幾個月日本共產黨一直搞撐港遊行大把香港人去
幸福邪教嘅朋友平野綾子嚟埋站台都未有事
而家走去驚加泰共產黨係咩玩法…

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-19, 09:46 AM   #758
HM

註冊日期: May 2007
引用:
作者: sugihara 查看文章
呢幾個月日本共產黨一直搞撐港遊行大把香港人去
幸福邪教嘅朋友平野綾子嚟埋站台都未有事
而家走去驚加泰共產黨係咩玩法…
人地外國D政要唔係傻的
點會因為一兩單野就轉變立場
更何況鉗制中共先係主要目的
幫香港人係順便
本來外國政府都唔係完全可信
反而爭取自由公義民主自決呢D立場更加要企硬
立場會因為政治計算而搖擺不定既
叫人點樣有信心押住落你度
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-19, 09:57 AM   #759
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

聽講....

Solomon Yue 咁玩係想睇下你香港人既政治智力去到邊,同埋有幾團結。

你地個個當佢神咁拜,萬一之後中國又推個間諜司徒華二號出黎,你地又拜,係咁同你吹中國五千年大家中國人和平友好文明獅子,你地又信,咁點算?

又Loop 一次新納粹?

你可以當我都係吹水,不過台灣已經出左個高雄發大財,唔係林鄭搞送中神助攻,台灣都幾危。

中國,無論中華民國定中華人民共和國,心理戰方面都係師承蘇聯,呢 d 招數玩左一百年啦。

由手機版發出

此篇文章於 10-25-19 10:12 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 10-25-19, 10:37 AM   #760
wing
格鬥低手

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
聽講....

Solomon Yue 咁玩係想睇下你香港人既政治智力去到邊,同埋有幾團結。

你地個個當佢神咁拜,萬一之後中國又推個間諜司徒華二號出黎,你地又拜,係咁同你吹中國五千年大家中國人和平友好文明獅子,你地又信,咁點算?

又Loop 一次新納粹?

你可以當我都係吹水,不過台灣已經出左個高雄發大財,唔係林鄭搞送中神助攻,台灣都幾危。

中國,無論中華民國定中華人民共和國,心理戰方面都係師承蘇聯,呢 d 招數玩左一百年啦。

由手機版發出
唔好以為香港人咁笨, 會無條件信奉權威. 好多人其實至少會有批判思考去分析下言論內容本身的.

舊 10-25-19, 10:47 AM   #761
yorkyork

註冊日期: May 2010
https://www.ptt.cc/bbs/C_Chat/M.1571965641.A.60F.html

係咪誠實?
yorkyork 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-19, 10:47 AM   #762
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
香港示威:鼓勵和平、非暴力

談到香港示威時,彭斯讚賞港府撤回逃犯條例修訂,並稱「北京表現了一定的克制」。他向和平示威者喊話說,美國支持並被他們所鼓舞。他並未譴責來自示威人士的暴力,但明確強調美國鼓勵「和理非」的表達方式。「我們請求你們留在非暴力示威的道路上,」彭斯表示。

他重申特朗普此前的發言,必須以和平的方式解決香港問題,如果北京使用暴力鎮壓香港示威,美中將會更難達成貿易協議。

https://www.bbc.com/zhongwen/trad/world-50176209
又黎閱讀理解

Mike Pence 的意思是??

可選一個以上答案

A. 以美國標準,裝修中資黨鐵都是和平示威的一種,他向和平示威者喊話說,美國支持並被他們所鼓舞。

B. 對裝修中資黨鐵無意見,無補充,手上無資料,但明確強調美國鼓勵「和理非」的表達方式。「我們請求你們留在非暴力示威的道路上,」彭斯表示。

C. 香港裝修市場有巨大潛質,北京必須以和平的方式解決香港問題,如果北京使用暴力鎮壓香港示威,美中將會更難達成貿易協議。

D. 你班 hihi 我無叫你裝修,你裝乜 L 野修?
由手機版發出
舊 10-25-19, 11:05 AM   #763
wing
格鬥低手

引用:
又黎閱讀理解

Mike Pence 的意思是??

可選一個以上答案

A. 以美國標準,裝修中資黨鐵都是和平示威的一種,他向和平示威者喊話說,美國支持並被他們所鼓舞。

B. 對裝修中資黨鐵無意見,無補充,手上無資料,但明確強調美國鼓勵「和理非」的表達方式。「我們請求你們留在非暴力示威的道路上,」彭斯表示。

C. 香港裝修市場有巨大潛質,北京必須以和平的方式解決香港問題,如果北京使用暴力鎮壓香港示威,美中將會更難達成貿易協議。

D. 你班 hihi 我無叫你裝修,你裝乜 L 野修?
由手機版發出
E. 我地都未射飛彈, 你睇下我地頭先喇唔該

舊 10-25-19, 11:50 AM   #764
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: wing 查看文章
唔好以為香港人咁笨, 會無條件信奉權威. 好多人其實至少會有批判思考去分析下言論內容本身的.
好認真既

納粹都話自己係千年帝國,3rd Reichi

20 世紀初革命黨為左吞併清國廣大領土,而亂改歷史認賊作父,所發展出黎既一套歷史觀。亦即係中國邏輯,清國既領土係我中國(中華民國)既,但佢簽既約唔係我既,但但係佢割俾人既地又係我既。

如果你仍然選擇呢套歷史觀,到時真係有民主俾大家,我怕你所支持既政治力量,最終都係會走上納粹/日本帝國/蘇聯/中國(中華人民共和國/中華民國)既舊路。

到時國際環境會更加複雜,香港人又身處於東亞利益既核心,如果仍然以"清國都係中國"既世界觀黎了解呢個世界,又會做到 d 乜野選擇呢?

承繼八國聯軍之恥,誓要打鬼佬復你中華?

人唔蠢,但成個腦都係刻意改寫既歷史價值,咪就係大家日日笑既中國人囉。
由手機版發出
舊 10-25-19, 06:27 PM   #765
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

註冊日期: Dec 2007
借個位擺D野
等我又逐點反駁你
1.呢D唔係滑坡謬誤, 係寧可信其有....中國憲法寫人民有言論出版集會示威自由架, 結果呢?而且人係嚮往自由, 冇人會願意無端端多一條自己或者有機會唔覺意犯既罪嚟規範自己
2.已有多條影片證實, 非參與集會的人士和記者因戴口罩而比警察逗, 正如警棍使用的指引是打手打腳, 但實際見到被打得頭破血流既都一大堆, 你能否肯定警察都會依照指引辦事?
3.你講因果, 但又唔講咩事引起示威者使用暴力, 事實係有官迫才有民反, 你要探討因果, 但又唔徹底, 結果咪出左你嗰種謬誤
4.二分法? 冇聽過喎, 我亦唔見示威者有逼所有人表態, 事實係就算係商鋪分成黃店藍店去支持或罷買, 每區公佈的每邊只有十至二十間, 至於其他沒有在名單的商鋪呢? 不就是中間嗎? 他們有迫這些商鋪表態歸邊嗎? 並沒有
5.妖魔化....是你剛說的那些不存在的二分法是其中一種嗎?
6.咩真相片段少? 你要看示威者的暴力片段可以看無線新聞, 看警察濫權濫暴可以看YOUTUBE, FACEBOOK
7.暴徒都是警察....這明顯是錯的, 正確說法應該是暴徒當中混有警察, 警察局自己也承認, 所以一個事實能說通了, 就是示威四個多月了, 丟了可能過千個汽油彈了, 也沒有死一個警察, 連傷得重一點的也沒有, 最近拘捕的示威者多了未滿18歲, 不就正好反映了警察濫權濫捕了嗎?
8.第45條:香港特別行政區行政長官在當地通過選舉或協商產生,由中央人民政府任命。
行政長官的產生辦法根據香港特別行政區的實際情況和循序漸進的原則而規定,最終達至由一個有廣泛代表性的提名委員會按民主程序提名後[普選]產生的目標。
行政長官產生的具體辦法由附件一《香港特別行政區行政長官的產生辦法》規定。
第68條:香港特別行政區立法會由選舉產生。
立法會的產生辦法根據香港特別行政區的實際情況和循序漸進的原則而規定,最終達至全部議員由[普選]產生的目標。
9.叫口號既野梗係要簡單易明, 用最少既字表達訴求, 完全唔覺有咩問題
10. 睇下你點定性, 歷史係由勝方寫的, 五四運動火燒趙家樓現在也定性為愛國運動, 和示威者一樣放火. 有不同嗎?

光明頂講左膠
女裝少年 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-19, 06:59 PM   #766
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

你寫清楚你覆邊個先....
由手機版發出
舊 10-25-19, 07:49 PM   #767
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
好認真既

納粹都話自己係千年帝國,3rd Reichi

20 世紀初革命黨為左吞併清國廣大領土,而亂改歷史認賊作父,所發展出黎既一套歷史觀。亦即係中國邏輯,清國既領土係我中國(中華民國)既,但佢簽既約唔係我既,但但係佢割俾人既地又係我既。

如果你仍然選擇呢套歷史觀,到時真係有民主俾大家,我怕你所支持既政治力量,最終都係會走上納粹/日本帝國/蘇聯/中國(中華人民共和國/中華民國)既舊路。

到時國際環境會更加複雜,香港人又身處於東亞利益既核心,如果仍然以"清國都係中國"既世界觀黎了解呢個世界,又會做到 d 乜野選擇呢?

承繼八國聯軍之恥,誓要打鬼佬復你中華?

人唔蠢,但成個腦都係刻意改寫既歷史價值,咪就係大家日日笑既中國人囉。
由手機版發出
二戰都有戰敗國,但人地至少都唔會口開埋口講XX之恥,甚麼亡我之心,很多都會講以此為鑑BLABLABLA。
簡單嚟講有利用價值就利用,冇就唔接收。唔好講國家咁遠,出黎打工都會遇到唔少。
歷史呢樣嘢,永遠由當權者寫,寫成點,鍾意點寫,中唔中肯都唔係失敗者決定。
你笑,只要係我地頭,你就冇得好過

此篇文章於 10-25-19 07:51 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-19, 08:53 PM   #768
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
二戰都有戰敗國,但人地至少都唔會口開埋口講XX之恥,甚麼亡我之心,很多都會講以此為鑑BLABLABLA。
簡單嚟講有利用價值就利用,冇就唔接收。唔好講國家咁遠,出黎打工都會遇到唔少。
歷史呢樣嘢,永遠由當權者寫,寫成點,鍾意點寫,中唔中肯都唔係失敗者決定。
你笑,只要係我地頭,你就冇得好過
如果純粹認為歷史由當權者寫, 所以無野好討論, 咁全世界既歷史學系都可以摺埋.

歷史係人寫, 而同一件事由幾個唔同觀點(甚至係對立)既人寫出黎, 交差對比, 共通既部分, 通常都會比較接近事實.

你笑,只要係我地頭,你就冇得好過 ?

標準臭蟲論

你笑美國,係美國地頭,你有無得好過 ?

此篇文章於 10-25-19 09:29 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 10-25-19, 09:20 PM   #769
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

中國(中華人民共和國)歷史直至 2019 年總共 70 年, 就算你話中華民國都係同一個"中國", 簡稱"中國", 最多都係 108 年. 的確, 中華民國觀點一直都係自己既中國俾共匪偷左 (竊國).

其實已經唔係邊個寫歷史可唔可信既問題

而係一個好簡單既邏輯問題

推翻前人所建立既國家, 另立新國, 如果前人既歷史都計入去新建立既國家度, 咁全球現今好多國家, 個個都幾千幾萬年歷史, 又點只得你中國 5000 年 (有時仲吹到 8000 年) ?

btw 其實到底中國 5000 幾多年姐? exactly 邊年立國既姐?

講極咪又係 1949 or 1911 ~

明明國慶 70 年都寫得清清楚楚,你又何必幫佢講 5000 年呢個大話呢?

此篇文章於 10-25-19 11:44 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 10-26-19, 12:50 AM   #770
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

其實中國即係古時叫中原,有世界中心嘅意思
話說越南就好似係南越國叫到而家…

舊 10-26-19, 07:13 AM   #771
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

以前的確有人稱之"中國",不過呢個"中國" 同 China 或中華無任何關係。

宋《冊府元龜・帝王部・親征二》記唐太宗伐高句麗之前講的一段話:「遼東為舊中國之有,自魏涉周,置之度外... 今九瀛大定,唯此一隅...」。(練乙錚)

相對係好少好少人會用"中國",更加唔會有人叫"中國人"

China Cina 漢字譯音就係支那,梵文意思智慧之地。

引用:
何俊霆

【讓數據說話:「中華民族」有幾源遠流長?】

有關「中華民族」的源起眾說紛紜,其中一個有趣的說法,乃王柯於《民族主義與近代中日關係》中指出,清末民初不少革命家與政客大多有流亡和留學日本的經驗,而「民族」這個概念,乃經由他們傳入中國。 換句說話, 「中華民族」其實是相當近代的「舶來品」。

要驗證這個說法,我們可以利用 Google Books Ngram Viewer。Google Books Ngram Viewer 的原理,就是將 Google Books 的書籍利用光學字元識別(OCR) 以及文字探勘(Text Mining)技術製成語料庫 (Text Corpora),再以使用者所鍵入的字串搜尋出語料庫中特定語詞(更準確來說是n元語法,Ngram)的出現頻率。

筆者在Google Books Ngram Viewer中鍵入「中國」、「民族」及「國家」等三條字串,搜尋1700年至2008年的詞語使用趨勢。發現雖然三個詞語在二十世紀之中也偶有出現,但不約而同地均在1895年後數年間才被廣泛使用。在時間上亦跟王柯的說法大致上吻合。由此可以推論,「中國作為國家」以及「中國人作為身份認同」這些概念,也大概只在 一百年前才出現,甚至比香港開埠還要晚 (至少在書籍中)。雖然中國民族主義者時常聲稱擁五千年文化歷史,但所謂「中華民族」其實只出現了很短時間,也並非源遠流長。

註:必須指出,雖然Google Books Ngram Viewer 往往能夠運算出不少有趣結果。但上述分析賴以引用的語料庫,在製作時也可能因為技術問題而存在種種誤差。這篇文章的「結論」,也只屬初步分析。要下定論,往往需要對語料庫進行更深入的分析與驗證。Google Books Ngram Viewer 網址:https://books.google.com/ngrams

此篇文章於 10-26-19 07:22 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 10-26-19, 01:33 PM   #772
yorkyork

註冊日期: May 2010
https://www.ptt.cc/bbs/C_Chat/M.1572057685.A.4D1.html

之前比改香港名,
上到排名就唔比改?
yorkyork 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-26-19, 02:14 PM   #773
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

其實如果用建國做標準
19世紀立國嘅希臘
同建國遲過中共嘅埃及
都唔可以繼承古代文明
要講得通就要將中國理解成中原
而唔係中華民族

英文就唔使討論啦
Japan係黃金國唔係日之本
Germany係日耳曼唔係德意志
Holland直頭唔係正式國名…

舊 10-26-19, 06:37 PM   #774
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

無話一定要繼承乜野古文明既

E+ 埃及係回教國家,起金字塔時都未有耶穌阿拉,有無人質疑現代埃及唔應該繼承古埃及既建築同文物?(真唔知,想問)

前人既建築文物起塊地上面,國家要點處理就外人干預唔到既,好似中國(中華人民共和)咁,鐘意燒晒佢拆晒佢,亦係佢地既自由。

唔係中華民族,呢一點我就好認同,如要講繼承以前支那既文明,蒙古人滿州人比(通稱既)漢人更有資格。
由手機版發出
舊 10-26-19, 11:49 PM   #775
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

註冊日期: Dec 2007
都係借嚟擺一擺
好肉酸呀,你自己唔覺既咩?人地pewdiepie係youtuber,你又係youtuber。人地明知會比中國ban都敢言,你就要奶到聲,去同人deal搵班五毛去訂閱你。同打機開cheat既人一樣,成個場都知既戰績係佢cheat出嚟,好威咩?你或者試下聽朝起身刷牙洗面嗰陣照下塊鏡,問下鏡入面嗰個自己為乜要搞到咁肉酸。見你其他片成日去旅行晒玩具,又唔似係等錢使丫。搞咩啫你

借位一用

光明頂講左膠
女裝少年 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 02:54 PM

手機版 | APP版