Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Music UNIVERSE

主題工具 顯示模式
舊 09-19-10, 09:17 PM   #1301
House
God of Gamer
里村★紅葉

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDHouse544
電結仔新手問題 份tab譜寫"0"點樣bend線上去?

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

此篇文章於 09-19-10 09:20 PM 被 House 編輯。
House 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-10, 11:20 AM   #1302
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

註冊日期: Mar 2006
wow
尋日有幸親身見識到txl 大師既演出了~~

舊 09-20-10, 02:31 PM   #1303
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
引用:
作者: House 查看文章
電結仔新手問題 份tab譜寫"0"點樣bend線上去?
唔係咁明,
0唔係open咩???

舊 09-20-10, 07:58 PM   #1304
txl
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2005
XBox Live GamertagJonouil
引用:
作者: Seppie 查看文章
wow
尋日有幸親身見識到txl 大師既演出了~~

新仔表演者
txl 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-10, 08:24 PM   #1305
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: txl 查看文章
新仔表演者
我睇到呆左…大師真係好勁
lunn 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-10, 10:11 AM   #1306
txl

註冊日期: Aug 2005
XBox Live GamertagJonouil
引用:
作者: 查看文章
我睇到呆左…大師真係好勁
因為廢到呆左?
txl 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-22-10, 09:11 AM   #1307
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
作者: txl 查看文章
因為廢到呆左?
=.= 好明顯........唔係啦

你地2個都勁我好多~~唔駛再謙喇

舊 09-22-10, 09:04 PM   #1308
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
作者: Seppie 查看文章
=.= 好明顯........唔係啦

你地2個都勁我好多~~唔駛再謙喇
Txl先利害
我只是一隻嘍囉~~~嘰嘰嘰
舊 10-03-10, 08:14 PM   #1309
fxi
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2004
結他四級試出左成績, 123分PASS
fxi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-10, 12:02 AM   #1310
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
作者: fxi 查看文章
恭喜晒呀!!!!!
舊 10-04-10, 08:15 PM   #1311
fxi
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2004
多謝, 其實考試果日唔在狀態, 又發燒又喉嚨痛, 差D講唔到野, AURAL 果PART 我都係求其哼到禁上下比佢算, 原本只求合格算, 攞到呢個分數真係感到意外
fxi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-10, 03:15 PM   #1312
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
作者: fxi 查看文章
勁~!!!!!!!!!!!!!!!
恭喜哂~~~~~

舊 10-08-10, 10:06 AM   #1313
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

我而家真係明白我老師成日話我"而家雖然係grade 8, 但我係以考演奏級既standard執你" 呢句野既意思 =.=
原來根本我考3隻歌, 其中2隻根本就係之後考ATCL可以揀既..... =.=
前日o係柏斯手痕拎本syllabus 睇先知 =.=||||||||||||||||||||||||

不過, 我一直擅長彈輕快d既歌.....抒情歌比較弱
可能呢點對我考ATCL不太有利...?

舊 10-08-10, 12:39 PM   #1314
是但
Game Master

註冊日期: Aug 2002
PSN  IDseedown
其實演奏級既歌好多時都會係八級度見到
只不過要求唔同
而且SONATA AT要求彈全首
八級只係彈其中一個movement
要求既技術全面d

其實應該絕大部分一至八級學生都覺得自己擅長輕快既歌
我自己都係
一來因為比較多彈,有把握d
二來因為romantic歌普遍難搵音,開頭覺得好難
三來因為後生時候鍾意開心既歌

不過我係準備at,lt考試過程中
最輕鬆既一定係比較抒情既歌
因為只要搵熟左d音之後就冇乜特別難
只係講感情投入
sonata就主要講求技術

at考試會比較講求音樂感,表現力
靠感受
聽多d古典音樂
或者睇交響情人夢都會助提升 =]

2014 FTCL Approved!!

BLOG
是但 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-10, 03:50 PM   #1315
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
作者: 是但 查看文章
其實演奏級既歌好多時都會係八級度見到
只不過要求唔同
而且SONATA AT要求彈全首
八級只係彈其中一個movement
要求既技術全面d

其實應該絕大部分一至八級學生都覺得自己擅長輕快既歌
我自己都係
一來因為比較多彈,有把握d
二來因為romantic歌普遍難搵音,開頭覺得好難
三來因為後生時候鍾意開心既歌

不過我係準備at,lt考試過程中
最輕鬆既一定係比較抒情既歌
因為只要搵熟左d音之後就冇乜特別難
只係講感情投入
sonata就主要講求技術

at考試會比較講求音樂感,表現力
靠感受
聽多d古典音樂
或者睇交響情人夢都會助提升 =]
多謝你既意見
我知要彈哂所有movement ar
亦知at 既要求一定高過grade 8

我一直俾老師話係技巧向既人, 感情爭d ....|||||||
仲鑽研緊呢個問題
因為我只差呢一個問題, 其他真係唔太擔心

都知要聽多d, 所以上排見到cd warehouse 買一送一就掃左d beethoven 同chopin
同埋上youtube 睇d 名家彈

此篇文章於 10-08-10 03:54 PM 被 Seppie 編輯。
Seppie 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-14-10, 01:06 AM   #1316
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

經過半年自學, 得出黎既結果
我知我手形勁怪
希望高手們俾d意見
下個月應該會正式去搵人教, 希望到時會好d

大家盡情笑吧

其實第2首歌都已經練得7788(因為首歌簡單好多), 有時間再拍上黎俾大家笑下

舊 10-14-10, 01:17 AM   #1317
安已不

註冊日期: Apr 2009
新手..
想學木結他
應該買個點樣的結他比較好呢~? (見YAHOO拍賣有D $200-350個D初學OK嗎?)
另...有冇好的老師可以介紹下..?
THX!
安已不 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-14-10, 09:33 AM   #1318
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
作者: 安已不 查看文章
新手..
想學木結他
應該買個點樣的結他比較好呢~? (見YAHOO拍賣有D $200-350個D初學OK嗎?)
另...有冇好的老師可以介紹下..?
THX!
我覺得你去tom lee果D琴行睇睇會好D
網上面,3幾百蚊果D,甚至坊間有D係學結他,送結他…果D只會令到你提早對結他失去興趣架咋
舊 10-14-10, 12:02 PM   #1319
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
作者: 小昭Teddy 查看文章
經過半年自學, 得出黎既結果
我知我手形勁怪
希望高手們俾d意見
下個月應該會正式去搵人教, 希望到時會好d

大家盡情笑吧

其實第2首歌都已經練得7788(因為首歌簡單好多), 有時間再拍上黎俾大家笑下
中段好似開始甩甩地,不過整體黎講我覺得都唔錯喎
我地依D新手一齊要加油!!大家一齊加油啦
舊 10-14-10, 12:58 PM   #1320
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
就係因為前段太順, 之後擔心如果甩左既話又要重新彈過, 首歌又長, 搞到驚, 開始亂

舊 10-14-10, 08:53 PM   #1321
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
我覺得你去tom lee果D琴行睇睇會好D
網上面,3幾百蚊果D,甚至坊間有D係學結他,送結他…果D只會令到你提早對結他失去興趣架咋
tomlee好似有squier既start package, 有埋amp(好似仲有拍子機???)
好似幾抵

舊 10-15-10, 11:04 AM   #1322
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
你.....
新手......