Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 12-30-19, 10:44 PM   #1
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
2019 年度你最喜愛同最差電影

除咗戲院上唬,你可以舖包埋串流平台上,同電視電影。不過公映/上架必定嚮 2019年內

首先,今年真係痴線,勁多好戲上(而然爛都有好多),要揀當中最好嘅好鬼死難,以下志在拋磚引玉。

最愛:

1 - Marriage Story (婚姻物語)
故仔難得兩邊都好持平咁描寫,個細路又唔係磨心,情緒起跌超大,你以為嗌交戲好易做?未埋位演員都可能仲有講有笑,一入戲就連埋晒角式成個經歷。睇得太多 MCU,估唔到 Scarlett Johansson 都識做戲,Adam Driver 唔洗講,今年佢仲唔係最搶手嘅演技派?佢又乜都肯識嗰度好。

2 - Knives Out 《神探白朗:福比利大宅謀殺案》
劇情好傳統探偵片,正正常常咁展開,唔故弄玄虛,但極好玩,睇多次你會留意到每個演員都好享受部戲,所以幾乎個個都發揮出最佳水準。

3 - JoJo Rabbit
都係嗰句:淚中有笑,好有感染力,班細路好戲,大人都唔輸蝕,而將一個咁黑咁嚴重嘅題目化成「喜劇」,導演劇本差啲功力都唔得。要睇多一兩次先知鍾意呢套定 Knives Out 多啲。

4 - Ford vs Ferrari
鍾意睇 Matt Damon 同 Christian Bale,講晒;呎套其實唔係賽車片,又唔係雙雄片,係小人物點頂住班大公司,艱苦奮鬥而(幾乎)成功嘅故事。諗返,個結尾可以玩到好誇好搧情,反而好平實講返兩個主角惺惺相惜嘅男人情,導演無令人失望。

5 - The Irishman (愛爾蘭佬)
叫本人一口氣睇完一套三粒半鐘片而唔多覺,絕對唔係一般電影,睇一班老人家做戲,最緊要個個好戲,不過你叫本人睇多次都幾難,所以咁唔及上面幾部。

Endgame 係好,但又未到上面五套個水平(好遠)。其他好似 Joker、The Hustlers、Judy、A Beautiful Day in the Neighbourhood 唔係唔好,但要靠單一個人担起晒成部戲嘅,覺得硬係爭啲。未睇《上流寄生族》同《天気の子》,未能入榜。

最差(因為唔係要靠睇戲搵食,所以明知叫做唔好都避得就避)

1 - 21 Bridges
老梗到唔老梗嘅警匪片,劇情簡單到唔簡單,又監粗要男主角攬晒嚟做;浪費晒男主角嘅演技。

2 - Frozen 2
睇朝早11點幾場,居然迅速咁瞓著到,連點題隻歌都錯過咗。

此篇文章於 12-30-19 10:54 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-19, 10:07 AM   #2
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
今年睇得唔多
個人三甲
1. Ford v. Ferrari
真係勁好睇。。。對賽車了解多左,夠現實又有一種懷舊。

2. Spiderman Far from home
始終夠平民,睇完感覺年輕幾歲XDDDD

3. Toy Story 4
睇到又笑又喊XDDD 又有意思!

其他:
1. Joker 睇完好沉重。。。但男主角演得勁好!
2. Once upon a time in Hollywood 唔知自己睇緊咩(恕我無知,睇前無做功課XDDDD)去到最後果幕好正XDDD
3. Aladdin 無期望下俾朋友捉入場,意外地好睇,歌好聽又緊張同歡樂,女主角好靚女!
4. Ready or not 又係俾朋友捉入去睇,結果都算唔錯!夠cult!!
由手機版發出

此篇文章於 12-31-19 10:10 AM 被 半人馬-RigiL- 編輯。
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-19, 12:58 PM   #3
Rv250

註冊日期: Aug 2002
同樣睇得唔多

最愛: Ford vs Ferrari

最差: The Aeronauts, 決戰中途島

JoJo Rabbit 香港而家有優先場1月尾先正式上

此篇文章於 12-31-19 03:26 PM 被 Rv250 編輯。
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-19, 01:23 PM   #4
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
只計真人電影最喜歡是復仇者4,哥斯拉,蜘蛛仔,小丑,沙贊,銃夢

比較失望是驚奇隊長

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-01-20, 12:29 AM   #5
零式
Ultimate Gamer
Banned

註冊日期: Jan 2003
只睇過:

返校,中途島,小丑,沙贊,JOHN WICK 3,END GAME

冇話特別最喜愛同最差...END GAME睇完有D失落

舊 01-02-20, 06:22 PM   #6
王小虎

註冊日期: Apr 2002
最愛: Ford vs Ferrari, John Wick 3, Joker, Avengers Endgame

最差: Glass, Godzilla: King of Monsters, Terminator Dark Fate
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
第六十六屆殖民星大賽車(2019/11/14~2019/11/17) 昏迷童子Sleepy GAF Racing Engine車迷討論區 157 11-26-19 10:10 PM
[西片] I See You (2019) david 電影版 0 11-04-19 05:18 PM
[業界] E3 2019 情報區 neo2046 電視遊戲討論版 66 06-19-19 11:23 PM
[多機種] PES 2019 qwe 電視遊戲討論版 31 10-27-18 01:42 AM
iOS Galaga AR (大蜜蜂 AR) 2019 年 八仙果 手機平板遊戲討論版 0 09-13-18 01:36 PM

現在的時間是 01:38 AM

手機版 | APP版