Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 影音館

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 03-01-13, 09:50 PM   #76
kennif
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2007
引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
你留意吓間 "上海問屋" 買d 咩貨先啦
全部都好面善

舊 03-06-13, 01:36 PM   #77
fatyee
Game Master

註冊日期: Apr 2004
我有個朋友早幾日俾左部佢好耐冇用既 IPOD VIDEO 我, 佢話粒電死左, 叫我換左粒電就可以用.
我試過叉電冇反應, 插電腦又冇反應, 係咪正常死電就會咁?

請問值唔值得拎部機去換電呢? 定係直接入部 IPOD Classic (或者其他機) 好 D 呢?
如果換電既話請問邊度有得換同大約幾錢?

請問有冇必要 IMOD 呢? 同埋 IMOD 係咩黎?

因為小弟而家用緊 samsung YP-Q3, 正考慮換機?

先謝.

放假先黎落雨...
唔通連個天都唔鍾意我?
fatyee 目前離線  
舊 03-06-13, 07:51 PM   #78
HAKAIDER
God of Gamer
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: fatyee 查看文章
我有個朋友早幾日俾左部佢好耐冇用既 IPOD VIDEO 我, 佢話粒電死左, 叫我換左粒電就可以用.
我試過叉電冇反應, 插電腦又冇反應, 係咪正常死電就會咁?

請問值唔值得拎部機去換電呢? 定係直接入部 IPOD Classic (或者其他機) 好 D 呢?
如果換電既話請問邊度有得換同大約幾錢?

請問有冇必要 IMOD 呢? 同埋 IMOD 係咩黎?

因為小弟而家用緊 samsung YP-Q3, 正考慮換機?

先謝.
只講―句...................你會否帶手提耳擴出街?

Imod 一定要根手提耳擴黎用

因為mod 完會廢左Ipod 内既擴音功能改成DAC 直出line out

你部Ipod 會連vol 都校唔到

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線  
舊 03-06-13, 10:16 PM   #79
fatyee
Game Master

引用:
只講―句...................你會否帶手提耳擴出街?

因為mod 完會廢左Ipod 内既擴音功能改成DAC 直出line out

我暫時唔會帶手提耳擴出街喇.

如果係咁, 係咪整返粒電就 OK?
如果要整可以去邊度整呢?

先謝.

放假先黎落雨...
唔通連個天都唔鍾意我?
fatyee 目前離線  
舊 03-07-13, 01:47 AM   #80
吳政常
Senior Gamer

註冊日期: May 2007
引用:

我唔知係咪有其他mod法,不過以我所知imod唔係咁既意思,
每部player都有dac同amp既部份,ipod本來已經有line out唔需要廢左佢,
mod左插po一樣work,佢係拔走左機內既電容,直程飛線出,
唔用既內接線有唔同聲,不過任何imod條lod都一定要有埋電容,
好唔方便,我有部金銀線imod,而家改左用返ipc+amp算,
唔想玩電容了,簡單d講imod就係玩內接線同玩電容
吳政常 目前離線  
舊 03-07-13, 07:39 AM   #81
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: 吳政常 查看文章
我唔知係咪有其他mod法,不過以我所知imod唔係咁既意思,
每部player都有dac同amp既部份,ipod本來已經有line out唔需要廢左佢,
mod左插po一樣work,佢係拔走左機內既電容,直程飛線出,
唔用既內接線有唔同聲,不過任何imod條lod都一定要有埋電容,
好唔方便,我有部金銀線imod,而家改左用返ipc+amp算,
唔想玩電容了,簡單d講imod就係玩內接線同玩電容
只改線同電容係後期d 人諗出黎既玩法

正式由redwineaudio 出既Imod 係廢左Ipod 内既擴音功能

因為Ipod 内既擴音線路實在太差, 所以廢左擴音只取WM8741 解碼功能

依家的確係有只改線同電容, 但效果差好遠, 而且根本無必要噤改........

用線同電容diy 一條延長線插係phone out 一樣有調音効果, 根本無需要拆機添..............

引用:
http://redwineaudio.com/imod

> Bypasses iPod’s analog stage that was not designed for audiophile playback

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 03-07-13, 09:11 AM   #82
kennif
Crazy Gamer

引用:
只改線同電容係後期d 人諗出黎既玩法

正式由redwineaudio 出既Imod 係廢左Ipod 内既擴音功能

因為Ipod 内既擴音線路實在太差, 所以廢左擴音只取WM8741 解碼功能

依家的確係有只改線同電容, 但效果差好遠, 而且根本無必要噤改........

用線同電容diy 一條延長線插係phone out 一樣有調音効果, 根本無需要拆機添..............
唔係8741, 如果真係用8741,imod 仲可以同d磚頭機有得比吓,5 gen 冇記錯係apple remark咗嘅wm8758,指標上及唔上flagship嘅wm8741

舊 03-15-13, 10:28 PM   #83
沙律菜絲

註冊日期: Dec 2001
XBox Live GamertagGAForum shop
i got this cable for free !

which can carry dsd !

此篇文章於 03-15-13 10:30 PM 被 沙律菜絲 編輯。
沙律菜絲 目前離線  
舊 03-25-13, 09:29 PM   #84
Nicklaus
Crazy Gamer
二クラス

註冊日期: Dec 2004
想買個出街note 2用既in-ear
預budget 2k內,唔考慮headphone

因為我自己聽既類型都好雜,所以無咩特別要求

想請教有無咩推薦可以參考
Nicklaus 目前離線  
舊 03-25-13, 09:31 PM   #85
up2u2003
Game Master
貓車之常客

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDleung2801
初黎報到
請問各位 邊樹仲有TF10賣
問過樓上舖 話直頭停產左

近日唔見左左邊 非常難堪

又唔想升級去UE900 覺得仲差過TF10

最好就係有師兄放二手

謝謝

舊 03-27-13, 12:45 AM   #86
fatyee
Game Master

引用:
作者: up2u2003 查看文章
初黎報到
請問各位 邊樹仲有TF10賣
問過樓上舖 話直頭停產左

近日唔見左左邊 非常難堪

又唔想升級去UE900 覺得仲差過TF10

最好就係有師兄放二手

謝謝
TF10 應該係停左產.
有冇去過金耳? 我硬係覺得佢同代理好有關係, 所以你可以去睇睇佢地仲有冇貨尾.

放假先黎落雨...
唔通連個天都唔鍾意我?
fatyee 目前離線  
舊 03-29-13, 12:50 AM   #87
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
講起TF10,

UE既品質管理真係鬼斧神工,
今日我條原廠線開始出問題,
返到屋企CHECK單,
購買日期2012年3月27日
人算不如天算,可惜天算也不如UE

睇黎真係要買線,
UE CM線改頭出面太概幾多錢,
會唔會有分邊間手工好?
第一次買線,咩都唔識

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線  
舊 03-29-13, 01:06 AM   #88
魔法之子
Game Master

註冊日期: Jun 2007
PSN  IDkamiyu1988
引用:
作者: 大山椒魚 查看文章
講起TF10,

返到屋企CHECK單,

睇黎真係要買線,
會唔會有分邊間手工好?
第一次買線,咩都唔識
我聽金聲既職員講過有人買完TF10行出去聽聽下1分鐘就死左要返轉頭換
其實可以去搵D TF10就咁用到既線
冇啦啦自己走去改都幾麻煩
魔法之子 目前離線  
舊 03-29-13, 01:49 AM   #89
anyone
The One
↘嫁

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRitsuZui
想當年tf10原裝線未煲完就爆左

anyone 目前離線  
舊 04-01-13, 10:27 AM   #90
teamkiller

註冊日期: Dec 2003
引用:
講起TF10,

返到屋企CHECK單,

睇黎真係要買線,
會唔會有分邊間手工好?
第一次買線,咩都唔識
其實唔果budget唔高,又唔係diy或者搵到人同你diy,咁不如買番條原裝線用算啦,$180蚊ja ma...
現成既線唔過$500蚊既話,其實配合起上黎我覺得仲衰過原裝

舊 04-01-13, 12:44 PM   #91
Kris
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2004
Wii U IDwlng41
PSN  IDwlng41
引用:
講起TF10,

返到屋企CHECK單,

睇黎真係要買線,
會唔會有分邊間手工好?
第一次買線,咩都唔識
都叫一年呀,我用左一年多dd 已經係第3條

舊 04-13-13, 07:21 PM   #92
大山椒魚
......

引用:
作者: teamkiller 查看文章
其實唔果budget唔高,又唔係diy或者搵到人同你diy,咁不如買番條原裝線用算啦,$180蚊ja ma...
現成既線唔過$500蚊既話,其實配合起上黎我覺得仲衰過原裝
自己DIY成本如何?
要用咩價位既材料先可以穩定好過原廠線?

早幾日行過耳機鋪,
見到D幾百蚊既線睇落都好似DIY線,
自己整應該抵玩D

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛

此篇文章於 04-13-13 07:23 PM 被 大山椒魚 編輯。
大山椒魚 目前離線  
舊 04-14-13, 12:22 AM   #93
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
自己DIY成本如何?
要用咩價位既材料先可以穩定好過原廠線?

早幾日行過耳機鋪,
見到D幾百蚊既線睇落都好似DIY線,
自己整應該抵玩D
堅應真...........CM10pro 線自己改插

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 04-14-13, 12:41 AM   #94
大山椒魚
......

引用:
http://www.thinkinggroup.com/service...&mode=&lang=us

係咪呢條??

大山椒魚 目前離線  
舊 04-14-13, 12:58 AM   #95
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
係...........

但唔好買透明, 線芯氧化後會變緑色的

不過線芯氧化後都係時候要換新線的了

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 04-14-13, 01:13 AM   #96
大山椒魚
......

引用:
係...........

但唔好買透明, 線芯氧化後會變緑色的

不過線芯氧化後都係時候要換新線的了
改頭有冇咩要注意?
聽講線長有影響,

係咪要度好線長黎剪左個CM針頭,再焊番個UE針頭上去?
呢D材料鴨記係咪都搵得到?

另外聽講有人用砂紙磨針
咁做會唔會穩陣D

大山椒魚 目前離線  
舊 04-14-13, 01:26 AM   #97
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
改頭有冇咩要注意?
聽講線長有影響,

另外聽講有人用砂紙磨針
咁做會唔會穩陣D
CM 線插頭針脚係粗少少, 所以有人直接用砂紙或細鋤磨針

其實無咩問題的, 小心d 磨就可以

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 04-14-13, 02:13 AM   #98
大山椒魚
......

引用:
CM 線插頭針脚係粗少少, 所以有人直接用砂紙或細鋤磨針

其實無咩問題的, 小心d 磨就可以
咁好似磨線穩陣,

我怕自己換頭手工唔好又變左DIY線

大山椒魚 目前離線  
舊 04-14-13, 11:22 AM   #99
kennif
Crazy Gamer

引用:
改頭有冇咩要注意?
聽講線長有影響,

另外聽講有人用砂紙磨針
咁做會唔會穩陣D
搵淘寶喇

http://item.taobao.com/item.htm?spm=...d=17848407937&

http://item.taobao.com/item.htm?spm=...d=17848407937&

舊 04-14-13, 12:22 PM   #100
teamkiller

註冊日期: Dec 2003
引用:
條線ok?
係既又唔介意買黎改下....

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
請教如何煲喇叭/耳機 十一月 影音館 3 11-20-15 09:24 PM
[主題公園] 耳筒/耳機/耳擴/配件討論專區 (03)「どんと来い、医者よ」 Jonney 影音館 1004 05-15-09 11:34 PM
[主題公園] 耳筒/耳機/耳擴/配件討論專區 (02) HAKAIDER 影音館 1000 01-11-09 04:31 PM
[主題公園] 耳筒/耳機/耳擴/配件討論專區 (01) Viorate 影音館 1001 03-17-08 09:14 PM
AUDIO-TECHNICA, ATH-W5000 / AT-HA5000, 耳機 / 耳機擴音機 Kenji少 影音館 4 12-01-05 01:18 AM

現在的時間是 10:55 AM

手機版 | APP版