Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 影音館

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 03-18-08, 11:16 AM   #1
HAKAIDER
God of Gamer
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
耳筒/耳機/耳擴/配件討論專區 (02)

煩請版主置頂~~~THX

上文提要.................

引用:
作者: A HoManTin Work 查看文章
引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
v700dj 有幾誇啊..............MDR-SA1000 我都見過有人戴上街,我自己有時都戴Denon HP-1000上街(320g重)
v700dj 聽過...........底音有少少鬆散
ex700...................同上面果個比音質取向完全不同
真係太誇…幾巨型架真係,但個款真係好堅下…
我想問下,底音有少少鬆散?姐係點呢?
v700dj 我只在Sony style 玩過一次.............感覺唔値HK$850

價錢相約的ATH-ES7 無論外形/人聲/底音可以瞬殺了它

ES7 可是以女聲和底音而聞名的,不過ES7 電鍍鏡面泡光真係好易花+難打理下

當然..........如果本着要巨型+誇張的話..........ATH-A700 可能更識合

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷

此篇文章於 03-19-08 08:07 AM 被 KTN 編輯。
HAKAIDER 目前離線  
舊 03-19-08, 05:36 PM   #2
s3b21
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2003
我想問下
690mV/32ohms
18mW/32ohms
0.5W/32ohms
e3個邊個輸出大 小弟完全唔識
s3b21 目前離線  
舊 03-21-08, 08:29 AM   #3
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: s3b21 查看文章
我想問下
690mV/32ohms
18mW/32ohms
0.5W/32ohms
e3個邊個輸出大 小弟完全唔識
690mV@32ohm............魅族M6 SL?

690mV > 18mW

至於0.5W............W是背Watt?

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 03-21-08, 02:39 PM   #4
s3b21

引用:
690mV@32ohm............魅族M6 SL?

690mV > 18mW

至於0.5W............W是背Watt?
yes it is 魅族M6 SL ,[W是背Watt]i don know what u say
and i want to ask 690mV=?mW?
s3b21 目前離線  
舊 03-21-08, 02:59 PM   #5
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: s3b21 查看文章
yes it is 魅族M6 SL ,[W是背Watt]i don know what u say
and i want to ask 690mV=?mW?
有熟識電子的用家計過

http://forum.hkepc.com/viewthread.ph...age%3D1&page=3

打錯字" W是Watt?"

另.............不要盲目信官方資料................

各廠方測試輸出的計算標準也不同...............由其韓國機的輸出好多時也計大左的

不過魅族M6以少形機黎講的確係好好力的

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 03-21-08, 05:02 PM   #6
s3b21

引用:
有熟識電子的用家計過

http://forum.hkepc.com/viewthread.ph...age%3D1&page=3

打錯字" W是Watt?"

另.............不要盲目信官方資料................

各廠方測試輸出的計算標準也不同...............由其韓國機的輸出好多時也計大左的

不過魅族M6以少形機黎講的確係好好力的
yes i think it is 指 Watt because i found it in a big cdplayer,but http://www.andaudio.com/phpbb2/viewt...366&highlight=

此篇文章於 03-21-08 05:10 PM 被 s3b21 編輯。 原因: correction
s3b21 目前離線  
舊 03-21-08, 09:28 PM   #7
vicalam
Junior Member

註冊日期: Nov 2004
我對EX700都冇晒信心.......煲左250HRS都係唔掂.......

D齒音解決唔到(個情況係有D歌係唔聽得), 高音煲極都係極矇同暗.......
vicalam 目前離線  
舊 03-23-08, 09:28 PM   #8
野孩子
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: vicalam 查看文章
我對EX700都冇晒信心.......煲左250HRS都係唔掂.......

D齒音解決唔到(個情況係有D歌係唔聽得), 高音煲極都係極矇同暗.......
人地根本吾係主打高音, 煲極都吾會出味架啦
你有無聽過有人要用tf10 pro煲出嘭嘭聲既低音?a
野孩子 目前離線  
舊 03-24-08, 10:22 AM   #9
光熱斗
Ultimate Gamer
IE3.0 <3

註冊日期: Sep 2002
想買個耳機,
嗯..掛耳入耳也沒關係...
不要是頭帶的就可以了(嗯..太大了)
大約美金100左右,
插ipod nano3rd.
大家有沒有甚麼好推介??
謝謝喔!! : )

btw
shure耳機好嗎??
就nano3來說,
e2c和e4c會有大分別嗎?
(應該說..發揮得了e4c嗎??)

此篇文章於 03-24-08 05:11 PM 被 光熱斗 編輯。
光熱斗 目前離線  
舊 03-24-08, 05:12 PM   #10
雪舟等楊
●  ω  ●

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDalone_wolf123
XBox Live Gamertagmoe magician
Question

shp9000邊度有開心價

(`・ω・´)
≡ ∧_∧   ∧_∧
≡(#`Д )⊃;; )Д`)・゚.・
≡/つ  /  ⊂ ⊂/
「我絕不認為中國的落伍,是幾個昏君造成的,而是每個人造成。因為制度是人創造的,中國所有悲劇,都是中國人自編自導自演和自我欣賞,這絕對是與人種有關。」
雪舟等楊 目前離線  
舊 03-25-08, 12:08 AM   #11
btboy

註冊日期: Mar 2008
引用:
作者: 雪舟等楊 查看文章
我都好想知 , 希望rayben大大告知
btboy 目前離線  
舊 03-25-08, 12:14 AM   #12
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
e2c同e4c睇參數到設計點睇都係兩個世界

舊 03-25-08, 09:08 AM   #13
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: 光熱斗 查看文章
想買個耳機,
嗯..掛耳入耳也沒關係...
不要是頭帶的就可以了(嗯..太大了)
大約美金100左右,
插ipod nano3rd.
大家有沒有甚麼好推介??
謝謝喔!! : )

btw
shure耳機好嗎??
就nano3來說,
與期説"發揮得了e4c嗎?".............不如先問一下自己"有必要上e4c嗎?"

就算係一部中價MP3........配e2c/e4c都會有一定分別(無力推另計)

用shure 最好有爆線的覺吾,不過包二年非人為損壞更換全新耳機保証

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 03-25-08, 04:37 PM   #14
光熱斗
IE3.0 <3

引用:
與期説"發揮得了e4c嗎?".............不如先問一下自己"有必要上e4c嗎?"

就算係一部中價MP3........配e2c/e4c都會有一定分別(無力推另計)

用shure 最好有爆線的覺吾,不過包二年非人為損壞更換全新耳機保証
因為耳機買了可以用不短時間吧?..
所以在想好不好買一個比較好的來用..
(因為...要是都給了這個價錢..不如多一點買個好些吧?)
光熱斗 目前離線  
舊 03-25-08, 07:20 PM   #15
Whirlwind
Crazy Gamer

引用:
想買個耳機,
btw
shure耳機好嗎??
就nano3來說,
講真Shure唔係唔好,不過爆線真係好麻煩
E2C個價位諗下sf3pro或者UM1
E4c可以諗下sf5pro或者um2或者er4,視乎個人喜好啦

仲有我記得e4c個抗阻好似成30,都唔係咁好推
Whirlwind 目前離線  
舊 03-26-08, 03:11 AM   #16
光熱斗
IE3.0 <3

引用:
作者: Whirlwind 查看文章
講真Shure唔係唔好,不過爆線真係好麻煩
E2C個價位諗下sf3pro或者UM1
E4c可以諗下sf5pro或者um2或者er4,視乎個人喜好啦

仲有我記得e4c個抗阻好似成30,都唔係咁好推
um2賣299usd.....
(e4c 169usd)
er4..
之前也有想過..價錢差不多,
但是很多人也說e4c比較好.
(而且...er4...不也好看戴起來也好像不太舒服....)
有想過都買回來...看看那個好就留,不好就退了他lol.
順便想問問香港的價位, 謝謝; )

此篇文章於 03-26-08 05:22 AM 被 光熱斗 編輯。
光熱斗 目前離線  
舊 03-26-08, 09:32 AM   #17
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
um2賣299usd.....
(e4c 169usd)
er4..
之前也有想過..價錢差不多,
但是很多人也說e4c比較好.
(而且...er4...不也好看戴起來也好像不太舒服....)
有想過都買回來...看看那個好就留,不好就退了他lol.
順便想問問香港的價位, 謝謝; )
shure 係美國係可以郵寄搞保養..........應該不會太嘛煩

但問題係你有無用耳道式先?

耳道式不是個個人也合戴的(我L/R耳道大小不一就是例子)

建議先買e2c...........日後才考慮升級

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 03-28-08, 06:05 PM   #18
rayben

註冊日期: Jun 2007
Wii U IDLCSXXHIEI
3DS Friend Code4382 1938 5193
PSN  IDLCSXXHIEI
XBox Live GamertagLCSXXHIEI
Wink

引用:
作者: 雪舟等楊 查看文章
引用:
作者: btboy 查看文章
我都好想知 , 希望rayben大大告知
灣仔地鐵站行到未過大有商場前的電器店$638(便利店附近)
rayben 目前離線  
舊 03-29-08, 08:14 AM   #19
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: rayben 查看文章
灣仔地鐵站行到未過大有商場前的電器店$638(便利店附近)
有Sharp MJ55 MD機賣果間 a

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 03-29-08, 03:12 PM   #20
光熱斗
IE3.0 <3

哈哈...
ER4P入手(169 USD)
(本來是應該下星期一到的,但早了...)
第一感覺當然開心了xDD"
第二感覺.....痛...........
哈哈...第一次戴入耳...
因為痛....和未BURN IN的關係吧..
好像和我之前的H260差不多...
(但沒想像中好推...NANO3用盡全力....PSP也是....)
嗯...看看2星期內會不會有好轉
光熱斗 目前離線  
舊 03-29-08, 08:53 PM   #21
Whirlwind
Crazy Gamer

引用:
哈哈...
(但沒想像中好推...NANO3用盡全力....PSP也是....)
ER4P抗阻都有27ohms架
隻H260先得17
PSP,唔好推喇,我隻C351仔得16阻抗都推唔得郁
煲下佢啦
Whirlwind 目前離線  
舊 03-30-08, 09:23 AM   #22
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
哈哈...
PSP..........推力嚴重不足

不過play wave 分析度極高,配一個耳擴可以一玩的

也見過有人用UE 10配PSP(無加耳擴)説効果不錯

我也在MTR 見過iphone 配ER4P

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 03-30-08, 12:18 PM   #23
光熱斗
IE3.0 <3

想知道..
朋友說音量=/=推力,對吧?
但是如果推力愈大音量愈大...??...
(會不會是中音推到,但是高/低音沒力的情況??)
耳擴的話...會推薦哪隻??
(耳擴比較難找資料...COLORS的狗骨骨好嗎??)
謝謝.

此篇文章於 03-30-08 12:38 PM 被 光熱斗 編輯。
光熱斗 目前離線  
舊 03-30-08, 12:57 PM   #24
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
想知道..
朋友說音量=/=推力,對吧?
但是如果推力愈大音量愈大...??...
(會不會是中音推到,但是高/低音沒力的情況??)
耳擴的話...會推薦哪隻??
(耳擴比較難找資料...COLORS的狗骨骨好嗎??)
謝謝.
没錯

推力不等同Vol 大小

而係指一幅耳機/耳筒要用幾多電流輸出才可發揮正常音質

當然推力大的機Vol 得確係會大聲d的..............

再不然..........你將耳機/耳筒插上AV amp 的phone out

調校返想約的音量聽一次,就會知道有咩分別

狗骨在AA見評價不錯,只是欠Vol 調校

但返正nano3 沒有link out mode............没所為了吧

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷

此篇文章於 03-30-08 01:26 PM 被 HAKAIDER 編輯。
舊 03-30-08, 02:06 PM   #25
光熱斗
IE3.0 <3

今天繼續聽...
ER4P係清好多..
但係低音好似H260比較強...?
是NANO3推不動..還是未煲開所以??..
並可以感覺到底燥H260高很多..

耳擴狗骨..USA呢邊好難揾-_-||...
光熱斗 目前離線  
關閉主題

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
我們的醫療紀錄[官方浮誇敗家紀錄] (請看調整了的規矩!) KKH 照相館 44 09-06-13 09:35 PM
曼聯躉紅魔鬼地帶 VOL.33 [ ~CLOSED~ ] 啤梨王子 球會討論區 1059 03-30-08 03:17 AM
雙星體育新聞(永久集中區)30-5-02 龍寶寶 體育版 0 05-17-02 10:57 AM

現在的時間是 10:04 AM

手機版 | APP版