Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 
電視遊戲討論版>SEGA 宣布與微軟戰略合作 聯手強化全球化作品「Super Game」次世代開發環境
安安 11:37 AM 11-01-21
https://www.sega.co.jp/release/211101_1.html
https://news.gamebase.com.tw/news/detail/99392762
セガとマイクロソフト、セガの次世代戦略タイトルの創出と
次世代開発環境の構築に関する戦略的提携の検討を進めることに合意

作者: :
《Super Game》為 SEGA 以中長期戰略作為目標,預定在全球推廣擴張的大型全球企劃新作。
至於這次與微軟的合作,主要是希望活用微軟雲端平台「Microsoft Azure」的各種技術,
並活用微軟所持有的資源,讓 SEGA 能夠構築更優秀的次世代開發環境。

ComeLOLoh 11:46 AM 11-01-21
快d創造Dreamcast神話…
Gundam MK-2 11:47 AM 11-01-21
同微軟點都好過蝗國……

我從使用 Tapatalk 的 XQ-AT52 發送
Terry仔 12:35 PM 11-01-21
同MS合作,自由度應該大d
不過,近幾年MS係各方面都比以前做得差
唔淨止自家console, Windows 嘅發展都負評如潮
電話直頭唔再玩
風間鈴木仁 02:24 PM 11-01-21
https://gameapps.hk/news/47348/SEGA-Super-Game
SEGA 將與微軟合作 開發全球性大型遊戲作品「Super Game」

SEGA 今天宣佈,為了創造出 SEGA 旗下的次世代戰略遊戲作品,以及構築次世代開發環境,與微軟達成了「戰略性提携合作」。

@@@
認真等待佳作/新 IP,期望重制重啟經典大作MD/SS/DC……
SEGA 你幾時先醒覺呀!其他日本廠商已經進化晒
CAP COIN/笨大/SE/暗榮……@
風間鈴木仁 02:28 PM 11-01-21
轉述之前本人對SEGA期望的情報:

作者: 風間鈴木仁:
https://gameapps.hk/news/44821/SEGASammy
SEGA 表示會積極炒冷飯 將《Crazy taxi》等舊 IP 重製推出

SEGA 母公司 SEGASammy 近日公開了 2022 /3期~2024/3期 的新中期計劃報告,主要講述公司今後的戰略方針與動向,包括日後將會積極將一些舊 IP 重製或重啟。

SEGA 表示會在 3 年間把一些既有 IP 遊戲進行全球化,並在 5 年間創出 Super Game 為公司的主要戰略,全球化包括會為遊戲推出多種語言、多平台、強化支援數位版販賣等等。而 Super Game 方面將會透過歐洲工作室的新作 FPS 並活用 IP 資産於 3 - 5 年間實現。

另外,官方提到會活用多款 IP 的價值,包括將現有和過去(包括沉睡中) 的一些 IP 遊戲積極進行 Remaster / 重製或重啟,其中列出包括《Crazy taxi》、《Virtua Fighter》、《House of the Dead》、《Shinobi》、《NIGHTS》等作品。

@@@ 大把過去(包括沉睡中) 的一些 IP 遊戲 @@@
拜託記得認真考慮我本人幻想的IP
#育成足球 國際版
#SEGA GT
#SEGA RALLY 新作/OUT RUN 新作/賽車 新作(MSR?)
#SEGA Virtua足球
#Virtua Fighter 6
#Crazy taxi Remastered 1~3 合集/新作
#House of the Dead Remastered 1~3 合集/新作
#獸王記 新作 (DARK SOUL系統/參考)
#NIGHTS 新作
#全系列動作 任選 Remastered 1~3 合集/新作 (刑事)
#全系列RPG/ARPG 任選 Remastered 1~3 合集/新作 (SS/DC)
#全系列 (MD/SS/DC)獨家作品 任選 REMAKE

咁先有機會:SEGA 表示會在 3 年間把一些既有 IP 遊戲進行全球化,並在 5 年間創出 Super Game

小昭Teddy 02:33 PM 11-01-21
我諗得比較簡單,同M$合作,起碼唔會係手遊
420secured 02:33 PM 11-01-21
作者: Terry仔:
同MS合作,自由度應該大d
不過,近幾年MS係各方面都比以前做得差
唔淨止自家console, Windows 嘅發展都負評如潮
電話直頭唔再玩
唔係呀
Xbox One一戰衰左後
依家gamepass / series x / xbox cloud加埋都好評如潮
野良猫 02:35 PM 11-01-21
-del-
C.K.F. 01:00 AM 11-02-21
同MS合作/連盟, 即係同罪大作對, 小心令自己走入絕路呵!

不過唔緊要, 有傳水果有興趣出console, 到時仲有3rd路.
風間鈴木仁 01:22 AM 11-02-21
https://www.hkgnews.com/49263/
SEGA宣布與微軟結成戰略聯盟將共享技術

在公告中,世嘉表示將於微軟建立深度合作,在微軟的Azure雲平台建設的次世代開發環境中與微軟一同探索大規模全球遊戲的開發途經。據悉,這個“大規模全球遊戲”將是一個以“全球”、“在線”、“社區”和“IP利用”為核心...
Eking 09:45 AM 11-02-21
M$合作唯一好處就係....有米......講真2間公司都唔係叫做得好......
holsety 10:10 AM 11-02-21
可以做返xbox 初代環境我已滿足
Dyhalt Rushifar 11:53 AM 11-03-21
作者: C.K.F.:
同MS合作/連盟, 即係同罪大作對, 小心令自己走入絕路呵!

不過唔緊要, 有傳水果有興趣出console, 到時仲有3rd路.
今時今日真係唔駛驚佢,PS4又OUT PS5又冇貨。
何況SORRY自己都投降上STEAM啦…
Terry仔 12:16 PM 11-03-21
作者: 420secured:
唔係呀
Xbox One一戰衰左後
依家gamepass / series x / xbox cloud加埋都好評如潮
我一直都唔支持俾月費,包月玩game
咁做只會害死全部細廠, 大廠又俾人揸住春X

因為大部分收入,都落唔到game廠手上
出咗幾年嘅game, 有機會係有人玩但係帶動唔到收入
wsx360 01:54 PM 11-03-21
我一直都唔支持俾月費,包月玩game
咁做只會害死全部細廠, 大廠又俾人揸住春X

因為大部分收入,都落唔到game廠手上
出咗幾年嘅game, 有機會係有人玩但係帶動唔到收入
事實上XGP越來越多3廠game
有部份仲係首發上XGP,sony既 MLB 21都係首發上XGP

仲有3廠game係以可隨時落架
有game係2~3個月就落架

如果XGP冇肉食點解3廠仲支持?
點解唔繼續係PS4/PS5/steam賣game就萛?

作者: C.K.F.:

過去10年sega對sony仲唔夠忠誠?
名越都走埋仲講呢啲
Terry仔 10:57 PM 11-03-21
作者: wsx360:
事實上XGP越來越多3廠game
有部份仲係首發上XGP,sony既 MLB 21都係首發上XGP

仲有3廠game係以可隨時落架
有game係2~3個月就落架

如果XGP冇肉食點解3廠仲支持?
點解唔繼續係PS4/PS5/steam賣game就萛?

過去10年sega對sony仲唔夠忠誠?
名越都走埋仲講呢啲
有冇肉食,有數得計
就算我當$100 HKD 一個月, 就算MS乜都唔要. 哩$100蚊夠分俾幾多隻game, 夠分俾廠?
更何況正價係$79

你望下依家網上音樂串流平台,作曲填詞歌手每個月可以分到幾多錢?首歌俾人聽過幾萬次,作曲填詞果個只係分到幾蚊
wsx360 01:23 AM 11-04-21
有冇肉食,有數得計
就算我當$100 HKD 一個月, 就算MS乜都唔要. 哩$100蚊夠分俾幾多隻game, 夠分俾廠?
更何況正價係$79

你望下依家網上音樂串流平台,作曲填詞歌手每個月可以分到幾多錢?首歌俾人聽過幾萬次,作曲填詞果個只係分到幾蚊
MS目標一定係過億用戶,所以有PC版XGP
當你有1億用戶就唔同講法
當然XGP當仲係發展初期,唔可以期望佢一步登天

如果有套電影唔受歡迎,無論出blu ray定放上Netflix都係會死
TheFool 12:29 PM 11-04-21
有冇肉食,有數得計
更何況正價係$79

咪玩啦,講到唔入XGP就會大把人買細廠GAME咁,係大廠3A GAME既廣告力量面前,細廠連見光機會都無。

講到好似小品電影唔上NETFLIX就會有好票房? 小品電影連場數都搶唔到,有鬼票房。

事實就係XGP俾到人試下細廠GAME,有得分下肉食,對業界整體更健康。

除左小賣店同二手買賣之外,我根本諗唔到有咩人會反對,何況有XGP你一樣可以買斷,好似堂食同外賣咁可以並存。
holsety 12:52 PM 11-04-21
我覺得因為plus free送既同gamepass送既我先認識都某d獨立遊戲

你要再支持多d也可以再買dlc
Terry仔 02:26 PM 11-04-21
作者: TheFool:
咪玩啦,講到唔入XGP就會大把人買細廠GAME咁,係大廠3A GAME既廣告力量面前,細廠連見光機會都無。

講到好似小品電影唔上NETFLIX就會有好票房? 小品電影連場數都搶唔到,有鬼票房。

事實就係XGP俾到人試下細廠GAME,有得分下肉食,對業界整體更健康。

除左小賣店同二手買賣之外,我根本諗唔到有咩人會反對,何況有XGP你一樣可以買斷,好似堂食同外賣咁可以並存。
你將我的説話理解成 “ 講到唔入XGP就會大把人買細廠GAME咁”.
咁我都無計

我主要想講嘅係 “條數點分”,即係玩家付出果$100, 有幾多錢可以分到去廠家手到
首先用依家有嘅例子/數據去估計將來會點發展.
1, 依家各大平台(steam, epic, PSN, Apple, google etc) 都收緊15~30% 平台費
XGP $79/month, 假設MS代咗$19, 其餘$60分俾其他廠
又講返音樂電影串流平台,你就知背後創作果班人係收緊一個好低賤嘅價
2, 一般理解,隻game放得越耐,佢本身价值會下降. 可生產利潤就越少
3, 時間耐咗,XGP game數量多咗. 相對地$60要分俾更多廠! 如果按game容量去分,容量越少分得越少.又或者以playing time 去計
Indie game上到大平台,你覺得可以分到幾多?

另, indie 由以前到依家,甚至幾年後
生存都係咁固難嫁啦
多人識係一回事,有冇收入又係另一回事
Dyhalt Rushifar 03:13 PM 11-04-21
其實有系統(簡單D用推出時間遞減、PLAY TIME同獨佔等)咁分,在下覺得可以做到平衡到利益既。
當然,你得一百個用戶就當然係分黎嘥GAS啦。
貨品有多人識先有多人買,只要廠每隻GAME有權選擇唔入會既話,基本上都算係公平交易。
又唔係冇銷售平台,唔會淨做PASS啩…
TheFool 03:45 PM 11-04-21
你將我的説話理解成 “ 講到唔入XGP就會大把人買細廠GAME咁”.
咁我都無計

我主要想講嘅係 “條數點分”,即係玩家付出果$100, 有幾多錢可以分到去廠家手到
首先用依家有嘅例子/數據去估計將來會點發展.
1, 依家各大平台(steam, epic, PSN, Apple, google etc) 都收緊15~30% 平台費
XGP $79/month, 假設MS代咗$19, 其餘$60分俾其他廠
又講返音樂電影串流平台,你就知背後創作果班人係收緊一個好低賤嘅價
2, 一般理解,隻game放得越耐,佢本身价值會下降. 可生產利潤就越少
3, 時間耐咗,XGP game數量多咗. 相對地$60要分俾更多廠! 如果按game容量去分,容量越少分得越少.又或者以playing time 去計
Indie game上到大平台,你覺得可以分到幾多?

另, indie 由以前到依家,甚至幾年後
生存都係咁固難嫁啦
多人識係一回事,有冇收入又係另一回事
其實你一直都唔明個分拆點計,又錯誤理解先會得出咁既結論。

1. 入XGP其實已經收到一舊錢,多人下載玩個隻GAME又會收到另一個抽成,如果有人喜歡隻GAME再買埋,細廠又收到另一筆錢,所以你個60蚊分俾咁多人係一個誤會。

2. 呢一點我完全唔認同,好玩的GAME個價保持到,正如好多STEAM GAME個價唔會跌,只有實體GAME有倉存壓力先會跌價。如果你話賣得太多達到玩家人數上限,咁我可以理解,但應該好少GAME做到,強如GTA V都可以三代唔同咁出。

3. 除左入XGP舊錢,額外分到幾多係睇實力,例如HADES係STEAM同NS都出過,但遲咁多去到XGP一樣打入前十有得分,我調返轉問你,如果無XGP,你估無大廠推廣能力的INDIE可以分到幾多?

INDIE生存困難係人都知,任何貨品都一樣,電影音樂遊戲漫畫,除左傳統方式外,現在XGP係一個"額外"方向去推廣同增加收入,點解會有問題?
TheFool 03:58 PM 11-04-21
作者: Dyhalt Rushifar:
其實有系統(簡單D用推出時間遞減、PLAY TIME同獨佔等)咁分,在下覺得可以做到平衡到利益既。
當然,你得一百個用戶就當然係分黎嘥GAS啦。
貨品有多人識先有多人買,只要廠每隻GAME有權選擇唔入會既話,基本上都算係公平交易。
又唔係冇銷售平台,唔會淨做PASS啩…
無錯,XGP只係其中一個方向,根本同傳統賣GAME並行,又唔係二選一,就好似NETFLIX咁,電影照上戲院,之後照上NETFLIX,另外又出鐵盒UHD賣俾收藏愛好者。
Terry仔 05:00 PM 11-04-21
1. 入XGP其實已經收到一舊錢,多人下載玩個隻GAME又會收到另一個抽成,如果有人喜歡隻GAME再買埋,細廠又收到另一筆錢,所以你個60蚊分俾咁多人係一個誤會。
你真係覺得MS(又或者其他平台)會keep住貼錢俾game廠, 放game上自己平台?!
PSN,XBL會唔會個個月俾人100 yen / $10HKD join membership?!

2. 呢一點我完全唔認同,好玩的GAME個價保持到,正如好多STEAM GAME個價唔會跌,只有實體GAME有倉存壓力先會跌價。如果你話賣得太多達到玩家人數上限,咁我可以理解,但應該好少GAME做到,強如GTA V都可以三代唔同咁出。
你係咪未見過PSN, XB, steam game價崩值?

3. 除左入XGP舊錢,額外分到幾多係睇實力,例如HADES係STEAM同NS都出過,但遲咁多去到XGP一樣打入前十有得分,我調返轉問你,如果無XGP,你估無大廠推廣能力的INDIE可以分到幾多?
分到幾多先?!

不如俾d實例
PS4 大概2019年賣到1億部, PSN plus member 當時有有38M人
粗略計,Sony 係2019年 PSN 年費收入2.2億USD (假設$450HKD一年/唔計定期PSN減價優惠/有d地區個年費更低)

PS4 GOW 2018年初出一個月賣5M隻
以60USD計,有2.2億USD銷售額.
Google咗一下,2018年上半年有>120 隻大大小小game推出
Game嘅總營銷,唔知點計. 個數一定比PSN membership 收入高

如果拎哩兩個figure比較,係唔合理. 因為背後成本/維護成本唔同
不過你睇返sony最近一期financial report, PlayStation 係靠第三方game賣得好,所以頂到PS5洩錢條數

包月形式只會打激game嘅銷量. 有幾多人玩完PSN /XGP 免費 game之後會再買一隻
1 2 

返回主題版面