Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 10-22-15, 12:49 PM   #551
6eo
God of Gamer
美波様!

註冊日期: Nov 2005
引用:
作者: fami~yan 查看文章
j2個廣告...唔講個配音背稿
d內容都唔多岩...咩為和平而戰...

可能佢指殺哂對手就好和平
6eo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-15, 12:53 PM   #552
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
大小姐角度吧w
由手機版發出
真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-15, 12:56 PM   #553
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
好似講緊爭取獨立wo
套野仲叫人勇武抗暴,會唔會政治不正確腰斬嫁
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-15, 01:10 PM   #554
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: qwe 查看文章
好似講緊爭取獨立wo
結局無好下場未得

舊 10-22-15, 01:28 PM   #555
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

引用:
廣告的話高層可能會見到嘛

扮下野先啦

舊 10-22-15, 01:42 PM   #556
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
引用:
引用:
作者: qwe 查看文章
好似講緊爭取獨立wo
小朋友:哦, 原來勇武抗暴=為和平而戰, 媽咪,我都要為和平而戰

相薄
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-15, 02:25 PM   #557
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDSakata2014
細路仔只為睇機械人打交邊會諗咁多
s2001154 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-15, 02:32 PM   #558
iu fu pig
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
就算成年人,又有幾多會慢慢咀嚼高達劇情⋯
兩批人啦,一批睇開動畫,一批只係會話,高達啊,童年回憶喎

OT:好!讓年輕人看看什麼才是真正的勇武抗暴,特區政府是很支持的(笑
由手機版發出
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-15, 02:40 PM   #559
真!DC
Banned User
奉行我道

Off一下
其實好多acg都係宣揚平等反極權信息
難怪大陸禁咁多外國動畫
由手機版發出

此篇文章於 10-22-15 02:59 PM 被 真!DC 編輯。
舊 10-22-15, 02:48 PM   #560
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
因為高達系多數都係搞分裂的最終都被打爆所以無事?

舊 10-22-15, 02:54 PM   #561
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
引用:
作者: s2001154 查看文章
細路仔只為睇機械人打交邊會諗咁多
(咳)應該係: (部份)大人以為細路仔睇機械人打交戲邊會諗咁多

引用:
作者: Rance 查看文章
因為高達系多數都係搞分裂的最終都被打爆所以無事?
W都係搞獨立(不過搞搞吓變咗諣聯合國); Z 同 ZZ 擺明反對暴政 (當年, 遠目) UC就~~~ (所以JJ仲未上5, 6, 同7 咯) 嘻

可能上次宣傳「進擊的巨人」出咗事都唔定 (諗得太多)

引用:
作者: 真!DC 查看文章
想太多了 笨大要求吧
有本事咪出街嘅對白都改埋!

引用:
作者: iu fu pig 查看文章
就算成年人,又有幾多會慢慢咀嚼高達劇情⋯ 兩批人啦,一批睇開動畫,一批只係會話,高達啊,童年回憶喎
事實上遇過有成年人睇完, 講返啲劇情出嚟同啱啱睇咗嘅唔同, 心諗真係有平行宇宙嘅~

此篇文章於 10-22-15 03:01 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-15, 03:35 PM   #562
knight-philip
カガミ

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
(咳)應該係: (部份)大人以為細路仔睇機械人打交戲邊會諗咁多

W都係搞獨立(不過搞搞吓變咗諣聯合國); Z 同 ZZ 擺明反對暴政 (當年, 遠目) UC就~~~ (所以JJ仲未上5, 6, 同7 咯) 嘻

可能上次宣傳「進擊的巨人」出咗事都唔定 (諗得太多)

有本事咪出街嘅對白都改埋!

事實上遇過有成年人睇完, 講返啲劇情出嚟同啱啱睇咗嘅唔同, 心諗真係有平行宇宙嘅~
UC 5~7有什麼問題?
代表新一代要你班老__交出權力?
定話刪改歷史?(所以腳好痛了?

>可能上次宣傳「進擊的巨人」出咗事都唔定 (諗得太多)
咁講星矢都玩左好耐~

>(部份)大人以為細路仔
我覺得可能直情基於大家對"細路仔"的定義不同....
我們覺得的細路仔是小學低年級為止,他們覺得是到18歲為止?
所以大家"覺得細路仔只睇打戲"都通的

舊 10-22-15, 05:14 PM   #563
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: knight-philip 查看文章
UC 5~7有什麼問題?
代表新一代要你班老__交出權力?
定話刪改歷史?(所以腳好痛了?

>可能上次宣傳「進擊的巨人」出咗事都唔定 (諗得太多)
咁講星矢都玩左好耐~

>(部份)大人以為細路仔
我覺得可能直情基於大家對"細路仔"的定義不同....
我們覺得的細路仔是小學低年級為止,他們覺得是到18歲為止?
所以大家"覺得細路仔只睇打戲"都通的
無記管理層嘅思考領域在下邊會明~

你講奧米加? 佢段宣傳同「為和平而戰」無乜分別, 亦無當年進擊個咁有話題性

幾歲? 唔 -- 咁8歲嘅都識得睇掛?

舊 10-23-15, 02:22 PM   #564
stonekeung
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2010
【機動戰士高達 - 鐵血的孤兒】
今天晚上無綫電視J2台首播!!

2015年10月23日起 逢周五於無綫電視J2台 深夜12:05播放。
節目重溫可在J2台播放後3小時,午夜03:00起在網上myTV串流播放。
精彩劇情,請勿錯過!

https://www.facebook.com/gundam.info.hk?fref=nf
stonekeung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-23-15, 10:24 PM   #565
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
ガンダムACE 小川P・谷口氏インタビュー
引用:
・小川 ターゲットは一応中高生、SEEDや00の路線ですがまずは従来ファンの納得、一般アニメファンの獲得
・谷口 日本人の実感はテロではなく明日生きるための行動。三日月達の立ち位置はそこに基づいていて、給料の話はその流れ
・谷口 アラヤシキは本来宇宙作業用に開発されたシステム。操縦をダイレクトに伝える
小川 今のアニメでいきなり少年が操縦できるのは無理がある。こういう設定を設けないと絶対にNT的な解釈になって同じ展開になる。むしろ忌み嫌われているくらいのもの。ネーミング理由はどうなんでしょうね
・小川 三日月はオルガに依存というか捉えどころがない子
谷口 仲間を重んじて守る意識が強いので。三日月のやりたい事もオルガと同じなのでそう見えるのでは。ああ見えて1歳違い
小川 アラヤシキの成長阻害かも
・小川 厄「祭」の意味は今は秘密
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-15, 12:15 AM   #566
chow263
Game Master
壯哉我大雞神

註冊日期: Apr 2006
PSN  IDchownett
涉及不雅用語

舊 10-24-15, 12:35 AM   #567
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
睇中文版特別覺得套野政治不正確。

舊 10-24-15, 12:36 AM   #568
7ming_格鬥苦手
小霸王

註冊日期: Mar 2003
PSN  IDme7ming
感覺不錯,cctxb版可以一追

GuitarFreaks V5 Skill Point list<---Hot! 9/7 Updat!!
GuitarFreaks V4 Skill Point list
GuitarFreaks V3 Skill Point list
DurmMania V3
7ming_格鬥苦手 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-15, 12:38 AM   #569
windart
Moderator
海產類

註冊日期: Aug 2003
3DS Friend Code4210 4848 2445
PSN  IDwindart
XBox Live Gamertagwindart
J2第一集冇cut,狙擊兵爆頭照出

D配音好鬼正

:蛋治(丹治)~蛋治(丹治)!

:頂!蛋治(丹治)啊!

201102 台北Fancy Frontier17之旅(coming soon)
201012 コミケ79因果之旅・壱(coming soon)
201003 博麗神社例大祭7之旅
201002 台北Fancy Frontier15之旅
200908 コミケ76砲灰之旅

此篇文章於 10-24-15 12:44 AM 被 windart 編輯。
windart 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-15, 01:06 AM   #570
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
睇咗原版日文
邊個時段會重播想聽番港版配音
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-15, 01:07 AM   #571
肉羊哩咖
griffin611

居然唔係M~~~~閉門看禁書一樂也,仲要係CCTVB

真係無咳,連予告都個足(後者預咗),譯得唔錯,起碼明到啲條理。

奧加居然係李鎮然,肥仔居然係張裕東(做返自己?)

氣勢,勁!又去返睇多次第二話先~

舊 10-24-15, 01:13 AM   #572
真!DC
Banned User
奉行我道

等睇下集歐派會點譯
感覺中配部分地方語氣唔多o岩
由手機版發出
舊 10-24-15, 12:28 PM   #573
sugoteam
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: 真!DC 查看文章
等睇下集歐派會點譯
感覺中配部分地方語氣唔多o岩
由手機版發出
同意!導配唔係簡艦長吧,所以新人配音語氣唔到位,另外感覺配奧加那位有點吃力,如果由黃啟昌配會好D
sugoteam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-15, 12:31 PM   #574
真!DC
Banned User
奉行我道

好多時配音員開頭未大了解角色個性之後配配下會好左

舊 10-24-15, 01:33 PM   #575
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: sugoteam 查看文章
同意!導配唔係簡艦長吧,所以新人配音語氣唔到位,另外感覺配奧加那位有點吃力,如果由黃啟昌配會好D
三日月反而OK~

(又係)黃啟昌會唔會老咗啲?李鎮然有少少刻意學佢;又要袁淑珍配細路,雖然一話咁大把,唔好喇~ 而關令翹叫做入戲(不過得半話~)又有曹啟謙~ 而梁偉德好似唔多夾,不過監察官少校戲仲未夠多。

標籤
Gundam, 機動戦士ガンダム 鉄血のオルフェンズ, 鐵血孤兒

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 監督:水島精二 X 脚本:虚淵玄 新作映画「楽園追放」11月15日公開決定!丨東映アニメーション制作 money 日本動漫畫討論版 93 01-27-24 04:49 PM
[動畫] あの花スタッフ最新作「心が叫びたがってるんだ」9月19日公開丨監督:長井龍雪 A-1 Pictures制作 money 日本動漫畫討論版 129 11-28-19 05:23 PM
[動畫] 「天体のメソッド」総合THREAD丨原案・脚本 久弥直樹 money 日本動漫畫討論版 113 10-30-19 03:32 PM
[動畫] 「乱歩奇譚 Game of Laplace」#01「人間椅子(前編)」丨監督:岸誠二 脚本:上江洲誠 money 日本動漫畫討論版 70 09-19-15 02:26 PM
[動畫] 「UN-GO」第1話「舞踏会の殺人」丨水島精二監督 會川昇脚本 ボンズ制作 money 日本動漫畫討論版 23 11-20-11 12:30 PM

現在的時間是 12:53 AM

手機版 | APP版