Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 12-17-07, 11:41 AM   #101
東海林
Senior Gamer
釘宮病病患者

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: riceking 查看文章
如果操作上沒有問題就多一事不如少一事啦~

Rice
唉~~我都想當冇事發生
而家連ZOOM同安落去機度都唔得

舊 12-17-07, 10:10 PM   #102
ruri0926
Insane Gamer
攝影菜鳥

註冊日期: Mar 2007
引用:
作者: ruri0926 查看文章
稀有病假紙 - Image Recovery Record

早幾日已經拿拿林攞左去CS...但未有機攞...所以放左張卡俾CS姐姐,睇下有冇得救 = =||
CS姐姐話要睇下有冇得救同救到幾多先,再報價俾我....如果係天價...我都無能為力...

題外話︰
今次三十弟好快咁出左院...仲順手醫好左個唔太靈光快門掣同清潔左觀景器d塵...

Ruri

Final Report︰

今日錦囊大夫再次致電給我,佢話你入面入成千相,本來要收你咁多咁多個大洋;
但同主任傾過(錦囊主任),今次原因好有可能是三十弟出的問題而引致你的相出現死檔,
所以今次連檢查費用只收你五百個大洋。

我問佢...其實,有幾多張相係12月8日影而又救得到既?佢好有老實咁答我得24、25張左右...
(其實佢可以唔答我都得...真係要多謝佢)...如果有得成百張都可以考慮下...

所以最後我都冇俾到呢五百個大洋、而且仲俾我知道D相冇得救...可以安心同張卡做Low Level Format 同 再响相機入面 Format多次...迎接新的開始

Ruri

舊 12-17-07, 10:14 PM   #103
ruri0926
攝影菜鳥

引用:
作者: 東海林 查看文章
即係打番比間公司問o下可唔可以整??
不過師兄可唔可以估o下要整幾多錢

呢d咁既情況...你都係拎番去龍仔整好d...即使過左保養也好...個人覺得始終都係返自家好d

至於價錢方面...一來個人冇龍仔既鏡...二來冇發生過類似症狀...
勸你都係send回自家等佢報價俾你啦!

Ruri

舊 12-17-07, 11:34 PM   #104
東海林
釘宮病病患者

我個盒一張保用證都冇,唔知道幫唔幫我整??

舊 12-18-07, 12:08 AM   #105
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
支鏡跌過黎?
如果過o左保養,代理可能要先收檢查費的說~
不過都係打去代理問最清楚~

以前有支鏡未過保養就炒到粉身碎骨....
Canon報價返來: [整返貴過你買支新o既,上黎收屍啦]

ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-07, 12:09 AM   #106
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
Tamron AF 28-200mm f/3.8-5.6 XR ASL IF Macro (A03) Zoom 變焦 1,880 12/2/2007

真係買過支好過整啦.....

Rice

舊 12-18-07, 12:25 AM   #107
東海林
釘宮病病患者

引用:
Tamron AF 28-200mm f/3.8-5.6 XR ASL IF Macro (A03) Zoom 變焦 1,880 12/2/2007

真係買過支好過整啦.....

Rice
何出此言 小弟得lee枝鏡用來學影相
如果要買過支新,師兄有咩鏡好介紹

舊 12-18-07, 12:28 AM   #108
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

引用:
作者: 東海林 查看文章
何出此言 小弟得lee枝鏡用來學影相
如果要買過支新,師兄有咩鏡好介紹
好老實, 千零蚊支Lens, 冇保要整隨時收你一千幾百....買過支新重好. 如果是跌過更加不用想.

你用什麼機的?

Rice

舊 12-18-07, 12:41 AM   #109
東海林
釘宮病病患者

引用:
好老實, 千零蚊支Lens, 冇保要整隨時收你一千幾百....買過支新重好. 如果是跌過更加不用想.

你用什麼機的?

Rice
唔該哂師兄,不過都係打去龍仔問o下好d
始終跟左我成年用開有感情

唉~~糧又未出,又要買過枝新
我用緊Nikon D50 成年前買

舊 12-18-07, 01:40 AM   #110
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

D50+28-200mm而且只有一支鏡......
焦段由45mm開始而不是由28mm開始,你不介意嗎?
a

如果要28mm開始,又天涯鏡,又同之前差不多價錢的話......
Sigma AF 18-125mm f/3.5-5.6 DC $1900
不過是DC鏡~
舊 12-18-07, 08:50 AM   #111
東海林
釘宮病病患者

引用:
作者: ビスケット 查看文章
D50+28-200mm而且只有一支鏡......
焦段由45mm開始而不是由28mm開始,你不介意嗎?
a

如果要28mm開始,又天涯鏡,又同之前差不多價錢的話......
Sigma AF 18-125mm f/3.5-5.6 DC $1900
不過是DC鏡~
哦~~龍仔果枝鏡係同事介紹,
而且我剛剛開始學影相,唔係咁清楚就買左來用

咁多口問一下,隨左師兄你介紹果枝鏡外,
仲有冇一枝再平d的鏡頭可以介紹o下
因為我都係用來影景多過影人

此篇文章於 12-18-07 09:01 AM 被 東海林 編輯。
東海林 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-07, 09:09 PM   #112
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

咁可能一支幾百蚊的18-55mm Kit Lens已經夠你用了~
不過N牌的18-55mm唔知有冇散賣~
a
舊 12-21-07, 05:19 PM   #113
ruri0926
攝影菜鳥

引用:
作者: ビスケット 查看文章
咁可能一支幾百蚊的18-55mm Kit Lens已經夠你用了~
不過N牌的18-55mm唔知有冇散賣~
a
可能真係一個不錯的選擇...雖然同為 18-55 Kit Lens...N記果支 明顯 好過 C記果支好多...還有一個最大的優點,就是夠輕!!

Ruri

舊 12-21-07, 07:49 PM   #114
antony chan
God of Gamer
大合奏部隊!

註冊日期: Nov 2003
Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
KIT LENS就緊係N牌果支24-85啦........
http://www.nikon.com.hk/productitem....=78-df53a3398c
http://www.nikon.com.hk/productitem....=79-570de00bd5

要再wide的話, 就一定係18-70
http://www.nikon.com.hk/productitem....=95-c26da0b380

再唔係就粗粗地買支50 1.8
http://www.nikon.com.hk/productitem....106-387119c054

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享

此篇文章於 12-21-07 07:53 PM 被 antony chan 編輯。
antony chan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-06-08, 10:06 PM   #115
riceking
一人前のダメ人間

引用:
作者: antony chan 查看文章
要再wide的話, 就一定係18-70
http://www.nikon.com.hk/productitem....=95-c26da0b380
事實證明, 呢支Lens會自動升級

Rice

舊 01-06-08, 10:13 PM   #116
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
病者好快快自己招認炫耀

引用:
事實證明, 呢支Lens會自動升級

Rice

舊 01-12-08, 12:04 AM   #117
Strider
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
上回...

http://www.gaforum.org/showpost.php?...7&postcount=74

終於都返黎喇, 本身都想買過部, 但係F30真係日日陪住我咁滯, 好有感情, 非整返佢不可.

舊 02-21-08, 11:39 PM   #118
KTN
~♡

真係想爆粗....

話說前日拿住部5D返娘家....

講明係內對焦花了定污了....

交低身後事.....

CS姐姐就樣衰衰笑笑口說:[記住下次不好自己沬啦喎~]

我:[#]

我沬不沬關妳鬼事麼...鬼叫妳們又無相應除塵方法提供...

5D又特別入塵...花了拿上來有保都仲要不包整又要比錢.....

比埋錢整仲要仲要嘈嘈嗊

舊 02-21-08, 11:48 PM   #119
Strider
初段

XBox Live GamertagStriderAdrian
塵呢d野, 睇開d啦

下下都咁執著會用得好唔開心...我o個部咪又係塵土飛揚

舊 02-21-08, 11:53 PM   #120
KTN
~♡

一大條吹不去的毛對角線

仲有塵多到以為有飛蚊症#

舊 03-01-08, 12:54 PM   #121
KTN
~♡

係大砲到拿返條五屍,個VF依然好多粒粒

舊 03-01-08, 04:07 PM   #122
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

話說對焦屏污糟可以吹吹~
但似乎不能抺或者掃~
可能因為對焦屏表面磨沙的關係,只會越抺越糟糕~
"

內對焦屏花o左唔係應該成塊換走的咩?
仲會有粒粒?
a
舊 03-03-08, 04:41 PM   #123
KTN
~♡

塵埃依舊

舊 03-03-08, 08:08 PM   #124
Strider
初段

引用:
作者: KTN 查看文章
塵埃依舊
習慣晒

舊 03-09-08, 01:43 PM   #125
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
輪到我~ 輪到我~

上傳的圖像
檔案類型: jpg KP3J9399.JPG (235.8 KB, 130 次查看)
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 12:35 AM

手機版 | APP版