Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 07-04-20, 05:23 PM   #101
怪盜小G
God of Gamer
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
有股收息過活唔做野得唔得

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-04-20, 06:07 PM   #102
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
暫時有興趣嘅國家,佢哋一係要你揼啲錢去當地投資搞生意,唔係就要有份工等住你過去開,再唔係就讀書,好似新嘅 BNO 計劃咁。老細食飽無憂米嘅,可以借讀書過日晨嘅。

舊 07-05-20, 06:57 PM   #103
issac92354
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2007
Wii U IDissac923
Nintendo Switch ID1782-7939-0391
3DS Friend Code3566 1501 6317
PSN  IDissac923
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
樓上老細係咪都有個印鑑?日本政府都擬立法收留港人,快啲練好啲日文~

如果話異世界作品多就話人哋壓力大,講真娛樂作品數量你夠美國印度多?唔好以偏蓋全,有咁多可以睇,個經濟養得起,社會又夠自由畀呢啲作品存在。

另,澳洲拜拜~

https://t.co/287pO45CyF
係有印鑑,應該話每人都有個印鑑
簽約果啲都係用印鑑,公司claim交通費都係用印鑑
速遞簽收就可以簽名(以前應該係用印鑑,簽名個位有個虛線圓形)

issac92354 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-05-20, 09:54 PM   #104
肉羊哩咖
griffin611

睇咗呢條片,班日本生活嘅外國人圍爐,TLDW,幾樣心得:

一心為咗去追動漫(應該包埋日劇)而去日本唔掂。
搵樓好難,唔好話你係當地人都難,除咗睇收入要夠穩定之外(見下面),仲要第一嘢交半年租(!!!)
舊年發出嘅工作簽証啲額用唔晒,不過你去做嘢,難在要証明你份工要夠「實在」,freelancer 唔算係工~
搵份去教英文嘅工應該係幾好嘅第一步。
唔識講日文唔掂,而唔識睇日文死得。

本人諗每個人都唔同,YMMV,有時間慢慢睇:

此篇文章於 07-05-20 10:11 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-05-20, 10:34 PM   #105
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
引用:
睇咗呢條片,班日本生活嘅外國人圍爐,TLDW,幾樣心得:

一心為咗去追動漫(應該包埋日劇)而去日本唔掂。
搵樓好難,唔好話你係當地人都難,除咗睇收入要夠穩定之外(見下面),仲要第一嘢交半年租(!!!)
舊年發出嘅工作簽証啲額用唔晒,不過你去做嘢,難在要証明你份工要夠「實在」,freelancer 唔算係工~
搵份去教英文嘅工應該係幾好嘅第一步。
唔識講日文唔掂,而唔識睇日文死得。

本人諗每個人都唔同,YMMV,有時間慢慢睇:
OT:

小島當年出走K記,最煩係開公司個地址及證明銀行有幾信自己。所以理你小島幾出名都要搵Sony出馬,幫手才有現在工作室的存在。

另外,之前講日本收人....個人來說,不作考慮,日本職場係香港人都受不起。

舊 07-12-20, 06:12 PM   #106
1pi
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2013
Del刪除

此篇文章於 02-29-24 09:57 PM 被 1pi 編輯。
1pi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-12-20, 09:45 PM   #107
肉羊哩咖
griffin611

可惜異次元世界,都逃唔過要被中共審查嗰下慘呢~

澳洲放聲會放寬畀港人過去讀書打工居留,不過側聞除咗「遍地毒蟲」之外,啲寬頻好貴又唔掂。有嚮當地嘅老細不妨畀啲意見。

如果有玩 VPN 嘅,都應該知咩係「五眼聯盟」,成員包括:美加英澳紐。作用係情報互享,你用數碼資訊,尤其你個 VPN 供應商係嚮呢 5 個國家注冊嘅,分分鐘有可能嚮佢哋手上。所以間唔中都有新聞話中共收賣英澳加政治人物,因為可以取一得五咁著數,唔知真定假;但武肺一役之後,五眼國對中共嘅介心重咗。特別係紐國除咗唔用華為呢啲大陸供應商作為戰絡基建之外,仲立法禁止外國政治獻金。

話時話,紐國正常情況好難拎到居留。

講移民本人會諗到荀彧。不如借蕭明燈把口好啲:

舊 07-12-20, 10:03 PM   #108
1pi

澳洲都會審查動漫、遊戲,而且好嚴。
日本都會審查和諧西式遊戲。
反而,香港由過去到現在依一刻為止喺遊戲方面佔了優勢,西遊戲跟西審查,日遊戲跟日審查。
動畫方面,香港大氣電波廣播的審查都好嚴,經常刪除咗畫面。
舊 07-12-20, 10:10 PM   #109
1pi

日本係首選,笑咗。
http://www.orangenews.hk/culture/sys...10148468.shtml
https://news.gamme.com.tw/1645212
舊 07-12-20, 10:22 PM   #110
darkvolver
頹冗

引用:
可惜異次元世界,都逃唔過要被中共審查嗰下慘呢~

澳洲放聲會放寬畀港人過去讀書打工居留,不過側聞除咗「遍地毒蟲」之外,啲寬頻好貴又唔掂。有嚮當地嘅老細不妨畀啲意見。

如果有玩 VPN 嘅,都應該知咩係「五眼聯盟」,成員包括:美加英澳紐。作用係情報互享,你用數碼資訊,尤其你個 VPN 供應商係嚮呢 5 個國家注冊嘅,分分鐘有可能嚮佢哋手上。所以間唔中都有新聞話中共收賣英澳加政治人物,因為可以取一得五咁著數,唔知真定假;但武肺一役之後,五眼國對中共嘅介心重咗。特別係紐國除咗唔用華為呢啲大陸供應商作為戰絡基建之外,仲立法禁止外國政治獻金。

話時話,紐國正常情況好難拎到居留。
澳洲network睇下你係邊度使用,過來人來講我今年2月悉尼探親回來,佢個network已經行4G個network plan已經好快,而且幾平下。

另外,日本此終不宜久留......我好有保留。

此篇文章於 07-12-20 10:25 PM 被 darkvolver 編輯。
darkvolver 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-12-20, 10:50 PM   #111
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
我住左澳洲細 town 6-7 年

2010 年時家用 Broadband 上網仲有 GB 數限制,一般一家四口都係 10-20GB plan 一個月,一用過數就變 56k, Email 都未必收到。

2011-2012 左右開始有進步,多左 ISP 競爭,4G 家用網打機唔順,不過 youtube netflix 無大問題。

不過整體係慢過港台日韓等東亞地方

有時諗唔係佢地落後,而係佢地生活習慣唔同,無呢個快上網既需要

揸車返工放工起碼一個鐘,做乜都要揸車又一兩個鐘,放工煮下飯仔飲下酒整下個車房同花園都夠鐘訓

邊洗打機架?

打機留返俾 d 無空間無自由既亞洲社畜啦
由手機版發出

此篇文章於 07-12-20 10:52 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-20, 12:43 AM   #112
1pi

Del刪除

此篇文章於 02-29-24 09:57 PM 被 1pi 編輯。
舊 07-13-20, 04:13 AM   #113
肉羊哩咖
griffin611

唔知老細講緊係評級同查禁。極權國家從來最拿手利用傳媒灌輸意識形態,你以為可以走得甩嘅,祝你好運。本人有細路,無謂見住佢變埋啲咩「小紅粉」。

澳洲上網慢,仲要無無限用量,真係~ 同意邊度都有人有唔同世藝嘅,講打機,美帝嗰邊一樣都好多人好癲,唔係一定社畜嘅;不過食慣無限,有限嘅就唔多啱咁啫。

唔好意思,本人咁講,邊度啱傾去邊,只要用嘅語文識就得,講手機 game 呢度無知音,咪走去 Touch Arcade 同 BGG 囉,唔通咁叫心留X國?

舊 07-15-20, 12:52 AM   #114
肉羊哩咖
griffin611

離題:唔好意思要離一離,睇咗呢段嘢:
https://www.gaforum.org/showpost.php...6&postcount=87

唉,連愛情片都話唔可以太「甜蜜」,真係唔知仲有幾多空間可以去避。

舊 07-16-20, 02:19 PM   #115
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

澳紐兩個都賣晒屎忽

I fucking told you so

2020 年仲想去澳洲既,俾你安樂幾年,之後會變成地理好似美國(地方大,人少,揸車多)、文化似英國(英聯邦),經濟由中國人控制(農場礦場樓土地俾中國人買晒,只有好少科技/文化產業)既神奇國度。

引用:

https://www.smh.com.au/world/asia/au...15-p55ca5.html

Australia refuses to join Trump's punishment of China over Hong Kong

Australia is refusing to join the United States and amend its free trade agreement with Hong Kong after Washington terminated its special status, penalised officials and designated the former British colony as wholly part of China.

Days of ricocheting sanctions between the two superpowers culminated in US President Donald Trump signing an executive order on Wednesday that will treat Hong Kong passport holders the same as those from the People's Republic of China, challenging its status as an independent global financial hub.
由手機版發出

此篇文章於 07-16-20 02:30 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 07-17-20, 03:19 AM   #116
肉羊哩咖
griffin611

老細,澳洲同紐西蘭兩個國家嚟,咪一竹篙打一船人啦。不過咁,你過咗卅張五,無幾廿球拎出嚟嘅,呢兩個國家都唔係咁易入。

嗱,本人出咗名衰就梗㗎啦,成日搧人走。你留定溜呢一刻都仲有「自由」,點都 no shame。但唔怕咁講:呢啲嘢你諗你,趁啲「門」未刪晒,最好有諗過度清楚,點都好過臨時臨亡先急住要走。你要走,走去邊都好,本人冇乜好補充,講都係借人把口,畀各位老細做下心理調整:

引用:
上一代當時大都有牌有樓有家,所謂移民只係出去踎2-3年換本高級護照防身,以便回流繼續搵銀。好多人只送走家小,自己留港搏殺,等家人入籍就搬番來,不再回頭。

今日話移民既:
1.係真正搬走,與港決絕,甚或留港真係唔安全,攞到護照都唔會再番離住;
2.本錢冇上一代咁厚,多屬20/30的主流階層,學/資歷、語言、關係、習慣都好本土;
3.政見強烈,與建制不能共存,但與移民國並冇太多拉楞。

西方無疑在政治上「同情」港人,但也希望移居者多的佢地需要既技能,願意融入社會,少的社會負擔。話到底,西方政客要對選民交代。如果好心攬過大包袱,必定被選民踢落台。你都唔想對唔住收留你既人。

所以,港青去到西方,要加倍生性,入鄉隨俗,俾心機學嘢。以前係香港點威水過癮,過去既就已過去。做好眼前先至實際。人地個度或者冇你係香港時咁好,但人地冇要你去,唔好以為人地欠咗你。

如果決定移民,謙卑努力,多學少怨,做個香港人既好榜樣。人地個度必定大把大陸人,讓當地人睇得出有所區分。
按:送走家小,自己留港摶殺,做太空人嗰啲,唔少都 NTR 收場。再者本人要走,都係第一頊多,唔會再返嚟香港。

舊 07-17-20, 07:03 AM   #117
darkvolver
頹冗

查實現在風向有陣怪味傳緊出來....你要人唔走唔得.....大家不妨再睇下d風向。始終今時不同往日,以前有選擇去與不去,現在因為一些原因不去都不能不去

移民的歷史會重複,但不會完全重複,時代係轉變緊。

此篇文章於 07-17-20 07:14 AM 被 darkvolver 編輯。
darkvolver 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-20, 11:21 PM   #118
肉羊哩咖
griffin611

消息指英帝內政部有提案吸納埋九七後出世,但無 BNO 資格嘅港青;美帝放風考慮法案,向港人提供庇護。

係吖,呢個世界無樂土,無一度你過到去唔洗捱無風險包發達,亦極可能撞口撞面都係厲害國人和/或藍絲。(扮晒老豆)本人呢啲「七老八十」如果係無仔女,都未必諗住走。其實舊年,已經積極研究緊走人,發現後生,尤其有一技嘅,即使係做水喉(無貶意),真係著數好多。尤其啲發達國家,未必去到爭嘅地步,而家更加唔好講。

舊 07-18-20, 01:14 AM   #119
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

就算有淨土,e+ 咁搞法,你都飛唔到啦

當然,未成年又有能力俾佢走既,就算係賣晒屎忽俾中國既發達國家,走得就走啦。

之但係,如果本人無反抗既意志,又帶埋 d Chinese/HKer 既壞習慣去到 d 賣屎忽國家(e.g. 澳紐),睇你嘆得幾耐丫
由手機版發出
舊 07-18-20, 01:40 AM   #120
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

澳洲起 2010 年左右,已經有 Asian 經營劏屋

即係大版劏房,假設一間合法 shared house 2000 尺 6 房住 6 個人,每房 200-300 尺,Common area 既 Dining room + Living room + Kitchen 係要大過 2-3 人既 share house。

Asian 既劏屋就用間原本 for 2-3 人既 1000 尺 Shared house,用原本屬於 common area 既地方劏多 3-4 間房。

房係夠大既,不過無 dining room,一日三餐要起房食,亦無一個正式既 Kitchen,最多擺個石油氣爐俾你煮簡單野

生活質素有幾好你都估到啦

然後做中國人既黑工,食中國人農場既野,d 細 town 既電台同電視台 so far 都甚少講香港既野,澳紐上年 6 月以黎都係咁軟弱,知點解啦

你走得甩咩
由手機版發出

此篇文章於 07-18-20 06:46 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 07-18-20, 04:29 AM   #121
肉羊哩咖
griffin611

六十年代暴動嗰陣走嗰啲,好多都係最疊水嗰渣,佢哋剩低嘅資產,益鬼晒今日班大有錢佬咯;跟住「回歸」前走嗰啲,就係驚「前途」,歷史可能重覆,但結果未必一樣~ (死喇又變歷史堂,唔好意思)

同意樓上老細,搭多句咀:歧視實有,邊度都係咁㗎啦,但睇你個人點做,先受到尊重,唔好被嗰喥啲人當成啲厲害國人/藍絲。係咁多~

舊 07-18-20, 08:31 AM   #122
darkvolver
頹冗

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
就算有淨土,e+ 咁搞法,你都飛唔到啦

當然,未成年又有能力俾佢走既,就算係賣晒屎忽俾中國既發達國家,走得就走啦。

之但係,如果本人無反抗既意志,又帶埋 d Chinese/HKer 既壞習慣去到 d 賣屎忽國家(e.g. 澳紐),睇你嘆得幾耐丫
由手機版發出
飛機你現在book位都有。人的習慣就唔講。

引用:
澳洲起 2010 年左右,已經有 Asian 經營劏屋

即係大版劏房,假設一間合法 shared house 2000 尺 6 房住 6 個人,每房 200-300 尺,Common area 既 Dining room + Living room + Kitchen 係要大過 2-3 人既 share house。

Asian 既劏屋就用間原本 for 2-3 人既 1000 尺 Shared house,用原本屬於 common area 既地方劏多 3-4 間房。

房係夠大既,不過無 dining room,一日三餐要起房食,亦無一個正式既 Kitchen,最多擺個石油氣爐俾你煮簡單野

生活質素有幾好你都估到啦

然後做中國人既黑工,食中國人農場既野,d 細 town 既電台同電視台 so far 都甚少講香港既野,澳紐上年 6 月以黎都係咁軟弱,知點解啦

你走得甩咩
由手機版發出
你講劏屋(我住過)幾時都有,就算hotel都可以劏。d劏屋係wifi都沒有,我都經歷過。電台同電視台都冇點理,睇netflix / yourtube便算。

澳洲係點,各花入各眼,但係現在澳洲係有一定問題。

舊 07-18-20, 08:55 AM   #123
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
六十年代暴動嗰陣走嗰啲,好多都係最疊水嗰渣,佢哋剩低嘅資產,益鬼晒今日班大有錢佬咯;跟住「回歸」前走嗰啲,就係驚「前途」,歷史可能重覆,但結果未必一樣~ (死喇又變歷史堂,唔好意思)

同意樓上老細,搭多句咀:歧視實有,邊度都係咁㗎啦,但睇你個人點做,先受到尊重,唔好被嗰喥啲人當成啲厲害國人/藍絲。係咁多~
果 d 移民回流,都係食中國改革開放(世界工廠)條水先有得發

E+ 窮途末路,當然無呢支歌仔唱

引用:
作者: darkvolver 查看文章
飛機你現在book位都有。人的習慣就唔講。

你講劏屋(我住過)幾時都有,就算hotel都可以劏。d劏屋係wifi都沒有,我都經歷過。電台同電視台都冇點理,睇netflix / yourtube便算。

澳洲係點,各花入各眼,但係現在澳洲係有一定問題。
飛得,不過絕大部分國家都要隔離十四日姐.

劏屋我 2010 年前未見過,所以以為果段時間先興起
由手機版發出
舊 07-18-20, 09:05 AM   #124
darkvolver
頹冗

引用:
果 d 移民回流,都係食中國改革開放(世界工廠)條水先有得發

E+ 窮途末路,當然無呢支歌仔唱

飛得,不過絕大部分國家都要隔離十四日姐.

劏屋我 2010 年前未見過,所以以為果段時間先興起
由手機版發出
隔離十四日無斷你上網,即係有好多野可以攪,而且有地方攪,合情合理合法。

2010市中心都已經有,我有些朋友都感嘆勵害,而且當時劏屋可以在apartment上進行,似香港版本,但當然外地劏屋環境係好理想下,而且租不貴。

舊 07-18-20, 09:34 AM   #125
westpat
Jayjey

註冊日期: May 2007
PSN  IDwestmead
見各位講開
人而家在Sydney,可以分享下

住:有平有貴,apartment/unit如果買要睇清楚咩developer,大陸/中東只有一個字:伏,前排先叫做執好少少d regulation.買個unit返黎原來外牆cladding 係flammable,都會幾煩

internet: nbn (即係光纖)就而家好好多,當然要睇係咩type (hfc,fttn,fttp etc),50M/100M/250M/1G都有,4G係快,個人覺得仲好過香港,但冇unlimited plan,反而興nbn 4G backup modem, nbn死左4G會接住(限speed lol)

利申:返緊IT工,長期WFH lol

有野想問我試下答

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 09:55 AM

手機版 | APP版