Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-19-15, 04:57 PM   #951
flpchoho
Ultimate Gamer

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: Lamsze 查看文章
原來果句野係總士留於機內既留言,仲要話「你遇到呢個機就係你既命運」,即係總士應該要真係死一次,然係沉於海底比第三季主角發現,大概甘既劇情

劍司同化現象原來係感覺,唔怪得外表甘正常
屁股 今次既蒼穹真係好有趣,以前好鬼正經,表白?
最後每人新加大技!美三香有得反射、總士最唔洗講,果下連機戰既終結畫面都出賣,但總士下下都甘狠 完全出哂老命
人類軍、比利未報仇已經比擊落
老太婆d飛彈好似唔中?中時被拉左落黎?
可能會類似操個種,名同樣雖然一樣,但係不同於之前的存在。
應該係老太婆射的導彈令衛星軌道個粒星核分左心防禦,因而令彗有機可乘扯佢落來
flpchoho 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-15, 05:02 PM   #952
HM
God of Gamer

註冊日期: May 2007
引用:
作者: flpchoho 查看文章
可能會類似操個種,名同樣雖然一樣,但係不同於之前的存在。
應該係老太婆射的導彈令衛星軌道個粒星核分左心防禦,因而令彗有機可乘扯佢落來
咁上集既戰術廚同今集既冰蚊,到底仲係唔係同一隻?
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-15, 05:58 PM   #953
flpchoho

引用:
作者: HM 查看文章
咁上集既戰術廚同今集既冰蚊,到底仲係唔係同一隻?
應係係同未同化前的存在係一樣,我覺得walker同クローラー似係被アトランティス或ベイグラント同化支配的同時又好似互相利用咁. 共同點都係大家好憎恨人類。之前織姫都講過話有另一個星核正同化佢地。

此篇文章於 12-19-15 06:01 PM 被 flpchoho 編輯。
舊 12-26-15, 01:58 AM   #954
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
嗯....完了.....

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-26-15, 05:19 AM   #955
flpchoho

咁樣就完左......果然好多野都冇直接交代,反而覺交代緊下一季D背景資料!?或劇場版!?
人類軍粒星核アトランティス仍然存在,ミツヒロ仍然生存(但アイ同ビリー就食左便當,同埋ミツヒロ應該比アトランティス完全同化),只係講左人類軍自身已經有不同的聲音出左來,再唔係一味殺殺殺,另外老太婆仲係到統領住一部份人類軍
一騎佢地只係消滅左ベイグラント呢個阻礙對話的星核。對打唔夠喉
部マークレゾン好勁
織姫
島現在只能將新的星核進入沉睡,芹最後要同織姬一齊訓 其實係咪可以解作暫時兩邊都唔幫住!?
有機會係因美羽仲太細,而総士就剛轉生的關係,所以要令新星核沉睡等佢地大個左的未來再開始對話? (織姫話可以同佢對話的人會係未來出現,暗指大個左的美羽同総士!?)
龍宮島的居民最後都要離開,去另一個新島,符合返EXODUS(出埃及記)的意義。

其實人類同FESTUM的關係係呢一季都唔見有好大改善,仍然有對人類有敵意的群,仲要靠未來同新星核的對話達成互相理解同共存

總結: 仲有得寫
下季可能寫総士大個同一騎回歸故鄉展開真正的對話!?

此篇文章於 12-26-15 05:33 AM 被 flpchoho 編輯。
舊 12-26-15, 10:41 AM   #956
LR猫
ˊ_>ˋ

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDLucifeRyan
唔通下一季真係又再等十年先再出?

同埋竟然無盲到

三國志大戰 ic:銀猫
鏟手遊保平安

此篇文章於 12-26-15 10:43 AM 被 LR猫 編輯。
LR猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-26-15, 11:05 AM   #957
鐵桶.
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2011
果個爆擊機指揮官唔係俾真矢殺左咩 ORZ
鐵桶. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-26-15, 11:26 AM   #958
野良猫
肥倫

等睇屁股任摸劇情
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-26-15, 11:37 AM   #959
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
留晒線再出第3輯/劇場版
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-26-15, 11:52 AM   #960
宇智波佐助
Insane Gamer
寫輪眼

註冊日期: Apr 2007
FESTUM 同 星核 係咪 同一類黎

一騎 而家係 不老不死
咁咪可以等 總士 大個仔 再續未了緣

那無可替代的鋼鐵之心也將如期而至
宇智波佐助 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-26-15, 12:02 PM   #961
Lamsze
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2013
引用:
作者: 鐵桶. 查看文章
果個爆擊機指揮官唔係俾真矢殺左咩 ORZ
G-GEN同機戰既雜兵係個個一樣樣

新既救世主型竟然係全部機既武器有哂...
遠見無咩出場,仲以為之前果句恨唔到,會有說得場面
人類軍個女人有d似未死,等下季回歸
最後果然係要離開島,唔係今季既標題就無意思
流浪者既核唔係比總士破壞左?點解小孩總係到?因為宇宙果堆?果堆係咩?
織姬返去時,一邊係紅音,另一個係邊個?總士同織姬既媽媽?
唔明點解比利要便當 而且佢真係覺得哥哥係好人?
溝口叔最後一句對白都無
總士BB 同一騎既關係變左父子 但好似大得比較快?2歲甘大個

好耐無睇過甘有水準既片,特別係機人片。整季好多地方都同一季首尾,連最後一騎同總士甘樣分手,被甲洋拉走,一幕幕十年前既回憶,有時真係睇到喊,戰鬥亦唔會過份主角威能,經常團隊合作,感情MAX MAX。係最後太多伏筆

我覺得佢先家甘既安排,可能第三季會係15-18年後既故事,餘下未死既人,全部都係一對,劍司、咲良六人佢地生左下一代,同時總士BB亦長大,而小芹因沈睡停止成長,然後突然一日......

以下係FF︰以為世界好和平既總士BB聽到聲音,遇到NICHT,有點以前既記憶,遇上沈睡醒來既小芹
小芹做女主角,有女主既潛質
Lamsze 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-26-15, 02:03 PM   #962
flpchoho

引用:
作者: 野良猫 查看文章
等睇屁股任摸劇情
任望任摸XDDD

引用:
作者: 宇智波佐助 查看文章
FESTUM 同 星核 係咪 同一類黎

一騎 而家係 不老不死
咁咪可以等 總士 大個仔 再續未了緣
FESTUM係統稱,每一群FESTUM當中力量最大最強的一個FESTUM,佢粒核統領住個一群FESTUM

引用:
G-GEN同機戰既雜兵係個個一樣樣

新既救世主型竟然係全部機既武器有哂...
遠見無咩出場,仲以為之前果句恨唔到,會有說得場面
人類軍個女人有d似未死,等下季回歸
最後果然係要離開島,唔係今季既標題就無意思
流浪者既核唔係比總士破壞左?點解小孩總係到?因為宇宙果堆?果堆係咩?
織姬返去時,一邊係紅音,另一個係邊個?總士同織姬既媽媽?
唔明點解比利要便當 而且佢真係覺得哥哥係好人?
溝口叔最後一句對白都無
總士BB 同一騎既關係變左父子 但好似大得比較快?2歲甘大個

好耐無睇過甘有水準既片,特別係機人片。整季好多地方都同一季首尾,連最後一騎同總士甘樣分手,被甲洋拉走,一幕幕十年前既回憶,有時真係睇到喊,戰鬥亦唔會過份主角威能,經常團隊合作,感情MAX MAX。係最後太多伏筆

我覺得佢先家甘既安排,可能第三季會係15-18年後既故事,餘下未死既人,全部都係一對,劍司、咲良六人佢地生左下一代,同時總士BB亦長大,而小芹因沈睡停止成長,然後突然一日......

以下係FF︰以為世界好和平既總士BB聽到聲音,遇到NICHT,有點以前既記憶,遇上沈睡醒來既小芹
小芹做女主角,有女主既潛質
係,但係細路的本體係アトランティス,ベイグラント只係佢同化左的手下
宇宙果堆應該同龍宮島龍骨區入面個D係一樣,應該係アトランティス寄生係衛星上面。

應該係,之前二季前期都有交代龍骨區的液態電腦所羅門下面其實就係同化左總士同乙姫/織姬媽媽的地方.

難道真係可以再戰十年!? 再寫就係十幾年後下一世代的故事

此篇文章於 12-26-15 02:22 PM 被 flpchoho 編輯。
舊 12-26-15, 02:33 PM   #963
Avelcain
Game Master

註冊日期: Jan 2007
姐係結果牽牛星同來主操都比織姬線左一獲?!
Avelcain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-26-15, 03:11 PM   #964
carsonwan
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2006
呢個ending完全為第3季/劇場版鋪路
好鬼多伏筆,光弘又未死......
carsonwan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-26-15, 05:53 PM   #965
casio

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: Avelcain 查看文章
來主操明明係俾美羽昆做免費勞工
結果便當組被派便當嘅理由係冇可以變成一對嘅人
暉同廣登仲有卡濃

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾

此篇文章於 12-26-15 06:00 PM 被 casio 編輯。
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-26-15, 08:25 PM   #966
Lamsze
Crazy Gamer

引用:
作者: casio 查看文章
暉同廣登仲有卡濃
廣登其實有,佢同小芹應該係一對,小芹係甘睇佢既節目、陪佢拍劇,聽佢返唔到呢好失望,但播得唔強唔非常明顯,可惜寫小芹同織姬既感情重好多,有另一個更重要既任務,所以假若講廣登等左小芹十幾年既第三季會更精彩,不過蒼穹既戀愛線係一向好弱

希望唔好等十年啦,我怕我死都未睇到
舊 12-26-15, 10:14 PM   #967
flpchoho

引用:
作者: Avelcain 查看文章
來主操係同美羽做交易,唔關織姬事。
牽牛星的目的就係想來溝通,第二季前期美羽第一次接觸之後,原本佢想強行令美羽快高長大,但被阻止。係佢到的時候美羽仲係太細個同總士剛轉生,暫時仲係冇可以溝通的人,所以比織姬用島同佢一齊沉睡先,直至佢地大個先來真正的對話。

引用:
作者: casio 查看文章
暉同廣登仲有卡濃
唔講都唔覺,但廣登應該同小芹係一對
暉就一定冇機會,卡濃原本有機會同一騎一齊的,但係要犠牲島同所有同伴先得到佢想要的未來,令卡濃最後令願要島的未來,犠牲自己。

引用:
廣登其實有,佢同小芹應該係一對,小芹係甘睇佢既節目、陪佢拍劇,聽佢返唔到呢好失望,但播得唔強唔非常明顯,可惜寫小芹同織姬既感情重好多,有另一個更重要既任務,所以假若講廣登等左小芹十幾年既第三季會更精彩,不過蒼穹既戀愛線係一向好弱

希望唔好等十年啦,我怕我死都未睇到
蒼穹一直冇刻意強調戀愛同感情線,覺得應該係沖方唔太擅長寫感情?

個人估計最少呢2年應該冇機會睇到下一季或者劇場版。
P.S 原來之前都有情報流出來話最終話其實只係幫第三季或劇場版鋪伏線及背景資料

此篇文章於 12-26-15 10:22 PM 被 flpchoho 編輯。
舊 12-26-15, 10:39 PM   #968
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
好多伏線
點睇都好大機會出第3季

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-26-15, 11:04 PM   #969
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
冇睇過第一季, 睇ANIMAX嘅EXODUS(應該係第二季?)睇到OK一頭霧水

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-26-15, 11:22 PM   #970
phil077

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: YHW 查看文章
冇睇過第一季, 睇ANIMAX嘅EXODUS(應該係第二季?)睇到OK一頭霧水
在第二季前面有前傳、第一季和劇場版
全部都有關連,睇小一個都唔知第二季搞咩

事例一則:大部份人可以步行直接到A地的電影院看電影,有一少部人因為條路被封不能直接步行到達,A地地主怕麻煩叫果一少部人自己想辦法,不會另開B地作電影院給全部人一齊看電影,果一少部人結果又要搭飛機又要轉火車先到A地,果一少部人最後都不看電影算了
phil077 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-26-15, 11:32 PM   #971
flpchoho

引用:
作者: YHW 查看文章
真心我自己都係第二季先開始追呢套,發覺唔睇返第1季,前傳同劇場版係堅唔知佢講咩
個人建議睇第二季前先追返之前咁多套,第二季一開始好多野都唔會再有解說,預先當你知道
舊 12-27-15, 02:30 AM   #972
Lamsze
Crazy Gamer

引用:
作者: flpchoho 查看文章

個人估計最少呢2年應該冇機會睇到下一季或者劇場版。
P.S 原來之前都有情報流出來話最終話其實只係幫第三季或劇場版鋪伏線及背景資料
呢兩年應該就會有消息既,因為佢甘多伏線,多到直情下星期繼續播甘,所以故事大綱都應該諗到甘上下,應該唔多唔少都會有消息既,唔同一季,似完左都得
舊 12-27-15, 02:55 AM   #973
flpchoho

引用:
呢兩年應該就會有消息既,因為佢甘多伏線,多到直情下星期繼續播甘,所以故事大綱都應該諗到甘上下,應該唔多唔少都會有消息既,唔同一季,似完左都得
不斷會有資料流出來,但播就應該冇咁快。
一季TV同劇場版都隔左5至6年,劇場版同二季TV就隔左4-5年左右。
怕佢又要多4-5年先來第三季
舊 12-27-15, 10:54 PM   #974
heyman774
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2005
好趕收工, 今集斬開3,4集來講都得吧
heyman774 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-15, 01:03 AM   #975
Lamsze
Crazy Gamer

睇多次最後一集發現奇怪點
1. 無啦啦nicht手上多左把龍騎槍 為左做四劍齊刺?
2. 遠見左手明明放繩中止人地自爆,但又可以去用刀開人駕駛倉,開果時唔見左條繩

不過小問題唔緊要啦

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
收 ROBOT魂 「蒼穹のファフナー HEAVEN AND EARTH」 <SIDE FFN> ファフナー・マークニヒト(劇場版) ZERO0ZERO 買賣專區 2 01-31-15 05:18 PM
宇多田光英語大碟"EXODUS" 2004.9.8日本先行發售! toro Neo Music UNIVERSE 44 10-16-04 12:16 AM
「EXODUS Guilty alternative」 |0| H-GAMEの部屋 23 11-15-02 09:50 AM

現在的時間是 06:41 AM

手機版 | APP版