Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 01-09-24, 08:42 PM   #1
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
2024 年世界大選年討論區

講咗會噏,開定棟嘢。

今年有成 50 個國家會舉行大選:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_elections_in_2024

除咗部份有「極度完善制度」嘅國家,佢哋嘅結果可以「預期」之外(咳),其他嘅仲充變數,好似美帝同英帝等等,尤其民調,呢幾年逐漸喪失準繩度,同埋預咗有人會「做嘢」(有啲國家舊年呢方面已經開咗波)。

呢度留返畀各位有心嘅老細舖新聞同吹下。

此篇文章於 01-09-24 08:45 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-11-24, 07:59 PM   #2
flpchoho
Ultimate Gamer

註冊日期: Feb 2008
先等1月13日台灣選舉結果
flpchoho 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-11-24, 08:18 PM   #3
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
熱切期待下屆台灣選舉會得以完善

舊 01-13-24, 04:13 PM   #4
肉羊哩咖
griffin611

邊個上,最關鍵係對面個反應 。

舊 01-13-24, 07:45 PM   #5
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
親中基本唔會有勝算 不過票數都算好近
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-24, 07:56 PM   #6
flpchoho

柯生兩邊都界走咗唔少票(就咁眼見似賴生個邊傷D)
如果之前侯柯配成,應該有機令賴生收工
但「歷史無如果」

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
邊個上,最關鍵係對面個反應 。
反而小九前日個句應該令唔少游離票去左柯生/賴生到

此篇文章於 01-13-24 08:26 PM 被 flpchoho 編輯。
舊 01-13-24, 08:19 PM   #7
flpchoho

From Yahoo新聞FB

【最新】台灣大選,國民黨侯友宜及民眾黨柯文哲承認落敗,民進黨總統候選人賴清德當選。

坐等對面係咪開打

此篇文章於 01-13-24 08:22 PM 被 flpchoho 編輯。
舊 01-13-24, 08:41 PM   #8
神人ではない!新人だ

引用:
作者: Heaven 查看文章
親中基本唔會有勝算 不過票數都算好近
印象中好多台灣人都盲信要政黨輪替,不過意外地台灣失智症病人比想像中少。
引用:
作者: flpchoho 查看文章
From Yahoo新聞FB

【最新】台灣大選,國民黨侯友宜及民眾黨柯文哲承認落敗,民進黨總統候選人賴清德當選。

坐等對面係咪開打
「出黎行,講口齒㗎嘛,講好咗冚家_就冚家_」
除非衰過口靚坤啦

此篇文章於 01-13-24 09:03 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-24, 09:05 PM   #9
肉羊哩咖
griffin611

「本土派」呢招有人想再玩一次,點知好多台灣人係星矢

舊 01-13-24, 10:21 PM   #10
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
赤松議員:

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-24, 10:29 PM   #11
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
赤松議員:

玉華了

真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-24, 11:18 PM   #12
flpchoho

國台辦:民進黨不能代表台島主流民意 選舉阻擋不了祖國終將統一

台灣地區領導人選舉,民進黨的賴清德勝出。

國台辦發言人陳斌華回應說,這次選舉結果顯示,民進黨並不能代表島內主流民意。台灣是中國的台灣,這次選舉改變不到兩岸關係的基本格局和發展方向,改變不到兩岸同胞走近走親、越走越親的共同願望,更阻擋不了祖國終將統一、亦必然統一的大勢。

他又說,大陸解決台灣問題、完成國家統一的立場一以貫之,意志堅若磐石,將堅持體現一個中國原則的九二共識,堅決反對台獨分裂行徑和外部勢力干涉,與台灣有關政黨、團體和各界人士一同促進兩岸交流合作,深化兩岸融合發展,共同弘揚中華文化,推動兩岸關係和平發展、推進祖國統一大業。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/compone...abChangeable=0

得咁多?車..................................
隻狼訓左覺?
舊 01-13-24, 11:43 PM   #13
Super Bus
麻帆良市巴神 XDD

註冊日期: Mar 2002
對面出咀炮就叻,
真係會夠膽開拖?? 佢地啲架撐質素有幾好都成問題,
仲未計啲軍心係點, 佢地會同你咁搏命走去打對面海個島仔!?

魔法先生 Super Bus
雛田莊自衛隊隊長/麻帆良學園市特別消救及保安隊隊長
麻帆良學園魔法研究同好會成員
我的相簿 My Photo Album
Super Bus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-24, 12:28 AM   #14
flpchoho

引用:
作者: Super Bus 查看文章
對面出咀炮就叻,
真係會夠膽開拖?? 佢地啲架撐質素有幾好都成問題,
仲未計啲軍心係點, 佢地會同你咁搏命走去打對面海個島仔!?
想睇水箭龜發射水柱
舊 01-14-24, 10:15 AM   #15
神人ではない!新人だ

又話不惜動武既,又共溶嗱…

…不過跟手侵侵上任會唔會成功拆晒D盟國俾某D國家有機可乘?

此篇文章於 01-14-24 01:21 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-24, 10:16 PM   #16
flpchoho

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
又話不惜動武既,又共溶嗱…

…不過跟手侵侵上任會唔會成功拆晒D盟國俾某D國家有機可乘?
侵侵想玩起碼要搞返掂部分州法院禁止佢參選的決定先

---------------------------------------

From 獨立媒體

布林肯祝賀賴清德勝選 外交部:堅決反對、向美方嚴正交涉
https://bit.ly/3TVU4Lb

民進黨賴清德於台灣大選勝出,美國國務卿布林肯(Antony Blinken)今發聲明祝賀,又指期待與賴清德以及台灣各政黨領袖攜手合作,一同追求共同利益和價值,推進美台長久以來的非官方關係。外交部發言人作出回應,批評聲明嚴重違反一個中國原則,向「台獨」分裂勢力發出嚴重錯誤信號,中方對此強烈不滿、堅決反對,已向美方提出嚴正交涉。

要唔要搵水箭龜射返枝水柱出去?
舊 01-15-24, 03:19 AM   #17
Super Bus
麻帆良市巴神 XDD

註冊日期: Mar 2002
咪話我得罪咁講, 口交部淨係識講打打打,
又話唔會放棄武統又乜又物, 講來講去都係得個講字,
真係唔好話比人地睇死你, 咁大口氣嘅唔該就比啲吉士,
講得出就要做得到, 出水箭龜射水柱都總好過比人地當你係縮頭龜!

魔法先生 Super Bus
雛田莊自衛隊隊長/麻帆良學園市特別消救及保安隊隊長
麻帆良學園魔法研究同好會成員
我的相簿 My Photo Album
Super Bus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-24, 06:01 AM   #18
肉羊哩咖
griffin611

咁對面真係有「好多支」「飛彈」射住,唔打得到嚇得,唔嚇得都「睇得」,但係唔「射得」嘅話,唔理究竟係火箭軍嘅指揮「被修理」緊,定係要「慳筆蓆」都好,就相當之反高潮囉~

------

另外美帝已經有兩個州宣怖咗唔畀侵記參選 -- 美帝個憲法有條咁嘅例嘅,不過好似從來無人拎嚟用,會唔會引起司法覆核等問題 -- 侵記搞得掂佢啲一渣官司先講喇。

舊 01-15-24, 01:33 PM   #19
風萌翔
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2008
PSN  IDwing14700
因為有治理上既問題
所以唔到萬不得意(宣佈獨立之類)都唔會郁手
風萌翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-16-24, 05:37 PM   #20
flpchoho

特朗普在艾奧瓦州共和黨初選取得壓倒性勝利

美國總統選舉舉行首場初選,前總統特朗普在艾奧瓦州的共和黨黨團會議,取得壓倒性勝利。

票站調查顯示,特朗普得票率52%,佛羅里達州州長德桑蒂斯得票兩成排第2;前駐聯合國大使黑利以19%緊隨其後。

共和黨籍的眾議院議長約翰遜祝賀特朗普,稱結果將使共和黨更接近團結,從而在11月大選取得最終勝利。

特朗普隨後接受採訪時表示感覺很好,非常榮幸,指過去3年國家經歷了很多糟糕的事情,而且還在繼續經歷糟糕的事情。

總統拜登在回應中承認,取勝後特朗普成為共和黨參選人中的明顯領跑者。

艾奧瓦州是美國大選首場初選,民主黨方面,州的民主黨人將通過郵寄選票投票,結果3月公布。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/compone...abChangeable=0

完勝,有望強勢回歸?

此篇文章於 01-16-24 05:40 PM 被 flpchoho 編輯。
舊 01-16-24, 06:59 PM   #21
肉羊哩咖
griffin611

似係,但係變數仲有好多。

舊 01-18-24, 12:38 AM   #22
肉羊哩咖
griffin611

追加,又係重演侵侵對拜拜嘅戲碼,唔悶死都憂鬱死~

舊 01-22-24, 06:23 AM   #23
flpchoho

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
追加,又係重演侵侵對拜拜嘅戲碼,唔悶死都憂鬱死~
如願以償,連得票第二位都退選埋
基本上侵侵確定

德桑蒂斯宣布退選並支持前總統特朗普再入主白宮

美國佛羅里達州州長德桑蒂斯宣布,退出2024年美國總統競選,並同時宣布支持前總統特朗普再入主白宮。

德桑蒂斯在發布的短片中表示,如果沒有明確通往勝利之路,他不能要求支持者自願投入時間和損贈資源,因此他宣布停止競選活動。他又說,很清楚大部分共和黨初選選民都希望再給予特朗普一次機會。

德桑蒂斯退選後,美國前常駐聯合國代表黑莉將成為特朗普的主要對手。

在上星期二舉行艾奧瓦州共和黨總統初選,特朗普支持率達到51%,而德桑蒂斯則以21%的支持率排名第二,黑莉的支持率就是19%。而最新的民調顯示,在將於星期二舉行的新罕布什爾州共和黨總統初選,德桑蒂斯的支持率只有6%。
舊 01-22-24, 06:41 AM   #24
肉羊哩咖
griffin611

侵要當選應該比任何人都努力,佢啲官司⋯⋯估佢再上位第一件事,好肯定係特赦自己先。

美帝都玩乜嘢老人政治,未來四年世界啲運數又再⋯⋯ 其實兩邊都睇佢唔順眼,係侵仲衰啲~

對面岸英帝如無意外就中間偏左嘅工黨上,好奇怪,嗰條學足侵嘅茂利,居然兩個任期都完成唔到,啲文化差異嘅嘢無得講;英帝連埋其餘西歐諸國,如果侵再上,多數又變返面左左嘅局面,邊個成為「最大嬴家」唔講 -- 越嚟越多證據顯示侵佢任內留返嚟嘅蘇州「美食」,令到韓國金氏同布丁「有持無恐」,唉,掘定個 Valut 避難都得喇。

舊 01-22-24, 10:46 AM   #25
神人ではない!新人だ

咁大亂就唔會,不過大概會係美國退出北約,跟手波羅三國同烏克蘭消失就一定。
金仔好似成日想郁手,不過硬係覺得佢講果D野同兩大獨裁帝好有分別,講出黎似要決一死戰,諗落又似自保宣言,唔搞偉大復興,侵認同佢可以有核既,分分鐘槍頭轉向都仲得。

台灣侵任內都應該冇事,除非真係有D咩劃時代既新兵器可以幾日攻陷台灣,不過自行斷晒歐洲盟友既美國就真係阻唔到某國軍用科技大發展,32年前統一大概冇懸念。

此篇文章於 01-22-24 10:50 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[影壇] 每週北美、香港同日本票房榜頭五位 (更新到 2024-03-24) 肉羊哩咖 電影版 211 昨天 10:27 PM
[西片] MCU Fantastic Four (2025-07-25) 肉羊哩咖 電影版 10 02-15-24 03:16 AM
[西片] Deadpool & Wolverine (2024-07-26) 肉羊哩咖 電影版 20 02-14-24 04:46 PM
[西片] FURIOSA : A MAD MAX SAGA | May 22, 2024 Heaven 電影版 2 12-01-23 10:33 PM
[西片] MCU The Thunderblots (2024-07-26) 肉羊哩咖 電影版 8 10-14-22 04:48 PM

現在的時間是 12:18 AM

手機版 | APP版