Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 11-10-06, 01:58 PM   #1
管家婆
Game Master
wow

註冊日期: Jun 2003
Question 請問是否真有其事?

事件一 轉自e mail

哩件事,係我朋友講比我聽ga,而故事ga主角就係我朋友ga朋友亞明
事如係咁ga,有一次亞明同女朋友返大陸玩,回程ga時候,亞明ga女朋友
就話要去洗手間,咁亞明就係門口等佢啦,但係等左好耐,都唔見女朋友
出黎,亞明就越黎越擔心,咁0岩哩個時候就有一個清潔女工要入洗手
間,亞明就請女工幫手,睇下女朋友係咪有意外,女工聽到之後就問:入
左去幾耐呀?,亞明就話都有大半個鐘,咁女工就叫佢去垃圾房搵,
咁亞明就唔係好明個女工點解咁講,就不停追問,個女工就話:咁你
見唔見有一架手推車推出黎呀?亞明諗左一陣就問:有呀!咁又點呀?
女工又話:有,咁你就去垃圾房搵啦!講完,個女工就走左,亞明就一頭
霧水咁走去垃圾房,佢真係搵倒女朋友,但係佢已經死左,身上仲有
好多個傷口,醫生話佢d內臟已經比人囉走哂...........
個女工可以咁冷靜,我諗佢都係見慣不怪,之後,我都聽過好多關於
咁ga事,哩d事多數都係0係東門同商業城哩d多香港人ga地方發生
因為香港人ga內臟比較值錢,仲有女人比較容易埋手,所以女仕們
返大陸都要小心d

事件2 轉自其他forum
我3年前已經知道有呢樣野,如果去開d化妝品counter,問d化妝品小姐,有d都知發生過咩事....3年前有一大班化妝品小姐約埋一齊去商業城行街同扮靚,點知中途有1個要去洗手間,咁去搵廁所啦...唔到2分鐘另外一個又話想去,咁去埋啦.....之後2個都無返過去搵佢地,佢地初時以為佢地去完廁所可能睇到其他靚野,點知到佢地一1大班扮完靚都未返黎,覺得唔多妥,之後分幾班人去搵佢地,點知都係搵唔到,(o個時d人都仲未知去垃圾場搵,包括商業城d人)唯有大陸同香港都報驚......到而家都未搵得番.....
另外一單就上一個月....我個fd個妹得18歲左右,同幾個同學柴娃娃一齊去商業城行下睇下野,又係去廁所出事,係垃圾場搵返條屍....其他幾個妹妹仔嚇到又搵公安又打idd返香港報警,而家仲睇緊心理醫生,10月中左右先出完殯.......

事件三 轉自e mail

以下是一件最近發生的真人真事, 主角是我經理的一位女性朋友 , 三十多歲.

這位女士自認是深圳的地

膽, 常愛往那兒購物消費, 早前, 她相約一班朋友去深圳, 由此自持熟路 , 所以有次她拋下大夥兒, 自己獨自去東門買東西. 忽然路上有一群人在爭

執, 她為怕牽涉其中, 所以躲在一旁 , 之後, 她就不醒人事了, 到她甦醒過來, 已經在醫院了..........

她的朋友們心急如

焚, 於是報了公安. 兩天後, 公安在一條路邊找到這位女士, 她當時是不省人事的, 像是被人打了針一樣, 而且肚上有兩條縫了針的手術

痕.她的朋友們立即送她回港就醫, 入住東區醫院, 後來證實沒有生命危險, 穩定下來之後,按病人意願, 轉了去一所私家醫院繼續療養.

經本港的醫生證實 , 這位女士被人割去1/3個肝, 和一個腎, 但下手的人刀法正規, 簡直是醫生的刀法, 按推斷, 估計是 : 有一群人聲東擊西,

引開這位女士的注意後, 把她迷暈, 然後送她去了一間與 "黑店"醫院,割下她的1╱3個肝臟和一個腎,在她麻醉葯仍未過的時候將她

棄置在路旁.

即使是我們一班見慣大場面的護士,聽完之後也個個起了雞皮疙瘩!

各位下次上大陸記得不要自己一個人去

事件四 呢件係我朋友話我知

我朋友的同學個細佬既朋友 兩男一女去左東門玩
個女仔去廁所 咁果兩個男仔好自然係門口等佢
等左成三十分鐘個女仔都無出來 果兩個男仔就好緊張
之後有個清潔阿嬸出來 就上前問佢見唔見廁所有佢所指既女性朋友
但個清潔阿嬸話無人喎
之後果阿嬸問返佢地 你地係度度果時 有無見到D清潔工人推住架車仔出來??
個兩個男仔就答 "有呀"
清潔阿嬸就話" 咁你去後巷度試下搵唔搵到佢
果兩果男仔就係後巷發現佢地既女性朋友
但身上某D器官就無左 同已經死左

咁我個疑問就出左來
如果真係咁大件事 仲要唔止一單
點解我上yahoo都搵唔到呢一單咁駭人既新聞??

但事件四係我朋友的朋友細佬上發生
雖然隔左好多重才到我耳中 但咁大件事
真係新聞都唔會講?

舊 11-10-06, 02:09 PM   #2
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
我朋友個朋友個三姑姐個六姨婆個七表嬸個女婿個阿叔話我知好假囉....

如果成條港人屍掉o係垃圾房上左生果報頭版啦....

舊 11-10-06, 02:14 PM   #3
[KIT]
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: Rance
我朋友個朋友個三姑姐個六姨婆個七表嬸個女婿個阿叔話我知好假囉....

而且依個方法好難重複咁做

[KIT] 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-06, 02:18 PM   #4
管家婆
Game Master
wow

引用:

你都講得有道理
但奇就奇在我朋友 既同學個細路身上發生
咁係我朋友既角度看
只不過係朋友身上發生的事
如果有朋友話你知佢家人有呢件事發生
你信唔信
仲有佢細佬無別要呃佢家姐(家姐係我朋友既同學)
而我地開頭都唔信我朋友講既野
都覺得佢比人呃 但我個朋友死都話係真 仲喊
所以我仲係好懷疑
但又無理由係朋友面前勁話 你係味比人呃左....
所以就想係度問下人 真係有無發生過呢D事

舊 11-10-06, 02:20 PM   #5
管家婆
Game Master
wow

引用:
作者: [KIT]
而且依個方法好難重複咁做

仲有覺得咁樣講 上面D公安真係唔做野架喎

舊 11-10-06, 02:23 PM   #6
Rance
The One
ガハハ

貼過高登比生果報d記者睇下叫佢地幫你查下囉

舊 11-10-06, 02:27 PM   #7
管家婆
Game Master
wow

引用:
貼過高登比生果報d記者睇下叫佢地幫你查下囉

只不過討論下姐
咁講不如叫哂D人去第二個forum討論
駛來gaf 咩
反正都叫人去第二個forum問架啦

舊 11-10-06, 02:31 PM   #8
Rance
The One
ガハハ

呢度無生果報記者睇嘛

舊 11-10-06, 02:34 PM   #9
GAF GGXX團
紅月カレン

註冊日期: Mar 2002
點解事件1同事件4一樣流程對話...
好明顯地假...

舊 11-10-06, 02:34 PM   #10
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: 管家婆
只不過討論下姐
咁講不如叫哂D人去第二個forum討論
駛來gaf 咩
反正都叫人去第二個forum問架啦
gaf係主力講acg野....
高登多記者朋友睇

舊 11-10-06, 02:35 PM   #11
IamO
無聊人一號

註冊日期: Aug 2003
引用:
呢度無生果報記者睇嘛
aaaaa
那是不是不需要來gaf??????
是不是要"人"看才可在這裡出帖?????

討論區的會員叫其他人去別的討論區討論???

引用:
作者: ELT
gaf係主力講acg野....
高登多記者朋友睇
a
是不是要把清談版關掉

舊 11-10-06, 02:35 PM   #12
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: 91
點解事件1同事件4一樣流程對話...
好明顯地假...
通常依d都係阿邊個個朋友o既明友o既同學o既親戚...

舊 11-10-06, 02:42 PM   #13
Rance
The One
ガハハ

我提供一個可以達到真相之路o既方法比樓主解決佢個麻惱o者,我有叫佢唔好post o係度/唔比佢o係度討論呢樣野/唔比呢度d會員睇咩

舊 11-10-06, 02:44 PM   #14
管家婆
Game Master
wow

引用:
作者: ELT
通常依d都係阿邊個個朋友o既明友o既同學o既親戚...

其實事件四 就係我朋友的朋友身上發生
我知隔左好多重 係好難令人相信
連我自己都半信半疑 覺得呢D事只會發生D人在e mail吹水
但我既疑點就係 如果你朋友咁同你講
會無啦啦話自己細佬的朋友死左嗎???

都唔會開呢D玩笑

係清談館入面 只不過想討論下呢件事
但係收到既回應係
GAF多數係講acg 去其他forum問??
唔好意思各位 我唔應該係度出呢一個topic

舊 11-10-06, 02:47 PM   #15
Matamata
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2004
好耐以前都聽過...好似好真咁...不過諗諗下...又有d問題...
1. 個女仔入去唔叫?
2. 呢樣好重要, 香港人咁"貴", 一有事就嘈, 內地d人販實唔會咁蠢... 係都搵內地d鄉村地方...
如果話中國貧困地方, 就話少左個人都冇人知, 但係少左個香港人, 番黎香港實報警, 報警實玩大佢, , 一早通哂天啦...
Matamata 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-06, 02:48 PM   #16
Matamata

引用:
其實事件四 就係我朋友的朋友身上發生
我知隔左好多重 係好難令人相信
連我自己都半信半疑 覺得呢D事只會發生D人在e mail吹水
但我既疑點就係 如果你朋友咁同你講
會無啦啦話自己細佬的朋友死左嗎???

都唔會開呢D玩笑

係清談館入面 只不過想討論下呢件事
但係收到既回應係
GAF多數係講acg 去其他forum問??
唔好意思各位 我唔應該係度出呢一個topic
老實講...
如果係真既, 叫佢報警...等下一個上內地既人安全d...
舊 11-10-06, 02:53 PM   #17
管家婆
Game Master
wow

引用:
作者: ~鵬~
好耐以前都聽過...好似好真咁...不過諗諗下...又有d問題...
1. 個女仔入去唔叫?
2. 呢樣好重要, 香港人咁"貴", 一有事就嘈, 內地d人販實唔會咁蠢... 係都搵內地d鄉村地方...
如果話中國貧困地方, 就話少左個人都冇人知, 但係少左個香港人, 番黎香港實報警, 報警實玩大佢, , 一早通哂天啦...

我都分析過 個女仔可能聲都未出已比人整暈左
第二都覺得 香港人喎 報紙實有講啦 咁大件事
但可悲的事
呢件事又係我朋友口中得知 佢講我地成班都無信佢 但佢又講到喊哂
我都想係個女同學呃我朋友
仲有個疑點 個清潔阿嬸好振定咁 叫佢係垃圾房度搵咁

此篇文章於 11-10-06 02:55 PM 被 管家婆 編輯。
管家婆 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-06, 02:55 PM   #18
Matamata

引用:
呢件事又係我朋友口中得知 佢講我地成班都無信佢 但佢又講到喊哂
重有... 為左自己個朋友個細佬個朋友喊...香港人重有d咁感性既人?

所以話呢...
可能真係好有可能係吹水...
唔見左個香港人喎... 你同學唔報警, 佢(死者)屋企人都會報警...
你唔係呃都好難信...而家d妹妹仔扮野扮喊好叻...
舊 11-10-06, 02:56 PM   #19
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
故事創作者可能少看了呢類手術的複雜程度.
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-06, 03:01 PM   #20
管家婆
Game Master
wow

引用:
老實講...
如果係真既, 叫佢報警...等下一個上內地既人安全d...

你都講得對 佢果時講到喊哂 都唔敢再追問佢真定假
而家隔左一星期 等我再問下佢同學有無報警都好

舊 11-10-06, 03:02 PM   #21
管家婆
Game Master
wow

引用:
作者: wing
故事創作者可能少看了呢類手術的複雜程度.

奇就奇在仲有三個版本

舊 11-10-06, 03:02 PM   #22
Matamata

引用:
你都講得對 佢果時講到喊哂 都唔敢再追問佢真定假
而家隔左一星期 等我再問下佢同學有無報警都好
你果然係一個好善良既人
舊 11-10-06, 03:06 PM   #23
機動盜賊首領-電

註冊日期: May 2002
PSN  IDgutscharm
琴日先有個朋友叫我小心d返大陸話佢朋友個朋友個細佬點點點.跟住叫我睇下個e-mail.原來就係上面個個post d野.XDDD
PS.我兩三年前已經聽過哩D故仔.內容大同小異.都係有個人失跡,跟住搵返但俾人割左D器官走.

機動盜賊首領-電 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-06, 03:06 PM   #24
管家婆
Game Master
wow

引用:
你果然係一個好善良既人

到現在我都係唔信有呢D事發生
但係佢又喊喎 佢仲要話"無理由無啦啦搵自己個細佬朋友死左來呃你"

攪到我覺得又真真地

舊 11-10-06, 03:08 PM   #25
管家婆
Game Master
wow

引用:
作者: 機動盜賊首領-電
琴日先有個朋友叫我小心d返大陸話佢朋友個朋友個細佬點點點.跟住叫我睇下個e-mail.原來就係上面個個post d野.XDDD
PS.我兩三年前已經聽過哩D故仔.內容大同小異.都係有個人失跡,跟住搵返但俾人割左D器官走.

咁你有無覺得你朋友比人呃??

論壇跳轉

現在的時間是 09:54 PM

手機版 | APP版