Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館 > 照相館研習區

主題工具 顯示模式
舊 02-09-09, 12:17 AM   #1
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
鬱金香

舊 02-09-09, 02:25 PM   #2
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
油王的話, 對你的要求會比較高, 我來找碴了.
#1 這種 high key 萌色調不是平時油王的作風, 不過這個也很好, 有夠萌的.
左邊背景的色彩和形態選擇, 平衡得到右邊主體的重量, 好.
不好的地方是畫面欠了一些動態. 原因一, landscape frame 當中標榜一條垂直線 (花桱), 很「穩重」.
原因二是, 畫面主體只有一朵花, 「簡約」是真的, 可是也缺少了 perspective, 看起來平面.
還有一點, 中間偏上位置有一個偏黃色的斑… Lens flare? Um...
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-09, 03:39 PM   #3
Paptimus

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDpaptimuslun
引用:
作者: KKH 查看文章
#1 這種 high key 萌色調不是平時油王的作風, 不過這個也很好, 有夠萌的.
不好的地方是畫面欠了一些動態. 原因一, landscape frame 當中標榜一條垂直線 (花桱), 很「穩重」.
原因二是, 畫面主體只有一朵花, 「簡約」是真的, 可是也缺少了 perspective, 看起來平面.
還有一點, 中間偏上位置有一個偏黃色的斑… Lens flare? Um...
好深的說, 其實咩係landscape frame?
色彩,形態,重量如何先叫平衡?

舊 02-09-09, 04:57 PM   #4
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: Paptimus 查看文章
"Landscape frame" 即是俗語叫的 "橫度".

色彩: 背景的色彩是萌綠+萌粉紅, 兩隻顏色的 hue 是對立的, 所以視覺上會形成一個很有效 "突出各自色調" 的對比, 而對比就是最基本吸引視線的元素之一.

形態: 背景雖然是散景, 也有一定形態, 左下有萌綠, 左上有粉紅, 之間的有向上擴散的更光的萌粉紅, 形態跟右邊的實體有相同之處, 跟實體一起看像一個重複的 pattern, 而 pattern 有強化形態的作用.

重量: 常言道, 主體要放一邊, 不要放中間, 目的是讓眼睛由最自然的 "中間" 位置移動到 "旁邊", 靠這個視線移動來令人產生 "有趣" 的感覺. 但放了一邊的話, 如果另一邊什麼都沒有, "重量" 就會偏向一邊, 令人懷疑 "為什麼放一邊", 或覺得 "為放一邊而放一邊". 但由於油王的背景有足夠的色彩和形態, 所以適當地平衡了 "重量".
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-09, 08:05 PM   #5
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: KKH 查看文章
點解對我要求較高呀? 首領你應該一事同仁嘛...
影highkey 加上暖色溫, 是我呢排比自己的課題, 諗住應用
在今年花展的主題花上...
首領上面所講的, 其實自己都發覺到, 由其影鬱金香...打直去
影已成為一個模式, 構圖時多數都由此做起點, 影時唔覺覺得
理所當然, 但回家開相睇時就....嗚哇.....點解會咁
另外你所講的simple...算是我個人style掛...總喜歡畫面上簡單
一點, 直接明快....畫面上的黃班, 是花蕊黎, 不過因為景深太淺
而化開左....

近呢2個月, 覺得d花越黎越難影, 其實影出黎不是差....但我覺得好
普通, 可能影得太多, 影出黎的總是似曾相識....唉....過埋花展後我
應該要休息一下了

舊 02-09-09, 08:07 PM   #6
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: Paptimus 查看文章
首領講的其實不是好深, 好多亦好簡單, 只是果d技巧
我地平時少用冇留意姐XD....不妨多點睇下慢慢消化,
會學到好多野

舊 02-09-09, 08:47 PM   #7
monster8
Game Master

註冊日期: Dec 2002
我鍾意第一張
monster8 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-09, 09:30 PM   #8
smallchi
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2005
首領解說 ... 獲益良多

觀後感

#1 超淺景深既散景, 柔和色調, 感覺好舒服 !

#2 上方光源打落朵花, 有種花兒慢慢打開盛放既感覺
smallchi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-09, 09:55 PM   #9
monster8
Game Master

其實我想問下第三張點影?
舊 02-09-09, 10:03 PM   #10
getter173
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2006
#2既感覺好舒服,柔和. 至鐘意呢張

舊 02-09-09, 10:07 PM   #11
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: monster8 查看文章
其實我想問下第三張點影?
就咁一張過去影....冇乜做過特別野呢
只是條curve 同 wb的效果黎
(當時是大日光黎 )

舊 02-09-09, 10:16 PM   #12
monster8
Game Master

引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
就咁一張過去影....冇乜做過特別野呢
只是條curve 同 wb的效果黎
(當時是大日光黎 )
我自己試下先
舊 02-11-09, 12:49 PM   #13
ruri0926
Insane Gamer
攝影菜鳥

註冊日期: Mar 2007
每次看到油王master的相片時,都有一種很舒服的感覺、就是背景。

舊 02-11-09, 06:09 PM   #14
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: ruri0926 查看文章
每次看到油王master的相片時,都有一種很舒服的感覺、就是背景。
簡化背景....都是我常用手法之一

論壇跳轉

現在的時間是 09:41 PM

手機版 | APP版