Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 10-19-19, 11:41 AM   #1
武藤遊戲
The One

註冊日期: Nov 2004
Wii U ID(ω・∩(ω・∩(ω
PSN  IDペロペロ(^ω^)
XBox Live Gamertag>_>
白石定規 「魔女の旅々」 l アニメ監督 窪岡俊之

https://majotabi.jp/

此篇文章於 07-24-23 09:03 PM 被 武藤遊戲 編輯。
武藤遊戲 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-19-19, 09:03 PM   #2
武藤遊戲
The One

https://youtu.be/qRZIGiPXIaQ

舊 10-20-19, 06:37 PM   #3
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
http://majotabi.jp/
原作:白石定規(GAノベル/SBクリエイティブ刊)
キャラクター原案:あずーる
監督:窪岡俊之
シリーズ構成・脚本:筆安一幸
キャラクターデザイン:小田武士
コンセプトデザイン:内尾和正
アニメーション制作:C2C

CAST
イレイナ:本渡楓
フラン:花澤香菜
サヤ:黒沢ともよ

引用:
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-20, 05:05 PM   #4
武藤遊戲
The One

舊 07-03-20, 05:12 PM   #5
武藤遊戲
The One

舊 10-02-20, 10:30 PM   #6
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
你管有得睇

https://www.youtube.com/watch?v=6bXfq_oCLLw

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-20, 11:47 AM   #7
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
第一話唔錯
戰鬥部份的作畫很好
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-20, 04:23 AM   #8
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
當魔女版奇諾之旅睇應該唔會有錯,不過第三集已經嚟咁抑鬱兼少少恐怖嘅故仔,印象中奇諾都冇咁灰。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-20, 09:45 AM   #9
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
睇頭兩集仲以為係連貫嘅故仔,原來係單元劇,,

呢個調子幾o岩胃口

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-20, 11:03 AM   #10
CSY
Ultimate Gamer
女神親衛隊

註冊日期: Mar 2003
本來看了第一二話感覺都算不錯, 有奇諾之旅的影子
但看到第三話, 感覺變了是在賣弱智的慘劇, 一反前兩話的氣氛

上半女主表現出對人的生死冷漠, 換是正常人或奇諾會鬥智鬥力去消滅那些給人災禍的植物, 而女主看了一會就拍拍籮柚飛走當沒回事發生..
下半女主表現出對人會遇上悲慘結局的冷漠, 知道送那魔法東西後會有什麼死亡不幸的結局, 反而是推波助瀾, 之後她的生死關我屁事不想知就拍拍籮柚又飛走..

CSY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-20, 01:12 PM   #11
十一月
Game Master

同感,第三話的感覺真的很差
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-20, 01:13 PM   #12
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDSakata2014
引用:
作者: CSY 查看文章
但看到第三話, 感覺變了是在賣弱智的慘劇, 一反前兩話的氣氛

上半女主表現出對人的生死冷漠, 換是正常人或奇諾會鬥智鬥力去消滅那些給人災禍的植物, 而女主看了一會就拍拍籮柚飛走當沒回事發生..
下半女主表現出對人會遇上悲慘結局的冷漠, 知道送那魔法東西後會有什麼死亡不幸的結局, 反而是推波助瀾, 之後她的生死關我屁事不想知就拍拍籮柚又飛走..
證明女主站在一般都市人普世價值的角度去處理事情
s2001154 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-20, 01:55 PM   #13
野良猫
God of Gamer
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: s2001154 查看文章
證明女主站在一般都市人普世價值的角度去處理事情
魔女の貼地旅々
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-20, 02:06 PM   #14
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
果個女僕奴隸睇落似被村長不斷 (入客廳前見到佢衣衫不整就估到有問題)

而且村長見到伊蕾娜時仲不時上下打量佢身材,如果唔係顧忌伊蕾娜魔女地位及法力,一早已經係薄本情節(當然無阻薄本畫家靈感

所以先咁腹黑建議比女僕睇嗰啲「幸福碎片」,等佢可以絕望下了結呢個痛苦人生。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-20, 01:28 AM   #15
plokplok00
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2008
認唔出本渡楓
睇唔到主旨
希望有得打佛地魔
plokplok00 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-20, 12:10 PM   #16
真!DC
Banned User
奉行我道

引用:
作者: plokplok00 查看文章
認唔出本渡楓
睇唔到主旨
希望有得打佛地魔
套網上睇到既講法
就魔女版奇諾吧

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
果個女僕奴隸睇落似被村長不斷 (入客廳前見到佢衣衫不整就估到有問題)

而且村長見到伊蕾娜時仲不時上下打量佢身材,如果唔係顧忌伊蕾娜魔女地位及法力,一早已經係薄本情節(當然無阻薄本畫家靈感

所以先咁腹黑建議比女僕睇嗰啲「幸福碎片」,等佢可以絕望下了結呢個痛苦人生。
二世祖對佢有意思
捱多幾年就有權有勢了

引用:
作者: CSY 查看文章

我反而睇第三集先覺得似奇諾
奇諾大多情況都尊重地方文化唔干涉外國事務
除非威脅到自己安全

此篇文章於 10-18-20 12:16 PM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-20, 12:20 PM   #17
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDSakata2014
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章

是Loli控的機會99.999%
話無左老婆做家務所以高額買左個東方奴隸
係做家務既點會買個咁年輕無經驗的小妹妹呢
然後再視姦伊蕾娜
s2001154 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-20, 04:48 PM   #18
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
女主根本係自走瘟神

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-19-20, 04:06 PM   #19
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
又未至於係瘟神既,雖然花果PART點睇都係罪魁禍首…
其實在下應該係睇緊轉為可愛畫風既伊藤潤二作品,只有災難沒有戰鬥

舊 10-19-20, 07:40 PM   #20
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
第三集睇出都幾不知所謂,

咁即係點呀?

環遊世界, 看盡人間冷酷? 本身條女都夠冷酷, 夠經驗, 看空一切;

然後就係去確認, 書本中的故事都係寫實既, 無童話般的美麗

校花1號, 始的妻子之一
老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一
校花2號, 始的妻子之一
你究竟有幾多個老婆呀??
harakuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-19-20, 07:48 PM   #21
真!DC
Banned User
奉行我道

花唔關佢事吧
開頭都唔知有野
衛兵講完就比左佢處理
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-19-20, 07:59 PM   #22
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
依套個問題係由頭到尾都只係女主個人見解

無論好事壞事都係女主目空一切地自圓其説

而奇諾之旅就有部電單車負責吐槽................

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-19-20, 11:41 PM   #23
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
依套個問題係由頭到尾都只係女主個人見解

無論好事壞事都係女主目空一切地自圓其説

而奇諾之旅就有部電單車負責吐槽................
同感,特別係無主線之下就更加覺得作者HARD SELL緊自己既價值觀…

此篇文章於 10-19-20 11:43 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-20, 10:57 PM   #24
fxi
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2004
愈睇愈不安, 學師扣門釘, 主角父母覺得個女太有天份叫師父令佢感受下挫敗感覺,
不斷強調巫女身份地位, 無左個身份象徵扣針就賤過地低泥;
第二主角為左考試有人陪落左小小心機又係腹黑;
女主角唔小心攞左有毒花入城出左事,睇到唔識救當無事發生算;
見到疑似二主妹妹淪落為妹仔又係唔救, 無謂親眼睇到悲劇發生;

睇唔出旅人既灑脫, 只係道出人性陰暗面而無能為力
fxi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-20, 08:34 AM   #25
sumyuet
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2009
引用:
作者: fxi 查看文章
愈睇愈不安, 學師扣門釘, 主角父母覺得個女太有天份叫師父令佢感受下挫敗感覺,
不斷強調巫女身份地位, 無左個身份象徵扣針就賤過地低泥;
第二主角為左考試有人陪落左小小心機又係腹黑;
女主角唔小心攞左有毒花入城出左事,睇到唔識救當無事發生算;
見到疑似二主妹妹淪落為妹仔又係唔救, 無謂親眼睇到悲劇發生;

睇唔出旅人既灑脫, 只係道出人性陰暗面而無能為力
唔會係二主妹妹,因為佢比二主更快通過考試成為魔女見習生
地位超然左就唔會做女僕
可能呢幾年龍傲天作品太多,大家慣性覺得拯救世界同養人一世先至係合理
變左而家唔慣睇番D現實少少既作品者
主角明顯遵守緊佢父母既說話,有危險既野就唔好插手入去
sumyuet 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 06:23 AM

手機版 | APP版