Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 01-11-08, 12:25 PM   #1
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
PC錄TV節目(PSP mp4格式)

想問下如果想用PC錄TV節目(模擬廣播)有咩軟件推介?
最好係可以用PSP用的mp4格式,免除轉片的時間。
THX~!!!

舊 01-11-08, 01:53 PM   #2
ChunChiG
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2002
引用:
作者: 機場美少年 查看文章
想問下如果想用PC錄TV節目(模擬廣播)有咩軟件推介?
最好係可以用PSP用的mp4格式,免除轉片的時間。
THX~!!!
你首要係一張可以錄影getv tuner card
通常d tv tuner card 都會送呢d software
質素未必會好好
不過就算好同埋係mp4 格式
你都會因為解像度ge 問題而睇唔到(原因係psp 個解像度奇特....)
(mp4 就係mp4 冇分係唔係psp用)

此篇文章於 01-11-08 01:59 PM 被 ChunChiG 編輯。
ChunChiG 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-08, 02:17 PM   #3
IDGAF
The One

引用:
作者: ChunChiG 查看文章
你首要係一張可以錄影getv tuner card
通常d tv tuner card 都會送呢d software
質素未必會好好
不過就算好同埋係mp4 格式
你都會因為解像度ge 問題而睇唔到(原因係psp 個解像度奇特....)
(mp4 就係mp4 冇分係唔係psp用)
tv tuner card我有,不過就係覺得附送的software唔好用,
而且壓制出的影片容量太大(係avi格式)。

我都知PSP個480 X 272 SIZE奇特,
不過宜家PSP更新之後已支援到720 X 480,應該會好少少。

先唔理PSP個問題,
請問有咩軟件推介用嚟錄TV節目?
最緊要壓制出嚟的格式細,係mp4就更好,因為多d機款會支援到,thx~!!!

舊 01-12-08, 03:16 PM   #4
Designer
Registered User

註冊日期: Feb 2004
錄影一定係用跟TV-Card Software

只有轉format
PSP video using x264 (h.264) and megui

http://www.bontragerphotography.com/psp/

我係用呢部直錄落SD Card,咩software都唔駛,不過而家都出咗好多同類產品
http://www.sandisk.com/Products/Item..._Recorder.aspx

此篇文章於 01-12-08 03:32 PM 被 Designer 編輯。
Designer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-08, 04:47 PM   #5
IDGAF
The One

引用:
作者: Designer 查看文章
錄影一定係用跟TV-Card Software

只有轉format
PSP video using x264 (h.264) and megui

http://www.bontragerphotography.com/psp/

我係用呢部直錄落SD Card,咩software都唔駛,不過而家都出咗好多同類產品
http://www.sandisk.com/Products/Item..._Recorder.aspx
吓~!錄影一定係用跟TV-Card Software?
宜家用緊InterVideo Home Theater(ver.1.0.0.87)
張卡係ASUS TV7134 WDM Video Capture,ASUS WDM TV Tunner。

用google見到有
InterVideo Home Theater 2/v2.5版唔知啱唔啱用?

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 03:02 PM

手機版 | APP版