Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 3 4 5 
電視遊戲討論版>Game鋪都無點會唔變死場,東張西望:旺角先達變死場之謎
歌絲˙暮斯 02:30 PM 04-16-19
作者: sunhikari:
其實上面講GAME的話
好老實答你,係得GAME係無跟通帳加價

以前90年代:食個午飯飯盒大約$20,文職搵$8000,300呎屋的樓價講緊可能100萬左右,隻GAME賣$500
而家:食個飯盒隨時$50起跳,文職搵最少$15000起跳,300呎屋的樓價講緊要300萬,隻GAME仲係賣$500左右
一係任記帶食水太深
二係壓碟愈來愈平

近幾年直頭碟都無埋
由手機版發出
wing 02:39 PM 04-16-19
作者: 歌絲˙暮斯:
一係任記帶食水太深
二係壓碟愈來愈平

近幾年直頭碟都無埋
由手機版發出
其實成個出game成本來講, 公司的backend fix cost開支(租, 電費, etc) + 人工+ 開發成本+宣傳係高過媒體(盒帶/光碟)的. 壓碟平左, 同埋老任收專利費太高, 在sfc跳去ps1果時係有影響, 但在此之後, 其實個影響係冇乜.

尤其是依家手遊當道, 遊戲公司有個更少risk的搵錢方法, 更加顯得出console game係高風險低回報.
sunhikari 02:42 PM 04-16-19
作者: 歌絲˙暮斯:
一係任記帶食水太深
二係壓碟愈來愈平

近幾年直頭碟都無埋
由手機版發出
當任記食水深,由PS1起計,其實出左4代PS遊戲,講緊25年
25年的通帳,我地生活上加晒,但GAME其實無減過
所以平左只係因為通帳加人工下所產生的錯覺
只論數值黎講係無點大變過
真!DC 03:31 PM 04-16-19
Ps2 game記得大部分都6800日元3百零港幣
而家d game就好多8000日元4百蚊港幣倒
有加不過加好少
由手機版發出
wing 03:49 PM 04-16-19
作者: 真!DC:
Ps2 game記得大部分都6800日元3百零港幣
而家d game就好多8000日元4百蚊港幣倒
有加不過加好少
由手機版發出
多數game其實只係5800 yen, koei同bandai呢D貴人一等先至6800
Dyhalt Rushifar 04:40 PM 04-16-19
作者: wing:
多數game其實只係5800 yen, koei同bandai呢D貴人一等先至6800
印象中依家好多都6800嘞,連隻LANGRISSER I+II劣化REMASTER都係…
Eternal Wind 05:05 PM 04-16-19
作者: JoJo:
這個消息應該真 當年某星人親口同我講過
重話佢間舖之後散貨唔做
皆旺地庫有間賣舊game老闆都係突然走左

宜家有dlc,其實變相加左價
由手機版發出
wing 05:12 PM 04-16-19
作者: Dyhalt Rushifar:
印象中依家好多都6800嘞,連隻LANGRISSER I+II劣化REMASTER都係…
依家唔同喇.

ps1/2年代係5800多
シェンムー 05:22 PM 04-16-19
PS1/2好多大作都係6800起錶wo
lodoss 05:32 PM 04-16-19
作者: Eternal Wind:

由手機版發出
以前都係佢度買過野, 我重以為做唔住唔做, 原來係走左...
JoJo 06:05 PM 04-16-19
作者: Eternal Wind:

由手機版發出
係 阿sam 我都係早幾年先知佢走左
好似又係屋企人冇人識 冇法接手落去
果時都放左幾多舊game比佢
wing 06:26 PM 04-16-19
作者: シェンムー:
多數5800, 如果多碟, koei, bandai, 有動畫版權, 先至係6800起跳.
就算tekken 3, arc the laid呢D都係5800
シェンムー 07:15 PM 04-16-19
所以我咪話多數'大作'囉
PS玩幾多SE , BANDAI GAME呀
PS2 更加不在話下, 好多7800添 , 有幾多大作係5800 ?
qwe 08:16 PM 04-16-19
留意返先達應該幾個(黑店)大老闆係業主, 唔存在業主加租問題? 地舖就真係叫太貴無人租

而家電話唔掂咪開少幾間拎出去放租, 但個場臭晒搵鬼租?

另外GAME計返通帳相對下真係係平左, 而且D GAME銷量其實無多到...
所以我都覺得好神奇, 只能說以前賺好多?
anyone 08:32 PM 04-16-19
以前無dlc一出就係full content架嘛
雖然以前有bug就可以玩一世
wing 09:17 PM 04-16-19
作者: anyone:
以前無dlc一出就係full content架嘛
雖然以前有bug就可以玩一世
都未必, 冇DLC就會出加強版.
無雙老奉有猛將傳或者帝王傳, gundam vs 雖然skip左第一版, 但Gundam DX之後仲有出Z, G vs ZG (Z DX) 然後seed 再跟seed d.

FF X之後出international, MGS2 又有substance版. 同樣道理.
叉燒飯 01:00 AM 04-17-19
都未必, 冇DLC就會出加強版.
無雙老奉有猛將傳或者帝王傳, gundam vs 雖然skip左第一版, 但Gundam DX之後仲有出Z, G vs ZG (Z DX) 然後seed 再跟seed d.

FF X之後出international, MGS2 又有substance版. 同樣道理.
高達點會係DLC,佢“以前”每出新一集跟本同出新Game無分別
淨係DX、Z同seed都己經完全唔同啦
シェンムー 01:12 AM 04-17-19
佢咁講得証明佢無玩過啲舊嘅高達就吹得就吹,算啦
淨係Seed同Seed D 根本兩樣野黎
除非你覺得kof98係97嘅DLC啦...

Sent from my iPhone using Gaforum
wing 09:28 AM 04-17-19
作者: 叉燒飯:
高達點會係DLC,佢“以前”每出新一集跟本同出新Game無分別
淨係DX、Z同seed都己經完全唔同啦
你真係覺得Z同Z DX好大分別咩? 咪加左密達斯迪捷ZZ等幾部新機,同個uc mode代左個story mode囉, 出擊動畫果D你當係好big deal?

seed 初版冇乜extra野, 比之前dx同z/z dx簡陋好多, barebone都冇朋友, 擺明係將所以料放在加強版. seed d 咪加番seed d新機同story mode囉

佢地個差別唔會大過sf5初出時同依家sf5 AE

你不如確定下依家D game個DLC可以加到幾多野先至講喇
wing 09:29 AM 04-17-19
佢咁講得証明佢無玩過啲舊嘅高達就吹得就吹,算啦
淨係Seed同Seed D 根本兩樣野黎
除非你覺得kof98係97嘅DLC啦...

Sent from my iPhone using Gaforum
郁下就話人冇玩過, 完全唔駛論點, 真係好簡單.
Dyhalt Rushifar 10:28 AM 04-17-19
你不如確定下依家D game個DLC可以加到幾多野先至講喇
原來有限制?雖然DOA5 LR的確好似有過新聞話PS3俾佢啲衫頂爆咗,PS4都會?
真!DC 10:30 AM 04-17-19
Z同ZDx分別比較細
但seed同seed d玩落兩隻game來吧
由手機版發出
charcsc2000 10:42 AM 04-17-19
作者: 真!DC:
Z同ZDx分別比較細
但seed同seed d玩落兩隻game來吧
由手機版發出
兩隻game來喎....
平衡修正左好多, 仲要有3個mode...對人戰好有用....

seed和seed d其實多左咁多機, 自然覺得係兩隻game啦...
wing 10:53 AM 04-17-19
作者: Dyhalt Rushifar:
原來有限制?雖然DOA5 LR的確好似有過新聞話PS3俾佢啲衫頂爆咗,PS4都會?
DLC可以加到好多野,改到好多野,以sf5來講,人物數量加到double有多,招式判定大執5次,次次patch note都印過百頁紙果種,加個大型電影式story mode, 幾十件衫,一堆場,廣告mode, weekly mission mode, 抽奬卷,道場,extra battle, lobby..... 幾條route的 arcade mode...... 呢堆野就算只計一半, 都已經直情係第二隻game.

戰鬥系統一樣改得,你睇下sf4同鐵拳7, uc 1開2甚至1+2都得,fa都可以1開2加個紅fa, 鐵拳又加彈墻又盛, 其實dlc真係可以做到好多野。

加角色+mode大改戰鬥系統,完全執過招式判定同幀數,冇野唔改得。
風間鈴木仁 11:00 AM 04-17-19
依家唔同喇.

ps1/2年代係5800多
以前超任要 ¥8800~9800 超貴貴。
1 2 3 4 5 

返回主題版面