Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-03-17, 11:01 PM   #1
GreenTea
Administrator

註冊日期: May 2007
SE監製解釋為何《勇者鬥惡龍》在西方不如《最終幻想》系列受歡迎

感覺唔只係西方, 係日本以外地方都係FF比較紅
始終世界觀比較符合大眾口味

引用:
《最終幻想》與《勇者鬥惡龍》都是Square Enix旗下經典系列,在日本國內這兩個系列都受到許多玩家的喜愛,兩者幾乎處於同等地位,然而在西方情況就大不一樣了, 《勇者鬥惡龍》遠不如《最終幻想》受歡迎。這到底是為什麼呢?近日Square Enix監製Yu Miyake在接受外媒EDGE的採訪時就解釋了其原因。

他表示大家得出的結論是“歷史時機問題”,當Famicom出現時,幾乎每個人都在玩《勇者鬥惡龍》,而進入PS時代之後,大家在玩的遊戲都變成了《最終幻想7》,所以這兩個群體的情懷本源也完全不同,日本玩家們對《勇者鬥惡龍》的情懷更深,而對於西方國家的玩家們來說情懷則是《最終幻想》。
“事實上如果我們當初能在《勇者鬥惡龍》的本地化上多花點心思,也許就不會面臨如今的困擾了。”
...
Yu Miyake還表示雖然《勇者鬥惡龍》遊戲內容十分成熟但許多西方玩家認為它的畫風還是稍顯幼稚。
http://ps4.tgbus.com/news/201701/20170103154229.shtml

Square Enix on why Dragon Quest hasn’t been as popular as Final Fantasy in the west, keeping the series fresh
http://nintendoeverything.com/square...-series-fresh/
GreenTea 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-17, 01:10 AM   #2
mrk
God of Gamer

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
因為角色型像幼稚D!XDDD

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-17, 01:41 AM   #3
yuhon
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2005
寶可夢夠幼稚啦
yuhon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-17, 07:35 AM   #4
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
個人純粹唔鐘意鳥山明人設同早期戰鬥見唔倒自己角色/
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-17, 08:46 AM   #5
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
實際上我我兩隻都無玩\0.0/

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊,3月仇瑪麗
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-17, 09:26 AM   #6
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: 真!DC 查看文章
由手機版發出
發現有同類
+1

舊 01-04-17, 09:35 AM   #7
ayane123

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: 真!DC 查看文章
由手機版發出
我喜歡鳥山明,但不喜歡見唔到樣既戰鬥畫面

所以咁耐以來都係只玩過DQ8
ayane123 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-17, 09:42 AM   #8
padage

註冊日期: Nov 2016
時空穿梭機同樣鳥山明人設但一點也不幼稚
padage 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-17, 09:52 AM   #9
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
人設一個問題, 而且DQ基本上係老美rpg的簡化版, 人地玩慣原版ultima之類, 鬼得閒玩你呢個故事/系統全部低齡化的BB版咩

舊 01-04-17, 10:16 AM   #10
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
一個問題
FF1-6係西方好有人氣?

如果DQ整到FF咁既鬼樣我先唔玩
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-17, 10:30 AM   #11
wing
格鬥低手

引用:
作者: Kain 查看文章
一個問題

印象中FF1,2果時人氣唔高, 但3,4打後開始掂.

舊 01-04-17, 10:37 AM   #12
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
人設點會係問題?
天野喜孝對一般人嚟講難入口過鳥山明10倍

其實dq5可以襟住大部份ff嚟打
但之後ff突破太多
dq去到7仲係世界有盡頭,8整個見到自己做賣點.........

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-17, 10:46 AM   #13
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
DQ11仲講緊回歸原點
事實隻GAME係無TARGET鬼佬,受唔受鬼佬歡迎真係WFC

你睇番早幾日DQ30周年個節目(DQ11個 POST有 LINK)就知上一代人整隻GAME係幾認真
難得今時今日仲有機會玩到咁既GAME
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-17, 11:27 AM   #14
HumanBeing
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2007
引用:
作者: Kain 查看文章
一個問題

引用:
作者: wing 查看文章
印象中FF1,2果時人氣唔高, 但3,4打後開始掂.

當年FF1-6係北美只出過1,4,6(當年美版易名為1,2,3)

FF2(其實係4)都冇乜重視過Localization. 啲英文係一個略識英文的開發人員譯完後再經SQUARE美國finance部門大執先出街.

反而FF3(其實係6)先決定重視西方市場搵專人翻譯. (SQUARE認為FF2美版唔好賣係因為翻譯問題)但根據翻譯Ted Woolsey所講當時佢都係只有1個月時問譯成隻GAME,而且超任容量問題好多英文句子放唔落..

結果Final Fantasy III (VI), Chrono Trigger美版Woolsey自己創作改左好多野,雖然有FANS(包括我)詬病Woolsey版翻譯改得太過份,但都有唔少Woolsey支持者認為佢筆下啲人物比日本原版更有個性.而最後呢2隻GAME在西方都大賣,而且公認係超任最出色既RPG.
(BTW, Chrono Trigger 都係鳥山名人設,所以比起風格問題, 始終Localization落既功夫都係更重要)

Ted Woolsey Interview, 有興趣可以睇下:
http://www.playeronepodcast.com/foru...sey-interview/

此篇文章於 01-04-17 11:50 AM 被 HumanBeing 編輯。
HumanBeing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-17, 11:42 AM   #15
HumanBeing

-DEL-

此篇文章於 01-04-17 11:46 AM 被 HumanBeing 編輯。
舊 01-04-17, 12:03 PM   #16
wing
格鬥低手

引用:
作者: HumanBeing 查看文章
當年FF1-6係北美只出過1,4,6(當年美版易名為1,2,3)

FF2(其實係4)都冇乜重視過Localization. 啲英文係一個略識英文的開發人員譯完後再經SQUARE美國finance部門大執先出街.

反而FF3(其實係6)先決定重視西方市場搵專人翻譯. (SQUARE認為FF2美版唔好賣係因為翻譯問題)但根據翻譯Ted Woolsey所講當時佢都係只有1個月時問譯成隻GAME,而且超任容量問題好多英文句子放唔落..

結果Final Fantasy III (VI), Chrono Trigger美版Woolsey自己創作改左好多野,雖然有FANS(包括我)詬病Woolsey版翻譯改得太過份,但都有唔少Woolsey支持者認為佢筆下啲人物比日本原版更有個性.而最後呢2隻GAME在西方都大賣,而且公認係超任最出色既RPG.
(BTW, Chrono Trigger 都係鳥山名人設,所以比起風格問題, 始終Localization落既功夫都係更重要)

Ted Woolsey Interview, 有興趣可以睇下:
http://www.playeronepodcast.com/foru...sey-interview/
多謝補充和指正~~~

舊 01-04-17, 01:59 PM   #17
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
DQ1-7 趕客之一是戰鬥畫面絕不吸引,呢種人地係好早期既PC GAME已係咁玩
論內容佢地唔係曲折波灡,演出方面又唔及FF,所以唔賣得都好正常

引用:
作者: HumanBeing 查看文章

FFII(IV)唔好?當年我就係玩佢(英文版)玩到迷晒變日系RPG,之後凡SFC的RPG都殺晒

此篇文章於 01-04-17 02:02 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-17, 02:08 PM   #18
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
鬼佬當然唔鍾意dq,果種日式歐洲童話feel,其實好難頂…

畫面又唔靚,音樂又差,去到6先叫應有既質素…

舊 01-04-17, 02:12 PM   #19
RPG之鬼

引用:
作者: 大情大性武大帝 查看文章

畫面又唔靚,音樂又差,去到6先叫應有既質素…
DQ1-3係有關係,所以要當整個黎睇
DQ4、DQ5,DQ4有唔同角色,DQ5係父子勇者,DQ6係兩個世界,佢地都有唔同賣點
還有DQ一啲都唔係童話FEEL,論易玩也一點不易玩

舊 01-04-17, 02:20 PM   #20
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
DQ1-3係有關係,所以要當整個黎睇
DQ4、DQ5,DQ4有唔同角色,DQ5係父子勇者,DQ6係兩個世界,佢地都有唔同賣點
還有DQ一啲都唔係童話FEEL,論易玩也一點不易玩
都話明feel…

正如,我覺得世嘉既夢幻之星,太空野,咁就話星戰feel,咁其實唔係果樣野…

姐係咁囉…

舊 01-04-17, 02:29 PM   #21
RPG之鬼

引用:
作者: 大情大性武大帝 查看文章
都話明feel…

正如,我覺得世嘉既夢幻之星,太空野,咁就話星戰feel,咁其實唔係果樣野…

姐係咁囉…
引用:
引用:
完全唔知講乜

舊 01-04-17, 02:35 PM   #22
swatty

註冊日期: Apr 2006
未合拼前, 兩間公司的走法唔同
swatty 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-17, 02:57 PM   #23
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: swatty 查看文章
未合拼前, 兩間公司的走法唔同
當初合併原因都忘記了
好似係因為滅絕光年蝕錢蝕得好緊要定睇到square ff7後個世界巿場?
如果無合併可能會有另一種局面
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-17, 03:54 PM   #24
HumanBeing

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
FFII(IV)唔好?當年我就係玩佢(英文版)玩到迷晒變日系RPG,之後凡SFC的RPG都殺晒
原版翻譯係強差人意,我search左一下,左至右係超任,PS1,GBA版.SE再版時係落過功夫..

其實就連聞名國際既FF7都有呢D問題...

此篇文章於 01-04-17 04:22 PM 被 HumanBeing 編輯。
舊 01-04-17, 05:30 PM   #25
swatty

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: aquarius 查看文章
當初合併原因都忘記了
好似係因為滅絕光年蝕錢蝕得好緊要定睇到square ff7後個世界巿場?
如果無合併可能會有另一種局面
我參考這個

https://forum.gamer.com.tw/Co.php?bsn=60001&sn=209979
swatty 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
勇者鬥惡龍, 最終幻想

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
放 PS4 勇者鬥惡龍 中文版 zero0417hk 買賣專區 0 06-15-15 07:51 PM
賣 PS4 勇者鬥惡龍 pckkuen 買賣專區 1 03-29-15 09:25 PM
[3DS] 勇者鬥惡龍 7 Remake | 日版已售 211835350 手提遊戲機討論版 323 05-13-13 10:41 AM
賣 3DS 勇者鬥惡龍 7 andychan26675 買賣專區 5 03-04-13 07:02 PM
[業界] 肩負FF《最終幻想》未來的製作人們的新年寄語 neo2046 電視遊戲討論版 0 01-12-13 01:52 PM

現在的時間是 01:05 PM

手機版 | APP版