Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 11-25-07, 04:12 PM   #1
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
昨天的蘿莉+正太

KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-25-07, 06:51 PM   #2
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
請註解技巧要素!!!
金仔金囡待發中~

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-26-07, 12:54 AM   #3
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

註冊日期: Apr 2004
依相而看...正太他日應該會好快光頭...
蘿莉就一定係美人...

舊 11-26-07, 03:56 AM   #4
DBS
Crazy Gamer
Pinky迷

註冊日期: Nov 2003
引用:
作者: M-eye 查看文章
依相而看...正太他日應該會好快光頭...
蘿莉就一定係美人...
不一定會光頭...只是中空而已(說笑)

DBS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-26-07, 08:15 PM   #5
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: KIM 查看文章
請註解技巧要素!!!
金仔金囡待發中~
其實這幾張東西好普通....
Um... 你有興趣知道什麼呢?
Pose? 燈? 構圖? 捕捉? 還是怎樣跟陌生小朋友玩在一起?
舊 11-27-07, 11:52 AM   #6
山王
Crazy Gamer
我是一個臭皮曩

註冊日期: Dec 2002
其實我之前都同一對好可愛既姊妹花影相,大既九歲,細既接近三歲,不過影影下,我發現我部DC相機FinePix S6500fd既快門速度明顯慢過個小妹妹頭擰擰+um腳既速度(三歲都唔夠,已經識um腳 ),又唔想用高ISO,結果後尾索性同佢地兩個拍短片,好彩用部FinePix S6500fd拍出來既短片效果都唔差。

注1 本來我都想POST相,但因為未得佢家長同意,所以未能讓大家賜教,見諒。
注2 好想轉FinePix S8000fd…終於有防手震及支援SD咭,但可惜無左擰長炮,又無SUPER CCD。

如果你無買有睇,編輯曰:"又要插又要睇,你D人真係犯賤!你咁叻又唔見你出一本?";
如果你有買有睇,編輯曰:"比得果十皮,自然係得抄抄埋埋既料,你咁清高可以唔買,我本野係出比翻版仔睇既~"
裡.天人必勝法 :
編輯曰:"你寫過攻略乜?你出過GAME書乜?乜都無做過有乜資格評論GAME書?";無錯,所以影評人無資格評論電影,因為佢地冇拍過電影;政評人無資格評論政治,因為佢地冇從過政。但咁樣講,GAME書編輯有冇資格評論遊戲?佢地都冇製作過遊戲。

此篇文章於 11-27-07 12:35 PM 被 山王 編輯。
山王 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-07, 05:42 PM   #7
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: KIM 查看文章
有金仔在場, 根本做什麼也不能專心~~~
上星期有個幼稚園家長的xmas晚會, 其中有一位也是年青的初手,
正當set好腳架影自拍時, 幾個小朋友在機前走來走去, 都好驚心動魄....

有私人補習當然好啦~不過我更想學室內用閃燈影人的技術~
我發覺次次用閃影室內人時, 都又黑或又光~總不能正常又柔和~~~
兜左個大圈終於知你想問乜... \/

其實室內用一支機頂燈拍人像好有限的, 尤其是拍以光速移動的正太蘿莉, 陰影又難控制. 有幾點仍可分享一下.

(下次打邊爐搵埋你, 大把哥哥叔叔俾你實習~)

1.
閃燈 bounce 上天花, bounce 落牆一定需要, 這樣光線才會擴散, 才會柔和. 不過地方太大或牆身不是淺色的話, 那就 bounce 都沒用.

2.
把 580 的 bounce card 拉出來, 或裝上柔光罩也是必須, 這樣才會有在眼中有一點 catch light, 這樣才有神. 又不過如果人家不望你就抱歉了.

3.
測光分兩部份:

3a.
背景. 關掉閃光燈, 揀一個曝光合心意的 光圈-快門-ISO 組合, 之後轉去 M mode, 長用這個組合吧.
我常用 f/2.8, 1/125s, ISO400, 不過要看場地啊!

3b.
人像. 開閃光燈, 它會自動測光. 不過留意,

3bi)
閃燈用 average 測光, 要視乎整個畫面偏黑還是偏白作「閃光燈曝光補償」 (不是「曝光補償」, 是「閃光燈曝光補償」!).
3bii)
閃燈測光會跟「所選對焦點」連結再作自動調整, 一樣要留意偏黑還是偏白, 所以只留意 (3bi) 是不行的, 還有 (3bii) 呀.

基本上大部份室內照都是以淺色調為主, 「對焦點」上的中國人面孔也是淺色調, 一般「閃光燈曝光補償」+1 2/3 左右吧, 不過一樣要看場景對象啊!

題外話: 常看到有些人說雞能閃光燈測光不準什麼的, 實說實話, 那些人不懂閃燈怎運作而已. 我說既然不想用腦那就用傻瓜機嘛.
舊 12-29-07, 09:09 PM   #8
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: KKH 查看文章
題外話: 常看到有些人說雞能閃光燈測光不準什麼的, 實說實話, 那些人不懂閃燈怎運作而已. 我說既然不想用腦那就用傻瓜機嘛.
你說了某些人的禁句啊!!
(不過我十分同意 XDD)

Rice

論壇跳轉

現在的時間是 06:05 AM

手機版 | APP版