Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-05-17, 11:09 PM   #51
風間鈴木仁
God of Gamer

註冊日期: Sep 2007
Wii U ID任天堂 Fans
Nintendo Switch ID任天堂超級 Fans
3DS Friend Code2017 5200 8860
PSN  IDs813leon
XBox Live Gamertags813 g
引用:
作者: aquarius 查看文章
呢個年頭好難玩番轉頭㗎嘞
比較接近現代人嘅口味應該得番DQ8
如果重製/ HD 落 PS4/XB1/PC DQ8
我會買來玩的

因為DQ無雙1,2 都入腦了

PS系總共 6080隻GAME,PSN LV602
PSN HK暫時排名 318,362 全球最佳排名10771,12212
https://asia.playstation.com/cht-hk/
SONY PS NEW GAME http://psnprofiles.com/games
CAPCOM:http://www.capcom.co.jp/ MINI NEOGEO
SEGA:https://sega.jp/soft/ + DSi GBA GB MINI/MD
任天堂:https://www.nintendo.co.jp/sp/index.html
風間鈴木仁 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-05-17, 11:28 PM   #52
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: Kain 查看文章
DQ主角係一句對白都無
因為玩家=主角
其他人同主角講野就用"咩話?(主角講既野)?"黎表現
我唔特別指主角的 就算係其他NPC都好 FF都好重描寫

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-06-17, 03:56 AM   #53
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
DQ係角色推動故事
而FF係故事推動角色
兩者喺日系嘅RPG原點上都創造咗一個指標
讓其化廠商爭相效應
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-06-17, 08:19 AM   #54
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
好簡單

因為當年ff4打後果堆ff係歐美系rpg做唔到既野

而dq果種係歐美系rpg一早有而且玩得更加熟既野

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-17, 10:07 AM   #55
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
以前話雙數ff重故事唔係無原因,4同6啲角色描寫好勁
特別係6,咁多角色搞到群像劇咁,都可以全部入晒腦而家仲記得晒佢地啲人物性格

不過dq故事都唔算差,567等都有唔少深刻場面,雖然大路但水準都係平均之上,只係拍埋雙數ff一定比下去

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-17, 01:57 PM   #56
now_loading
VanHelsing

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDN0W_L0ADlNG
XBox Live Gamertagdiabloex2
因為西方有正版, Ultima
now_loading 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-17, 05:09 PM   #57
aquarius
Game Master

引用:
作者: now_loading 查看文章
因為西方有正版, Ultima
咁相對ultima曾經都喺FC同SFC出過三集
都一樣不能大賣並受歡迎
舊 01-10-17, 06:46 PM   #58
aquarius
Game Master

睇完太郎天地有樣野唔多認同
如果DQ無咗鳥山明真係唔會覺得係DQ
反而FF易過幾次character design都唔會有分別
或者呢樣野係FF較優勝嘅地方
舊 01-10-17, 08:08 PM   #59
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
睇完太郎天地有樣野唔多認同
如果DQ無咗鳥山明真係唔會覺得係DQ
反而FF易過幾次character design都唔會有分別
或者呢樣野係FF較優勝嘅地方
或者咁講,乜野RPG只要有番D武器名/魔法名都可以叫FF,但DQ唔得

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-17, 08:20 PM   #60
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
我覺得DQ唔係唔得
而係佢地從來無咁做過姐

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-17, 10:12 PM   #61
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
咁相對ultima曾經都喺FC同SFC出過三集
都一樣不能大賣並受歡迎
可能好似當年由電腦Port去FC/SFC的Game
係簡化版
要玩都玩電腦版 ?
由手機版發出
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-11-17, 08:10 AM   #62
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 12號四分衛 查看文章
可能好似當年由電腦Port去FC/SFC的Game
係簡化版
要玩都玩電腦版 ?
由手機版發出
fc/sfc應該係超簡化版, 而且遲好多....當時我一早在apple II上玩左u3,4,5同埋remake第一集, 好耐之後見出主機版都冇興趣睇la...

u4差唔多a-z鍵都有指令, 用fc/sfc玩? 唔計機能, 只諗介面, 都想像到一定差好遠.

標籤
勇者鬥惡龍, 最終幻想

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
放 PS4 勇者鬥惡龍 中文版 zero0417hk 買賣專區 0 06-15-15 07:51 PM
賣 PS4 勇者鬥惡龍 pckkuen 買賣專區 1 03-29-15 09:25 PM
[3DS] 勇者鬥惡龍 7 Remake | 日版已售 211835350 手提遊戲機討論版 323 05-13-13 10:41 AM
賣 3DS 勇者鬥惡龍 7 andychan26675 買賣專區 5 03-04-13 07:02 PM
[業界] 肩負FF《最終幻想》未來的製作人們的新年寄語 neo2046 電視遊戲討論版 0 01-12-13 01:52 PM

現在的時間是 09:40 AM

手機版 | APP版