Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Music UNIVERSE

主題工具 顯示模式
舊 04-13-10, 11:05 AM   #1126
txl
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2005
XBox Live GamertagJonouil
引用:
作者: kohta 查看文章
依家你隊BAND叫咩名呀?
冇左LLNR之後
好似小左方法知道其他BAND既動向咁喇
暫時叫REFLY,但我地唔算indie果d,只係幾個frd玩下音樂,有時做下場玩下者。
仲諗緊點寫自已歌,個個鐘意同玩d野有d差別
txl 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-13-10, 11:09 AM   #1127
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: txl 查看文章
暫時叫REFLY,但我地唔算indie果d,只係幾個frd玩下音樂,有時做下場玩下者。
仲諗緊點寫自已歌,個個鐘意同玩d野有d差別
我地都係咁~haha

舊 04-13-10, 11:37 AM   #1128
txl

可惜作歌果個以前寫開都pop野,係好pop果隻...但我地又唔想寫太pop既野...
舊 04-13-10, 09:17 PM   #1129
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
練左四五日endless rain段intro, 而家先免強彈到....我真係好弱....咁既進度有機會一首歌我要練幾個月

段intro有d位要slide, 磨皮呀

此篇文章於 04-13-10 09:26 PM 被 小昭Teddy 編輯。
小昭Teddy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-13-10, 11:05 PM   #1130
Dark_Terry

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: kohta 查看文章
我地都係咁~haha
same here

引用:
可惜作歌果個以前寫開都pop野,係好pop果隻...但我地又唔想寫太pop既野...
寫歌真係幾難 有時做左個demo出黎又唔係個個岩feel

順便問下 你地玩開乜野style?
Dark_Terry 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-14-10, 12:11 AM   #1131
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
作者: Dark_Terry 查看文章
same here

寫歌真係幾難 有時做左個demo出黎又唔係個個岩feel

順便問下 你地玩開乜野style?
我地五個人都係聴開日本野,初期都係cover jrock野為主,近年就開始有自己作吓歌,類型應該都係rock啦

舊 04-14-10, 02:03 PM   #1132
txl

我地隊野而家cover開d oldish pop, 一dd Jazz Standard etc...
其實想偏向寫d R&B, Groovy pop呢類野~~

個vocal就鐘意Jazz, R&B, Soul...個結他就玩開pop rock野,我就玩Funk多...
我地仲搵緊個Balance
舊 04-14-10, 11:54 PM   #1133
Dark_Terry

我地隊野d人聽d 野都好雜 britpop, jrock, nu-metal, metalcore...etc
之前就咩都會cover 下咁濟 (不過數返轉頭原來cover得最多係red hot同MUSE )
試過一輪想玩emo 不過最近發現玩返metal大家會有火d

搵返個balance 同埋做返自己既style 出黎真係要好多時間
舊 04-16-10, 09:59 AM   #1134
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

睇大家既情況,我果面既情況好似係比較易去搵到大家既作歌方向喎

舊 04-16-10, 03:02 PM   #1135
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

註冊日期: Mar 2006
救命ar

透明人間既keyboard真係唔野少

舊 04-16-10, 04:09 PM   #1136
泡菜
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDpakpak4872
其實有冇版友玩陶笛?

唔係圓形果隻,係依隻

以小弟所知只有荃灣象山村一間樂器店有售,冇記錯基本售價為(高音)$200,(中音)500,(低音)$900定$1000

之前一直想買,不過儲儲下錢不過d錢唔知洗左去邊到,到依家都未買到

若果有版友知道有較平既地方出售可以話我知嘛?

另附上一個日本how to play陶笛既網

http://ken.fl-oca.com/

此篇文章於 04-16-10 04:13 PM 被 泡菜 編輯。
泡菜 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-10, 02:34 PM   #1137
Dark_Terry

引用:
作者: Seppie 查看文章
救命ar

wow 東京事變
透明人間個琴聽落都覺得難玩 不過編得好正

早幾年都因為東京事變 想走去學琴
可惜學黎學去都冇進步過
舊 04-17-10, 08:36 PM   #1138
是但
Game Master

註冊日期: Aug 2002
PSN  IDseedown
唔知仲有幾多鋼琴人仲係度?
我想識多d彈鋼琴既人
大家交流下~~

我對於普譜真係一d天份都冇
就算考試歌彈足大半年都係背唔到...
你地會點背譜呢?

2014 FTCL Approved!!

BLOG
是但 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-10, 11:22 PM   #1139
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
作者: Dark_Terry 查看文章
wow 東京事變
透明人間個琴聽落都覺得難玩 不過編得好正

早幾年都因為東京事變 想走去學琴
可惜學黎學去都冇進步過
係難ar

今日開始練
main theme 怒3連音~
當chord跳熟d位先lor
要練又唔係難~不過要時間

引用:
作者: 是但 查看文章
唔知仲有幾多鋼琴人仲係度?
我想識多d彈鋼琴既人
大家交流下~~

我對於普譜真係一d天份都冇
就算考試歌彈足大半年都係背唔到...
你地會點背譜呢?
有學過下既我o係度 你好.....

你考grade 8 以上果d 一定要背吧

我其實開始plan考番8級~ ||||||||||||||||||||||

此篇文章於 04-19-10 11:42 AM 被 Seppie 編輯。
Seppie 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-10, 01:16 PM   #1140
是但
Game Master

引用:
有學過下既我o係度 你好.....

你考grade 8 以上果d 一定要背吧

我其實開始plan考番8級~ ||||||||||||||||||||||
唔係架
唔洗背
我全部都睇譜考

BLOG
舊 04-19-10, 12:04 PM   #1141
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
唔係架
唔洗背
我全部都睇譜考
我想請教一下,學預備操番8級想彈j s bach 的野,應揀2 and 3 part inventions ma? Thanks

舊 04-20-10, 01:22 AM   #1142
是但
Game Master

bach係非常有用
亦都非常難

如果你只係要考8級,唔洗彈bach都可以考到
不過想打好個底
就最好彈多d bach

2 and 3 parts
要彈得清唔同聲部真係好考功夫

BLOG
舊 04-20-10, 10:17 AM   #1143
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
bach係非常有用
亦都非常難

如果你只係要考8級,唔洗彈bach都可以考到
不過想打好個底
就最好彈多d bach

2 and 3 parts
要彈得清唔同聲部真係好考功夫
我1x年前(?)考完grade 5 後,
老師就係教我2 and 3 part inventions
佢話過呢本野可以夠練到8級

果陣好記得係花左好多時間彈果本野, 彈到甩皮甩骨
e家係唔係應該買番繼續練呢, 定係買第2本好?

相對貝多芬果d 跨octave 拍chord 既歌(呢d 我好辛苦架...可能係我手掌細啦),
我比較擅長baroque 歌 |||||

不過我尋日行通利買pieces果陣呢,
發現grade 8 考試 LIST A 有2隻bach
好想考, 不過比起pieces 裡的handel 甚至大路sonata,
1 Cimarosa Sonata in D minor: No. 25 from Raccolta di varie sonate, Book 2 Selected Piano Exam Pieces
2 Handel Fugue No. 6 in C minor, HWV 610

bach 果2隻呢~我睇埋譜喇~ 真係難好多咁
4 J. S. Bach Prelude and Fugue in F minor, BWV 881: No. 12 from The Well-Tempered Clavier, Part 2 (ABRSM
Publishing)

5 J. S. Bach Sinfonia: 1st movt from Partita No. 2 in C minor, BWV 826. J. S. Bach Partitas Nos 1–3 (ABRSM
Publishing)

你可唔可以俾d 意見我ar~~
我尋日o係度諗: 就算最後唔揀呢隻歌都好, 好唔好照買本The Well-Tempered Clavier, Part 2 練下呢

many thx

此篇文章於 04-20-10 10:22 AM 被 Seppie 編輯。
舊 04-20-10, 10:39 AM   #1144
是但
Game Master

琴譜係應該買
不過我會北上買
香港太貴!!!
呢套十二平均律俾人話係鋼琴既舊約聖經

我唔知你實際上彈成點
好難幫你揀
俾我揀我會揀好聽d既...
但呢兩首都差唔多,冇乜特別好聽...haha

貝多芬開頭會覺得好難
我都係都係考文憑先真正接觸
技巧上係難
但感情上易表達
本身只要練得熟已經好好聽

BLOG
舊 04-20-10, 11:14 AM   #1145
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
琴譜係應該買
不過我會北上買
香港太貴!!!
呢套十二平均律俾人話係鋼琴既舊約聖經

我唔知你實際上彈成點
好難幫你揀
俾我揀我會揀好聽d既...
但呢兩首都差唔多,冇乜特別好聽...haha

貝多芬開頭會覺得好難
我都係都係考文憑先真正接觸
技巧上係難
但感情上易表達
本身只要練得熟已經好好聽
我唔會上大陸架喇....(esp 我記得以前老師話如拎去考琴, 要買番ABRSM Publishing 版)
呢幾日收工去買先
thx

以前...唔肯練pieces, 只用scale 同sight reading 屈分
差d 拎distinction

e家知死啦, 要練多d pieces

以前學琴, 我係冇自主揀咩野
成日要彈d好難聽既考試歌搞到冇心機學落去
e家俾我揀我寧願用多d時間練難但好聽dd 既歌
考起離, 一定會有心機好多

此篇文章於 04-20-10 11:17 AM 被 Seppie 編輯。
舊 04-21-10, 01:32 PM   #1146
是但
Game Master

而家內地有好多urtext版
買左版權
質數都幾高
價錢只係香港既20%-30%
尤係chopin
有最權威既波蘭版

考試真係指定要某版本既時候先買
有時會有d淨係得一首歌既書,幾十蚊

同埋聖三一既試唔會指定用咩版本(abrsm真係好屈錢...)
一般既urtext版都可以

BLOG
舊 04-22-10, 04:09 AM   #1147
Justine
Game Master
Dystopia鼓手

註冊日期: Apr 2003
引用:
救命ar

妳地好強大....
講起記得有隻舊歌"真夜中は純潔"都好有feel

我地來緊既係"月光花"同"Again"
想用d中板歌將大家d聲再練得實淨d

此篇文章於 04-22-10 04:12 AM 被 Justine 編輯。
Justine 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-22-10, 09:17 AM   #1148
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
作者: Justine 查看文章
妳地好強大....
講起記得有隻舊歌"真夜中は純潔"都好有feel

我地來緊既係"月光花"同"Again"
想用d中板歌將大家d聲再練得實淨d

e家仲係各自練下先, 都未夾ar
始終透明真係part part都有番咁上下~~
結他都好難下

舊 04-22-10, 09:46 AM   #1149
txl

上個weekend終於玩完人生第一次accoustic trio@Grand Hyatt...
無鼓真係幾難夾,玩落發覺Jazz Standard幾好玩好好feel

http://www.facebook.com/group.php?gid=227770628919
FB個group有video,有興趣睇睇。
舊 04-22-10, 11:52 AM   #1150
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
上個weekend終於玩完人生第一次accoustic trio@Grand Hyatt...
無鼓真係幾難夾,玩落發覺Jazz Standard幾好玩好好feel

http://www.facebook.com/group.php?gid=227770628919
FB個group有video,有興趣睇睇。
去睇吓先~我響FB都ADD左你喇

論壇跳轉

現在的時間是 09:32 PM

手機版 | APP版