Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 學術文化綜合研討區

主題工具 顯示模式
舊 02-14-06, 12:02 AM   #1
ying
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2005
各位有無學外語?

有無學外語? which one ?

點解學? 係邊度學? 學到甚麼程度 ?

舊 02-15-06, 09:57 AM   #2
柴崎幸
The One
車仔蕃薯

註冊日期: Jun 2002
英語:完成AL程度
日本語:日協普通2
普通話:完成中級課程...
柴崎幸 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-15-06, 10:13 AM   #3
ELT
God of Gamer
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
英語:F5程度(simple english only)
日本語:日協普通3
普通話:小學程度

舊 02-15-06, 06:47 PM   #4
HikariY
Banned
烏魯木齊之豹

註冊日期: Jul 2004
英語:F.5程度
日本語:能力試2級
普通話:勉強流利
HikariY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-17-06, 12:10 AM   #5
ying

註冊日期: Jan 2005
初時出post 都無諗過英文和普通話tim,
心入面只係諗住會有d 法文, 韓文, 西班牙文, 意大利文等等呢 ~

英語:F7 (A level)
日本語:能力試3級
普通話:小學程度

舊 02-17-06, 02:40 PM   #6
Kami
長期CD-Rom

註冊日期: May 2004
好奇一問 我想問日協個邊好唔好
因為我都想係佢個邊讀日文
但又覺得好鬼貴...

Kami 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-17-06, 02:56 PM   #7
柴崎幸
The One
車仔蕃薯

引用:
作者: Cracdira
好奇一問 我想問日協個邊好唔好
因為我都想係佢個邊讀日文
但又覺得好鬼貴...
其實你計落就唔貴。
以普通二黎計,除左首期買埋書等等雜費係貴D之外,其餘學期都係$1700。
而日經就每一學期$1500左右,但係日協就專業好多,而且逼到你溫書。
舊 02-17-06, 03:20 PM   #8
Kami
長期CD-Rom

註冊日期: May 2004
引用:
作者: 柴崎幸
其實你計落就唔貴。
以普通二黎計,除左首期買埋書等等雜費係貴D之外,其餘學期都係$1700。
而日經就每一學期$1500左右,但係日協就專業好多,而且逼到你溫書。
我都有諗過專業同埋可唔可以長期進修呢個問題
但2500 望落去就真係有d卻步
再請教下 全部都係native japanese speaker?

Kami 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-17-06, 04:57 PM   #9
ELT
Lunar使者

引用:
再請教下 全部都係native japanese speaker?
唔係2500, 係1700....

舊 02-17-06, 10:42 PM   #10
是但
Game Master

註冊日期: Aug 2002
PSN  IDseedown
引用:
其實你計落就唔貴。
我都諗住下個月去日協報名

2014 FTCL Approved!!

BLOG
是但 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-17-06, 10:45 PM   #11
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
英語:F5
日本語:能力試1級
普通話:勉強令大陸人明白之程度

舊 02-18-06, 08:37 PM   #12
柴崎幸
The One
車仔蕃薯

引用:
1.只係首學期係$2500,之後都只係$1700,呢個價錢同日經相比,真係物超所值。
2.唔係全部native speaker,有部分都係香港人。
native speaker:好處係可以練多D聽力同埋說話,但自己明唔明白哂係另一回事。
非native speaker:授課一定清楚明白,但當然唔會句句日本語授課啦。
          但,想練聽力同埋說話都可以架,你依然都可以用日本語同香港老師
          溝通、提問等,視乎自己的意願啦。
舊 02-19-06, 12:47 AM   #13
x man
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2006
有 要會考呀
一定要學
x man 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-19-06, 12:59 AM   #14
Oaf

註冊日期: Dec 2003
搭單問吓

我想學普通話

邊度學好

工聯會好嘛

唔好有冇其他

學費唔好咁貴...
Oaf 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-19-06, 01:12 AM   #15
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
普通話native
日文1級(自修)
英文AL(orz)
韓文初心者(工聯會)

工聯會玩玩下就0岩,長讀就唔好喇
我都係借佢黎打左個底,遲下搵地方讀

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-19-06, 01:17 AM   #16
clie

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: sugihara
普通話native
日文1級(自修)
咁你有冇學廣東話?
日文4~1級都係自修?
咁你d language好勁喎
clie 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-19-06, 01:42 AM   #17
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: clie
咁你有冇學廣東話?
日文4~1級都係自修?
我細個0係廣州住過幾年,廣東話同普通話都係native的,唔駛學都會識

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-19-06, 08:39 AM   #18
柴崎幸
The One
車仔蕃薯

引用:
作者: YanKan
搭單問吓
我想學普通話
邊度學好
工聯會好嘛
唔好有冇其他
學費唔好咁貴...
我就o係普通話研習社學,中級課程要差唔多$1000..
舊 02-19-06, 10:24 AM   #19
ELT
Lunar使者

引用:
我響工聯會學過2個學期, 上堂勁眼訓, 可能真係冇興趣....

舊 02-19-06, 07:05 PM   #20
Eugene
Ultimate Gamer
メ~ン!

英語:level方面吾知dim講,toefl有8成分左右程度(自修)
日本語:能力試1級
spanish:開始左1yr左右.可以吾看diccionario都可以明白ricky martin的歌詞程度左右。
下個目標係Arabic:大機會下sem會take

大家有用不着CLUB NINTENDO的SerialNo.GE話可以EmailME
超多謝各GAF朋友的Points:共X00Points THZ (゜∀゜)
Pokemon Diamond: Eugene/Gen/3909 2395 0799
Eugene 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-19-06, 08:47 PM   #21
Oaf

註冊日期: Dec 2003
引用:
一個月?

好貴

咁我去工聯會玩吓先
Oaf 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-19-06, 08:55 PM   #22
usayarE

註冊日期: Jul 2002
Wii U IDusayarE
3DS Friend Code3952 6975 1779
PSN  IDusayarE
XBox Live GamertagusayarE
英文:HKAL程度...
日文:三級,但好似已經開始唔記得D野
普通話:小一至中三讀過,無考過野,不過可以聽得明,講得通
西班牙文:係一個叫傳藝中心既東東完成初班,宜家淨係記得D alphabets

西班牙文遲d考完al會再去學,不過係香港找唔到好地方學,如果大家有可以介紹下
usayarE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-19-06, 09:02 PM   #23
clie

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: sugihara
我細個0係廣州住過幾年,廣東話同普通話都係native的,唔駛學都會識
原來住廣州咁著數架
好羨慕呀( <---死緊普通話)
clie 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-20-06, 08:57 AM   #24
柴崎幸
The One
車仔蕃薯

引用:
作者: YanKan
一個月?
好貴
咁我去工聯會玩吓先
梗係唔係一個月啦..\
係一期,合共三個月左右。
舊 02-20-06, 03:25 PM   #25
enilyks

註冊日期: Apr 2005
英語:零格phone程度
日本語:打機程度
普通話:=台灣人程度(從台灣女友身上學得)
enilyks 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 10:58 PM

手機版 | APP版