Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 11-16-19, 10:28 AM   #351
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
守大學係象徵意義吧
大學係知識同自由象徵
Popo方亦應該因為哩個象徵意義唔強攻入去唔外國睇到唔好睇
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-19, 10:44 AM   #352
Fean
Game Master

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
做下冷氣...

香港警察 vs 大學生+抗爭者, 可以參考下 美國 vs 越南, 蘇聯 vs 阿富汗

雙方武力唔對等, mission clear 既條件唔對等, mission fail 既條件亦唔係對等.

武力高出好多既美軍/蘇軍/popo mission clear 既條件係清晒所有敵人 (越共/聖戰者/大學生+抗爭者), 但數量差太長遠.

武力高出好多既美軍/蘇軍/popo mission fail 既條件係少量兵員出現傷亡, 仲要鏡頭影到, 傳左出去士氣大跌, 咁就更加 mission clear 無望.

popo TG + 橡膠子彈用左成 2000 幾粒, 中間仲已經補給過, 咁誇張既數字已經證明左 popo 現時既實力係點都攻唔入, 佢地亦評估過進入白兵戰會出現 mission fail 既情況 (死亡或重傷出現俾鏡頭影到傳出去), 所以先 quit game.

有無必要守我都唔太知, 但肯定係 popo 攻唔入.
多謝詳細解說。

哦,咁我明啦,可能最大分別係認為狗攻唔攻得入呢個問題,
我呢一派別嘅人就認為狗只係未出力,因為嗰日水砲車剛剛嚟到,銳武同幾十架豬車去緊增援嘅時候就已經俾人㩒住咗。我地會覺得去到最壞情況,狗會唔怕鏡頭有啲難睇,強攻收復失地。
而另一派別就認為狗未必攻得入,因為狗始終係怕mission fail,如果唔係一早就攻克咗中大,完成任務。

舊 11-16-19, 12:01 PM   #353
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: Fean 查看文章
多謝詳細解說。

哦,咁我明啦,可能最大分別係認為狗攻唔攻得入呢個問題,
我呢一派別嘅人就認為狗只係未出力,因為嗰日水砲車剛剛嚟到,銳武同幾十架豬車去緊增援嘅時候就已經俾人㩒住咗。我地會覺得去到最壞情況,狗會唔怕鏡頭有啲難睇,強攻收復失地。
而另一派別就認為狗未必攻得入,因為狗始終係怕mission fail,如果唔係一早就攻克咗中大,完成任務。
抄 LIHKG 個 post

1. 胡椒彈氣槍-氣體推動 (Pepper Spray Projectile) = 17 Joules
2. 布袋彈-火藥推動 (12 Guage Shot Gun Bean Bag) = 150 Joules !
3. 橡膠子彈-火藥推動 (12 Guage Rubber Fin Rocket) = 176 Joules !!
4. 催淚彈-火藥推動 (37/38mm Chemical Munition CS Tear Gas) = 322 Joules !!!
5. 0.38 左輪手槍-火藥推動 (0.38 Revolver) = 350 Joules
6. 9 mm 半自動手槍-火藥推動 (9mm Semi-Auto Pistol) = 481 Joules

強攻中大一日用左 1300 TG + 700 橡膠彈

TG 彈 atk 有實彈既 90%,橡膠彈 atk 係實彈既一半。

其實等於射左 1300 x 0.9 + 700 x 0.5 = 1520 粒實彈。

越共聖戰者都起碼有槍,1500 粒實彈都攻唔入,無能力去 clear mission 我諗係唯一解釋。

橋頭地形真係溫泉關黎,一入白兵戰既距離係守方有利好多,火力既優勢會無晒,無雙 popo 都有可能。

萬一 capture 到一個就真係死得。

EU 車仲有 MP5 同 M870 ,不過投入過大成本去慘勝,其實都係輸

由手機版發出

此篇文章於 11-16-19 12:04 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-19, 12:31 AM   #354
Nelly
Ultimate Gamer

註冊日期: Oct 2008
https://streamable.com/xiu6o
professional

Nelly 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-19, 12:17 PM   #355
david
The One

註冊日期: Mar 2002
偽進仔O既智力,點到爆都係得咁多,唔好要求咁多啦...

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-19, 12:40 PM   #356
david
The One

---
舊 11-18-19, 12:22 PM   #357
david
The One

直擊警方首出動聲波炮配合水炮強攻 有記者稱聽到異響3秒感不適

引用:
【18:05】警方於fb發文澄清,指曾於現場使用銳武裝甲車上的「長距離揚聲裝置」,向暴徒發出警告。使用裝置的目的,是要在嘈吵環境下,有效地長距離傳達重要信息。警方重申,裝置是一種廣播系統,並非武器。對於有指裝置可產生超低音頻,導致聽者暈眩、作嘔或喪失方向感,警方嚴正指出,全屬猜測,並不真確。警方就使用「長距離揚聲裝置」亦有嚴格的守則及操作指引。
相關新聞:【法政巴絲】欲罷不能

【16:04】fb城市廣播指,今午警方清場期間,在銳武裝甲車頂部首次使用聲波炮,以聲音干擾示威者。報道指當時警方疑使用聲波炮約3秒,記者感到少許不適,懷疑警方未有開盡聲波炮的功率。《蘋果》記者在2時28分,在抗爭者防線之前,亦聽到3秒類似汽車防盜警器的巨大刺耳聲響從遠方的裝甲車傳來,相信便是音波炮,刺耳響聲停止後,在同一方向續傳來警察的廣播聲,要求抗爭者盡快離開。

繼中大抗爭者死守四日三夜全面撤退後,理大抗爭者昨晚在科學館道被警方狂射催淚彈,抗爭者則以汽油彈還擊,直至今清晨雙方稍稍停戰,惟至早上10時一批抗爭者又再到漆咸道南埋位,防暴警聞風而至,雙方又再對峙,防暴警連珠發射催淚彈,抗爭者以火魔法還擊,其間防暴警發射數百枚催淚彈,但抗爭者以雨傘陣迎戰,未有後退迹象,並不時以燃燒彈、磚頭、弓箭及鋼珠等還擊,愈戰愈勇。
相關新聞:【抗暴之戰】警打記者同樣投訴無門 法國記協籲港人勿信「官方記者」制度

記者 沈彥恒

雙方對峙超過三小時,中間一度拉鋸,其間隔着200米展開對罵,有抗爭者嗌咪向防暴警作出挑釁,「係咪讀唔到大學呀?」防暴亦不示弱還拖警告「唔好言語挑釁警方」、「冇良心」、「死靚仔」,不時又傳出莫名歡呼聲。說畢突然又再不斷發射催淚彈,現場煙霧瀰漫。在一輪膠着狀態下,下午1時45分,警方開始發動大規模進攻行動,兩架水炮車及兩架銳武裝甲車相繼抵達理大校園外,水炮車頂更有持長槍疑為速龍在監視,屬於自6月份反送中運動以來警方使用的最強武力。警方經過一輪警告,指抗爭者屬非法集結,要求對方離開但無效果之後,水炮車則打頭陣,發射含有胡椒水的藍、白兩色水炮,驅散最前方的示威者,防暴警亦不斷發射催淚彈以支援,現場隨即煙霧瀰漫。
兩部銳武裝甲車隨即接力上前,衝破以雜物及雨傘組成的路障,車頂更設有聲波炮,但銳武裝甲車及水炮車欲再前往時,遇到在校園大廈高位的抗爭者投擲燃燒彈攻勢,銳武裝甲車車底及車頂一度中彈見到火焰,兩裝甲車及水炮車在下午2時許暫時後撤,至3時47分,新一輪水炮車出擊,多次射出水柱,與此同時,示威者在校園平台掟燃燒彈,在記者身旁茖地,險象環生。

而最前線的示威者,成為水炮車發射的頭號目標,面對強力火炮,示威者僅身穿透明雨褸,撐着雨傘,豎起膠板、木板、浮板、小摺枱等抵擋,但仍被藍水沾滿雨褸及手腳中招,理大G座對出成為臨時沖身處,超過10人脫衣沖身,其間傳來吶喊聲:「手足,我哋出去再打過」。

攻防戰直到下午5時許,戰場由漆咸道南轉至暢運道,警方兩面夾攻,在暢運道路障前不斷發射催淚彈及橡膠子彈,抗爭者則以汽油彈還擊,現場槍林彈雨。

聲波炮高達140db,持續分貝達137db,相當於一架噴射式飛機在30米內發動引擎的聲量,或一架 Formula 1 產生的分貝水平(F1 為 125db-145db)。當聲波炮在近距離啟動時,群眾的聽覺即時受到侵害,以手掩耳只能減低「聲壓水平」25分貝,並不能逃避聲波炮影響。

根據香港立法會文件,聲波炮附有「警報聲響」功能。「警報聲響」近似警方及消防所使用的警號,其聲音頻率屬我們平常的聽域範圍內,能有效引起人群的注意。由於聲波炮可產生相當高的音量,若不當使用,即在非安全距離及角度連續使用最高音量範圍播放,有可能對聽覺造成損害,甚至可以致人永久性耳聾。

據資料,警方購入「銳武」時亦同時購置兩部俗稱「聲波炮」的長距離揚聲裝置配件(Long Range Acoustic Device,LRAD),有效傳送距離約為300米。警方曾聲稱該裝置只可接駁於裝甲車使用,用於應付嚴重災難、反恐行動或嚴重保安事故,在嘈吵環境下作廣播用途,向羣眾作有效長距離訊息傳送,或協助進行疏散等,但不會在公眾集會及遊行活動中使用。
其實,拜G神實搵到O架喎,佢真係當所有正常人都係得偽進智力?

以上呢兩個SOURCE,歡迎廣傳,尤其各位有相熟記者朋友會去POPO每日I屎U O既話...

我幾乎肯定,只有MADE IN支那O既LRAD先有六角型O既款式,歡迎各界大大們FACT CHECK反證。

---

此篇文章於 11-18-19 12:43 PM 被 david 編輯。
舊 11-18-19, 12:57 PM   #358
david
The One

補片

---
舊 11-19-19, 08:52 AM   #359
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
新狗王正式上位,唔怪得要POLY做大禮

https://news.rthk.hk/rthk/ch/compone...abChangeable=0

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 11-20-19, 08:17 AM   #360
david
The One

【抗暴之戰】「和你lunch」防暴舉藍旗點相:我影住你! 女警司失控狂鬧中環人「曱甴」

引用:

逾百位中環上班族今日在午飯時間在畢打街聚集,一度堵塞畢打街馬路,隨後數十名防暴警察到場,多次舉起「藍旗」警告在場市民參加非法集結,將站在馬路市民趕回行人路。現場市民報以噓聲,又大叫黑警。其間有一位女警司懷疑情緒失控,手持咪高峰向中環上班族大叫「曱甴」、「曱甴」、「曱甴」,又向在場人士指:「你想有前途就唔好參與非法集會!」、「你再舉多啲中指吖!歡迎你挑釁!你係咪想被拘捕?!」

其後有一位外籍人士在馬路詢問該女警司,質疑對方制服明明有位置放置警察委任證,卻隱藏自己身份,令市民無法辨識。最終該女警司未有正面回應,其下屬驅趕外籍人士到行人路。

至下午1時50分左右,人潮開始散去,多名防暴突然推進,用盾牌將一名男子推到一角落截查,在旁市民高叫「放人!」多名防暴包圍該男子查問數分鐘後,男子獲釋離開。在畢打街聚集的上班族在下午2時午飯時間結束後散去,警員亦上警車離開。

中環上班族冼先生戴口罩參加集會,他指港府在《蒙面法》司法覆核敗訴,但內地或再用人大釋法去扭曲香港法院判決。他強調香港和中國是兩套司法系統,內地不應釋法,以免破壞投資者信心,「你不斷去修改法例,變咗無路捉,之後其他人嚟投資都會擔心。你無路捉,我點玩呢個遊戲呢?」

另一位上班族黃先生慨嘆,港府受制中國政府,擔心港府會上訴推翻判決,「香港一直奉行高度自治,港人治港好明顯係崩壞咗,香港政府就係要聽中央話,香港人完全無得say。」他指,近日理大被圍困十分慘烈,港人可能身心俱疲,但抗爭不會停止,必定繼續抗爭至五大訴求爭取到為止。

在中環上班的吳小姐指,中港司法體系不同,令香港吸引外資投資,擔心中國政府亂釋法破壞司法獨立,令香港金融中心地位瓦解。她指,警方包圍理大,似是用抗爭者做餌,「你要攻一早攻得入,但係佢就係要擺佢喺度,要你其他人行過,或者想幫佢哋都捉咗。根本佢就係濫捕,所有要反嘅人都要捉。」

警暴處處,吳小姐自言不敢上街對抗,但強調周日一定會在區議會投票表態,「仲要係一早投票,我好驚佢車晒一車車老人家投完票,然後扮放tear gas,之後就關票站,所以我一定係9點鐘即刻去投囉。仲早過我返工呀,但係我一定會,呢個係我唯一可以做嘅嘢。」
其實O係佢O地比芝麻綠豆更細O既腦袋入面,一個正常人身體O既每一部份都係大殺傷力武器O黎O架呢?連舉中指都可以成為被捕條件喇而家?

---
舊 11-20-19, 09:05 AM   #361
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
佢怕你中大或者理大畢業,識大理段氏一陽指。

舊 11-20-19, 10:55 AM   #362
gun2506
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2005
3DS Friend Code2535 4440 7562
PSN  IDOoJunWaTaRaSeoO
引用:
作者: david 查看文章
【抗暴之戰】「和你lunch」防暴舉藍旗點相:我影住你! 女警司失控狂鬧中環人「曱甴」

其實O係佢O地比芝麻綠豆更細O既腦袋入面,一個正常人身體O既每一部份都係大殺傷力武器O黎O架呢?連舉中指都可以成為被捕條件喇而家?
原本己進化到落樓下打波都可以拉左先(看看清河邨)

裝修佬背包有個錘仔又可以拉左先

正常(?)來講舉個中指應該要搵狙擊手開槍了
gun2506 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-20-19, 11:20 AM   #363
wing
格鬥低手

https://twitter.com/teelerebane2/sta...292793344?s=21

琴日中環, 有鬼佬逗佢地

舊 11-20-19, 01:11 PM   #364
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
反中亂港外國勢力
竟然唔捉番去嚴刑拷問?
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-20-19, 02:04 PM   #365
david
The One

【抗暴之戰●旺角】新任一哥上場 黑幫高調持斧兇街坊︰邊個出聲就斬邊個

引用:

今日下午4時許,有市民清理彌敦道山東街對開的磚頭路障,其間有一名穿花衫的男子清理路障時遭人掟磚,其友人見狀立即打電話「吹雞」。未幾有兩名分別持斧頭及木棍的惡漢到場,用粗口辱罵在場市民,並揚言「邊個出聲就斬邊個,死廢青」。

有巿民將惡漢逞兇過程拍下並放上網,從片段所見,當時一名手持斧頭男子用粗口大聲指罵一名男衣男:「係唔係X我,我X你老母!」更一度揮動斧頭指向對方,其身旁3大漢亦趨前驅趕黑衣人。

有街坊透露,該批惡漢較早前在附近街頭指罵設路障人士,有人看過片段表示,認得他們是活躍在砵蘭街的黑幫份子︰「大聲鬧人嗰個叫阿南,牛仔褸叫石峰,佢哋係水房鏢頭啲靚,喺砵蘭街經營馬檻,平日蝦蝦霸霸。今日新一哥上場,都唔知佢哋係唔係特登出來賀一賀佢……」另有目擊者指,該批惡漢擾攘一番就離開。
犬的忽思邏輯推理題:

觀星筆=雷射槍
月餅刀=9寸利刀
蒸漏水樽=不明攻擊性液體

按此推論,斧頭=?

A. 合法自衛防具
B. 可做成大型傷害O既武器
C. 用O黎劈柴O既工具
D. 玩具

---
舊 11-20-19, 02:25 PM   #366
david
The One

引用:
作者: wing 查看文章
講英文,偽進仔識聽咩...

---
舊 11-20-19, 03:01 PM   #367
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
引用:
作者: david 查看文章
【抗暴之戰●旺角】新任一哥上場 黑幫高調持斧兇街坊︰邊個出聲就斬邊個

犬的忽思邏輯推理題:

觀星筆=雷射槍
月餅刀=9寸利刀
蒸漏水樽=不明攻擊性液體

按此推論,斧頭=?

A. 合法自衛防具
B. 可做成大型傷害O既武器
C. 用O黎劈柴O既工具
D. 玩具
E.劈價大酬賓週,員工半價
由手機版發出

此篇文章於 11-20-19 03:03 PM 被 J+1 編輯。
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-21-19, 10:00 PM   #368
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
皇家香港警察已成為集體回憶

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-21-19, 10:14 PM   #369
wing
格鬥低手

引用:
作者: Tano 查看文章
皇家香港警察已成為集體回憶
最佳對最壞,有對比之下,更加覺得依家果D超級唔係路。

舊 11-21-19, 10:52 PM   #370
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
最佳對最壞,有對比之下,更加覺得依家果D超級唔係路。
皇家時期最唔最佳唔敢講

但外語能力比現在好一點就肯定

小弟九龍城長大

係舊機場附近
曾經見過普通軍裝警以對方聽得懂的英語教路

雖然後係我帶路
因為要上格仔山影飛機

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-22-19, 01:38 AM   #371
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
而家佢地就係要接收D垃圾做警察
一來易控制,二來做到夠盡,三來佢地係冇退路

舊 11-22-19, 10:13 AM   #372
wing
格鬥低手

引用:
作者: Tano 查看文章
皇家時期最唔最佳唔敢講

皇家時期, 同其他國家比, 唔知係咪最佳, 但至少唔差.
皇家時期, 同香港任何其他時期比,應該係最佳.

舊 11-22-19, 03:06 PM   #373
david
The One

引用:
警員晚上在理大外圍開咪,向留守校園的人說:「我真係覺得你哋好垃圾,做又做唔掂、做又做唔好。我睇你哋唔起呀,唔係因為我同你政見、立場唔同,係因為你哋做人冇原則、冇底線、冇承擔、冇責任感,同埋冇腦啊。」

該警員稱,這幾個月發現香港受過多年免費教育的人,智商、分析、邏輯能力比沒受過教育的人更低,指董先生已承認教育政策失敗,教咗一班咁嘅人出嚟,「自己懾高枕頭再諗一諗啦」。警員又叫留守者,接觸多些外邊人的想法、擴闊自己眼光、睇他人文章,「你會發現,原來你係錯得好緊要」。「你哋真係喺度發緊夢架,我話你聽,呢個夢好快醒,你哋全部要承擔之前錯誤所帶來嘅惡果」。

警員又提及留守者要食「冰冰冷冷的生命麵包」,但警察收工後可以到深圳食海底撈、可以飲冰凍啤酒,「而你哋就繼續喺度食生命麵包......通常基層拾荒者老人家食,我覺得好可憐。」

片:https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C...83%BD%E7%84%A1

(搵唔到YOUTUBE片,唔識連01條片,所以貼LINK)

引用:
警方包圍香港理工大學行動多日,至今仍有示威者留在校內。警方連日都用揚聲器與留守示威者對罵及播歌,歌單包括周杰倫的《四面楚歌》、陳奕迅《十面埋伏》等。
據記者觀察,警方曾向留守示威者「嗌咪」,稱他們「妒忌警察」,又指示威者「連讀毅進嘅毅力都無」,否則可以當警員月薪達2.5萬元。
亦有傳媒拍下短片,有警員在片中稱留守示威者「好垃圾」、「無腦」,又稱對方只能猶如基層、拾荒者等吃「冰冰冷冷的生命麵包」,但他們下班後可以到深圳吃海底撈,又能喝冰凍啤酒。
犬:我O地無HIGH O野O架,句句都係真心話。

---
舊 11-22-19, 03:24 PM   #374
wing
格鬥低手

食海底撈已經High到大哂喇

舊 11-22-19, 03:42 PM   #375
david
The One

離開理大遭登記資料
青年未被捕 禁出境

引用:
理大抗爭者苦戰多天,不少人筋疲力竭,無奈離開理大校園。當日有部份人士向警方登記資料後獲放行,未有遭拘捕,其中有幾名青年經歷劫難後打算旅行散心,卻在機場出境時遭截停扣查,及後更被警方以暴動罪名拘捕。青年不滿現時屬清白之身,竟被禁出境,「你講到明話登記完就算,但原來唔係,即刻秋後算賬」。有律師質疑警方濫權,等同限制市民的出入境自由。

警方連日來封鎖理大附近一帶道路,設下多重防線包圍校園,並多次呼籲抗爭者從指定出口有序離開。一名留守理大校園的青年,早前捱飢抵冷多天,最終「頂唔順」,決定離開。

該青年K(化名)接受本報電話訪問時透露,當日不少人離開理大時需送院接受治療,最初毋須登記個人資料,可直上救護車離開,惟他與友人登上救護車前,警方設立登記櫃位,記錄了他們的身份證資料,又拍攝他們的樣貌和裝束,最終放行,未作拘捕,亦無警員尾隨。後來他們離開醫院,一直相安無事。

友人被警以暴動罪拘捕
惟因近日壓力甚大,K遂即興買機票,打算相約一同由理大出走的友人旅行散心。他臨行前已諮詢律師意見,加上他之前亦曾因參與抗爭運動被捕,當時警方准他保釋,他仍能順利出國旅行,故相信今次在未被拘捕的情況下,應無離境限制。
不過,當K與友人到機場辦理登機手續即遇阻滯。航空公司職員向他們透露,他們的名字已被列入通報名單,一旦他們辦理登機手續,「就要通知上司抑或警察」,建議他們不要出境。

K甚為緊張,但一眾友人商討後,決定讓其中一人先行過關。詎料該友人在離境大堂打算用身份證通過e-道時,被入境事務處職員截停並帶往房間扣查。K與其他友人見狀,決定不過關,離開機場。K其後得知,被扣查友人事後遭帶返警署,警方以暴動罪名拘捕他,暫時不准保釋。

稍後K母致電他,指有警員事後亦上門找他,向母親出示一張所謂的「搜查令」,但警員僅展示一秒,對K母謂「英文你都睇唔明㗎啦」,隨即收起「搜查令」。警員其後入屋查看K的睡房,沒取去物件,跟著離開。母親曾問警員所為何事,對方只稱調查刑事案件,未有透露涉及甚麼罪行,又謂並非要拘捕K。

K質疑警方既未拘捕他、他亦沒被通緝,「你冇話過我唔可以出境,你只係登記資料,唔係拘捕,點解你可以喺入境處度攔住我,唔畀我出境呢?」他大表不滿:「即係我一直留喺香港就冇罪,但只要我一諗住離開,你就要拉?」
以往保釋期間仍可旅行
K指旅遊證件從沒遭執法機關扣起,可自由出入境,但他不敢再嘗試離境,「依家有抗爭者喺我哋面前咁樣俾人拉咗,咁好明顯佢唔會畀我哋出境」。他批評警方限制市民人身自由:「乜都保障唔到!你講到明話登記完就算,但原來唔係,即刻秋後算賬。」他不明為何之前在警方保釋期間也可出境,「我仲去咗兩次旅行㖭,反而今次一抄完牌就去唔到,點解呢?」

他聽聞有些學生相信警方之言登記資料,有相同遭遇,「有個record喺度,佢鍾意幾時搞就幾時搞?我當佢呢一世都唔拉我,咁冇理由我呢世都唔可以出境㗎喎」。身為選民的K甚至懷疑,當局要製造白色恐怖,影響星期日區議會選舉的選情,「可能想我哋出唔到街,匿埋晒,投唔到票,令到建制派有機會贏」。他感到無奈亦無助,未有打算,他根本不想逃避,「我唔係想用啲非法途徑離開香港,我出嚟做咁多嘢,其實就係想留喺香港,想香港好」。
犬:反正資料已經O係我手,我想點就點,OK?

---

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
( 原創)水色之都VOL.2 (感謝圖,vol.3的情報) 五木★ Cosplay同人MIX討論區 7 02-15-08 01:39 AM
車路士球迷會Vol.9 ﹝~ 請到 Vol.10 討論 ~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1003 07-02-07 09:17 PM
AC Milan 球迷會Vol.4 ﹝~ 請到 Vol.5 繼續討論!~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1000 12-22-06 04:23 PM
車路士球迷會Vol.6 ﹝~ 請移到Vol.7討論 ~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1000 05-30-06 09:17 AM
AC Milan 球迷會Vol.2 ﹝~ 請到Vol.3 繼續討論 ~﹞ 柴崎幸 體育版 1002 01-23-06 12:22 AM

現在的時間是 07:29 PM

手機版 | APP版