Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 11-18-17, 11:29 PM   #326
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
因為隔離棚就有個一樣背景但完全表現到$=power o既呃人man....

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-17, 11:39 PM   #327
HEAD_HUNTER
Ultimate Gamer
月圓下之銀狼

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
因為隔離棚就有個一樣背景但完全表現到$=power o既呃人man....
點止$$問題,人地呃人man連智識同技術都係Cyborg級別好無

我的雜談小屋
dream304.mysinablog.com
HEAD_HUNTER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-19-17, 10:11 AM   #328
信長
God of Gamer
The Flash

Nintendo Switch ID6287 6181 7226

當時人人話睇唔明... 又話cut 左去啦
未來/多元宇宙,那一刻當然睇唔明
... 時間會證明尼段係必須

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-19-17, 12:18 PM   #329
Eking

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: 信長 查看文章

呢段差原因係做到似夢境,表達方式問題

今次JL冇末日感覺,冇乜熱血感覺, boss 破壞率太低, 超人同鄉玩得好睇好多

舊 11-19-17, 02:10 PM   #330
信長
The Flash

Nintendo Switch ID6287 6181 7226
引用:
作者: Eking 查看文章
呢段差原因係做到似夢境,表達方式問題

今次JL冇末日感覺,冇乜熱血感覺, boss 破壞率太低, 超人同鄉玩得好睇好多
咁又係,尼段係夢境+現實? 一齊去.好令人一頭霧水.. bruce 當時都係一頭霧水
都少少trick, Flash 口中的she 可能係指老媽/lois , 點都好,
失去至親,絕對會改變一個人... bruce 一定好明

連BVS頭段係夢,一個纏擾bruce的遺憾/惡夢
當時仲好多人連那段都睇唔明深意,對bruce 幾大影響
只係抽水式: 佢老豆老母要死幾多次..

JL 真係少好多可以好細味的位....

的確加左搞gag 位,有D 真係過火,同令那幕破壞

尤其加在batman 身上,佢套戲真係比人做下把,可以威的場口已唔多同深刻
比大超當垃圾咁丟都算, 仲要最後一個鏡頭好似阿樂咁樣姿勢.仲拍佢好辛苦先起身+吐糟
想點, 你可以拍到佢好"硬淨"起身得唔得,最少都唔吐糟

Flash 那場比大超跟上速度,好多人笑佢X
不過真係要咁先表現佢難以置信的心情... 搞笑效果真係附加
Flash 同super 兩個表情,真係好正

舊 11-19-17, 03:58 PM   #331
lodar
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2004
引用:
咁又係,尼段係夢境+現實? 一齊去.好令人一頭霧水.. bruce 當時都係一頭霧水
都少少trick, Flash 口中的she 可能係指老媽/lois , 點都好,
失去至親,絕對會改變一個人... bruce 一定好明

連BVS頭段係夢,一個纏擾bruce的遺憾/惡夢
當時仲好多人連那段都睇唔明深意,對bruce 幾大影響
只係抽水式: 佢老豆老母要死幾多次..

JL 真係少好多可以好細味的位....

的確加左搞gag 位,有D 真係過火,同令那幕破壞

尤其加在batman 身上,佢套戲真係比人做下把,可以威的場口已唔多同深刻
比大超當垃圾咁丟都算, 仲要最後一個鏡頭好似阿樂咁樣姿勢.仲拍佢好辛苦先起身+吐糟
想點, 你可以拍到佢好"硬淨"起身得唔得,最少都唔吐糟

Flash 那場比大超跟上速度,好多人笑佢X
不過真係要咁先表現佢難以置信的心情... 搞笑效果真係附加
Flash 同super 兩個表情,真係好正
GAG位
講得無錯,尤其係超人捉住Batman條頸講Do you bleed個位,佢個淆底樣真係霸氣盡失……其實佢一早準備左Lois呢一手,根本唔需要示弱

只能夠講Batman呢幾廿年建立既形象被套戲一Q清袋……
lodar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-19-17, 04:49 PM   #332
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2005
Wii U IDInman-hk
3DS Friend Code7271 0303 4540
PSN  IDInmanchu
XBox Live GamertagInmanchu2004
蝙蝠俠被搞到形象崩壞
唔似偵探、冇領導能力、被打到瞓低流血

我作為粉絲,應該怪大超、Zack /Joss 導演,
定係賓艾「乏力」?

舊 11-19-17, 05:31 PM   #333
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: lodar 查看文章
GAG位
講得無錯,尤其係超人捉住Batman條頸講Do you bleed個位,佢個淆底樣真係霸氣盡失……其實佢一早準備左Lois呢一手,根本唔需要示弱

只能夠講Batman呢幾廿年建立既形象被套戲一Q清袋……
引用:
作者: 1515 查看文章
蝙蝠俠被搞到形象崩壞

定係賓艾「乏力」?
我會歸咎於華納同joss whedon,
Joss接手補拍同後期,聽聞呢段都係補拍片段之一,
佢同zack synder嘅風格差太遠,加上華納要求,
限制片長同時要求套戲風格要夠光明,正面,
先令到batman出到嚟變成而家咁樣…
仲記得bvs嘅batman,真係隔住個mon都感受到佢嘅怒氣~

舊 11-19-17, 05:37 PM   #334
yorkyork

註冊日期: May 2010
大量迪迪迷狂插bvs唔夠歡樂麻,
直頭插到想你DC摺埋咁,
今集咪唔黑暗囉
yorkyork 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-19-17, 06:20 PM   #335
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
今日早上睇完,好睇同收晒貨。特別係用對家來作標準,完全無失望。不過講打,真係唔夠BVS好睇。BVS風格又沉重好多唔夠大眾合家歡,打和算啦,SUPER~MAN XDDD
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-19-17, 06:44 PM   #336
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 1515 查看文章
蝙蝠俠被搞到形象崩壞

定係賓艾「乏力」?
其實唔知一少定二少定三少定四少死咗,老爺都應該好耐冇同人拍擋
啱地球都係第二次畀外星人入侵,咁仲要時間唔長,老爺又唔係機械出身(老爺係唔識整陀螺儀),冇理由無端端整個地獄蝙蝠甲出黎嘛
以一個正常人只係被打到甩交、背傷,已經好出色囉

點睇呢集佢都用唔到查案能力,WW同A都講晒背景出黎,佢開頭查到是FEAR已經算係咁

舊 11-19-17, 08:04 PM   #337
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
請問開場有份報紙上係咪有David Bowie??
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-19-17, 09:02 PM   #338
Peter Yu
慾の求道者

註冊日期: May 2002
PSN  ID好叻喎嗝時能非牆巧
XBox Live GamertagPeter789

3張相, David Bowie同Prince中間Superman
標題好似係They go back to their planet

╰ ╯

オレ様は20世紀の最後ゆうしゃだ!←しかもエロ
あずさをプロデュースできないアイマスは絶対に買いません
http://www28.cds.ne.jp/~cattail/maid.htm
武礼堂こやま基夫佐藤ショウジ堤抄子大暮維人山田秀樹ISUTOSHI萩原一至紺條夏生
琴義弓介飛龍乱前田千石尾崎未来艶々ゼロの者梅谷ケンヂ尾崎晶フエタキシ伊沢慎壱フクダーダ英丸はんざきじろうかるま龍郎
裏次郎西安
Peter Yu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-19-17, 09:43 PM   #339
Eking

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: yorkyork 查看文章
今集咪唔黑暗囉
唔恉掛....BVS一向問題係太散, 唔歡樂先似DC.....講起搞笑部份, 最最SUPERMAN到場時, 話BATMAN鍾意佢又係好亂黎......BATMAN個反應係完全破壞形象

舊 11-19-17, 09:53 PM   #340
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
北美首周票房很不理想……

希望海外票房能補救,我還想看續篇啊

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-19-17, 10:46 PM   #341
信長
The Flash

劇透 DELETED SCENES
頂你WB

頂你.. cybrog 咁勁..全息動畫介紹自己,控飛彈
佢回頭那個位,幾人性化咁
Flash 就係差尼場. 一兩分鍾都cut

此篇文章於 11-19-17 10:51 PM 被 信長 編輯。
舊 11-19-17, 10:47 PM   #342
動漫遊戲迷
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2006
評語
DCEU的《正義聯盟》算不錯,通常這類匯集多個超級英豪作品而成的聯乘式作品,劇情總是超級英豪沒法獨自解決巨大危機而須集結同伴攜手解決,加上作品屬電影類別,主線宜為挑戰強敵而不花篇幅細述其它背景性內容及/或主題,故風格也宜增點熱血及輕快而避免過於沉重。

動作場面或許電影因撒克辛達在中途因事而交由喬斯溫登執導,風格在整體上不像《超人:鋼鐵英雄》及《蝙蝠對超人:正義曙光》般似日式少男漫畫,反而像《自殺特攻:超能暴隊》般似日式特攝片集,尤其是後半段的發炁效果不像前半段般霸道。不過,「破壞力」依然不小。

初段敍述荒狼在遠古時帶暗主(本人自行用意譯法替Darkseid創作的譯名,因電影用音譯法未免過於落入俗套,XD)的大軍攻打地球之史詩式設項,給不同作品在式式相關的連貫性頗高,也增強了各超級英豪要團結的重要性。

如果今集要改善,主要是水行俠宜稍加篇幅介紹其背景後才到蝙蝠俠游說他,以及開首描述超人的仗義往績如變為觀看紀念超人像的途人談論超人,途徑該地的蝙蝠俠及凌露絲有感而發及互相認同對方,蝙蝠俠更說出雖然超人犧牲了自己而救他人,但是危劫不會就此消失,其他英豪總會存在及須團結一致,方可化危為機,接著播放蝙蝠俠以捕匪引出怪魑(Parademon)。

蝙蝠俠在今集顯得少了怒火,多了內疚及穩重倒不錯,畢竟一個常把衛世重擔負於身上者,總不能不以大局為先及不慎重地處事。始終以高度的自我約束力而恪守正道才是蝙蝠俠應有的特性,故今集透過先天下之憂而憂及自悟後而糾結群豪救世是凸出其特性。

超人對付荒狼時中途轉鬥怪魑,留下讓水行俠、神奇女俠及鋼骨顯威風的機會倒不錯。超人如非在復活時受了母體影響而增強功力,理應與荒狼不相伯仲。

引用:
作者: J+1 查看文章
就係即使你幾努力都只係普通人...蝙蝠俠我係明話你
蝙蝠俠不是被怪魑用激光槍射中二次(其中一次槍擊是被蝙蝠俠擋下)而沒受傷嗎?如果英豪要用級別分類,蝙蝠俠像《一拳超人》的A級英豪,超人、神奇女俠等有額外奇能者像S級英豪,故蝙蝠俠不弱,只是其他強者太強,何況蝙蝠俠的基本戰鬥力也算超能力吧!

引用:
Deleted 左的畫面

FF下
荒原狼都知氪星人... 會唔會以前入侵過氪星而失敗
不過氪星人在氪星就無能力,可能靠科技力 或其他方法防禦(製造Doomsday?)

二刷時發現

大家都知大超對魔法無抗性,不過佢同WW 打時,WW 想撞衝擊波(應該有魔法屬性),不過比大超截停出唔到
氪星人應該用《超人:鋼鐵英雄》內的裝甲。
神奇女俠的「衝擊波」可能是純粹的炁功波,沒有念屬性(魔法)。
動漫遊戲迷 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-19-17, 10:57 PM   #343
GimGim

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: yorkyork 查看文章
今集咪唔黑暗囉
Basically, I’m sure everything was planned from the beginning.

From Man of Steel, when have we ever seen a superman that’s so depressed and angry? Superman was always positive, and generous. Finally after he come back from death, he seems like he finally let go of his burden.

Also

25 Years Ago Today, Superman Died At The Hands Of Doomsday

Still remember this was the first Superman comic I bought as a kid back in the day, with the opening scene of Doomsday breaking out from the ground, and Superman going on TV interview!

此篇文章於 11-19-17 11:15 PM 被 GimGim 編輯。
GimGim 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-19-17, 11:23 PM   #344
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: 鐵之侍 查看文章
北美首周票房很不理想……

希望海外票房能補救,我還想看續篇啊
邊度嚟首週呀?美國11月17號先上,今日先19號…

舊 11-19-17, 11:30 PM   #345
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: 豪傑公子 查看文章
邊度嚟首週呀?美國11月17號先上,今日先19號…
SORRY 應說是首日票房才對

https://goo.gl/vbSQFM

DC超級英雄新片《正義聯盟》周五(17日)在台上映,第一天票房就逼近2300萬元台幣,成為首周票房冠軍。但北美成績卻不盡理想,首日票房僅3800多萬美元,恐將成為DC系列電影史上首周未破億的電影。

希望一星期後票房會理想些

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-20-17, 12:49 AM   #346
T.S
君だけを…

其實我覺得DC都幾慘

仲記得BVS果陣係咁比人話太黑暗太嚴肅太多隱喻太深奧太多道理(故事鋪排剪得差係事實,碟版正常好多),英雄片拍到咁好悶
今次JL平鋪直說,保險d去行故事線半爽片又話佢求其組隊,隻荒原狼無啦啦彈出黎...其實上集最尾都交代左超人死地球會有危險架啦

不過最大問題都係華納唔應該限制片長2小時

------------------------------------------------

https://superherotalksite.wordpress....ustice-league/

好似cut/改左幾多下

「人不要臉,天下無敵。」

「鋒芒太露,樹大招風。」
T.S 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-20-17, 01:59 AM   #347
lodar
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2004
拍平鋪直敘既爽片唔係問題,問題係佢拍得差

佢連最基本既鋪排都做唔好,所以先會俾到人求其組隊既感覺
一個二個一開頭唔想合作(Flash例外),之後係咁依hea兩句就I'm in咁,所以出到黎個效果咪求求其其咁

佢又想講到每個人背後都有心結,但問題又係蜻蜓點水咁用對白講兩句就算,大佬可唔可以唔好咁求其呀?睇BVS你絕對會feel到Batman果種無力感同憤怒係有血有肉

至於Batman係個普通人唔期望佢打外星人有咩表現,我只能夠講Batman絕對唔只咁,又或者電影有意Nerf到佢變“普通人”啦

依家我有d明白點解Thor既fans對MCU入面Thor變左傻仔咁不滿……
lodar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-20-17, 02:07 AM   #348
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
引用:

咁即係有幾必須呢?

舊 11-20-17, 02:26 AM   #349
信長
The Flash

引用:
作者: Rance 查看文章
咁即係有幾必須呢?
Flashpoint 應有不同時間線
BvS 那段暗示flash 有穿越時間可能性
相同人物,不同時間線/多元宇宙可能有不同遭遇,不同性格

因Flash 改變時間線救老母的Flashpoint,可以玩到好大
wayne 夫婦無死,bruce死, 令thomas wayne成為那個世界的batman

ending應該係flash 帶來thomas寫比bruce 的信(感人)
我怕佢地 Flashpoint 會弄巧反拙.. WW 依家有人氣,會唔會 Flashpoint 出現? 可能無
應該有逆閃電出現,或可能出D 主世界未出的人,
同對DCEU 有咩影響,拍大龍鳳又無影響就好怪

此篇文章於 11-20-17 02:39 AM 被 信長 編輯。
舊 11-20-17, 03:06 AM   #350
T.S
君だけを…

引用:
作者: lodar 查看文章
拍平鋪直敘既爽片唔係問題,問題係佢拍得差

佢連最基本既鋪排都做唔好,所以先會俾到人求其組隊既感覺
一個二個一開頭唔想合作(Flash例外),之後係咁依hea兩句就I'm in咁,所以出到黎個效果咪求求其其咁

佢又想講到每個人背後都有心結,但問題又係蜻蜓點水咁用對白講兩句就算,大佬可唔可以唔好咁求其呀?睇BVS你絕對會feel到Batman果種無力感同憤怒係有血有肉

至於Batman係個普通人唔期望佢打外星人有咩表現,我只能夠講Batman絕對唔只咁,又或者電影有意Nerf到佢變“普通人”啦

依家我有d明白點解Thor既fans對MCU入面Thor變左傻仔咁不滿……
其實真係唔覺得佢地in得有幾求其啦,flash都係一句我無朋友
aquaman同荒原狼打過比人搶埋mother box,cyborg老豆比人捉左,點都叫有個理由
反而你話荒原狼成個角色(自稱係世界末日)仲求其,都唔講佢搵個鎮仔霸山頭先了
當然啦,我都認同成套野係剪得唔好(剪得太多),劇情上亦係有問題同不足之處,但真係未去到果d所謂影評的垃圾級掛
至於華納係都要玩先出角色後起源/後續真係無計,雖然bvs介紹ww出場算成功o既

同埋DCEU個batman(或者應該話ben affleck的batman)都幾原罪feel
BVS又唔得大眾認同,JL又唔得fans認同,我都唔識講

marvel果面就算啦..iron man3開始慢慢我已經無晒期望,講到口臭唔再講

「人不要臉,天下無敵。」

「鋒芒太露,樹大招風。」
T.S 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
DCEU, Justice League, 正義聯盟

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[音樂碟] Justice Is What I Rap For -- Mastamic [Download 版已出] 信長 Neo Music UNIVERSE 2 10-18-12 01:32 AM
[動畫] 《正義聯盟》(Justice League):原來個故事幾好睇 天星碼頭高達 日本動漫畫討論版 58 06-15-07 03:08 PM
[PS2]J League Winning Eleven 10 + Europe League 06'-07' , 06年11月22日發售 6402oen 電視遊戲討論版 17 11-02-06 12:57 PM
求LEVEL JUSTICE同燐月的爆機檔~ 亞瑪迪拉 H-GAMEの部屋 8 03-15-05 12:07 AM
1/100 Justice Gundam Azusa 收藏品討論版 17 08-16-03 03:30 PM

現在的時間是 06:23 AM

手機版 | APP版