Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-11-05, 08:10 PM   #126
ericwpk
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2005
PSN  IDericwpk66

左上 (2手)

我人生中第一隻 rpg
正 !!
自動 save (有好有唔好啦....... )
畫面靚
故事流程都幾好 (唔識日文, 所以唔敢講故事好 )
都玩左 2-3 次架

右上 lunar

見當時同系列既作品口碑幾好
於是買黎試下
感覺一般..........

左下 shinning force 外傳 2

正 !!!!
人生中第一隻 認真玩既 slg (紅白機個陣sd 高達 個類都唔識玩)
亦由此時開始留意 shinning force 系列
玩第二次無意中發現左個 隱藏人 古戰國武士
同埋發現有個 人 範圍回復 竟然可以較 lv 0 , 唔洗用 mp !!!! 但一樣回到血 !!!!
玩第三次 發現左個 隱藏人 忍者 同埋 最後個關 出左 第一集 主角
(但 今次玩 果個人無左 heal lv0 , 秘技 乎 ? )

第三集都想買, 可惜當時無錢.......而家買唔番.............

右下 eternal legend

嘩, 呢隻野, 而家諗番都唔知自己點解可以爆到機 ( 當時無 game 玩乎 ? )

一隻好傳統既 rpg
故事流程都幾好
而且故事好死長........打好耐
畫面一般啦
平時行得好慢好慢....... ( 唔知點解當時又唔覺...... )
最慘既係佢 d event 觸發 點 係好死唔顯眼
唔識日文既關係
有時一定要成個地圖地毯式搜索先可以玩落去
戰鬥發生次數又密
真係要好有耐性先玩得完

可能當時又無錢又無超任可以 copy 碟玩
先咁有耐性玩佢
不過呢隻 game 真係帶俾我好多回憶
ericwpk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-05, 08:17 PM   #127
ericwpk
Crazy Gamer

gunstar hero !!! (可惜又係老番.........)
正 !!!!
個陣日玩夜玩
玩極都唔厭

人物動作好正, 好得意
動作種類又多
子彈特性可以 結合亦都好特別
當佢射擊 game 玩又得
動作 game 玩都得

我都係得咁多 gg game 咋
有 d 賣左
不過而家拎番出黎真係好想拎番部 gg 黎玩下
可惜.......
舊 07-11-05, 08:42 PM   #128
八仙果
God of Gamer
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

引用:
作者: HAKAIDER
玩是好玩但和nights一樣有致命缺點
只得六關實在是太短了.................
話時話,隻 Nights 我都沒打爆。
隻 Game 出左咁耐都未打爆,
真係好耐玩。

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-05, 08:43 PM   #129
八仙果
youtube 頻道

Nintendo Switch ID3414-6520-7624
wink

引用:
作者: 阿聰
咁遊戲時間短都有佢既好處既,就係可以得閒時拎出黎回味一下,又唔會花你好多時間。

當年有 d 遊戲既遊玩時間都好短,不過我都好鍾意玩的,超任既魂斗羅係例子之一。
俾你提一提隻魂斗羅,
又想玩返添 ......

不過我還是喜歡 FC 版的第一、二集。

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
舊 07-11-05, 08:47 PM   #130
八仙果
youtube 頻道

wink

引用:
作者: KTN
應該只有灣仔個間~~去到九龍城就無機舖~~
HANG ON就係收係你入黃天樓救人時的那一層
不小心都會走漏......但我自己的Shenmue Game就還差幾個先齊

Shenmue Collection HANG ON圖補上

謝謝 KTN 兄的圖片,
真係想問你抄 save (笑),
KTN 兄,現在還會玩 DC 嗎?
還是為了影這些相才取出來玩呢?

我近日就玩 DC 多,
一來 SF III 3rd 實在太完美,
二來 Test Drive 6 令我愛不釋手,
三來 PS2、XBOX、GC 的 S 線壞了 ......

Mini Game 方面,
我差很多個,
也沒深究還有哪些未齊 ......

舊 07-11-05, 08:51 PM   #131
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: ericwpk

左上 (2手)

我人生中第一隻 rpg
正 !!
自動 save (有好有唔好啦....... )
畫面靚
故事流程都幾好 (唔識日文, 所以唔敢講故事好 )
都玩左 2-3 次架

右上 lunar

見當時同系列既作品口碑幾好
於是買黎試下
感覺一般..........

左下 shinning force 外傳 2

正 !!!!
人生中第一隻 認真玩既 slg (紅白機個陣sd 高達 個類都唔識玩)
亦由此時開始留意 shinning force 系列
玩第二次無意中發現左個 隱藏人 古戰國武士
同埋發現有個 人 範圍回復 竟然可以較 lv 0 , 唔洗用 mp !!!! 但一樣回到血 !!!!
玩第三次 發現左個 隱藏人 忍者 同埋 最後個關 出左 第一集 主角
(但 今次玩 果個人無左 heal lv0 , 秘技 乎 ? )

第三集都想買, 可惜當時無錢.......而家買唔番.............

右下 eternal legend

嘩, 呢隻野, 而家諗番都唔知自己點解可以爆到機 ( 當時無 game 玩乎 ? )

一隻好傳統既 rpg
故事流程都幾好
而且故事好死長........打好耐
畫面一般啦
平時行得好慢好慢....... ( 唔知點解當時又唔覺...... )
最慘既係佢 d event 觸發 點 係好死唔顯眼
唔識日文既關係
有時一定要成個地圖地毯式搜索先可以玩落去
戰鬥發生次數又密
真係要好有耐性先玩得完

可能當時又無錢又無超任可以 copy 碟玩
先咁有耐性玩佢
不過呢隻 game 真係帶俾我好多回憶
我都有玩eternal legend, 不過去到好後果時卡住左, 唔識玩....可惜
依隻game o既移動速度異常慢, 又難儲lv....

舊 07-11-05, 08:53 PM   #132
八仙果
youtube 頻道

wink

引用:
作者: minolta
以前就一隻game入邊送一大埋classic game,真係好有誠意。

而家一札classic game就可以出隻collection黎呃錢… 唉。
哈哈,我都有同感,
SEGA Ages 還好,
最低限度也是重新整作。

不過在商言商,
有市場他們才會推出的,
受害 (?) 的還是這些老機迷。

說起懷舊遊戲,
我覺得最有誠意的是以前 Namco 推出的 Namco Anthology 系列,
有原祖的版本外,
還有重新製作的版本,
有些更是更改了玩法,
可說是保留了原有人物設計等元素外的一隻新遊戲,
說真的,他們是可以把那新遊戲當一隻遊戲發售也可以。

舊 07-11-05, 08:57 PM   #133
八仙果
youtube 頻道

wink

引用:
想當年細個乜都唔識
用 超任個 火牛 隊落 部 gg 黎玩
玩左幾年都無事...................不過而家已經 魂歸天國了

到我 中 6-7 個陣睇番隻牛同部機先發現..............隻牛係 10v 的........部機係 9v 的
唔怪得之前玩 gg 個陣 d 聲大到同部電視差唔多 ............

其實一路都有 d 想買番 部 gg
不過硬係過唔到自己個關...............^^
咁你個 friend 都唔話得喎。
我的 GG,相信也快「到期」了。

那個 Monitor 越來越白,
怕有朝一日什麼也看不到 ......

ps:其他 post 遲一點回覆

貼圖的話,可把原來的 url 改為 img 標籤,
不過有些地方的圖片是不受理的,
會變成叉叉 ......

舊 07-11-05, 09:04 PM   #134
阿聰

註冊日期: Sep 2002
Nintendo Switch ID1803-0934-0218
3DS Friend Code2148 9542 0542
wink

引用:
作者: 八仙果
咁你個 friend 都唔話得喎。
我的 GG,相信也快「到期」了。
前陣子我買左一部二手的 gg﹙紅色特別版﹚,
返屋企想開黎玩之下才發現有好多帶都唔 work,
請問你地會用乜野方法幫遊戲帶底版接觸主機既部份清潔呢?

村名:任天島島
人名:Andrew
3DS FC: 2148-9542-0542
NS FC: 1803-0934-0218
阿聰 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-05, 09:06 PM   #135
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
引用:
對!70 億!
初時還說會分 16 章來發售,
到現在,有沒有第 3 章也成問題。

此外,莎木 online 又好像沒有聲氣似的。

個人來說很喜歡莎木系列。
當然很想他出下去,
可惜這遊戲叫好不叫座。
我對莎木系列既感覺,就係佢技術力真係超強,強到個地步,甚至係至今都無公司可以超越!但太勁了,勁得大而無檔,莎本可以精細到連鍋,水杯很多很多與遊戲甚無關系的也可以拿起,也觸及了一個從九四年立體時代開始到現在零五年長達十一年既仍然係矛盾既問題,就是立體遊戲真實,但無辦法做到真正正實,例如,莎木的真實時間,真實生活,為甚麼沒有「開大」系統,如果急要「開大」咁點?我(玩者)唔去開大得唔得先?就咁忍屎,會唔會扣能源先?這一系列的問題,正正就觸及到遊戲無法真正正實的問題,也是一個長期開發體感街機遊戲,半世人在世嘉研究如何將最真實的體感放入機舖既人,才會「懶野」的!
莎木就好似,大家睇成龍電影,但成龍電影無故事,無音樂,無電影感,只是一味將佢好辛苦做既動作,點樣從三十幾樓跳落街,但觀眾係永遠都了解唔到有幾辛苦的,正如,世嘉用左七十億表現世嘉的最強技術力一樣。
莎木的成就很高,可以話係家用主機史上最強最具前膽性,甚至係教科書式作品,可是,此終都是包裝問題,這個包裝問題在ss時代,Grandia vs FF7都出現過,論技術,Grandia絕對最強,可是人家FF7,已經玩到皮褸,天若有情電單車,可憐Grandia呢?仲係兒童向人設……

舊 07-11-05, 09:47 PM   #136
八仙果
youtube 頻道

wink

引用:
前陣子我買左一部二手的 gg﹙紅色特別版﹚,
返屋企想開黎玩之下才發現有好多帶都唔 work,
請問你地會用乜野方法幫遊戲帶底版接觸主機既部份清潔呢?
我只用開「白電油 + 綿花棒」或「透明消毒藥水 + 綿花棒」來清潔遊戲。
萬試萬靈,已經可以玩到 ...

此篇文章於 07-11-05 09:49 PM 被 八仙果 編輯。
舊 07-11-05, 09:50 PM   #137
阿聰

註冊日期: Sep 2002
Nintendo Switch ID1803-0934-0218
3DS Friend Code2148 9542 0542
wink

引用:
我只用開「白電油 + 綿花棒」或「透明消毒藥水 + 綿花棒」來清潔遊戲。
咁火酒係唔係唔可以用?2

村名:任天島島
人名:Andrew
3DS FC: 2148-9542-0542
NS FC: 1803-0934-0218
阿聰 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-05, 09:54 PM   #138
八仙果
youtube 頻道

wink

引用:
咁火酒係唔係唔可以用?2
可以。
試試如舊以上述方法清潔,
等那些火酒未蒸發前插入主機內,
然後再用風筒吹乾插槽。

舊 07-11-05, 09:57 PM   #139
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
哈哈,歡迎加入「大家的世嘉年代」。
其實這遊戲已是幾天前的了,
不過劉兄的收藏實在太多,
所以標題的更新要一段時間才會更換。

歌絲兄現在這遊戲還健在嗎?(迷)
當年部 SS 玩翻版, 只有 BURNING RANGER 同櫻戰2係正版

櫻戰2純係捧藤島場, 講真自己完全唔鐘意隻 GAME

BURING RANGER 初時玩翻版已經好投入, 系統易又好玩, 故事分支多, 畫面好, 仲有 FULL VOICE, 又有官村優子同久川綾配音
果時為左救晒所有人都唔知爆過幾多次機

最懷念係兩首主題曲 OP We are burning rangers !! 同 ED I just smile, 特別係 I just smile, 真係百聽不厭

當年就係為左隻 CD single 所以買正版, OST 仲有埋兩首主題曲既英文版, 曾經想過搵不過有心無力
之後成隻 GAME 連 CD 借左俾個老朋友, "扣留"到 E+ 都未攞返 (一來少見面, 二來大家都忙)
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-05, 10:49 PM   #140
八仙果
youtube 頻道

ericwpk 兄,
你那些 GG 遊戲,我沒有一隻玩過。(見笑了)

那時還是學生的我,死慳死抵買了部 GG 回來,
是連 Sonic 版本的 GG,
之後買的遊戲也不多,
現在想起來,應該只有 1X 隻。
但由於那 GG 是我第一次用自己錢買的主機,
所以那時我會珍而重之的去玩。

記得第一次在商場看到這主機,
已經很想買,左計又計,
雖然那時是夠錢買的,但最後都沒有行動,
回到家後,晚上睡覺也想著那部 GG,
不記得是翌日還是一星期後,
下定決心買它回家,
那些片段,到現在還記得。

遊戲嘛,部分都是出來工作後購入的。

舊 07-11-05, 10:51 PM   #141
八仙果
youtube 頻道

wink

引用:
作者: 歌絲˙暮斯
當年部 SS 玩翻版, 只有 BURNING RANGER 同櫻戰2係正版

櫻戰2純係捧藤島場, 講真自己完全唔鐘意隻 GAME

BURING RANGER 初時玩翻版已經好投入, 系統易又好玩, 故事分支多, 畫面好, 仲有 FULL VOICE, 又有官村優子同久川綾配音
果時為左救晒所有人都唔知爆過幾多次機

最懷念係兩首主題曲 OP We are burning rangers !! 同 ED I just smile, 特別係 I just smile, 真係百聽不厭

當年就係為左隻 CD single 所以買正版, OST 仲有埋兩首主題曲既英文版, 曾經想過搵不過有心無力
之後成隻 GAME 連 CD 借左俾個老朋友, "扣留"到 E+ 都未攞返 (一來少見面, 二來大家都忙)
越睇越想玩呢隻 Game,
哈哈,我會記錄在案,
在我的手入名單內。(笑)

果然是「人人毒我」。

舊 07-11-05, 11:11 PM   #142
antony chan
大合奏部隊!

註冊日期: Nov 2003
Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
這麼快便第二回目嗎?
沒來這麼久....劉兄又放毒了....-__-"""

dc機我都有三部...(發覺自己好像是變態似的)[ps: SS都有三部...]{PS2都有三部..."有部係壞的.."}
部MD PC好吸引...但實在唔想將唯一一部MD拆掉.....(還是向那三部SS埋手好了... )

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享
antony chan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-05, 11:27 PM   #143
ericwpk
Crazy Gamer

引用:
ericwpk 兄,
你那些 GG 遊戲,我沒有一隻玩過。(見笑了)

那時還是學生的我,死慳死抵買了部 GG 回來,
是連 Sonic 版本的 GG,
之後買的遊戲也不多,
現在想起來,應該只有 1X 隻。
但由於那 GG 是我第一次用自己錢買的主機,
所以那時我會珍而重之的去玩。

記得第一次在商場看到這主機,
已經很想買,左計又計,
雖然那時是夠錢買的,但最後都沒有行動,
回到家後,晚上睡覺也想著那部 GG,
不記得是翌日還是一星期後,
下定決心買它回家,
那些片段,到現在還記得。

遊戲嘛,部分都是出來工作後購入的。

gg 都出左唔少帶
無乜可能全部玩過吧
舊 07-11-05, 11:58 PM   #144
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

>>>八仙果

我那個save還差數個Shenmue Game未齊
不是一個完美的SAVE(笑)...還記得玩賽鴨玩到差點兒發皮四丟掣...
最後都係放棄~實在駕馭不能~個隻深井燒鴨
莎木在我的使玩中還有一個額外趣聞...就是我在街邊賭檔中
發現一個和我前老闆9成相似的流氓 是不是制作人員來港取景時曾與他相遇呢(謎)

DC在我心目中已經是神級地位...從擺放地方可見(下圖)
由買回來起就每天也在我身邊~擺放位置從來都未變過...
註: (於房中的卓上出現的機...是深得主人寵愛的象徵 )
近來的確少玩..但平常都會開~~"取出來"一詞用在DC身上會十分誇張(笑)
反而平常的PS2和XB用取出來一詞就十分貼切(笑)還要吹一吹,然後:[咳咳~](笑)

#張相都較舊~但整體佈局變化不算太大
#這裏SEGA主場~唯有在那格仔上再打格仔
#我對部DC好長情~特地把那個安全的位置空出來~一放就放了在那6年多了(笑)

#多年來我都覺得這個是莎木香港之旅中最敗筆的一個地方.....
#幾乎任何灣仔店中也能覓得其所蹤....衣服店好...武店好..古董店好...一應俱全
#不知是香港哪店家這麼深得制作人員的愛戴呢(笑)

此篇文章於 07-12-05 12:07 AM 被 KTN 編輯。
KTN 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-12-05, 12:08 AM   #145
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

註冊日期: Feb 2004
引用:

右邊 忍空 1 (後期先知原來係老番 game.....)

正 !!!!!!!!
格鬥 + rpg
兩方面都唔會唔拖唔水
又有得升 lv
格鬥方面梗加係做得唔錯
讚 !!!!!!!!!!!!!

左邊 忍空 2

見隻 1 咁正
出 2 就一於支持
點知................

無左 rpg 個 part
而且 格鬥 方面好似 弱左
真係唔多掂..............
o我!?有"忍空" fans 嗎???咁就o岩哂啦~~~
送個系列過你歎o下又點話~~~
其實要分佢是否正版也不難,只要有那個反光貼紙就肯定是正版o黎.........

遊戲資料如下:
遊戲名稱: 忍空外傳ヒロユキ大活劇/忍空/忍空 2天空龍への道
發售日期: 1995年11月3日/1995年7月21日/1995年12月22日
遊戲售價: 4,800円(相同)
遊戲容量: 4M(相同)
遊戲類型: PZL/RPG/ACT

此篇文章於 07-12-05 12:19 AM 被 劉公子 編輯。
劉公子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-12-05, 12:26 AM   #146
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
作者: antony chan
dc機我都有三部...(發覺自己好像是變態似的)[ps: SS都有三部...]{PS2都有三部..."有部係壞的.."}
部MD PC好吸引...但實在唔想將唯一一部MD拆掉.....(還是向那三部SS埋手好了... )
哈哈~~~估不到也有人跟我一樣傻.........
唔.........DC 方面我有四部,分別是 粉紅 HELLO KITTY 版,普通版, SEAMAN 紅色特別版及 BIOHAZARD 紅色版本...............
PS 方面只得兩部,不過全是黑色機o黎...........
至於 SS 方面,我則有..................誰人有興趣估下???

舊 07-12-05, 12:35 AM   #147
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

其實這個遊戲的設定相當好, 夠 colourful, 空間感大,自由度又高,絕對是正!!!

遊戲資料如下:
遊戲名稱: NIGHTS/NIGHTS 冬季限定版
發售日期: 1996年7月5日
遊戲售價: 5,800円
遊戲類型: ACT

舊 07-12-05, 12:36 AM   #148
八仙果
youtube 頻道

wink

引用:
作者: 劉公子
o我!?有"忍空" fans 嗎???咁就o岩哂啦~~~
送個系列過你歎o下又點話~~~
其實要分佢是否正版也不難,只要有那個反光貼紙就肯定是正版o黎.........
遊戲資料如下:
遊戲名稱: 忍空外傳ヒロユキ大活劇/忍空/忍空 2天空龍への道
發售日期: 1995年11月3日/1995年7月21日/1995年12月22日
遊戲售價: 4,800円(相同)
遊戲容量: 4M(相同)
遊戲類型: PZL/RPG/ACT
又來放毒了。
部主機很正!

舊 07-12-05, 12:37 AM   #149
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
我都係用前者的方法,真的好掂o架!!!

舊 07-12-05, 12:40 AM   #150
八仙果
youtube 頻道

wink

引用:
作者: 劉公子
哈哈~~~估不到也有人跟我一樣傻.........
唔.........DC 方面我有四部,分別是 粉紅 HELLO KITTY 版,普通版, SEAMAN 紅色特別版及 BIOHAZARD 紅色版本...............
PS 方面只得兩部,不過全是黑色機o黎...........
至於 SS 方面,我則有..................誰人有興趣估下???
8 部

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[SEGA] 我的世嘉年代 八仙果 電視遊戲討論版 1022 05-28-22 12:26 AM
大家還在玩DREAMCAST嗎?[廉價DC GAME報料區] IDGAF 攻略及心得交流區 616 11-19-11 10:56 PM
Dreamcast 之死因 ?????? labeebilly 電視遊戲討論版 32 07-13-06 11:04 PM

現在的時間是 09:45 AM

手機版 | APP版