Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-01-15, 12:16 AM   #576
MPDK
Senior Gamer
逆流士

註冊日期: Mar 2007
引用:
作者: 尼路 查看文章
個別神經質可以接受,但成班神經質就變精神病院了……角色太獨立特行好難令人投入……
舉例?

MPDK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-01-15, 11:36 AM   #577
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: MPDK 查看文章
舉例?
你係主角群搵到幾多個正常人?我唔數班整備班、二、三線根本搵唔到。

此篇文章於 01-01-15 11:39 AM 被 尼路 編輯。
尼路 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-15, 01:16 PM   #578
MPDK
逆流士

引用:
你係主角群搵到幾多個正常人?我唔數班整備班、二、三線根本搵唔到。
真心想討論分享...
你舉又舉唔到...我都知講兩三個字係好易既

舊 01-02-15, 01:23 PM   #579
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
按錯orz
sorry
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-15, 02:21 PM   #580
神名レオ
Game Master
紅蓮團

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDleoayu
引用:
真心想討論分享...
仲要舉例?唔駛嗱呱
搵野盲撐富野高達係冇用嘅
銷量同各方面評價已經知唔掂
講句公道說話,套野咁樣下場富野都未必想
大人世界乜都講現實,理想唔能夠當飯食

舊 01-02-15, 02:57 PM   #581
噹噹dondon
Game Master

註冊日期: Oct 2006
富野呢把年紀,幾年前訪談話身邊d有名動畫師相繼離世
心諗死前最少都要整多套高達,所以呢套動畫隨時可能係佢既遺作
現實d玩具影碟賺幾多銷情如何對佢已經唔重要,Turn A果陣已可見一斑
噹噹dondon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-15, 04:25 PM   #582
kakajit
Game Master

註冊日期: Aug 2008
D人唔正常又唔覺 , 只係好似拍左藥咁感情唔對現場咁O者
最記得頭幾集粉紅頭見到教皇O係度鬧佢好無禮貌目及佢 , 之後知道佢係教皇之後又對佢恭恭敬敬
kakajit 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-15, 05:06 PM   #583
尼路
The One

引用:
op2……特色定無錢呀……
今集我係咪睇少左d乜,月球人你重乜頭先重打生打死,個頭就走去人地隻艦到講點去月球咁合作……兩方都和平到感覺唔到死左兩件卒,依家卒唔係人呀……
引用:
真心想討論分享...
之前咪有囉,洗唔洗搵返晒呀?

舊 01-02-15, 11:14 PM   #584
MPDK
逆流士

引用:
作者: 噹噹dondon 查看文章
富野呢把年紀,幾年前訪談話身邊d有名動畫師相繼離世
心諗死前最少都要整多套高達,所以呢套動畫隨時可能係佢既遺作
現實d玩具影碟賺幾多銷情如何對佢已經唔重要,Turn A果陣已可見一斑
為踩而踩既咪又係拎銷量黎比...
money大貼既動畫碟排行榜, 頭幾位有幾多坑特典碟呀券呀又唔分析下?
G-Reco入到十大又要比人踩...而且模型銷量, 富野明玩爛笨大唔係唔知掛?

舊 01-02-15, 11:23 PM   #585
MPDK
逆流士

引用:
作者: kakajit 查看文章
D人唔正常又唔覺 , 只係好似拍左藥咁感情唔對現場咁O者
最記得頭幾集粉紅頭見到教皇O係度鬧佢好無禮貌目及佢 , 之後知道佢係教皇之後又對佢恭恭敬敬
係教皇專登去睇萊拉雅, 諾蕾朵呢D叫直腸直肚叫教皇唔好咁望住一名"女仔", 之後佢都好禮貌同教皇打招呼, 而且真係識聽日文語氣就知唔係鬧.........啦.......

舊 01-03-15, 12:04 AM   #586
MPDK
逆流士

引用:
op2……特色定無錢呀……
今集我係咪睇少左d乜,月球人你重乜頭先重打生打死,個頭就走去人地隻艦到講點寺月球咁合作……兩方都和平到感覺唔到死左兩件卒,依家卒唔係人呀……
呢度係Megafauna比月艦隊追擊, 貝魯為阻擋追擊先出擊
起貝魯做低3部機之後
蘋果為左想知G-Self點解起地球人陣形個邊而冒死起貝魯面前投降
驚_到叫Jesus (咁樣叫唔覺死左人咩?)
蘋果呢集未交待身份, 以上都睇得出係蘋果既個人行為=,.=唔洗再講點解帶佢地去Towasanka啦)

最後, 現時月/地雙方並不代表聯邦/自護呢種形勢囉...你地好期待世界大戰咩?
宜家只係檯底拎到上檯面見緊第一度光...

此篇文章於 01-03-15 12:05 AM 被 MPDK 編輯。 原因: 錯字
舊 01-03-15, 11:51 AM   #587
尼路
The One

引用:
呢度係Megafauna比月艦隊追擊, 貝魯為阻擋追擊先出擊
起貝魯做低3部機之後
蘋果為左想知G-Self點解起地球人陣形個邊而冒死起貝魯面前投降
驚_到叫Jesus (咁樣叫唔覺死左人咩?)
蘋果呢集未交待身份, 以上都睇得出係蘋果既個人行為=,.=唔洗再講點解帶佢地去Towasanka啦)

最後, 現時月/地雙方並不代表聯邦/自護呢種形勢囉...你地好期待世界大戰咩?
宜家只係檯底拎到上檯面見緊第一度光...
個人行為無問題,所以咪話佢神經質唔正常囉。正常人會唔會死左兩件自己友重會因好奇心冒死咁投降呀?唔好講佢係軍人,要受軍法的。
就算唔係聯邦/自護呢種形勢,正常國一但交火已經係自動宣戰狀態(都唔講好多角色因不明原因根本就想打),就算自己覺得有誤會都唔會帶人去自己家門前吧,兩個國家唔係兩個家庭呀……只可以說和平病到爆……

舊 01-03-15, 04:55 PM   #588
MPDK
逆流士

引用:
個人行為無問題,所以咪話佢神經質唔正常囉。正常人會唔會死左兩件自己友重會因好奇心冒死咁投降呀?唔好講佢係軍人,要受軍法的。
就算唔係聯邦/自護呢種形勢,正常國一但交火已經係自動宣戰狀態(都唔講好多角色因不明原因根本就想打),就算自己覺得有誤會都唔會帶人去自己家門前吧,兩個國家唔係兩個家庭呀……只可以說和平病到爆……
蘋果同G-Self關係密切既話, 佢實知道G-Self係比萊拉雅偷走左
現場第一反應就會諗係萊拉雅駕駛緊 (回帶: G-Self有限制可開動佢既駕駛員)
現時係唔知蘋果同萊拉雅關係幾密切到佢要冒死投降去一探究竟

其實對旁邊人生死的反應:
我睇シドニアの騎士漫畫同動畫兩者來用以比較可能你會接受到, 動畫是近代一直常用的過份渲染....
(利申我喜歡漫畫版的)

14集最尾蘋果自己已經講左, Towasanka冇危機感
月/地之間的交流只存在能源輸送, 更不用提會有技術交流
月方面會有優越心態, 之後唔洗解啦?

有好多只係聯想就知道大概..可能太多人覺得唔鍾意諗咁多
如果觀眾對富野有所要求, 富野何嘗唔係對觀眾都有所要求?

堅持過都唔鍾意睇既話, 呢部份觀眾只係同G-Reco無緣
放下屠刀去睇你地鍾意睇既動畫啦, 為左鬧咁辛苦自己真係好無謂

舊 01-03-15, 05:14 PM   #589
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
引用:
戰鬥如果補番足就唔錯的,的確係有宇宙戰的感覺,而且細位設定係好足。
但個班神化角色真係扣足十分……
因為贊助商講明
之後再唔多MS出 唔郁多D 唔俾D性能睇下
係唔會再贊助落去
冇贊助商

本身套野係要脫gundam
但為左要多贊助商
先加番gundam個名落去

ハッパさん本身冇咁多出演機會
但由於Bandai要求要出多Dバック
令到要整備呢Dバック 變相多左出場機會

GBF 二期係差左
但個銷量仲ok

加上sunrise開三條線
唔夠力加人
做到套套既スケジュール都好壓迫

舊 01-03-15, 05:17 PM   #590
尼路
The One

引用:
蘋果同G-Self關係密切既話, 佢實知道G-Self係比萊拉雅偷走左
現場第一反應就會諗係萊拉雅駕駛緊 (回帶: G-Self有限制可開動佢既駕駛員)
現時係唔知蘋果同萊拉雅關係幾密切到佢要冒死投降去一探究竟

其實對旁邊人生死的反應:
我睇シドニアの騎士漫畫同動畫兩者來用以比較可能你會接受到, 動畫是近代一直常用的過份渲染....
(利申我喜歡漫畫版的)

14集最尾蘋果自己已經講左, Towasanka冇危機感
月/地之間的交流只存在能源輸送, 更不用提會有技術交流
月方面會有優越心態, 之後唔洗解啦?

有好多只係聯想就知道大概..可能太多人覺得唔鍾意諗咁多
如果觀眾對富野有所要求, 富野何嘗唔係對觀眾都有所要求?

堅持過都唔鍾意睇既話, 呢部份觀眾只係同G-Reco無緣
放下屠刀去睇你地鍾意睇既動畫啦, 為左鬧咁辛苦自己真係好無謂
呢句野真係講左十年都會有人講,唔睇無得講,睇左唔俾鬧,你當人先知唔睇都知乜料,定當自己係中央呀有你講無人講?你都可以選擇唔撐的喎,點解係要封殺人地言論自由,人地覺得唔好都唔俾人鬧?反轉過來你覺得好我地唔俾你讚又得唔得?話同人討論但又唔俾人講討論d咩?

返來,シドニアの騎士個世界觀同呢邊唔同,生死價值根本無相比可行性,起碼呢邊一開波主角錯手殺左人都會有動搖可以證明同シドニアの騎士個邊為大眾可犧牲個人完全唔同,我只可以話真係卒唔係人,唔係俾著其他高達系作品都只會選擇捕獲G-Self(捉唔捉到另一回事),而唔係投降囉……你自己兩個同伴俾人殺左,你轉頭就拿條命去博?再密切都唔會啦,唔係劇情需要佢死左九世吓話,我話佢唔係正常人神經質有錯咩?

聯想唔係唔得,但聯想超過某程度個d叫腦補,你睇eva tv最後兩集可唔可以聯想到最後大家變橙汁再玩輪迴?
更唔好提成班超常識性行為我真係唔知要點聯想合理化,同埋佢一日未解話所謂聯想都只係推測,你真係有信心到最後唔會打外星人?(00)唔會又黑歷史?(z tv)我都唔提一開波俾主角隊死個件大叔到依家都未解過話,直頭當佢無存在過咁,唔好又同我話外傳漫畫補完呀。

此篇文章於 01-03-15 05:19 PM 被 尼路 編輯。
舊 01-03-15, 05:57 PM   #591
MPDK
逆流士

引用:
呢句野真係講左十年都會有人講,唔睇無得講,睇左唔俾鬧,你當人先知唔睇都知乜料,定當自己係中央呀有你講無人講?你都可以選擇唔撐的喎,點解係要封殺人地言論自由,人地覺得唔好都唔俾人鬧?反轉過來你覺得好我地唔俾你讚又得唔得?話同人討論但又唔俾人講討論d咩?
其實...擺明都唔係講緊你... .... ....係某樓個種話人盲撐既先係主因XD
我一直都當同你討論緊架, 最少你有回應
我都只係起我能理解既範圍內睇富野既故事
而且對富野黎講劇情必要既先會交帶, 無需要既由觀眾自己諗
正常人交流都有補腦/聯想的成份, 我也不能深信自己可以100%理解身邊人行為

引用:
我只可以話真係卒唔係人,唔係俾著其他高達系作品都只會選擇捕獲G-Self(捉唔捉到另一回事),而唔係投降囉……你自己兩個同伴俾人殺左,你轉頭就拿條命去博?再密切都唔會啦,唔係劇情需要佢死左九世吓話,我話佢唔係正常人神經質有錯咩?
俾著其他高達系作品 <-固有框下之下...仲有選擇?
都殺左你當下仲可以做咩? hold住部機起駕駛艙喊餐死? <-呢下就神經病
為啥要框架甚麼行為才叫合理??? 甚麼都否定的話怎麼跟人(角色)相處?
這套本來就要以人物行為來逐點逐點理解該角色...要角色自白model answer是沒有的...
每每都會有劇情未交代的時候, 一來就先說不合理...這樣一直鬧...我才真的詞窮了

舊 01-03-15, 06:45 PM   #592
尼路
The One

引用:
其實...擺明都唔係講緊你... .... ....係某樓個種話人盲撐既先係主因XD
正常人交流都有補腦/聯想的成份, 我也不能深信自己可以100%理解身邊人行為

都殺左你當下仲可以做咩? hold住部機起駕駛艙喊餐死? <-呢下就神經病
為啥要框架甚麼行為才叫合理??? 甚麼都否定的話怎麼跟人(角色)相處?
這套本來就要以人物行為來逐點逐點理解該角色...要角色自白model answer是沒有的...
每每都會有劇情未交代的時候, 一來就先說不合理...這樣一直鬧...我才真的詞窮了
hold住部機起駕駛艙喊餐死,呀家姐開頭真係做過類似的事吧,捉住主角問你做乜殺左佢……
而所謂合理與否當然有準則啦,見到人亂過馬路是不對,這是我口中的常理,但佢係唔係趕住去醫院呢?這就是你的所謂相處。
我認同成功的角色行為是不用解說太多,自然會有佢就係會咁做的認同。正如金田一就係好色。
但呢d性格行為都唔會超過常理,呢套d人物我個人觀感唔係亂過馬路,直頭係自己撞埋架車到,再gta式搶車飛奔……你就算話佢趕住去醫院都超出常理,唔係人之常情,又或直接d講正常人唔會咁做囉……所以我先一路話佢地神經質。
角色行為獨立特行從來唔係問題,問題係有無說服力。
天元可以話全無常理可言,所有野都可以話唔合理。為何還是大多數人一講近年熱血機人就係佢?
因為佢說報服到大多數人,佢個世界觀係咁,係大叫死衡精神勝利至上。從而令觀眾覺得唔合常理都唔緊要,天元就係咁,就大叫不屈向前衝先叫熱血。(當然熱血印象本身就係咁)
但呢套暫時做唔到,佢俾我就係咁的只有成班人都神神化化,超越常人思考模式,強調多次我唔除可能到最後會同吞a一樣後半救返,但現階段我只能說……我唔明太多數角色的行為模式,比真正的異界角色更異界,起碼我唔知除左變態有乜人會係兩條女面前方便,當然可以話真係忍唔到,但我覺得想顯示ms有廁所的目的性更大……
補返段,最慘係呢套二、三線角色係正常人例如整備班、中間個班會想為同伴報仇的精英軍、就算係大總統都只係蠢,而唔係失常……就因為同一世界有呢班正常人存在,先更顯主角成班都唔正常,可能個隻真係流動精神病院專收唔正常吧……

此篇文章於 01-03-15 07:06 PM 被 尼路 編輯。
舊 01-03-15, 07:20 PM   #593
神名レオ
Game Master
紅蓮團

PSN  IDleoayu
引用:

你講我可以照直講喎,因我係回緊你
如果做到套野一半都係得咁嘅料,仲要每個角色你都要去睇官方資料
再加自己嘅猜測加補完(仲要未必係正確喎,因學你所講劇情未交代或跟本唔會交代)
咁你仲唔叫盲撐?你追返POST啦,大家對呢套野嘅爆發,都係過左10話之後GA
真係比足面,正常一套作品個模式係,第8話,13話左右都會有爆點
唔係點留住啲客仔?呢套睇到呢家,不如你介紹下有邊幕睇到好緊張,鳥肌等等?
我已經唔係好似尼路兄咁同你講人物性格了
所以點解當年GUNDAM X比人CUT到得返三十幾集?
點解呢套似年番呢家得返廿幾集?
呢啲咪叫現實囉,不過好彩都仲有好似你咁肯耐心去消化去支持呢套野嘅觀眾
唔係4千幾銷量都唔會有,如果佢係一搬作品,NOSIE唔會咁多
可惜呢套野呢家係掛住 "高達" 呢個名呀!

此篇文章於 01-03-15 07:23 PM 被 神名レオ 編輯。
神名レオ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-15, 08:35 AM   #594
全裝甲傻鴨
Junior Member

註冊日期: Oct 2014
引用:
作者: 李奧涼介 查看文章
你講我可以照直講喎,因我係回緊你
如果做到套野一半都係得咁嘅料,仲要每個角色你都要去睇官方資料
再加自己嘅猜測加補完(仲要未必係正確喎,因學你所講劇情未交代或跟本唔會交代)
咁你仲唔叫盲撐?你追返POST啦,大家對呢套野嘅爆發,都係過左10話之後GA
真係比足面,正常一套作品個模式係,第8話,13話左右都會有爆點
唔係點留住啲客仔?呢套睇到呢家,不如你介紹下有邊幕睇到好緊張,鳥肌等等?
我已經唔係好似尼路兄咁同你講人物性格了
所以點解當年GUNDAM X比人CUT到得返三十幾集?
點解呢套似年番呢家得返廿幾集?
呢啲咪叫現實囉,不過好彩都仲有好似你咁肯耐心去消化去支持呢套野嘅觀眾
唔係4千幾銷量都唔會有,如果佢係一搬作品,NOSIE唔會咁多
可惜呢套野呢家係掛住 "高達" 呢個名呀!
非常遺憾,只要掛住高達兩隻字就幾唔得都有人睇,如果冇加高達,相信已經冇人睇,富野肯定知
全裝甲傻鴨 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-15, 11:45 AM   #595
尼路
The One

引用:
作者: 全裝甲傻鴨 查看文章
非常遺憾,只要掛住高達兩隻字就幾唔得都有人睇,如果冇加高達,相信已經冇人睇,富野肯定知
age已經一例,唔係高達個名我根本睇唔晒……bf都係,唔係高達個名我應該當係紙箱唔會開來睇,點知係好野(第一期)

舊 01-04-15, 01:26 PM   #596
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
age我真係TVB播先望下
x都係, 只睇左頭同尾
做乜迫自己睇啫

我係見到富野有新作好高興
反而唔希望佢拍gundam被縛手縛腳

gbf我覺得2期唔差1期唔神
可能我唔多理佢d戰鬥場面
我當青春運動類睇, 同睇佢d gundam neta
唔賭上性命唔坐入機人我唔會承認係機人戰鬥

此篇文章於 01-04-15 01:30 PM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-15, 02:08 PM   #597
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

gbf只要每次SD戰都係超演出就是神作

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-15, 04:33 PM   #598
尼路
The One

引用:
作者: 真!DC 查看文章
age我真係TVB播先望下
x都係, 只睇左頭同尾
做乜迫自己睇啫

我係見到富野有新作好高興
反而唔希望佢拍gundam被縛手縛腳

gbf我覺得2期唔差1期唔神
可能我唔多理佢d戰鬥場面
我當青春運動類睇, 同睇佢d gundam neta
唔賭上性命唔坐入機人我唔會承認係機人戰鬥
我反而欣賞因為係玩,所以可以去到盡的精神,不過的確係運動類熱血啦。而且佢有sd個幾集的確係吐糟不如出套sd吧啦……

舊 01-04-15, 05:13 PM   #599
全裝甲傻鴨
Junior Member

註冊日期: Oct 2014
引用:
age已經一例,唔係高達個名我根本睇唔晒……bf都係,唔係高達個名我應該當係紙箱唔會開來睇,點知係好野(第一期)
終於有同道中人,之前一講g reco唔得總有人話唔鐘意咪自己整套高達,自己整機設,但係講唔到有咩好。
全裝甲傻鴨 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-06-15, 04:08 PM   #600
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
今星期bd銷量

623 Gレコ

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
富野由悠季「劇場版 機動戦士Zガンダム」総合THREAD丨全部新規作画で行こうと断ったのは富野。 Vol.3 草薙さん 日本動漫畫討論版 526 02-23-24 01:34 AM
[3DS] ガンダム トライエイジ SP l AC 2021年5月31日に稼働終了 武藤遊戲 手提遊戲機討論版 79 05-28-20 04:46 PM
徵[3DS] SD ガンダム GGENERATION 3D $120 BRA武藏 買賣專區 2 02-03-14 08:11 PM
吹水專區 vol.2054 《ガンダム!買うよ!》 題外: 今日MG X日本發賣日 Thaws 吹水專區 1031 02-01-14 06:43 PM

現在的時間是 10:58 AM

手機版 | APP版