Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 10-09-05, 10:21 AM   #1
HEAD_HUNTER
Ultimate Gamer
月圓下之銀狼

註冊日期: Nov 2004
韓遊客替新疆執垃圾

內 地 民 眾 的 公 德 心 問 題 引 世 人 關 注 , 十 ‧ 一 黃 金 周 期 間 八 十 多 名 到 新 疆 旅 遊 的 韓 國 遊 客 , 發 現 景 區 遍 布 垃 圾 卻 沒 人 理 會 , 遂 自 發 地 執 拾 景 區 的 垃 圾 。 事 件 經 傳 媒 報 道 後 , 引 起 內 地 市 民 熱 烈 討 論 , 有 人 指 事 件 折 射 了 中 國 人 的 不 文 明 和 欠 缺 公 德 心 , 給 中 國 人 上 了 一 課 。

八 十 多 名 韓 國 遊 客 於 本 月 二 日 到 烏 魯 木 齊 南 山 旅 遊 景 區 遊 玩 , 但 當 他 們 抵 達 景 區 時 , 卻 發 現 滿 地 垃 圾 , 這 批 包 括 三 十 多 名 兒 童 在 內 的 外 國 遊 客 二 話 不 說 便 自 發 清 理 地 上 的 垃 圾 。 在 短 短 二 十 分 鐘 內 , 方 圓 近 一 公 里 內 的 垃 圾 被 執 拾 得 乾 乾 淨 淨 , 他 們 並 驅 車 將 五 個 裝 滿 了 垃 圾 的 紙 箱 送 到 附 近 的 垃 圾 站 , 才 安 心 地 繼 續 遊 玩 。 參 與 執 垃 圾 的 韓 國 遊 客 柳 仁 圭 感 慨 地 說 : 「 野 外 應 該 是 一 片 淨 土 , 但 令 人 驚 訝 的 是 , 這 麼 漂 亮 的 地 方 卻 有 很 多 垃 圾 。 」

籲 自 小 培 養 公 德 心
新 華 網 昨 發 表 評 論 , 指 這 批 外 國 客 人 給 中 國 人 上 了 一 堂 課 。 新 華 網 批 評 中 國 人 富 裕 後 , 公 德 心 卻 沒 追 上 經 濟 的 發 展 , 各 地 景 區 出 現 的 髒 、 亂 、 擠 現 象 便 是 佐 證 , 而 這 種 只 愛 「 小 家 」 不 愛 「 大 家 」 的 自 私 、 欠 缺 公 德 心 現 象 , 在 社 會 隨 處 可 見 。 評 論 又 認 為 , 景 區 出 現 髒 、 亂 、 擠 的 現 象 , 管 理 方 面 亦 有 責 任 , 例 如 垃 圾 桶 過 少 或 分 布 不 均 衡 , 亦 會 造 成 遊 客 的 不 文 明 行 為 。

新 華 網 指 出 , 公 德 意 識 的 建 立 , 必 須 從 小 培 養 , 然 而 目 前 內 地 小 學 尚 無 專 門 的 環 保 課 程 , 難 以 適 應 現 代 社 會 的 公 德 育 要 求 。

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

睇完之後個心好唔舒服.....本土地方,本土人唔識珍惜,外來客反而更加懂得愛惜

我的雜談小屋
dream304.mysinablog.com
HEAD_HUNTER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-05, 10:26 AM   #2
柴崎幸
The One
車仔蕃薯

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: HEAD_HUNTER
...睇完之後個心好唔舒服.....本土地方,本土人唔識珍惜,外來客反而更加懂得愛惜
算啦,好多人都唔會珍惜自己擁有的既野...
今次真係對韓國人另眼相看。
柴崎幸 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-05, 10:28 AM   #3
大山椒魚
God of Gamer
......

註冊日期: Sep 2002
一直唔鍾情泡菜,
睇完後有少少改觀

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-05, 10:41 AM   #4
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
八十人...二十分鐘...方圓近一公里...
效率又幾好喎~

對韓國人加o的分~
o係人地地頭都咁熱心
真係未聽過

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-05, 10:46 AM   #5
平本一樹
Game Master

註冊日期: Sep 2003
韓國同日本人都係一個有紀律性既民族

不過韓國人肯咁做的確值得嘉許
平本一樹 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-05, 10:59 AM   #6
1ADDQ
Junior Member

註冊日期: Jul 2005
睇完之後個心好唔舒服.....本土地方,本土人唔識珍惜,外來客反而更加懂得愛惜 [/QUOTE]

你看過萬里長城的事,就知道中國人心中只有毛主席和錢
所以不用感到不舒服,至少你不是新疆人
1ADDQ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-05, 11:07 AM   #7
kyu
我要搞掂丁力個衰人

註冊日期: Oct 2003
只覺得祖國同胞真的……
要韓國人去執垃圾,覺得祖國真的丟臉。

難怪祖國人民在其他國家和香港受人歧視啦

舊 10-09-05, 11:57 AM   #8
日本冷麵
Crazy Gamer
(o^_^o)

註冊日期: Jun 2005
大陸人會有咩感覺呢?
會唔會係: Oh, 免費工人, 唔該哂!!
定係: 下? 做咩執到咁好? 我要污糟d呀~
......

日本冷麵 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-05, 12:06 PM   #9
Robot-12412
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2002
引用:
事 件 經 傳 媒 報 道 後 , 引 起 內 地 市 民 熱 烈 討 論 , 有 人 指 事 件 折 射 了 中 國 人 的 不 文 明 和 欠 缺 公 德 心 , 給 中 國 人 上 了 一 課 。
到頭來還不是只有熱烈討論
不論是人民還是政府,說要關注,說要改革
最後一切依然照舊

引用:
新 華 網 指 出 , 公 德 意 識 的 建 立 , 必 須 從 小 培 養 , 然 而 目 前 內 地 小 學 尚 無 專 門 的 環 保 課 程 , 難 以 適 應 現 代 社 會 的 公 德 育 要 求 。
環保係日常的事,係夫母耳濡目染,係政府政策/設施/法例配套
學校教得幾多o丫,最盡咪參觀堆填區同沙灘執垃圾
(所以見到d吐痰呻鼻涕掉煙頭的大叔,覺得香港都不過係五十步笑百步)
Robot-12412 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-05, 12:08 PM   #10
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
引用:

要開課程"教"先識
真係可悲

舊 10-09-05, 12:38 PM   #11
boss

PSN  IDboss_manchun
d韓國人心地真係好
dum 垃圾個d見到唔知會唔會M窿捐
boss 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-05, 12:56 PM   #12
sgouki
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: ZONDAS
一直唔鍾情泡菜,
睇完後有少少改觀
去下韓國旅行啦, 我去D飯堂食野, 人地食完野會將個盆擺返出去, 但我個團D人冇一個咁做, 要人地(非員工)幫我地執埋 ,有D人先自覺去執............
鍾情日本,咪又係D表面野,真係學到人地民族GE優點先講啦............

舊 10-09-05, 02:21 PM   #13
ViaAh
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: sgouki
去下韓國旅行啦, 我去D飯堂食野, 人地食完野會將個盆擺返出去, 但我個團D人冇一個咁做, 要人地(非員工)幫我地執埋 ,有D人先自覺去執............
鍾情日本,咪又係D表面野,真係學到人地民族GE優點先講啦............

唔駛去外地
你淨係睇下本地麥記同外國麥記既差別
去外國係顧客食完自己執手尾
香港普遍係麥記職員執手尾
ViaAh 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-05, 02:32 PM   #14
Tenjo Utena
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2005
乜要有環保課程教先識唔好四圍亂丟垃圾......
佢地會唔會係屋企"Ka~To"一聲吐痰落地下?
會唔會丟垃圾係自己張床?(有阿媽執手尾果d唔計)
講到尾都只不過係自私兼厚顏無恥......
Tenjo Utena 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-05, 04:10 PM   #15
Hei Man
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: Tenjo Utena
乜要有環保課程教先識唔好四圍亂丟垃圾......
佢地會唔會係屋企"Ka~To"一聲吐痰落地下?
會唔會丟垃圾係自己張床?(有阿媽執手尾果d唔計)
講到尾都只不過係自私兼厚顏無恥......

咁「自私兼厚顏無恥」既人都要透過教育先可以令佢改變ga ma…

尋尋覓覓  冷冷清清  悽悽慘慘戚戚
乍暖還寒時候  最難將息
三杯兩盞淡酒  怎敵他晚來風急
雁過也  正傷心
卻是舊時相識  滿地黃花堆積
憔悴損  如今有誰堪摘
守著窗兒   獨自怎生得黑
梧桐更兼細雨   到黃昏點點滴滴
這次第  怎一個愁字了得

Hei Man 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-05, 04:46 PM   #16
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
引用:
作者: Hei Man
咁「自私兼厚顏無恥」既人都要透過教育先可以令佢改變ga ma…
正確d係教育都改變唔到

舊 10-09-05, 05:01 PM   #17
Tenjo Utena
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: Hei Man
唔係話唔使教
問題係
引用:
呢d基本野唔係要開個環保課程先教得識嘛
Tenjo Utena 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-05, 05:06 PM   #18
goodguy
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2005
新疆人既質素或者真係有待改善,畢竟係偏僻地方......
goodguy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-05, 05:14 PM   #19
-N3DS-
索柏最高~XD

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: ZONDAS
一直唔鍾情泡菜,
睇完後有少少改觀
關泡菜咩事?? a
我一直對南韓o既人抱有少少好感~而+又多D啦~

舊 10-09-05, 05:32 PM   #20
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
都唔知有乜好講!第一次聽咩?敵視你日日都有公演喇…
對住偉大既社會主義祖國,獨有五千年光輝偉大絕對優勢和長久完全勝利的民族性!韓人當然要咁做喇!韓人要務服我國偉大神聖土地!做得少Tin喇!

此篇文章於 10-09-05 05:35 PM 被 大情大性武大帝 編輯。
大情大性武大帝 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-05, 05:43 PM   #21
不破大地
Game Master
車仔球迷

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: ViaAh
唔駛去外地
去外國係顧客食完自己執手
我認同自己執手尾係好事
在外國我一定會自己執

但哩個問題主要唔係咁簡單
在香港你見個個都唔執, 你自己去執就會很奇怪
另外外國人工高, 所以請人冇咁多
但香港人手多, 有專人負責執野, 係他們工作一部分

舊 10-09-05, 06:31 PM   #22
日本冷麵
Crazy Gamer
(o^_^o)

引用:
作者: ViaAh
唔駛去外地
去外國係顧客食完自己執手尾

我都好欣賞其他國家GE人, 會自己執手尾,
但我覺得係文化問題, 唔係個人問題~
正等於我去到外國, 我有執返自己d野,
但講真, 我起HK, 我冇自己執過...
另外, 如果HK人自己執的話, employment rate會進一步高漲~

日本冷麵 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-05, 06:39 PM   #23
Tdot
Game Master
(っ-_-)っT.™

註冊日期: Aug 2004
Nintendo Switch IDSW3674-4571-8996
3DS Friend Code0259 0316 2233
PSN  IDt__________chk
引用:
作者: 不破大地
在香港你見個個都唔執, 你自己去執就會很奇怪
執唔執都要看人面色?

舊 10-09-05, 07:23 PM   #24
macross7ra
Ultimate Gamer
FireBomber!

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: Small Dolphin
我都好欣賞其他國家GE人, 會自己執手尾,
但我覺得係文化問題, 唔係個人問題~
正等於我去到外國, 我有執返自己d野,
但講真, 我起HK, 我冇自己執過...
另外, 如果HK人自己執的話, employment rate會進一步高漲~
唔好呀,到時掃街個d無工做就大獲

舊 10-09-05, 07:58 PM   #25
NTBOY
Game Master
神貓特攻隊

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: Small Dolphin
大陸人會有咩感覺呢?
會唔會係: Oh, 免費工人, 唔該哂!!
定係: 下? 做咩執到咁好? 我要污糟d呀~
......
後者幾會較大

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 01:51 PM

手機版 | APP版