Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-21-11, 11:14 PM   #351
tat0gd
Insane Gamer

註冊日期: May 2008
有ibn 5100 你唔用, 同冇 係的確沒分別
你用左就改變到, 唔用就被人統治
tat0gd 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-11, 11:15 PM   #352
phil077
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: GN00508771 查看文章
---
重點係SERN有冇CHECK到兇真第一封DMAIL吧 如果有IBN就可以從SERN的資料庫DEL左戈封野,咁樣SERN就整唔到時光機 最起碼2036年統治世界呢件事應該存在唔到 因為由入侵資料庫件事可以睇到"SERN整時光機"係碰壁冇進度
IBN 5100存在實驗室時, 第七集至之前的集數, 唔見得打工戰士, 心理上好和平喎, 心理上一直在戰爭狀態

事例一則:大部份人可以步行直接到A地的電影院看電影,有一少部人因為條路被封不能直接步行到達,A地地主怕麻煩叫果一少部人自己想辦法,不會另開B地作電影院給全部人一齊看電影,果一少部人結果又要搭飛機又要轉火車先到A地,果一少部人最後都不看電影算了
phil077 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-11, 11:25 PM   #353
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
引用:
作者: phil077 查看文章
IBN 5100存在實驗室時, 第七集至之前的集數, 唔見得打工戰士, 心理上好和平喎, 心理上一直在戰爭狀態
咁佢係係已經被SERN統治 呢線世界線過來的 同現在 "IBN存在與否" 應該冇關係

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-11, 11:36 PM   #354
tat0gd

引用:
拿到手 你要用先得! 你唔用就去唔到beta 世界線!!
舊 07-21-11, 11:41 PM   #355
phil077

引用:
作者: GN00508771 查看文章
咁佢係係已經被SERN統治 呢線世界線過來的 同現在 "IBN存在與否" 應該冇關係
我意思係, IBN存在與否,
打工戰士都係會回到過去,

但之間係兩個唔會世界線變動率的打工戰士

一個係來自2010年用IBN5100倫太郎們和SERN對抗而失敗, 由SERN 統治的未來
一個係來自2010年沒有IBN5100倫太郎們和SERN對抗而失敗, 由SERN 統治的未來

只係存在與否, 她來過去的動機, 可能有唔同而已.

事例一則:大部份人可以步行直接到A地的電影院看電影,有一少部人因為條路被封不能直接步行到達,A地地主怕麻煩叫果一少部人自己想辦法,不會另開B地作電影院給全部人一齊看電影,果一少部人結果又要搭飛機又要轉火車先到A地,果一少部人最後都不看電影算了

此篇文章於 07-21-11 11:46 PM 被 phil077 編輯。
舊 07-21-11, 11:48 PM   #356
tat0gd

引用:
我意思係, IBN存在與否,
打工戰士都係會回到過去,

但之間係兩個唔會世界線變動率的打工戰士

一個係來自2010年用IBN5100岡大郎們和SERN對抗而失敗, 由SERN 統治的未來
一個係來自2010年沒有IBN5100岡大郎們和SERN對抗而失敗, 由SERN 統治的未來

只係存在與否, 她來過去的動機, 可能有唔同而已.
>一個係來自2010年用IBN5100岡大郎們和SERN對抗而失敗, 由SERN 統治的未來

有ibn 5100 , 未傳任何改變 世界線的dmail 時候那條, 世界線, 剛部係不知道最初的dmail 是原兇, 所得物而無所用, 經過接著飄浮過其他世界線先知, 但係知道真相既 世界線就無部ibn 5100
但返到有返ibn 5100 世界線時, 理應 世界重新構造時會奪去跟真相有關的情報,但是因為reading steainer, 所以佢有記憶, 同埋用左佢先能改變到
舊 07-22-11, 12:19 AM   #357
phil077

我想問問, 關於第四集出現的IBN5100...
是橋田鈴準備的吧?

舊 07-22-11, 12:33 AM   #358
tat0gd

引用:
是橋田鈴準備的吧?
肯定的~~~~~
舊 07-22-11, 12:36 AM   #359
knight-philip
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
是橋田鈴準備的吧?

另外要知道已經回到過去的打工戰士雖然跟SERN支配的未來是同一主觀
但是由她回到過去(okarin send第一封D-mail那一刻起)
世界線已經移動了(0.5xxxxx%),她出發時的世界是0.000000%
所以才避免了time paradox
而0.5xxxxx%的世界線的將來打工戰士如果都一樣出發到過去
那她到達的都一定不會是同一世界線
同理,就算是time leap也會少量移動世界線的(小數點6位以下
如果任何回到過去的行動都不會移動任何世界線的話
時間旅行者本人就會被永遠困在該段時間當中不斷重複同樣的行為
最後存在本身可能會被世界消去(尤其是time leap)

引用:
作者: tat0gd 查看文章
SG是未知的世界線,因為是依靠走隙位來的,所以 世界線變動率探測器都探測不了,所以在遊戲中我們看到的數字是BUG了

其實sg世界線走去怎樣,沒人會知道, 因為沒未來人返來, 但無未來人返來=/=日後整唔到時光機, 剛部都有提過佢可能第2日死去都未定, 但只可以確實係在END 前可以看到大家都HAPPY,無人死. 不久既未來會世界末日都係其中一個可能性
即是說...
如果真的如你所說,那麼就跟我推測的第1點相同
SG只是一個新的"世界線系統",是一個無法被RS觀察的系統
甚或者是由okarin的主觀作為構造基礎的世界
只要他的主觀一日未觀察到世界的變化,過去都不會有改變
即是由他"觀察"到能夠回到過去的時光機出發的那一日起,過去才會有改變?(但RS不會發動)
所以日本的人才說到達SG是完全靠okarin一人的主觀而不是靠世界/更高次元存在的客觀觀察...

此篇文章於 07-22-11 12:48 AM 被 knight-philip 編輯。
knight-philip 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-22-11, 01:23 AM   #360
tat0gd

引用:
作者: knight-philip 查看文章

即是說...
如果真的如你所說,那麼就跟我推測的第1點相同
SG只是一個新的"世界線系統",是一個無法被RS觀察的系統
甚或者是由okarin的主觀作為構造基礎的世界
只要他的主觀一日未觀察到世界的變化,過去都不會有改變
即是由他"觀察"到能夠回到過去的時光機出發的那一日起,過去才會有改變?(但RS不會發動)
所以日本的人才說到達SG是完全靠okarin一人的主觀而不是靠世界/更高次元存在的客觀觀察...
一直在BETA世界線的飄浮,其實都是依靠剛部主觀, 客觀是大家都能夠觀察出來的吧?只有剛部能夠觀察不就是只是他的主觀嗎? 其實在公式集有提過點解當剛部在幫肋手回避死亡後,返去中間點解沒發動RS, 公式集寫因為坐時光機時重力太勁,所以剛部無察覺 但所謂sg 其實都只係第2條世界線吧 
舊 07-22-11, 01:45 AM   #361
カガミ

引用:
一直在BETA世界線的飄浮,其實都是依靠剛部主觀, 客觀是大家都能夠觀察出來的吧?只有剛部能夠觀察不就是只是他的主觀嗎? 其實在公式集有提過點解當剛部在幫肋手回避死亡後,返去中間點解沒發動RS, 公式集寫因為坐時光機時重力太勁,所以剛部無察覺 但所謂sg 其實都只係第2條世界線吧 
.....

問題在於未來人跟現在的人的主觀觀察時間上有分別
如果世界沒有了收束,那麼任何未來人的"主觀現在"都會被過去的人的不同行為作出不同改變
結果小則會令未來人不斷生存又死亡,大則會令未來世界不斷滅亡又再次存在(世界客觀上看)
所以我才說SG的"存在的維持"是要依賴okarin的主觀作為基礎
只有他"觀察"到的人或事才會被確定成過去(當然之後應該會由他已經"確定"的人再繼續"觀察"下去)
因此某程度上SG是真正把整個世界的構造改變了(就如他中二病所說的)
SG上因為沒有了收束範圍,所以是由他到達一刻才被觀察=存在(量子學方面
這樣某程度上來說他是一個新世界的創造神,他的主觀代替了世界線收束帶來的客觀

舊 07-22-11, 02:01 AM   #362
tat0gd

引用:
.....

問題在於未來人跟現在的人的主觀觀察時間上有分別
如果世界沒有了收束,那麼任何未來人的"主觀現在"都會被過去的人的不同行為作出不同改變
結果小則會令未來人不斷生存又死亡,大則會令未來世界不斷滅亡又再次存在(世界客觀上看)
所以我才說SG的"存在的維持"是要依賴okarin的主觀作為基礎
只有他"觀察"到的人或事才會被確定成過去(當然之後應該會由他已經"確定"的人再繼續"觀察"下去)
因此某程度上SG是真正把整個世界的構造改變了(就如他中二病所說的)
SG上因為沒有了收束範圍,所以是由他到達一刻才被觀察=存在(量子學方面
這樣某程度上來說他是一個新世界的創造神,他的主觀代替了世界線收束帶來的客觀
所以說他跟神一樣 就是這個原因.. 他觀察到的就一定不能違反, 否則 time paradox 吧, 咁當然都要佢找到位去改變先得既
補充, 其實整個attractor field 理論, 只有剛部察覺發現到, 即使未來既人科技如何神都不能發現到, 佢只要清楚知道玩法, 就能改變, 只不過佢改變成點, 佢自己都唔知..

此篇文章於 07-22-11 02:05 AM 被 tat0gd 編輯。
舊 07-22-11, 01:35 PM   #363
雷火武
God of Gamer
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: Funny 查看文章
直接返咗去1975年既打工戰士、應該無同人講過佢係john titor、亦都無人同佢過たる係佢老豆架
點解佢會用橋田鈴呢個名呢???
佢24年後記得番所有野
所以封信應該都係佢24年後[1999年]個時寫的
既然有番記憶,自然會知道番哂john titor、たる係佢老豆之類既野

------------
反而想知第4集既ibn5100,係鈴幾時準備的?咩年份?
呢幾日內睇哂16集..可能有d細節無留意到..

此篇文章於 07-22-11 01:38 PM 被 雷火武 編輯。
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-22-11, 02:23 PM   #364
Funny
超平和バスターズ

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: Deviantnip 查看文章
佢24年後記得番所有野
所以封信應該都係佢24年後[1999年]個時寫的
既然有番記憶,自然會知道番哂john titor、たる係佢老豆之類既野

------------
反而想知第4集既ibn5100,係鈴幾時準備的?咩年份?
呢幾日內睇哂16集..可能有d細節無留意到..
我講緊既係岡倫sent 咗d-mail後, 即係當日無留到佢, 由得佢直接返去1975年 (再早幾集佢話搵唔到佢老豆就會走果集)
咁直接走咗, 無發生過同岡倫佢地講time machine同佢係john titor既事, 當然亦都唔會發生mayuri 同佢講邊個係佢老豆既事, 但佢同mr. brown 係自稱"橋田鈴"(唔係遺書果幕), 所以攪到我好亂姐
Funny 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-22-11, 03:19 PM   #365
tat0gd

引用:
我講緊既係岡倫sent 咗d-mail後, 即係當日無留到佢, 由得佢直接返去1975年 (再早幾集佢話搵唔到佢老豆就會走果集)
咁直接走咗, 無發生過同岡倫佢地講time machine同佢係john titor既事, 當然亦都唔會發生mayuri 同佢講邊個係佢老豆既事, 但佢同mr. brown 係自稱"橋田鈴"(唔係遺書果幕), 所以攪到我好亂姐
找blog / 原作吧.. 其實你唔明既地方就係
attractor field 世界線收束理論. 這個理論在動畫無講
套用這個理論便能解釋你這個問題.
舊 07-22-11, 03:20 PM   #366
Funny
超平和バスターズ

引用:
找blog / 原作吧.. 其實你唔明既地方就係
attractor field 世界線收束理論. 這個理論在動畫無講
套用這個理論便能解釋你這個問題.
其實我明明地架啦, 只係見有人誤解咗, 我講番我之前想講既野姐
舊 07-22-11, 06:23 PM   #367
teamkiller

註冊日期: Dec 2003
time machine應該係返去同一世界線,所以打工戰士在該世界線只係單一存在,未來係唔會存在打工戰士,所以其實唔會出現Loop,亦因為咁只能回到過去
除非有辨法令世界線移動多過1%,否則佢都係唔會改變到未來

大約係咪咁?

此篇文章於 07-22-11 06:56 PM 被 teamkiller 編輯。
teamkiller 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-22-11, 08:27 PM   #368
雷火武
ワールド・エンド

引用:
我講緊既係岡倫sent 咗d-mail後、即係當日無留到佢、由得佢直接返去1975年 (再早幾集佢話搵唔到佢老豆就會走果集)
咁直接走咗、無發生過同岡倫佢地講time machine同佢係john titor既事、當然亦都唔會發生mayuri 同佢講邊個係佢老豆既事、但佢同mr. brown 係自稱"橋田鈴"(唔係遺書果幕)、所以攪到我好亂姐
點解可以認定寫信個鈴係乜都無講過既鈴,而唔係16集講哂所有野後番去1975既鈴?
信入面鈴講過,佢係因為無係部機壞之前番去,而係用個部比桶子修理完既機番去,因為機能不全所以24年後先回復記憶
呢度唔係已經證明左佢係16話後講哂野出來既鈴?

如果係你口中講既,雨夜前番去既鈴,又點會係信中提到桶子修理佢架機既事?

此篇文章於 07-22-11 08:59 PM 被 雷火武 編輯。
舊 07-22-11, 09:01 PM   #369
雷火武
ワールド・エンド

引用:
作者: teamkiller 查看文章
time machine應該係返去同一世界線,所以打工戰士在該世界線只係單一存在,未來係唔會存在打工戰士,所以其實唔會出現Loop,亦因為咁只能回到過去
除非有辨法令世界線移動多過1%,否則佢都係唔會改變到未來

大約係咪咁?
2010年8月16號夜晚
世界變動律處於0.33xxx個時,真由理係一定會死
但去到0.4xxxx個時,真由理已經無死[16話後段]

呢個又算唔算改變左未來?
多過1%係會令世界出現重大改變.
唔夠1%都會改變未來.但程度較細[琉華變性,秋葉原改變etc]

此篇文章於 07-22-11 09:03 PM 被 雷火武 編輯。
舊 07-22-11, 09:22 PM   #370
izumo

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDizumo000
引用:
2010年8月16號夜晚
世界變動律處於0.33xxx個時,真由理係一定會死
但去到0.4xxxx個時,真由理已經無死[16話後段]

呢個又算唔算改變左未來?
多過1%係會令世界出現重大改變.
唔夠1%都會改變未來.但程度較細[琉華變性,秋葉原改變etc]
一定要跳到某幾條世界線 真由理先可以唔死
omega線 冇死

gamma線 一早死左
不過如果行True end 疾風迅雷のナイトハルト就只會係一個網上的路人
唔會同佢地有連動
咁就冇左主角間的羈絆

冇得同 robotics;note主角一齊對抗300人委員會
izumo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-22-11, 10:56 PM   #371
カガミ

引用:
作者: izumo 查看文章
一定要跳到某幾條世界線 真由理先可以唔死
omega線 冇死

gamma線 一早死左
不過如果行True end 疾風迅雷のナイトハルト就只會係一個網上的路人
唔會同佢地有連動
咁就冇左主角間的羈絆

冇得同 robotics;note主角一齊對抗300人委員會
詳細希望

後半部的捏他(?)來源出自哪裡?
關takumi事?

舊 07-23-11, 01:37 AM   #372
izumo

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDizumo000
引用:
詳細希望

後半部的捏他(?)來源出自哪裡?
關takumi事?
詳細
廣播劇CD有講
俾SEREN 監禁左一段日子後 有個叫 疾風迅雷のナイトハルト
的人幫佢地逃亡
要乜有乜

其實直接叫 拓哥變個真由理出來好似仲輕鬆

呢個位即係一代同二代主角第二次的接觸 第一次係2CH

但究竟拓哥干涉狄拉克之海的能力 同 世界線收束邊個影響力大D 就不得而知...

izumo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-11, 10:17 AM   #373
雷火武
ワールド・エンド

其實我都係前2日先買game
剛剛開始左一陣,仲係第一話..
反而動畫睇到16集.

你同我講game內容..我係未知的..sor.
我既討論純粹係由動畫版內容出發.
舊 07-23-11, 12:03 PM   #374
雷火武
ワールド・エンド

請問一下有無人知
隨左STEINS;GATE 亡環のリベリオン外,
官網中既其他書
http://steinsgate.tv/goods/goods3.html
有無邊d都係有中文版出左?
同埋係咪都係漫畫?定係有漫畫以外形式...
thx
舊 07-23-11, 04:14 PM   #375
Funny
超平和バスターズ

引用:
點解可以認定寫信個鈴係乜都無講過既鈴,而唔係16集講哂所有野後番去1975既鈴?
信入面鈴講過,佢係因為無係部機壞之前番去,而係用個部比桶子修理完既機番去,因為機能不全所以24年後先回復記憶
呢度唔係已經證明左佢係16話後講哂野出來既鈴?

如果係你口中講既,雨夜前番去既鈴,又點會係信中提到桶子修理佢架機既事?
涉及16集嚴重劇透
寫信果個鈴同乜都無講過果個鈴係唔同既
16集出現咗兩個鈴
一個係同岡倫佢地講哂d野,返到以前並失咗憶,寫咗遺書後自殺死咗既鈴 (下稱A)
一個係岡倫及後sent咗d-mail, 鈴喺部time machine無壞既時候就直接返咗1975年,即係無發生過呢幾集既劇情下佢就直接走咗,岡倫係靠問mr. Brown得知鈴過去發生咩事,無留底遺書亦無失憶就病死既鈴 (下稱B)
我本身最唔明係點解B 既點解會自稱橋田鈴(岡倫係同mr. Brown打聽橋田鈴既事)
但版友講咗世界線收束後我就有d明嘞

如果都係有d亂,唔係好知我講緊咩既,我建議你睇多次16集

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[徵求] Steins Gate Double Pack frankylui 買賣專區 0 12-02-13 10:34 AM
[Sell]PS3 命運石之門 Steins;Gate 中文版 march0728 買賣專區 0 08-18-13 09:39 PM
[PSV] 『シュタインズ・ゲート』&『比翼恋理のだーりん』2013年3月14日発売予定 money 手提遊戲機討論版 2 10-30-12 07:02 AM
[宣傳] CWTHK2新品-Steins;Gate襟章 / 貼圖 。檸。 Cosplay同人MIX討論區 0 09-30-11 09:00 PM
[PSP] 5pb.「STEINS;GATE」[已售] 武藤遊戲 手提遊戲機討論版 22 07-20-11 04:37 PM

現在的時間是 07:55 AM

手機版 | APP版