Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 01-26-20, 09:16 AM   #1226
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
我英第1季又上番架,咁得意
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-20, 11:23 AM   #1227
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
https://www.netflix.com/hk-en/title/81042819

見Netflix 香港上咗2019年果套電影Brightburn,
但入去睇又淨係得英文字幕一種可以揀,
無提供中文字幕咁怪的。

===============

睇咗Chilling Adventures of Sabrina(莎賓娜的顫慄冒險)第3部,
今季女主角都好忙吓,
又要返凡人學校入啦啦隊,
又要返魔術學院,
又要去地獄做女皇,
又要去參加挑戰賽,
又要救男朋友同拍拖,
仲要救自己族人同打大佬,
但今季得8集…感覺上一直無停過做副任+主任做到完場~!!!

最好笑係主角群知道今季個主要敵人要搵處子祭神播種統治世界,
觀眾角度睇應該係趕住破處保平安先啱,
但佢哋居然慢慢玩談情說愛…

今季budget多咗,
d妖魔鬼怪的特技化妝效果靚咗,d怪核突咗~!

最後一集先嚟玩Time loop…搞到好亂,究竟之前睇到的劇情有無發生過?

《莎賓娜的顫慄冒險》第 3 部 | 正式預告 | Netflix
https://www.youtube.com/watch?v=CQCxedrklzI

此篇文章於 01-26-20 11:26 AM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-20, 04:59 PM   #1228
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
引用:
作者: ahleung 查看文章
我英第1季又上番架,咁得意
呢邊繼續無份~~~~

-----

The Chilling Adventures of Sarbina S3,共八話短短哋幾緊凑吓,睇嚟 Netflix 搵到個啱啱好嘅長度,上季啲尾好快收晒,當以為萬事搞掂,新舊敵人暗暗地出現,今次無再玩 Monster of the Week,基本上都係幾條線一齊展開,幾好;後尾玩到咁盡,都預咗佢玩嗰味嘢(樓上乜鬼都透晒 ),係就係懶啲,不過個玩法幾特別。留晒尾,雖然話咩唔過三,都有下一季(最後一季?)掛。人物就有兩個角式因應劇情突然間變晒傾向,而有啲角式今均無乜發揮,仲要加插幾場歌舞(唉),要吐糟嘅唔多,其中一樣嘢係:班友搞到好死複雜先勉強做到,之後另一個角式做同一件事,兩三吓手勢搞掂,啲故仔亦太大路到估到晒;地獄啲景真係好慳皮。話就咁話,整體比 S2 好啲,起碼有啲方向。

------
好地方 S4E12,班主角終於去到⋯⋯點知嗰度都係一鑊泡,但三扒兩撥搞就掂晒,唔似今季以嚟係咁扭,似乎太簡單方便,又似無晒橋硬塞啲問題出嚟。有個特別客串,極度搶鏡。下一話最終回怕且無乜玩嘢喇掛~~~

此篇文章於 01-27-20 05:10 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-20, 05:25 PM   #1229
IDGAF
The One

CG化後人物外型唔似日本動畫入物咁,
但鐘意架攻殼車外形,
似返攻殼機動隊 STAND ALONE COMPLEX動畫版時期造型~!

中文預告片寫2020年4月上架~!

《攻殼機動隊:SAC_2045》| 正式預告 | Netflix

全世界在 2045 年正式開始了全面性的「永續戰爭」。

前日本公安九課菁英成員們受僱執行任務,卻遭逢來自突然興起、擁有高度智慧與體能優勢的後人類的挑戰。

Netflix 原創動畫影集《攻殼機動隊:SAC_2045》即將上線。

https://www.youtube.com/watch?v=LxjUWSdR0Ak

此篇文章於 01-27-20 05:31 PM 被 IDGAF 編輯。
舊 01-27-20, 06:20 PM   #1230
肉羊哩咖
griffin611

樓上老細,溫提:SAC 一向全 CG 動畫,都好多年,連 ARISE 都係咁

舊 01-27-20, 08:07 PM   #1231
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
SAC兩季仲有SSS都係手繪+部分景物3DCG

條pv畫面好唔掂
但睇監督應該都可以期待一下
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-20, 02:38 AM   #1232
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 真!DC 查看文章

條pv畫面好唔掂
由手機版發出
謝指正。啲 CG 渣過 Ultraman,去到星矢個水平。

舊 01-29-20, 02:54 PM   #1233
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章

《攻殼機動隊:SAC_2045》| 正式預告 | Netflix

全世界在 2045 年正式開始了全面性的「永續戰爭」。

前日本公安九課菁英成員們受僱執行任務,卻遭逢來自突然興起、擁有高度智慧與體能優勢的後人類的挑戰。

Netflix 原創動畫影集《攻殼機動隊:SAC_2045》即將上線。

https://www.youtube.com/watch?v=LxjUWSdR0Ak

題外話:

聖誕時聽商台903, 森美嚮節目同同事交換禮物, 佢抽中一個 攻殼機動隊 劇場版既贈品, 跟住好唔like咁話咩係攻殼機動隊, 未聽過, 都無人鐘意攻殼機動隊云云, 最後無要到份禮物

此篇文章於 01-29-20 06:34 PM 被 ahleung 編輯。
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-29-20, 09:30 PM   #1234
IDGAF
The One

引用:
作者: 真!DC 查看文章

條pv畫面好唔掂
由手機版發出
希望今次的Netflix版會支援Dolby Vision/HDR啦,
我見之前幾套Netflix的日系CG動畫,
都係睇youtube版預告時平平無奇,
但加咗正式的影版加咗Dolby Vision/HDR之後,
視覺效果上有新的體驗,吸引到我睇落去先。

不過,我都係鐘意舊版,
舊世代手繪加新世代CG新舊融合果種感覺的作品。(切合返佢個世界觀)

引用:
作者: ahleung 查看文章
題外話:

聖誕時聽商台903, 森美嚮節目同同事交換禮物, 佢抽中一個 攻殼機動隊 劇場版既贈品, 跟住好唔like咁話咩係攻殼機動隊, 未聽過, 都無人鐘意攻殼機動隊云云, 最後無要到份禮物
我鐘意攻殼機動隊果種表現到窮富懸殊新舊對比明顯的Cyberpunk世界觀,
其實同我哋身處的香港好似,(直接參考對象)
連真人電影版都嚟香港取景~!

唔識珍惜香港的獨特性咪唔識欣賞囉。

雖然有買部份攻殼機動隊VCD、DVD、UMD版作品,
但都希望可以係Netflix呢類影片串流平台睇返所有舊作,
上次係Netflix翻睇EVA呢類90年代動畫時,
就感受HD化畫質及唔駛換碟連續煲劇的好處同中毒性。

此篇文章於 01-29-20 09:32 PM 被 IDGAF 編輯。
舊 01-29-20, 10:01 PM   #1235
IDGAF
The One

睇咗The Good Place Season 4,
仲有一集就大結局,全劇終了~!

暫時我覺得最好睇都係頭兩季,
完全估唔到一套8點檔肥皂劇會以喜劇形式探討來生的世界及人生哲理?!

第一季結局最爆,
之後第二季reboots又玩得夠癲,
可惜第三季同第四季加太多支線任務,
同無謂的新角色拖戲,好彩去到第四季後半似返之前的風格~!

都係原本4個凡人+萬能Janet+"總設計師"Michael,6人行的組合最好睇~!
(是刻意向美劇Friends致敬吧?)

去天堂定地獄的評分系統是諷刺某國的社會信用評分體制吧?

究竟係The Good Time定The Good Place?
果道綠門係指安樂死吧?
如果享受夠天堂無窮無盡的歡樂時光之後,
有得選擇再輪迴做返凡人唔係更好的設計咩?
唔知最後一集會點安排呢?

The Good Place Season 4 Recap Trailer | 'Every Forkin' Season' | Rotten Tomatoes TV

https://www.youtube.com/watch?v=wlWN3ssA5P0

https://www.youtube.com/watch?v=sp68Br0MfO8

https://www.youtube.com/watch?v=VeSr0i01fM8

此篇文章於 01-29-20 10:36 PM 被 IDGAF 編輯。
舊 01-30-20, 07:06 PM   #1236
IDGAF
The One

睇新聞見哈里王子卸任王室高級成員,
放棄殿下頭銜事件炒熱,
想睇下英國皇室八卦嘢的心態下睇咗The Crown(王冠)第3季,
唔知戲劇化的內容又幾成真了,
睇完印象比較深的威爾斯Aberfan礦災,
同登月果集,新時代來臨對傳統守舊的皇室帶來的衝擊。

為掩飾Prince Charles x Princess Anne x Camilla x Andrew的多角戀事件,
最後變成皇室Queen Mother加Lord Mountbatten「賜婚」,
用目前的角度睇呢招真夠賤…

多年後Prince Charles同Camilla最終結得成婚,
用目前的角度睇佢哋之間的愛情先係真愛,
只係發展初期就被棒打鴛鴦。
(雖然劇情有交代Camilla其實當時並唔專一)

期待下季一次過講晒70、80年代的皇室嘢。
(不過似乎係每十年一季咁發展)

https://www.youtube.com/watch?v=7CD85MoIMrU

此篇文章於 01-30-20 07:10 PM 被 IDGAF 編輯。
舊 01-31-20, 01:37 AM   #1237
肉羊哩咖
griffin611

Love Island, 定係「脫毒工程」? Netflix 搞個 dating 真人騷, Love is Blind,二月十三上,啱啱趕得切情人節:

舊 01-31-20, 11:37 PM   #1238
IDGAF
The One

睇咗The Good Place Season 4最後一集,大結局。

過咗好多個Bearimy之後(來世的時間),
https://www.youtube.com/watch?v=RFm9ClqlGuo
遺願都逐一完成晒的時間,
終於講穿越果道"門",
開頭有點擔心會係BBQ end膠劇式完結,
因為頭一個離開的人真係搞咗個Party,
之後又歐遊…(究竟係慰勞劇組旅行順便拍結局定電腦P圖?)

好彩最後一位穿越果道"門"之後的結局處理得幾好~!
開頭以為係輪迴(某角的安排的確似輪迴),
但以我理解應該係化為人間一點善意吧?
好人一世平安end?

https://www.youtube.com/watch?v=4VRFoXamy1E

此篇文章於 01-31-20 11:42 PM 被 IDGAF 編輯。
舊 02-01-20, 04:07 AM   #1239
肉羊哩咖
griffin611

最後都係 RIP

好地方終極大結局 -- 預期中嘅平淡,有少少感人,最鍾意Tahani 嗰個,本人真係有咁大把時間,一定走去探索宇宙奧秘,同時睇晒古今中外啲咸片(OK)-- 點都好都睇咗呢套劇咁耐,多少都唔捨得;同埋嗰個設定(想自透咪睇樓上咯,呵呵),好有「塵歸塵土歸土」嘅感覺,好多舊角返嚟客串,不過唔見晒「會計部」班友嘅?呢套嘢由頭到尾都用西方哲學理論,東方啲理論幾乎無納入去。所以咩輪廻啲啲觀念唔會落到去,尤其呢個「操作」太過自動波,同個世界觀好格格不入。

此篇文章於 02-01-20 04:10 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 02-01-20, 11:03 AM   #1240
IDGAF
The One

To樓上果位會員肉羊哩咖:

如果閣下係存敵意,(強調係如果)
搬弄是非,搞分化,
又想用以劇透做藉口作批評的話,
建議你不如先編輯返自己過往所有含劇透的留言先。

個人認為去到網絡串流煲劇年代,
如果都接受唔到劇透討論劇情的話,
建議未睇就唔好入討論區先,
最少我自己無訂Netflix果排,
都無入嚟睇留言,睇完晒想睇的劇先留言討論返。
文字同youtube內容又唔會自動播放的,
跳過唔睇就得啦。

如果開個綜合式電視劇討論區唔討論下劇情,
淨係講想知有咩影片上架落架的,
簡化到淨係講好睇唔好睇,
又唔討論點解,都好無意思o姐。

咁不如用返Netflix App個Coming soon+非官方網站預告,
同佢個Like & Dislike系統咪得囉…

另外,有樣嘢想講好耐,
閣下可唔可以唔好每次一討論由歷史改編作品時,
都搬一大堆真實資料出嚟指正套作品有邊忽拍得唔真實,
大家都知係睇緊一個戲劇化的改編版歷史故事,
唔係要求真去睇一套記錄片吧~!

同埋唔駛次次我出post都針對性回覆,
例如上面我講攻殼機動隊,
你又要撲出嚟指我講錯,
之後其他版友指正你的錯誤,
你又要謝指正返,
呢類情況重覆又重覆,真係好煩…
==============
回正題

首批Studio Ghibli作品上咗架,
包括有:
《天空之城》、《龍貓》、《魔女宅急便》、《歲月的童話》、《飛天紅豬俠》、《海潮之聲》、《地海傳說》

不過,暫時用手機app版試睇,
就無之前報導提及的香港配音,
只有日語、英語及國語三種,
再配日、英、繁/簡中文字幕。

舊 02-01-20, 11:18 AM   #1241
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章

首批Studio Ghibli作品上咗架,
包括有:
《天空之城》、《龍貓》、《魔女宅急便》、《歲月的童話》、《飛天紅豬俠》、《海潮之聲》、《地海傳說》

不過,暫時用手機app版試睇,
就無之前報導提及的香港配音,
只有日語、英語及國語三種,
再配日、英、繁/簡中文字幕。
今朝都試看過天空之城
自己都search過開頭個發行商wild bunch international係來自德國..
無廣東話比較可惜

有BD嘅朋友應該可以skip
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-20, 12:17 PM   #1242
IDGAF
The One

引用:
作者: aquarius 查看文章
今朝都試看過天空之城
自己都search過開頭個發行商wild bunch international係來自德國..
無廣東話比較可惜

有BD嘅朋友應該可以skip
我好記得當年為咗個波兒公仔贈品,
唔小心中伏買咗香港版風之谷及龍貓 DVD,
佢個中文字幕係跟當年戲院上映版廣東話內容亂譯版嚟…
(好似當年套戲農曆新年檔期上映亂加本土元素 )

搞到想聽日文原音要睇英文字幕…
之後出咗香港版BD聽聞有修出返,
但初出果時賣得唔算平,就無再買。
宜家Netflix有得睇返實在太好了,
或者等下次香港版出4K BD碟先再買返最鐘意果幾套收藏啦~!

果套地海傳說當年睇又係一套悶戲嚟,
唔知宜家最睇感受會唔會唔一樣呢?

講返隻波兒公仔都幾好玩,
係可以插隻手入去屁眼位置扮木偶師玩果種設計嚟,
反而早前我去"共和國"專門店睇到隻新版波兒,
只係用返普通公仔設計。

舊 02-01-20, 12:34 PM   #1243
IDGAF
The One

睇App版預告,嚟緊會上架的作品:

2月9日 A Quiet Place
2月12日 Deadpool
2月13日 Dragon Quest Your Story (勇者鬥惡龍:你的故事)

另外,想問下各位有無遇到呢似情況,
例如用最高有4個觀看權果個服務,
係網頁設定咗部份用繁體中文,部份用英文做主要語言後,
會發現提供的影片內容會不同。

例如我發現得英文介面先會有Brightburn、Top Gun等電影,
https://www.netflix.com/hk-en/title/81042819
https://www.netflix.com/hk-en/title/1056189

但只提供英文字幕,
如果轉換成中文介面就可能會出錯誤碼NSES-404睇唔到。

唔知香港Netflix A/C轉換成其他語言,如日文等,
又會唔會有更多"隱藏影片"可供選擇呢?

舊 02-01-20, 02:59 PM   #1244
肉羊哩咖
griffin611

以本人有限所知,語言字幕同片源有關,同用 app 設定語言無乜關係。不過用 VPN 會睇到唔同嘅嘢。

一句答:呢度舖嘢純粹興趣口㾗,亦因為對歷史有少少興趣,難免口㾗對啲「受真實事件啟發」嘅作品「指指點點」(唔老嚟嘅本人以後將佢哋踢晒入劇透費鬼事「督眼督鼻」好冇?),從來無對任老細有惡感,亦從來無覺自己啱晒,況且一煲過好少會特登走去睇預告,如果本人以後有咩唔小心透咗,麻煩即時指出,本人即改,多謝賜教。

此篇文章於 02-01-20 03:09 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 02-01-20, 03:47 PM   #1245
IDGAF
The One

引用:
作者: aquarius 查看文章
今朝都試看過天空之城
我都試咗,
但唔知點解試果一刻只在英文介面下搜尋到Castle in the Sky(天空之城),
中文介面完全無相關搜尋結果,
其他Studio Ghibli作品無事中、英介面都搵到。

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
以本人有限所知,語言字幕同片源有關,同用 app 設定語言無乜關係。不過用 VPN 會睇到唔同嘅嘢。

一句答:呢度舖嘢純粹興趣口㾗,亦因為對歷史有少少興趣,難免口㾗對啲「受真實事件啟發」嘅作品「指指點點」(唔老嚟嘅本人以後將佢哋踢晒入劇透費鬼事「督眼督鼻」好冇?),從來無對任老細有惡感,亦從來無覺自己啱晒,況且一煲過好少會特登走去睇預告,如果本人以後有咩唔小心透咗,麻煩即時指出,本人即改,多謝賜教。
留意返係你指摘我在先,
我根本唔覺係相關討論區討論劇情有咩問題,
甚至無批評過你,
唔好交返個波比我,
我唔係你老師唔會改卷式捉人錯處咁無聊(包括歷史片)
要偽善玩包容的,唔該一直忍下去,
無謂再單單打打,做埋咁多小動作了,
好討厭…

更新:

比人返指劇透後即更改自己開果堆討論區的標題及加建「請守劇透手則」係後面,
明明之前自己以每集內容形式劇透…

早前未更改標題時,
字眼上又玩跟風,
我開咗一個「有無人睇Netflix?」討論區,
佢開一堆「有無人」訂或睇乜乜討論區,
仲要自我回覆量極高,
有無咁病態呀…

Apple TV+ 消息討論區 (請守劇透手則)
https://www.gaforum.org/showthread.php?t=251669

Disney+ 消息討論區(請守劇透手則)
https://www.gaforum.org/showthread.php?t=251412

Amazon Prime Video 消息討論區(請守劇透守則)
https://www.gaforum.org/showthread.php?t=251155

HBO Max 討論區 (2020年5月開台)
https://www.gaforum.org/showthread.php?t=251684

此篇文章於 02-01-20 04:13 PM 被 IDGAF 編輯。
舊 02-01-20, 04:38 PM   #1246
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
我多口講句,自己覆自己帖,唔係鳩post既話,我覺得相當 ok 喎,甚至乎係...點講?應有之義?特別係 gaf 人流咁少既網,有咁熱心既網友,執到啦。
p.s. LEGOCAPTOR 你都係有心人黎既,有你地 update 下d串流服務資訊,幫到我哩d盲頭烏蠅好多架。
劇透果d,提左,大家就識做架喇。

舊 02-01-20, 05:03 PM   #1247
IDGAF
The One

引用:
作者: 2dn 查看文章
我多口講句,自己覆自己帖,唔係鳩post既話,我覺得相當 ok 喎,甚至乎係...點講?應有之義?特別係 gaf 人流咁少既網,有咁熱心既網友,執到啦。
p.s. LEGOCAPTOR 你都係有心人黎既,有你地 update 下d串流服務資訊,幫到我哩d盲頭烏蠅好多架。
劇透果d,提左,大家就識做架喇。
流程上:
先造謠生事先製造一個「劇透」問題再指摘,
到我再指出其實對方一直都做緊同樣的事時(根本係寬己律人)
就做小動作,係自己開的討論區標題加上「請守劇透守則」字眼,
扮晒企係道德高地,扮返一個虛心聆聽的「弱者」…

本質上根本係挑釁行為,只係包裝成一個「議題」,
引更多人討論,實有正反相方的。

其實同醜化人做暴徒無分別,
都係先指摘別人、再扮虛心聆聽,
掩飾自己的缺失。

另外,我睇返Neo Entertainment TREND區的美、日劇討論區,
一直無限制直接討論劇情,
有直接限制的係電影版,
https://www.gaforum.org/showthread.php?t=209792
而且都係只限新片,上映"頭7"。

但時代轉變,睇影片的模式由要去指定地點睇,
變成隨時手機串流睇,
呢類舊世代的所謂「劇透」討論限制係咪都應該要改呢?

再加上你提及的討論區人流下降,
仲白字、用"SPOIL"寫完都無人睇,
無人討論,無嘢睇無人再嚟啦。

此篇文章於 02-01-20 06:13 PM 被 IDGAF 編輯。
舊 02-01-20, 05:19 PM   #1248
肉羊哩咖
griffin611

新年流流,相嗌唔好口

本人好多時講錯打錯字,責任在本人不在各位老細,恕本人唔著,致歉。

舊 02-01-20, 05:24 PM   #1249
IDGAF
The One

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
本人好多時講錯打錯字,責任在本人不在各位老細,恕本人唔著,致歉。
無人係你老細,唔需要矮化自己。

係呀,例如「守則」就寫錯成「手則」,
但我覺得平日上網輕鬆討論根本唔需要改卷式審判,
希望今次之後你會明白呢個行徑有幾煩…

咁麻煩你刪除返各個你開的討論區標題中果句「請守劇透守則」,
唔好搞到GAF好似有一堆成功爭取式banner咁核突,
因為根本無相關「守則」,無必要自定規矩要人跟隨。

此篇文章於 02-01-20 05:33 PM 被 IDGAF 編輯。
舊 02-01-20, 05:32 PM   #1250
肉羊哩咖
griffin611

沉迷賭博,等於倒命落海

Uncut Gem 係套好特別嘅電影,Adam Sandler 做一個紐約珠寶商,成日有好大筆錢過手,但同時又係病態賭徒,又好色又口疏又鍾意用大話冚大話,呢啲咁危險嘅組合,令佢由頭到尾都身陷麻煩;佢完全擺脫笑星形像,做一個好乞人憎嘅中坑,但你又會追住去睇佢過唔過到骨,好似個戲名咁,睇唔透個未來,好刺激。唔係咁好嘅係好多人同時講緊嘢,夾雜大量粗口,令人跟唔切。

—————
Netflix 睇嚟好鍾意 Adam Sandler,會搵佢拍多 4 部片。

而導演 Safdie 兄弟,因為呢部戲,受 Marvel 賞識,搵佢哋拍 MCU 片,應該無晒啲 F-bomb 掛。

此篇文章於 02-01-20 05:37 PM 被 肉羊哩咖 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 05:09 PM

手機版 | APP版