Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-16-22, 10:20 PM   #51
MTse
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDMTSe
引用:
作者: TheFool 查看文章
真神奇,一堆人幫住第一名鬧第三名,話第三名坐大有危險,但又唔提第一名做既衰野。

講影響力時又話第三名無GAME無人玩,但一做訂閱制就馬上可以破壞業界,又唔計第一名又有份做訂閱。

10/10內容係因為訂閱所以搞成咁? GT7咁難買車又無OFFLINE完整內容係訂閱問題? 亞洲XBOX玩家無得玩MHW係訂閱制害成咁?
你咁講同話ViuTV係細台有乜分別?人哋背後係李氏呀。而且講起衰嘢方面你真心覺得M$做得少????如果係我真係冇嘢好講了

此篇文章於 08-16-22 10:25 PM 被 MTse 編輯。
MTse 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-22, 10:36 PM   #52
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
引用:
作者: MTse 查看文章
如果steam成功擺脫Window OS/ direct x的話或者你就啱嘅。
大家都唔記得個OS係要比$$的。
Steam game用Window OS同遊戲界基本上無關係
如果有關係咁微軟出PC版XGP咪自己打自己?
sony放game上Steam咪益左微軟

此篇文章於 08-16-22 10:56 PM 被 wsx360 編輯。
wsx360 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-22, 10:52 PM   #53
wsx360
Game Master

引用:
你咁講同話ViuTV係細台有乜分別?人哋背後係李氏呀。而且講起衰嘢方面你真心覺得M$做得少????如果係我真係冇嘢好講了
咁sony咪似CCTVB囉
最好得一個亞視係度同佢扮有競爭,等佢慣性收視千秋萬世
舊 08-17-22, 02:46 AM   #54
MTse
Crazy Gamer

PSN  IDMTSe
引用:
作者: wsx360 查看文章
Steam game用Window OS同遊戲界基本上無關係
如果有關係咁微軟出PC版XGP咪自己打自己?
sony放game上Steam咪益左微軟
點可能冇關係? 遊戲係軟件嘅其中一環,而有冇軟件喺你個Platform 絕對係你個OS賣唔賣得嘅重要要因素。 XBox 同PC都係佢自己收錢,點會自己打自己? 就係因為兩邊都係佢收錢,所以佢先至肯比XGP 一雞兩味咋嘛,如果佢喺PC嗰邊冇油水嘅 點解唔收你兩次錢?開善堂咩`
舊 08-17-22, 02:50 AM   #55
MTse
Crazy Gamer

PSN  IDMTSe
引用:
作者: wsx360 查看文章
咁sony咪似CCTVB囉
最好得一個亞視係度同佢扮有競爭,等佢慣性收視千秋萬世
所以咪就係啲香港人黐黐地㗎囉, CCTVB係食老本但係你話佢係大台其實係黐線㗎嘛。 李氏放粒鼻屎出嚟都買起你CCTVB 10次啦。 而且 微軟擺到明就係用PC嗰邊嚟侵蝕你console 嗰邊個市場,你 俾佢得手以後就冇home console呢樣嘢㗎喇,到時你咪玩手提機同PC囉。sony 佢衰到極都仲係以console中心嘅,我真係唔想以後要焗我買一啲我根本唔需要嘅硬件先至打到機

此篇文章於 08-17-22 03:00 AM 被 MTse 編輯。
舊 08-17-22, 03:29 AM   #56
wsx360
Game Master

引用:
點可能冇關係? 遊戲係軟件嘅其中一環,而有冇軟件喺你個Platform 絕對係你個OS賣唔賣得嘅重要要因素。 XBox 同PC都係佢自己收錢,點會自己打自己? 就係因為兩邊都係佢收錢,所以佢先至肯比XGP 一雞兩味咋嘛,如果佢喺PC嗰邊冇油水嘅 點解唔收你兩次錢?開善堂咩`
咁你都係解釋唔到steam對微軟個遊戲業務有乜幫助
steam只係間接令window os賣多左,但係steam賣game賺到錢又唔會分比微軟
PC個生態同主機機根本唔同

如果steam係微軟嘅野咁佢都即將壟斷啦
仲怕乜嘢XGP壟斷

好多console game已經出現PC版(steam)比console版好賣嘅情況
連capcom都話PC(steam)將會成為佢嘅主力平台

此篇文章於 08-17-22 03:51 AM 被 wsx360 編輯。
舊 08-17-22, 03:43 AM   #57
wsx360
Game Master

引用:
所以咪就係啲香港人黐黐地㗎囉, CCTVB係食老本但係你話佢係大台其實係黐線㗎嘛。 李氏放粒鼻屎出嚟都買起你CCTVB 10次啦。 而且 微軟擺到明就係用PC嗰邊嚟侵蝕你console 嗰邊個市場,你 俾佢得手以後就冇home console呢樣嘢㗎喇,到時你咪玩手提機同PC囉。sony 佢衰到極都仲係以console中心嘅,我真係唔想以後要焗我買一啲我根本唔需要嘅硬件先至打到機
sony 以錢為中心姐
如果唔係點解PS4個堆自己家game賣咁多都仲要PlayStation Games for PC

你覺得依家係PC抄冷飯會影響唔到PS5
依家隔5年都賣咁多,咁隔1-2年或同步出會唔會賣更多
你估sony唔會試
反正佢班fans有部PS5就夠,我點解唔賺到盡
舊 08-17-22, 03:45 AM   #58
huilok
Junior Member

註冊日期: Nov 2005
引用:
game pass真係分console,同PC架喎
要一雞兩味要貴啲嘅Ultimate
huilok 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-22, 08:52 AM   #59
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
Sony變左美國公司之後邊個贏是鬼旦啦
只係唔多鐘意gamepass哩種銷售方式
感覺唔倒錢去左支持既遊戲度
(感覺喇,佢會唔會按遊玩人數時間分錢我唔知啦)
出隻10分神作感覺都冇乜反制手段
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-22, 01:37 PM   #60
wsx360
Game Master

引用:
作者: 真!DC 查看文章
由手機版發出
其實近期好多細廠表態話XGP對佢地幫助很大

https://news.gamebase.com.tw/news/detail/99397311

《靈媒》、《黑帝斯》等開發團隊現身說法,ID@Xbox 已結合 GAME PASS 打造友善獨立遊戲平台
舊 08-20-22, 09:32 AM   #61
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
https://bbs.a9vg.com/thread-8851484-1-1.html

被害人都出來說沒這事了
沒問題 我懂我懂~
反正一定是sony的錯對吧
是sony 迫他這樣說
sony 真的狗

--------------------------------------
我個人是不支持 新遊戲加入免錢計劃啦(小作品可以)
不論sony 還是軟軟的

如果大家習慣了等免錢的風氣後

這會導致大家不買遊戲, 做不出更好的新作
低品質/成本遊戲加入可能會因為保底有好處
但高品質只是保底根本生存唔到

有一些人說一年後加入免錢可以了解決這問題
時間太短了

這樣根本很多人會選等一年
如果是3年後才能免費就比較好

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊

此篇文章於 08-20-22 09:39 AM 被 pet3 編輯。
pet3 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-22, 10:29 AM   #62
420secured
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2020
引用:
作者: pet3 查看文章
我個人是不支持 新遊戲加入免錢計劃啦(小作品可以)
不論sony 還是軟軟的

如果大家習慣了等免錢的風氣後

這會導致大家不買遊戲, 做不出更好的新作
低品質/成本遊戲加入可能會因為保底有好處
但高品質只是保底根本生存唔到

有一些人說一年後加入免錢可以了解決這問題
時間太短了

這樣根本很多人會選等一年
如果是3年後才能免費就比較好

不過 。。。

如果不是極想Day 1 玩的遊戲,不到半年已經開始減價 (20-40%),就算沒有Gamepass,等一年,可以減一半以上,玩家還是有機會等

另一個角度去想

如果靠自己營銷已經夠食,大約沒有公司想分錢比第三者賺?

上Gamepass除左 唔知點樣保底 (有說睇遊戲時間,也有一開始比一筆錢你), 變相的 Marketing, 等玩家知道有你呢隻Game ,其實都要極多錢
420secured 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-22, 10:33 AM   #63
420secured

註冊日期: Nov 2020
引用:
作者: 真!DC 查看文章
由手機版發出
咁要支持,你都一樣可以買番隻Game

(認真 - 個人係試過 Gamepass發現左隻Game好鍾意而買番原作+DLC - 而如果唔係Gamepass有得免費試,恐怕正常-90%我都唔會買來玩)

如果知自己係10分神作,最大反制當然係唔上Gamepass
420secured 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-22, 01:03 PM   #64
wsx360
Game Master

引用:
作者: pet3 查看文章
https://bbs.a9vg.com/thread-8851484-1-1.html

被害人都出來說沒這事了
沒問題 我懂我懂~
反正一定是sony的錯對吧
是sony迫他這樣說
sony真的狗
https://www.thegamer.com/sony-allege...-on-game-pass/
有傳sony出錢阻Cult of the Lamb首日上XGP
2日後開發商自稱冇收過sony錢

然後sony就洗白了

之前係話sony同大廠簽大作嘅獨佔宣傳權 個合約條款有包括1年內唔可以上任何訂閱制
依家搵隻對PS平台冇價值嘅Indie game出來洗白

Cult of the Lamb呢類冇靚畫面嘅Indie game係PS平台唔會好賣
https://www.youtube.com/watch?v=VFF0iQJAAdA

唔上XGP最大得益都係steam同switch

此篇文章於 08-20-22 02:35 PM 被 wsx360 編輯。
舊 08-22-22, 02:48 PM   #65
TheFool

註冊日期: Dec 2012
其實點解會有人覺得訂閱制係免費?

玩家要俾錢訂閱先有得玩,MS要俾錢廠家先會上訂閱(睇報導有多種計法,但多數廠揀收一舊錢上訂閱一段時間。)。

廠家想法係上去打廣告,佢地一定係計過有得賺先會繼續,點解要擔心?

但SONY各種限制玩家既獨佔你地又唔擔心廠家賺少左?
TheFool 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[韓劇] Squid Game《魷魚遊戲》(오징어 게임)|李政宰、朴海秀、魏嘏雋主演|競賽型實境節目Squid Game: The Challenge招募參加者 IDGAF Neo Entertainment TREND 6 09-13-22 09:34 PM
[誠徵] 舊 game書 (Game Express , 超任一族, Game通訊, Game Club) amdk6200 買賣專區 0 10-05-15 01:51 AM
賣PS4、PS3 GAME、PSV GAME、PS2 GAME 買PS4、PS3GAME Lamsze 買賣專區 32 09-26-15 04:45 PM
[誠徵] 舊 game書 (Game Express , 超任一族, Game通訊, Game Club) amdk6200 買賣專區 0 02-02-15 02:05 AM
sell game cube game beach spiker 連手製, save card martinyau1979 買賣專區 0 05-08-14 12:33 AM

現在的時間是 01:37 PM

手機版 | APP版