Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-15-21, 09:31 AM   #826
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: Fio 查看文章
總算等到劇終...

- 睇到零重新學做人但突然退場都幾意外
- 近第三次衝擊唔係薰阻止嘛?點解加持要犧牲?
- 仲以為美里果一鎗冇事可以唔駛死, 結果都係...
- 點解加持會叫薰做司令?
- bye bye eva同碇源堂同唯總算見返都幾感動, 咁就廿幾年...
- 竟然係真x真
- 最後都係覺得破最好睇, 無論戰鬥定劇情
設定概野
近第三次衝擊應該加左野,因此回億隻初號拎住亞當/莉莉絲個頭,個身就溶左入去,可能支槍都阻唔到掛,基本肯定改左野,但唔講清。
正如明日香都變量產咁……
認同破最好,不過可能睇左庵野個在訪問在先,一路睇就一路覺,呀監督你試新野都唔係咁嘛(堆3D)

舊 08-15-21, 12:47 PM   #827
Rv250
God of Gamer

註冊日期: Aug 2002
尋日睇剩半個鐘熄機, 今日一開就話所在位置不能播...
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-21, 01:46 AM   #828
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
一個時代嘅終結,有所感慨。

之前聽聞咩「毀譽參半」

原來只係

綾波派同明日香派兩敗俱傷,大熱倒灶,比真波希呢隻黑馬唔知由邊度彈出嚟跑贏

不過我原本就冇話屬於邊個派系,所以無太大反應。

spoiler

1. 3.0嘅綾波慢慢變得可愛就要食便當 ToT

2. Rebuild系列嘅明日香同綾波都係複製人??

3. 真波希究竟幾歲??源堂年輕嘅時候就已經喺度做佢嘅研究院同事。

希望今次庵野真係講咗佢想講嘅故仔,完滿同所有EVA講拜拜。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-21, 07:11 AM   #829
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
一個時代嘅終結,有所感慨。

之前聽聞咩「毀譽參半」

原來只係

綾波派同明日香派兩敗俱傷,大熱倒灶,比真波希呢隻黑馬唔知由邊度彈出嚟跑贏

不過我原本就冇話屬於邊個派系,所以無太大反應。

spoiler

1. 3.0嘅綾波慢慢變得可愛就要食便當 ToT

2. Rebuild系列嘅明日香同綾波都係複製人??

3. 真波希究竟幾歲??源堂年輕嘅時候就已經喺度做佢嘅研究院同事。

希望今次庵野真係講咗佢想講嘅故仔,完滿同所有EVA講拜拜。
> 唔知由邊度彈出嚟

庵野自肥計劃.................

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-21, 10:48 AM   #830
LR猫
ˊ_>ˋ

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDLucifeRyan
引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
> 唔知由邊度彈出嚟

庵野自肥計劃.................

所以由頭到尾都唔會明真希波行動嘅動機目的係乜

三國志大戰 ic:銀猫
鏟手遊保平安
LR猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-21, 11:26 AM   #831
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: LR猫 查看文章
所以由頭到尾都唔會明真希波行動嘅動機目的係乜
根據貞本漫畫補完,真希波係碇唯學妹,應該情同姊妹。假設佢睇住學姊同源堂結婚,真嗣出世,可能繼真嗣父母外,最錫真嗣嘅人⋯⋯
(但都講唔通,如果係錫就應該向源堂拋棄真嗣時出嚟照顧真嗣⋯⋯)

而且佢首次出場打第3使徒時,可以假設係比eva個故事仲早發生,所以解釋到點解戰鬥服/Eva咁落後

只係因為一直駕駛Eva所以身體冇再衰老過⋯⋯

細思極恐⋯⋯就算去到新世界reset返大家身體年齡,
但真嗣,真希波真係你阿姨嚟,你諗清楚未架

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……

此篇文章於 08-16-21 11:29 AM 被 呂鳳仙 編輯。
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-21, 04:21 PM   #832
LR猫
ˊ_>ˋ

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDLucifeRyan
引用:
作者: 呂鳳仙 查看文章
根據貞本漫畫補完,真希波係碇唯學妹,應該情同姊妹。假設佢睇住學姊同源堂結婚,真嗣出世,可能繼真嗣父母外,最錫真嗣嘅人⋯⋯
(但都講唔通,如果係錫就應該向源堂拋棄真嗣時出嚟照顧真嗣⋯⋯)

而且佢首次出場打第3使徒時,可以假設係比eva個故事仲早發生,所以解釋到點解戰鬥服/Eva咁落後

所以就係話真希波係咁嘅設定下佢做嘅所有嘢除咗為咗故事推向Good End之外係好無個人目的

同埋我會覺得唔係RESET
似係分裂為兩個世界多啲,EVA世界就繼續復興,新世界就比庵野自肥

三國志大戰 ic:銀猫
鏟手遊保平安
LR猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-21, 07:41 PM   #833
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: 呂鳳仙 查看文章

明日香都話佢需要個阿媽,阿姨就對了。

舊 08-18-21, 10:34 AM   #834
420secured
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2020
可能我Old School
除左今次完美補完呢下我全buy
其他都係鐘意以前TV + EOE
420secured 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-18-21, 01:27 PM   #835
yuhchan5
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2008
PSN  IDmartinchan1986
XBox Live GamertagMrMidatumn
引用:
作者: 420secured 查看文章
可能我Old School
除左今次完美補完呢下我全buy
其他都係鐘意以前TV + EOE
我都好滿意,都算好完整咁end
yuhchan5 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-21, 02:35 PM   #836
Celes
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code4811 6903 7489
引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
不過問題來了,今次D畫面表現真係同前三集差左幾條街...文戲雖然過多都還好,武戲既3D真係過分廉價了,即使有人話想令你真係有"假的感覺",但我唔接受
睇埋NHK訪問庵野既製作特輯,就知道初期庵野嘥左好多時間,當初無唸住疫情會延期所以草草用3D收尾。
所以套戲前半作畫仲ok架

舊 08-26-21, 08:10 PM   #837
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
一個自閉佬搞出咁多事

成兩粒半鐘,究竟睇咗啲乜?除咗視覺上好型好靚之外,頭三份一同之後完全脫節,脫到班製作嘅都好似唔記得咗前面噉~ 故仔用獨白交待,都叫明嘅,叫做噏返第三部應該交代嘅嘢,但又同頭兩部嘅又似乎犯駁~ 轉嚟轉去都係去返 EoE 講嘅嘢 — 唉~ 始終擺脫唔到佢任意想掟啲乜就掟啲乜出嚟,可以完全無起承轉合,甚至同個故仔完全無關,有意無意去混餚觀眾⋯⋯

吐糟完,同某老細一樣,都係鍾意 EoE 多啲,雖然舖排有啲唔夠同廢話太多,但起碼有返樣嘢叫劇力,無噉悶。

此篇文章於 08-27-21 06:12 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-21, 08:12 PM   #838
sugoteam

註冊日期: Feb 2005
麵類新食感計劃,始動

應該今日各大超市, Aeon 同 Donki 開始有得賣,

點解惠康成板貨都係明日香 Ver.㗎,凌波麗 Ver. 唔通要喺尖沙咀會場至有得買

其實連個外箱都幾靚

個外盒包裝OK合格啦

唔知有冇師兄邊度見到有凌波麗 Ver. 呢?

順帶一提,尖沙咀合味道紀念館做緊 X Eva 活動,有興趣可以去睇吓

https://www.nissinfoods.com.hk/tch/news/press-release-2021-08-Cup-Noodles-EVANGELION

由手機版發出

此篇文章於 09-02-21 08:21 PM 被 sugoteam 編輯。
sugoteam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-21, 08:39 PM   #839
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
D人話大陸貨喎

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-21, 09:36 PM   #840
sugoteam

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: 怪盜小G 查看文章
D人話大陸貨喎
你唔講我都唔知, 我再望一望, 係喎
由手機版發出
sugoteam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-21, 05:04 PM   #841
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
第一次有衝動抽一番賞
好想要長髮版麗
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-21, 05:49 PM   #842
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
呢set大獎應該冇咩人要

由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-22, 09:38 AM   #843
武藤遊戲
The One

註冊日期: Nov 2004
Wii U ID(ω・∩(ω・∩(ω
PSN  IDペロペロ(^ω^)
XBox Live Gamertag>_>
1周年特番不會是講手遊掛

舊 06-29-22, 12:16 PM   #844
J+1
望過黎呀!!!!!!

https://m.facebook.com/neofilmshk/ph...0864168751702/

有期了?

引用:

2022年夏天,再見了所有的福音戰士——
一連四集,2D、4DX、MX4D版本同步上映。

7月28日 | EVANGELION:1.11 YOU ARE (NOT) ALONE.
8月04日 | EVANGELION:2.22 YOU CAN (NOT) ADVANCE.
8月11日 | EVANGELION:3.33 YOU CAN (NOT) REDO.
8月18日 | EVANGELION:3.0+1.01 THRICE UPON A TIME

Stay Tuned.

#Neofilms #新映影片 #EVANGELION
由手機版發出

此篇文章於 06-29-22 12:18 PM 被 J+1 編輯。
舊 06-29-22, 12:58 PM   #845
葉老頭
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2010
引用:
作者: J+1 查看文章
終於等到!!!!

8月18日 | EVANGELION:3.0+1.01 THRICE UPON A TIME

我睇最後一集算.....
希望會多場d......

此篇文章於 06-29-22 01:06 PM 被 葉老頭 編輯。
葉老頭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-22, 09:00 AM   #846
J+1
望過黎呀!!!!!!

貼呢邊,順便提多下香港已經上畫

由手機版發出
舊 08-19-22, 11:39 AM   #847
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: J+1 查看文章
貼呢邊,順便提多下香港已經上畫

由手機版發出
謝告知
完全冇咗哩回事
起碼人生中了咗件事先
P.S
已補飛,今晚睇

此篇文章於 08-19-22 11:47 AM 被 野良猫 編輯。
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-22, 10:46 PM   #848
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
終於戲院睇到

結論戲院睇個感覺比係個MON睇有感覺,連爛3D都比較順眼

故事沈澱過一年之後再睇都多了份理解.所以呢集個評價我都會加番少少....

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-22, 08:41 PM   #849
葉老頭
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2010
終於睇埋最後一集....
好好睇又未至於
但起碼有個交代
一個時代既終結.....

感想

入村生活平平淡淡
麗3.0既成長....可惜只係曇花一現

明日香爆眼果下係震撼既....不惜一切
但只係跟左NERV劇本行...

同碇司令對話已經係另一世界.....
初號機&13號機對打好似特攝咁...
3D mode有d爛....
碇司令獨白用鉛筆畫

爆衣既明日香畫到勁靚~~咩事!!!!
為左賣女嘛!!!!!

最後望海漸變到用原畫直接出片.....
因係EVA覺得大家會照單全收.....

Mari勝出接收真嗣XD

大人版真嗣-神木隆之介又黎串場
葉老頭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-22, 10:22 PM   #850
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
其實最後一集香港出咗Blu-ray碟?

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] アニメーション映画『GODZILLA』2017年全国公開が決定 蚊蚊 日本動漫畫討論版 254 11-03-22 06:08 PM
Sound Horizonの最新シングル「ヴァニシング・スターライト」が少年エースでコミカライズ化決定 money 日本動漫畫討論版 1 10-23-14 10:57 PM
[動畫] 次回作「シン・エヴァンゲリオン新劇場版:|I」公開未定丨「新世紀エヴァンゲリオン」連載クライマックス あと2回で完結を迎える Vol.7 money 日本動漫畫討論版 1014 07-30-13 08:56 AM
庵野秀明的少年時代... HK-X-Force 日本動漫畫討論版 24 08-24-06 12:14 AM
[轉載]EVA以銀英作藍本?!——庵野秀明訪談錄 G.G 日本動漫畫討論版 16 01-24-04 02:21 AM

現在的時間是 10:56 AM

手機版 | APP版