Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 06-29-08, 06:43 AM   #1
James7s
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2005
發一下牢騷

剛才和女朋友吵了起來。

首先是女朋友認為我不努力找工作、沒辦法給她物質生活…
這點我認、所以我沒反駁而任由她數落。
之後把話題說去了其他地方…
我的本性是喜歡指出有錯誤的地方(比如說起時差、英國是8小時而不是12小時)、但她卻認為那種行動方式是錯的、而為著這點又開始吵了起來。吵著吵著、我覺得自己再吵下去會說出一些傷害對方的說話、所以想停下來。但她卻不肯收線…
又吵著一會、她說了一句︰ 「你給不了物質生活也算了、連精神生活也給不了的話、你就可以去死的了。你手上的籌碼除了很體貼女朋友外就沒有了…」

這時我感覺到一份很透心的寒意…… 我真的是除了作為一隻很聽話的狗以外沒有任何利用價值嗎?
一直以來、我處處都是很讓著她。
吵架之類的、我一直都盡可能迴避,因為我知道吵架的時候很有可能會把一些很鋒利的話語刺了進去。萬一真的吵了起來、一直以來都是我擺低姿態去和解。對方是硬頸派、我讓步沒所謂,面子不值錢。

對了、我是發一下牢騷而已、叫我分手之類的意見可以不用了、因為兩個人能夠在一起已經是幸運、不可輕言放棄。
James7s 目前離線  
舊 06-29-08, 07:15 AM   #2
bid仔
Banned

註冊日期: Sep 2007
你條女咁鬼港女
大大聲講要物質仲要叫人去死
但你都話忍受到,咁祝你幸福啦~哈哈~
bid仔 目前離線  
舊 06-29-08, 09:24 AM   #3
Norm
God of Gamer
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
分手唔分手當然係你自己決定,讓步也不是大問題...問題係兩個人價值觀唔同相處下來係非常痛苦既事,頭一兩年可以用"很體貼"作為解決方法,但係長遠來講,價值觀係好難改變,不是叫你放棄,不過要指出再花多幾年先放棄就更令大家唔開心.....如果你想改變,就應該趁現在將所有問題講出嚟,而家解決唔到,以後都係解決唔到的...

舊 06-29-08, 09:52 AM   #4
豆腐
無間豆

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5112 3637 7002
PSN  IDKOUKEN_84
試問你女友真的很體貼嗎?
還有,誰說有工作就可以給他物質生活?
還有,說不定找到工作之後會遇到更好的人喔

舊 06-29-08, 10:03 AM   #5
Norm
=_="""""

引用:
作者: 豆腐 查看文章
試問你女友真的很體貼嗎?
還有,誰說有工作就可以給他物質生活?
還有,說不定找到工作之後會遇到更好的人喔
樓主應該係有工作的....佢應該指佢女友想佢找一些賺更多錢既工作....佢冇話佢女友體貼啦....都講唔出口吧...

舊 06-29-08, 01:22 PM   #6
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
你指證佢都係想教好佢, 唔好比人笑佢冇常識遮
你有冇同佢講過你點醒佢的原因?
一面捱打都唔係辦法 咁捱落去總有一方會捱唔住

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線  
舊 06-29-08, 01:35 PM   #7
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
睇黎樓主都係比條女食住....
其實你有冇諗過真係搵份好d o既工或者提升自己? 如果冇, 你都係早d同佢say bye好d, 佢遲早會遇到個比你更好就走, 就算咁好彩比你地有結果, 但可能會比佢罵死一世冇出色

p.s. 依d咪港女lor, 物質o既野, 點解一定要人地比? 自己唔識搵錢買? 真係老馮

舊 06-29-08, 01:43 PM   #8
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
想問問樓主:你女朋友o係其他時候有無對你好?
鬧交時自然會狠一d ,但整體唻講你們平時開唔開心?
如果你自己都無諗過分手,我諗,佢一定有一d o野好值得你鍾意、
你會一直堅守下去,係嘛?

希望係咁

又,佢話你無努力搵工作,
其實係咪近來生活上有d 難過?
可能佢都只係擔心你

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線  
舊 06-29-08, 01:55 PM   #9
John5
Game Master
地獄浪人

註冊日期: Jul 2002
拍拖拍得咁辛苦, 仲做咩一齊...-3-"

物質生活... 佢咩要求先.... 一個禮拜1個名牌手袋? 一日一次高級餐廳食飯?
我明白兩個人係埋一齊係一定有難題... 但唔代表其中一邊要捨棄尊嚴...
佢認為你折磨緊佢... 你其實又頂佢唔順...
我一定企你果邊, 做男人你算係 忍得! 支持你所有決定
John5 目前離線  
舊 06-29-08, 02:20 PM   #10
MO

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: James7s 查看文章
剛才和女朋友吵了起來。

我的本性是喜歡指出有錯誤的地方(比如說起時差、英國是8小時而不是12小時)、但她卻認為那種行動方式是錯的、而為著這點又開始吵了起來。吵著吵著、我覺得自己再吵下去會說出一些傷害對方的說話、所以想停下來。但她卻不肯收線…
又吵著一會、她說了一句︰ 「你給不了物質生活也算了、連精神生活也給不了的話、你就可以去死的了。你手上的籌碼除了很體貼女朋友外就沒有了…」

這時我感覺到一份很透心的寒意…… 我真的是除了作為一隻很聽話的狗以外沒有任何利用價值嗎?
吵架之類的、我一直都盡可能迴避,因為我知道吵架的時候很有可能會把一些很鋒利的話語刺了進去。萬一真的吵了起來、一直以來都是我擺低姿態去和解。對方是硬頸派、我讓步沒所謂,面子不值錢。

對了、我是發一下牢騷而已、叫我分手之類的意見可以不用了、因為兩個人能夠在一起已經是幸運、不可輕言放棄。
佢本身已經係咁定係最近先變成咁?
長此下去唔係辦法,
甚至佢會變本加勵
啲說話會越黎越狠
除排你有無下限既底線啦

唔係叫你同佢大吵
但我覺得鬧交唔好比反應
因為扯火果個就係要你比反應,
你無反應佢只會更火,

既然你揀得容忍哩條路,
不如軟硬兼施咁,
一方清楚講返你既難處, 一方面半就半氹咁氹返佢開心啦
無反應唔係辦法

你講得啱,
兩個人一定有難關,
唔可以少少唔開心就去放棄,
不過有問題係要解決,
如果唔係雪球會越滾越大,
過一排, 你喺大家氣氛好/開心既環境下
講下你生活上既難處啦,
等佢可以喺冷靜既狀態下消化你既說話啦
MO 目前離線  
舊 06-29-08, 02:22 PM   #11
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
如果係最近先變成咁的話, 樓主就好危險了

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線  
舊 06-29-08, 03:11 PM   #12
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
引用:
剛才和女朋友吵了起來。

對了、我是發一下牢騷而已、叫我分手之類的意見可以不用了、因為兩個人能夠在一起已經是幸運、不可輕言放棄
人會變...就算在一起都要相處得好.大家都體諒對方先至係幸運.開心...
分開唔等於放棄...
分開係需要勇氣...

你對女朋友太好了
好到變相係對自己不好.愛情雖然要付出.但都唔係咁樣既
雷火武 目前離線  
舊 06-29-08, 03:23 PM   #13
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
幾句有少量ot成份

物質之下的愛情,並不是愛情,而是遊戲
而某一方....覺得沒有能力提供物質依賴之下的愛情生活,已經是被拒愛。
另外,物質不是應該自我購買而滿足,而不是他人代替自己購買而滿足
即是物質之下的永續奴隸........亦是樓主的異性朋友

舊 06-29-08, 04:35 PM   #14
Viper II
↘みもりんっ

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDViper-ll
XBox Live GamertagViper II DNA
人心不足
你越就得多,即係佢認為你應份做既越多
你做唔合佢意既野就等於你錯既機會又更多
退下退下總有一日你會冇路可退而唔忍
而對方又根本冇理解過你既感受既話
就會爆大鑊

更有問題既係對方係女權主義者
但係又唔係真係乜都好叻
有錯時你話佢錯又會話你大男人
結果係有理說不清
潛水怕屈機

-------------------------

與其追求對方搵更多$
不如衡量下對方肯為自己付出幾多

YM: 「教徒論」與「蝗蟲論」一樣,是一種「污名化」手段
Viper II 目前離線  
舊 06-29-08, 04:59 PM   #15
HIM

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhim927
咁你唔會輕言放棄就努力搵工啦, 基本生活都要錢架

HIM 目前離線  
舊 06-29-08, 05:12 PM   #16
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
想問下一下, 到底樓主依家有冇做緊野, 如果冇野做, 就有責任的起心肝去搵工
anyway, 為左大家o既將來, 樓主都應該提升下自己, 唔係話唔出聲由佢鬧就叫尊重佢, 做男人有返d承擔, 比佢睇下你o既上進心

舊 06-29-08, 05:17 PM   #17
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
如果樓主不打算分手

不如偶爾嚇她一跳來個反擊~因為你既然說一直以來都是擺低姿態去和解...
我和男友的關係~我一直處於高位~少少事就會發脾氣鬧人~男友都是採取極高的容忍態度去緩和
不過當我在發顛之際~當男友認為事件真的是我野蠻蠻不講理過左火位的時候
佢會來個反擊(不過我相信一年都無兩次)~~~
基於佢是一直低姿態~對於佢突如奇來的反擊我會嚇了一跳

然後我就會發覺這次是自己不對~然後我就會收聲

工作方面嘛~~男人真係唔該有番少少事業心~
口中就算如何說愛對方也是沒用~~~無錢真係會有好多問題發生~唔係單單為左物質主義

此篇文章於 06-29-08 05:19 PM 被 Hitomi 編輯。
Hitomi 目前離線  
舊 06-29-08, 06:39 PM   #18
bid仔
Banned

註冊日期: Sep 2007
所以拍拖我覺得一係要差唔多,一係要我企係高位
如果唔係會好辛苦
bid仔 目前離線  
舊 06-29-08, 08:23 PM   #19
鐵拳浪子
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2007
PSN  IDironfist0507
XBox Live GamertagIron fist57
引用:
剛才和女朋友吵了起來。

有時走得埋一齊未必係你既幸運,可能係你既歹運、惡運;祝你好運!
鐵拳浪子 目前離線  
舊 06-29-08, 08:50 PM   #20
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
只怪中毒太深...即使她做什麼..你也不會愈她分開...
我想這些不會是愛吧?愛需要金錢衡量的嗎?你愛她~她真的愛你?(答案在你心裡~)
也許事實便是這樣了....
既然你不能沒了對方..那你只能忍受了(不過容忍總是有限度的)

祝樓主女友早日覺醒吧
亦祝你能忍下去
iu fu pig 目前離線  
舊 06-29-08, 10:18 PM   #21
liverwan

註冊日期: Dec 2004
我認為體貼女朋友係應該的
但係你女朋友就好過份..完全唔理你感受
liverwan 目前離線  
舊 06-30-08, 12:01 AM   #22
Diana

註冊日期: Aug 2002
如果我係位男仕,我的女朋友同我講埋D甘ge說話,一定傷心死,
不過其實好明顯,個女仔只係發下d小姐脾氣,eq低b的悔氣說話o者,
過左冷靜下去應該沒事,
畢竟,物質主義的女生好易tum,......
Diana 目前離線  
舊 06-30-08, 12:07 AM   #23
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
睇完大家既回應.都係一面倒咁插個女的
我明既.大家都係男人

不過.回想過來.任何情侶一開始時應該都係sweet的吧
為什麼樓主女朋友會咁樣講野呢?

係咪樓主唔努力搵野做.女朋友好言相向多次都無效....結果變到而家惡言相向?
或者個女朋友一直都係騎牛搵馬.未搵到隻馬住所以唔落地?
定係個女仔成日都咁樣講d好過份既野.但講左第一次後樓主無咩反應.結果就愈講愈難聽.習以為常?

我又唔係話幫個女仔.不過係大家一面倒咁圍插個女方時
始終大家都只係聽到男方講既幾句說話...
當中佢地經歷過咩..唔係單單由個女仔一句說話就可以斷定任何野..
或者樓主都覺得自己抵比人咁話...所以唔會因為咁而同女朋友分手吧.

抽水完畢

此篇文章於 06-30-08 12:10 AM 被 雷火武 編輯。
雷火武 目前離線  
舊 06-30-08, 12:11 AM   #24
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: Deviantnip 查看文章

我又唔係話幫個女仔.不過係大家一面倒咁圍插個女方時
始終大家都只係聽到男方講既幾句說話...
當中佢地經歷過咩..唔係單單由個女仔一句說話就可以斷定任何野..
或者樓主都覺得自己抵比人咁話...所以唔會因為咁而同女朋友分手吧.

抽水完畢
我又覺得唔係好抽水......

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線  
舊 06-30-08, 12:46 AM   #25
Norm
=_="""""

引用:
作者: 戀戀芭比 查看文章
如果我係位男仕,我的女朋友同我講埋D甘ge說話,一定傷心死,
不過其實好明顯,個女仔只係發下d小姐脾氣,eq低b的悔氣說話o者,
過左冷靜下去應該沒事,
畢竟,物質主義的女生好易tum,......
要易可以話易...要難也可以好難....

關閉主題

論壇跳轉

現在的時間是 02:17 PM

手機版 | APP版