Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 09-05-12, 07:18 PM   #126
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: HAKAIDER 查看文章

SAO 要靠食野回復耐久値, 有一技防身點都好過吓吓買食物吧
咩耐久,即係好似MH咁唔咬燒肉條MP會係咁縮

桐人點解要收埋招神技又係我唔明既地方,即係佢自己都講好多玩家都已經放棄衝等,而佢自己又不嬲高調開(打1F王果時)
加上又全SER人都知佢係神級玩家,到底比人知道佢又多招神技其他人又可以點

隻GAME又要圈外先可以單方面PK人,拖怪撞佢好明顯未夠數就會搞死自己先a

重點係,佢真係不嬲都很高調

英國說大家抱團死

此篇文章於 09-05-12 07:25 PM 被 細路翔 編輯。
細路翔 目前離線  
舊 09-05-12, 07:22 PM   #127
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: 細路翔 查看文章
仲有點解閃光話要離團要搞到咁大件事又要搵桐人單挑

佢地add晒fd list架嘛,爬塔時call人集合咪得,點解會話閃光離團對佢地戰力好大影響

純綷大家的偶像被睡走了會搞到Kob一堆會員跟住走?
搵桐人單挑……只因為團長係戰鬥狂+想拉桐子入隊,亞絲娜只係借口

引用:

SAO 要靠食野回復耐久値, 有一技防身點都好過吓吓買食物吧
食嘢好似只係因為入咗GAME仲會有肚餓感覺……唔好問我會唔會內急

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾

此篇文章於 09-05-12 07:26 PM 被 casio 編輯。
casio 目前離線  
舊 09-05-12, 07:31 PM   #128
細路翔
The One

引用:
作者: casio 查看文章
搵桐人單挑……只因為團長係戰鬥狂+想拉桐子入隊,亞絲娜只係借口
雖然話賭命,但我覺得班玩家仍然係打機打到投入得出奇

正常亞絲娜應該會係離開原因個欄寫"我要結婚了"然後聲都唔聲就退會(誤?

d釣魚同煮飯skill,我以為做依d野既時候達成d不人道條件又會有隱藏招拎

英國說大家抱團死

此篇文章於 09-05-12 07:39 PM 被 細路翔 編輯。
細路翔 目前離線  
舊 09-05-12, 07:39 PM   #129
casio

引用:

桐人點解要收埋招神技又係我唔明既地方,即係佢自己都講好多玩家都已經放棄衝等,而佢自己又不嬲高調開(打1F王果時)
加上又全SER人都知佢係神級玩家,到底比人知道佢又多招神技其他人又可以點

隻GAME又要圈外先可以單方面PK人,拖怪撞佢好明顯未夠數就會搞死自己先a

其實比起怕高調,桐子係比較怕又俾人叫佢封弊者(諗起幸件事)

引用:
雖然話賭命,但我覺得班玩家仍然係打機打到投入得出奇

正常亞絲娜應該會係離開原因個欄寫"我要結婚了"然後聲都唔聲就退會(誤?
問題就係以亞絲娜性格係唔會咁做,但換轉係幸就……

casio 目前離線  
舊 09-05-12, 07:44 PM   #130
HAKAIDER
God of Gamer
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
引用:

食嘢好似只係因為入咗GAME仲會有肚餓感覺……唔好問我會唔會內急
動畫圈內事件兩人食三文治時唔係有講耐久値扣清會強制返傳送點咩? 我睇澄空字幕

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線  
舊 09-05-12, 07:46 PM   #131
細路翔
The One

引用:
問題就係以亞絲娜性格係唔會咁做,但換轉係幸就……
幸果類好明顯先係收害者入面最正常果類

比我要玩命既話我肯定只會等人帶,然後將sp點晒去藥水製作做水商賣1蚊比d廚友買去buff(?

不過隻game好似無藥水製作skill

英國說大家抱團死

此篇文章於 09-05-12 07:48 PM 被 細路翔 編輯。
細路翔 目前離線  
舊 09-05-12, 07:47 PM   #132
細路翔
The One

引用:
動畫圈內事件兩人食三文治時唔係有講耐久値扣清會強制返傳送點咩? 我睇澄空字幕
佢應該係講緊個包會過期

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線  
舊 09-05-12, 07:49 PM   #133
金屬史萊姆
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2012
引用:
加料係唔難

但會唔會一個人郁過d code
其他人,包括開發人員同政府搵黎既專家事後完全唔知發生咩事/點解決

先指聲明我完全唔識依方面既野,求教

始終受害人數算係天災級別既事件,我覺得SAO依方面同.hack比可以話係交代不足
人地訓低十幾件已經搞到間野就摺
其實我未睇完所有回覆.不過回應左呢個問題先.
因為已經出現左幾次.
加料問題回應:關乎後續主線及短編大劇透,慎入.
要知道部主機係矛叔開發.
原形係醫療用機.有專利可以唔俾人開黑盒.
就算俾人發現左.都可以話因為主機個程式特殊.
要加呢組特別編碼入去先可以正常運行.
(例子:試想想如果病人手術中可以自己logout出來.一出來發現俾人切開心口.
一定痛到叫救命狂郁.想唔手術失敗都唔得.)

而且我當送埋黑盒出去俾人睇都好.部主機係書中已經講左係劃時代科技.
比書中發達唔知幾多幾多年(我懶得搵).
係咪一堆凡人程式員咁容易可以理解個系統?
咁易理解就唔會係劃時代喇.(例子:古人唔會信地球係圓概,係隻龜頂起平面世界)
金屬史萊姆 目前離線  
舊 09-05-12, 07:51 PM   #134
casio

引用:
動畫圈內事件兩人食三文治時唔係有講耐久値扣清會強制返傳送點咩?
原本應該係「講緊件三文治耐久値有限,唔再食會消失」

引用:
幸果類好明顯先係收害者入面最正常果類

比我要玩命既話我肯定只會等人帶,然後將sp點晒去藥水製作做水商賣1蚊比d廚友買去buff(?

不過隻game好似無藥水製作skill
我唔排除有,不過小說無提過有藥水製作skill
不過skill係要使用先會上昇經驗,無sp俾你點

此篇文章於 09-05-12 07:56 PM 被 casio 編輯。
casio 目前離線  
舊 09-05-12, 08:01 PM   #135
細路翔
The One

引用:
作者: 金屬史萊姆 查看文章
其實我未睇完所有回覆.不過回應左呢個問題先.
因為已經出現左幾次.
加料問題回應:關乎後續主線及短編大劇透,慎入.
要知道部主機係矛叔開發.
原形係醫療用機.有專利可以唔俾人開黑盒.
就算俾人發現左.都可以話因為主機個程式特殊.
要加呢組特別編碼入去先可以正常運行.
(例子:試想想如果病人手術中可以自己logout出來.一出來發現俾人切開心口.
一定痛到叫救命狂郁.想唔手術失敗都唔得.)

而且我當送埋黑盒出去俾人睇都好.部主機係書中已經講左係劃時代科技.
比書中發達唔知幾多幾多年(我懶得搵).
係咪一堆凡人程式員咁容易可以理解個系統?
咁易理解就唔會係劃時代喇.(例子:古人唔會信地球係圓概,係隻龜頂起平面世界)
先講明我唔係想駁

但我覺得用近未來做背景,set到一個天才可以抗衡社會既物量戰術實在太誇啦掛

所以我比較buy政府根本一開始就有份比錢+預左可能會出事,出事後就當係實驗先無去積極解決

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線  
舊 09-05-12, 08:05 PM   #136
細路翔
The One

引用:

我唔排除有,不過小說無提過有藥水製作skill
不過skill係要使用先會上昇經驗,無sp俾你點
即係d skill有心機既話可以全部1000封頂

桐人就係因為廢人度(?)比較高所以日夜喪練到d數值比一般玩家犯規?

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線  
舊 09-05-12, 08:10 PM   #137
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
你們大強大了!肯定已經打到74層的玩家!!何只是二刀流、四刀、八刀流都有呀!!!

給一個建議,對故事有疑問大可以睇小說,唔睇小說就睇完動畫先好再評會好尐,下下都好似洗版樣既攻防戰,係幾好睇既,而且我想時又可以插一腳,但考慮一下其他真係想對小說/動畫討論的玩家會好尐。

舊 09-05-12, 08:13 PM   #138
RPG之鬼

引用:
日本版RO 初期好似無買點卡抽寶, 只有30 日key 同1 日試玩key 買
http://game.watch.impress.co.jp/docs/20030217/ragna.htm
單是饑餓感已經足夠,動畫有冇提唔記得,但小說有講

舊 09-05-12, 08:28 PM   #139
casio

引用:
即係d skill有心機既話可以全部1000封頂

桐人就係因為廢人度(?)比較高所以日夜喪練到d數值比一般玩家犯規?
理論上係,所以之前桐子知道亞絲娜料理封頂先呆咗
至於桐子廢人度高唔高,我等埋團長同狂戰士亞絲娜張卡先論

casio 目前離線  
舊 09-05-12, 08:29 PM   #140
金屬史萊姆

引用:

剩係睇呢個回覆已經知你冇留心睇動畫/小說(更甚係冇睇吹水話睇左來插)
神技唔理咩版本都有講唔知回先學到先唔公開.
1f王係為救人同攻略著想先企出來食死貓.
呢d唔係佢想高調羅.咩叫高調開?

pk方面係圈內都有方法.要知道唔該返去由頭睇一次小說我唔透喇.

引用:
先講明我唔係想駁

但我覺得用近未來做背景,set到一個天才可以抗衡社會既物量戰術實在太誇啦掛

所以我比較buy政府根本一開始就有份比錢+預左可能會出事,出事後就當係實驗先無去積極解決
咁我建議你唔好去接觸家畜世界.
一隻game竟然可以hack入國防保安系統.
以你呢個理論來講太唔合常理.因為=同國家對抗喎.
國家有幾多人?一隻game程式員又有幾多人?(點估人數都唔會多,唔係一早外洩隻game概事)
仲要唔單止阻止唔到.仲要係直頭冇俾人發現有hacker.

你睇完後概所謂吐糟會變又一個post要糟羅.
金屬史萊姆 目前離線  
舊 09-05-12, 08:37 PM   #141
細路翔
The One

我覺得樓上高潮入我前應該睇清楚我前面投左降

>>至於桐子廢人度高唔高,我等埋團長同狂戰士亞絲娜張卡先論

你搵兩個差唔多喪既黎比無乜用,應該搵d雜魚,比如自稱剩係廢過桐人既紅毛

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線  
舊 09-05-12, 08:39 PM   #142
RPG之鬼

引用:
日本版RO 初期好似無買點卡抽寶, 只有30 日key 同1 日試玩key 買
http://game.watch.impress.co.jp/docs/20030217/ragna.htm

引用:
>>桐人點解要收埋招神技又係我唔明既地方
神技方面,時常駛出就唔係神技啦!

>>即係佢自己都講好多玩家都已經放棄衝
好多玩家唔代表所有玩家(近排新聞就有一則咁既事),再者既然有玩家可以去釣魚或工匠,咁佢既然屬於攻略組成員,咁前去攻略都好正常

>>佢自己又不嬲高調開
何以見得?
首先故事以桐人為主線,如果焦點不是佢就奇怪,因此覺得佢登場次數多係好正常,但當講佢地其他人交流時就唔同
1F打王時,絕大多數人都是得個勇字,咁相比之下佢咁樣都叫高調?
跟著再是圈內事件的廣場一幕同第一集同樣是廣場,係咁多人面前的事件中,點睇到佢係高調?還是一出聲就叫高調?不要忘記他是主角,主角和配角特色之一就是帶領故事發展
另外佢是攻略組成員,比較有名是十分正常,不要忘記遊戲中是有新聞之類,會跟進攻略事情

>>加上又全SER人都知佢係神級玩家,到底比人知道佢又多招神技其他人又可以點
第一如何知道全SERVER都知佢係神級玩家?知佢係攻略組都還可說,係今集已經有提到即使是攻略組的玩家也不一定好勁好神
其次人人好似你咁樣咁有表現欲?奇怪
從桐人本身的心理可以了解到:
1. 首先佢係BETA玩家,佢地係遊戲裡一向都被掛上顏色,唔好問點解。對於網廢桐人來說,又好在意被歧視,直至到現在為止都係咁,同樣唔好問點解。
2. 其次從今集表現中看到桐人對黑貓事件耿耿於懷,既然有必殺技,露兩手都好正常。
3. 叫人唔好公開佢尐神技的理由很簡單,基於上述兩點,以佢為人冇人煩佢就最好。

>>隻GAME又要圈外先可以單方面PK人,拖怪撞佢好明顯未夠數就會搞死自己先
有玩MMO都知呢點吧

>>重點係,佢真係不嬲都很高調
請列明

引用:
我覺得樓上高潮入我前應該睇清楚我前面投左降

>>至於桐子廢人度高唔高,我等埋團長同狂戰士亞絲娜張卡先論

你搵兩個差唔多喪既黎比無乜用,應該搵d雜魚,比如自稱剩係廢過桐人既紅毛
打機同做人一樣某程度上要睇天份,當然努力也很緊要

引用:
咁我建議你唔好去接觸家畜世界.
一隻game竟然可以hack入國防保安系統.
以你呢個理論來講太唔合常理.因為=同國家對抗喎.
國家有幾多人?一隻game程式員又有幾多人?(點估人數都唔會多,唔係一早外洩隻game概事)
仲要唔單止阻止唔到.仲要係直頭冇俾人發現有hacker.

你睇完後概所謂吐糟會變又一個post要糟羅.
唔係人身攻擊,但佢拎得攻殼同Michael Crichton出黎就知道佢站係乜嘢觀點同立場
同樣要係攻殼或Michael Crichton的東西中搵問題出黎係可以
就以笑面男一事,笑面男既然有咁勁能力,咁就應該一早係傳媒上爆晒尐料出黎吧,唔好忘記笑面男本身就係受害者之一,也是擁有最多證據既其中一人

此篇文章於 09-05-12 08:55 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線  
舊 09-05-12, 08:49 PM   #143
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
OT 一下.......................

打迷宮game 中途有饑餓感要食野我諗起 逆玉王

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線  
舊 09-05-12, 08:50 PM   #144
細路翔
The One

今次真係問睇唔明既地方都比人入

不過講起邊忽高調,一個人去挑聖誕老人同比閃光收伏算唔算

即係好似隔離台冰果某人成日話自己想節能但比老婆搞到無時停(?

黑劍士本人幾低調都無用,佢老婆就係一個高調既存在

英國說大家抱團死

此篇文章於 09-05-12 09:01 PM 被 細路翔 編輯。
細路翔 目前離線  
舊 09-05-12, 09:00 PM   #145
RPG之鬼

引用:

即係好似隔離台冰果某人成日話自己想節能但比老婆搞到無時停(?
有樣嘢係,過去的言行會影響別人點睇你,不論是有心定無心,有意定無意

>>聖誕老人
其一復活道具,係所有人都知呢隻GAME係會死人,至少個人會消失來看,係無形恐懼下想要有復活道具都好正常,再者就算以一般現實遊戲玩家來說,想獨佔又好正常,由其是MMORPG的世界
其次桐人果陣時已經SOLO慣,有人同行先奇怪,留意果陣時亞絲娜唔知係邊度,佢地仲未有太多交流

>>閃光收伏
你出招對方都要受,而又要記得閃光係圈內果陣時已經很出名,係故事中兩人的關係正式開始應該是圈內訓草地開始

---------------------------------
又覆一下先前金鏞論
天下文章一大抄,邊個抄邊個又怎能講?
其次所謂神功,係世界各地凡是講非現實的英雄武勇故事,或多或少都會加入天生奇骨/平凡角色 > 經歷奇遇 > 神功蓋世的階段
原因是這樣才能夠符合基本寫作程式,即起、承、轉、合。
當然不排除也有天生奇骨/平凡角色 > 經歷奇遇 > 仍然都是廢柴,但即是如此現又受歡迎的作品,必定會有其其他吸引的要素
看一個故事重點並不在於那些神功,而是看劇情發展,劇情發展可以由以世界出發和以人物出發來進行,各有吸引各有優劣
如果不能搞出想要又或者單看就已經不符合心水,那還是及早抛掉好了,像上面說的冰果,我就一早放棄

此篇文章於 09-05-12 09:06 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線  
舊 09-05-12, 09:14 PM   #146
CMS
Game Master

註冊日期: Feb 2002
引用:
作者: RPG之鬼
-Skip-
引用:
作者: casio
-Skip-
佩服

引用:
作者: 佐佐木莊尼 查看文章
(完全是路過狀態)

咁而家即係完全禁止劇透定係照舊用返 spoiler 就好
money 大大,冇表示就繼續
最好避免,劇透下一二集動畫內容.會影響睇動畫會員
CMS 目前離線  
舊 09-05-12, 09:26 PM   #147
細路翔
The One

[ot]笑面男事件唔係有講後面厚生省唔係自演笑面男事件黎混淆視聽咩?

所以個位哥哥仔事後爆料都唔會有用[/ot]

我乞人憎就唔係今日先開始

但一開始同我開火個位都算數唔出聲,我就唔明你兩位係我講明棄械之後馬後炮除左嚇走無睇原作既人同自我感覺良好仲有咩效

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線  
舊 09-05-12, 09:30 PM   #148
金屬史萊姆

引用:

黑劍士本人幾低調都無用,佢老婆就係一個高調既存在
連語文用法都錯埋.
高調係用來形容事主本人概所作所為.
佢為人低調的話唔理身邊人幾高調都好.
佢為人都係低調.
月亮就係月亮.唔可以話佢會反射太陽光就話佢識發光係太陽.
金屬史萊姆 目前離線  
舊 09-05-12, 09:37 PM   #149
細路翔
The One

引用:
連語文用法都錯埋.
高調係用來形容事主本人概所作所為.
佢為人低調的話唔理身邊人幾高調都好.
佢為人都係低調.
月亮就係月亮.唔可以話佢會反射太陽光就話佢識發光係太陽.
咁可唔可以用路人觀點去解釋,無論佢本人幾刻意低調,佢係一般玩家眼中都係高調

你睇下個閃光之前個跟踪狂護衛對佢既評價

我都幾肯定其他玩家唔覺得佢好低調

>>有樣嘢係,過去的言行會影響別人點睇你,不論是有心定無心,有意定無意

上面已經係入我既同時提供埋素材(?

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線  
舊 09-05-12, 09:39 PM   #150
RPG之鬼

引用:
作者: CMS 查看文章
佩服

money 大大,冇表示就繼續
最好避免,劇透下一二集動畫內容.會影響睇動畫會員
就如你說的

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 「THE IDOLM@STER CINDERELLA GIRLS」7月17日(金)より2nd SEASON放送開始!! 丨A-1 Pictures制作 money 日本動漫畫討論版 1140 06-13-19 03:32 AM
[動畫] 川原礫「ソードアート・オンライン(SAO)」第7話「心の温度」丨OP:LiSA ED:戸松遥 A-1 Pictures制作 money 日本動漫畫討論版 1001 09-02-12 11:10 AM
[廣告 - CW] [CW34-day1][V8][墮落願望]IB、SAO、まどマギ新品 淨湖+ Cosplay同人MIX討論區 0 08-24-12 06:00 PM
川原礫「アクセル・ワールド (加速世界)」#13「Violation;侵入」 supermanlady 日本動漫畫討論版 1002 07-09-12 05:33 PM

現在的時間是 10:25 AM

手機版 | APP版