Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 09-05-12, 12:53 PM   #76
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: casio 查看文章
其中一個理由係因為茅叔有人包庇
……另一個理由係我睇完UW嘅感覺---對策組未必有心拉茅叔,反而只當班受害者係白老鼠
就小說/動畫依家個時點係冇提過,如果單純就係咁樣睇係會有覺得咁係好正常
所以依家好多時對類似依家呢度講既嘢要加上"按現在的時間/點來說"咁先得,咁尐人先明發生乜事

同樣睇攻殼都要睇晒整個先知乜事,好多陰謀等等都唔係一開始就公開,尤其是SAC好快知道事情,但真相要係尾段,GIG裡要到中段開始先對事件明朗,SSS仲要去到尾段,而INNOCENCE係講另一樣嘢,同先前唔同

用OUT OF THE BOX係好事,但唔係樣樣都可以用呢種方去做處事

此篇文章於 09-05-12 12:59 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線  
舊 09-05-12, 12:56 PM   #77
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
程式員開會係正常,但唔係一開會就有嘢出
乜唔係MILESTONE後編製作時間,然後每次開會做報告,當每完成一個PHASE後就拎出黎做交待嗎?
原來唔到咁做既,可以中途出家都得,咁個PROGRAMMER都好勁
加料係唔難

但會唔會一個人郁過d code
其他人,包括開發人員同政府搵黎既專家事後完全唔知發生咩事/點解決

先指聲明我完全唔識依方面既野,求教

始終受害人數算係天災級別既事件,我覺得SAO依方面同.hack比可以話係交代不足
人地訓低十幾件已經搞到間野就摺

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線  
舊 09-05-12, 01:06 PM   #78
RPG之鬼

引用:
作者: 細路翔 查看文章
加料係唔難

其他人,包括開發人員同政府搵黎既專家事後完全唔知發生咩事/點解決

始終受害人數算係天災級別既事件,我覺得SAO依方面同.hack比可以話係交代不足
就小說黎講,間嘢一出事時已經玩完,完咗SAO後有講到間公司發生乜事,另外唔好忙記依家主角等人是不知道外間發生乜事
經Black-box testing而知道裡面係乜嘢係好高難度
此外按小說講政府最怕係一搞個系統會令所有玩家即死,而完咗SAO後都有提到,在果陣時政府已經可以知道玩家現實同遊戲裡的程份,算是某程度上將資料解讀出來

此篇文章於 09-05-12 01:08 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線  
舊 09-05-12, 01:09 PM   #79
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
加料係唔難

所以叫D人唔好睇D唔睇D就「吐槽」……係現實間野的確係件事發生後立即就摺

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線  
舊 09-05-12, 01:12 PM   #80
細路翔
The One

引用:
就小說黎講,間嘢一出事時已經玩完,完咗SAO後有講到間公司發生乜事
經Black-box testing而知道裡面係乜嘢係好高難度
此外按小說講政府最怕係一搞個系統會令所有玩家即死,而完咗SAO後都有提到,在果陣時政府已經可以知道玩家現實同遊戲裡的程份,算是某程度上將資料解讀出來
但之後居然可以繼承SAO個人物去玩ALO

居然無衛道之士黎抽水搞到ALO出唔成

所以有可能當初根本係政府有份投資係另一個目的

但依本又唔係Michael Crichton既小說

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線  
舊 09-05-12, 01:14 PM   #81
ouki
戸松控

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDouki_keith
引用:

衛道之士=.=....國民教育夠有衛道之士出來...但咪一樣搞得成

引用:
加料係唔難

其實可以拖到時間....例如我俾10K行CODE你....可以有一半都係PASS來PASS去....睇到睇死你啦.....

此篇文章於 09-05-12 01:16 PM 被 ouki 編輯。
ouki 目前離線  
舊 09-05-12, 01:18 PM   #82
細路翔
The One

引用:
作者: ouki 查看文章
衛道之士=.=....國民教育夠有衛道之士出來...但咪一樣搞得成
國民教育係正苦出品,但正常一間為搵錢既民間企業好少會同抽開水既衛道之士鬥

所以最有可能係當初政府投資比茅場大大根本唔係用黎整咩VR體驗(?

但咁就同本野本身既取向唔MATCH

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線  
舊 09-05-12, 01:20 PM   #83
RPG之鬼

引用:

繼續講就劇情架喎
1. SAO間公司摺咗+要做賠償,但$從何來?剛好有另一間公司買了SAO的資料,點解買資料ALO裡有講
2. 的確有衛道之士出黎抽水,但要留意呢個故事係以這一種方式進行ONLINE為基軸,因此這種走法是沒法改變,所以作者將出事的NERvGear改成有限制的AmuSphere。
想像一下好似WINDOWS VISTA咁麻煩,但WIN7就好好多,而內裡也更符合用家/市場要求
3. 又係就小說黎講,係NERvGear同期時還有Medicuboid,而Medicuboid比NERvGear的機能更強,所以應用在醫療上,同政府有一定關係。
4. 要留意呢套故事唔係"科技驚悚小說",同樣攻殼都唔係近未來警匪片,雖然主角們是警官

舊 09-05-12, 01:25 PM   #84
細路翔
The One

引用:
2. 的確有衛道之士出黎抽水,但要留意呢個故事係以這一種方式進行ONLINE為基軸,因此這種走法是沒法改變,所以作者將出事的NERvGear改成有限制的AmuSphere。
我就係覺得出完咁大件事,相關科技產業居然無避嫌雪返三五七年然後就直接有第二間公司接手肯定有政治掛勾(拖走

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線  
舊 09-05-12, 01:25 PM   #85
ouki
戸松控

引用:
國民教育係正苦出品,但正常一間為搵錢既民間企業好少會同抽開水既衛道之士鬥

所以最有可能係當初政府投資比茅場大大根本唔係用黎整咩VR體驗(?

但咁就同本野本身既取向唔MATCH
ALO理論上公司轉名加第2 SET 野去玩....後面行咩SERVER鬼知

茅場係係大學開始搞...之後找其他公司出錢......

ALO開波有講到ALO有因SAO而唔係好賣得....但世上點都有唔怕死GE人去玩

第2ALO本來就有其他因由而開發

後面睇到UW就發現政府其實做左唔少手腳
ouki 目前離線  
舊 09-05-12, 01:27 PM   #86
RPG之鬼

引用:
我就係覺得出完咁大件事,相關科技產業居然無避嫌雪返三五七年然後就直接有第二間公司接手肯定有政治掛勾(拖走
如果根據陰謀論或攻殼果種諗法是這樣,再者小說裡之後的確有提到自衛家/政府介入係背後有動作
但要留意主角是高中學生,如果過份偏向上面提到的方向,咁就同原本內容就會有超大偏差,簡單來說是突兀

引用:
ALO理論上公司轉名加第2 SET 野去玩....後面行咩SERVER鬼知

茅場係係大學開始搞...之後找其他公司出錢......

ALO開波有講到ALO有因SAO而唔係好賣得....但世上點都有唔怕死GE人去玩

第2ALO本來就有其他因由而開發

後面睇到UW就發現政府其實做左唔少手腳
所以說劇唔劇透係可以討論一下
如同打機一樣,開頭唔好玩但唔等同之後唔好玩,但對產品的評價往往就決定於開始部份

此篇文章於 09-05-12 01:31 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線  
舊 09-05-12, 01:28 PM   #87
shooter
Game Master

註冊日期: Jan 2005
del.......

此篇文章於 09-05-12 01:30 PM 被 shooter 編輯。
shooter 目前離線  
舊 09-05-12, 01:31 PM   #88
ouki
戸松控

引用:
繼續講就劇情架喎
1. SAO間公司摺咗+要做賠償,但$從何來?剛好有另一間公司買了SAO的資料,點解買資料ALO裡有講
想像一下好似WINDOWS VISTA咁麻煩,但WIN7就好好多,而內裡也更符合用家/市場要求
3. 又係就小說黎講,係NERvGear同期時還有Medicuboid,而Medicuboid比NERvGear的機能更強,所以應用在醫療上,同政府有一定關係。
4. 要留意呢套故事唔係"科技驚悚小說",同樣攻殼都唔係近未來警匪片,雖然主角們是警官
有D錯左.....NERvGear完成先俾左部份成果Medicuboid.....所以唔可以叫同期

正確

NERvGear TEST->NERvGear->AmuSphere->AmuSphere2->BMI
################# ->Medicuboid
################# ->UW(唔記得叫咩名)->LINKER(加速那部)
ouki 目前離線  
舊 09-05-12, 01:32 PM   #89
RPG之鬼

引用:
作者: shooter 查看文章
del.......
唔好入黎送死呀!
會係10秒內"叮"熟個腦架!

舊 09-05-12, 01:39 PM   #90
細路翔
The One

引用:
如果根據陰謀論或攻殼果種諗法是這樣,再者小說裡之後的確有提到自衛家/政府介入係背後有動作
但要留意主角是高中學生,如果過份偏向上面提到的方向,咁就同原本內容就會有超大偏差,簡單來說是突兀
1.首先我無踩過好難睇
純綷係吐糟堅唔覺得入面隻GAME個設定有幾公平

2.大家都好清楚SAO當初根本係照住RO整(?),咁既類形既GAME會唔會無商城制呀
所以佢地玩緊個ob應該唔會英雄技先係,因為依d基本遊戲設定比上層見到有利可圖應該擺左去商城所以正式版先會有(?

3.睇住桐人行返出去現實都係開外掛搶老婆,我話依套係披住網遊皮既金庸小說應該唔算錯
完全就係楊過去打書劍恩仇錄既副本,然後中段仲唔知點解遇到獨孤求敗(?

英國說大家抱團死

此篇文章於 09-05-12 01:42 PM 被 細路翔 編輯。
細路翔 目前離線  
舊 09-05-12, 01:51 PM   #91
ouki
戸松控

引用:
1.首先我無踩過好難睇

2.大家都好清楚SAO當初根本係照住RO整(?),咁既類形既GAME會唔會無商城制呀
所以佢地玩緊個ob應該唔會英雄技先係,因為依d基本遊戲設定比上層見到有利可圖應該擺左去商城所以正式版先會有(?

3.睇住桐人行返出去現實都係開外掛搶老婆,我話依套係披住網遊皮既金庸小說應該唔算錯
完全就係楊過去打書劍恩仇錄既副本,然後中段仲唔知點解遇到獨孤求敗(?
RO早期都冇商城...
ouki 目前離線  
舊 09-05-12, 02:00 PM   #92
細路翔
The One

引用:
RO早期都冇商城...
[ot]當年新斷線收月費,仲係用雙手巨劍當神裝既年化有買點卡抽寶架[/ot]

當奇幻故事睇合格有餘,但當一個描寫網遊既小說黎講我覺得佢同同期既.hack比的確比較缺乏遊戲方面既描寫

主要係當年作者先得十幾歲,鐘意一身黑+雙刀流+天龍八部式既後宮無雙情節無可厚非(拖走

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線  
舊 09-05-12, 02:04 PM   #93
casio

引用:
1.首先我無踩過好難睇

1.小說原本仲有一句--除咗團長招獨特技能,而且桐人講嘅公平係指你放幾多時間就有幾多成果
2.有無商城其實有咩問題?而事實係個程式有二刀流技能,定你想話點解間公司唔同受害者家屬推銷商城產品,增加受害者生還率
3,人地話外掛你又話外掛,本身某人就係廢人,桐人玩咗兩年實戰VR,實戰經驗已經有差距,金庸?楊過?桐人現實係打輸俾個妹,咁個妹係咪黃重陽

casio 目前離線  
舊 09-05-12, 02:14 PM   #94
細路翔
The One

引用:
桐人現實係打輸俾個妹,咁個妹係咪黃重陽
絕對係啦

一堆人都抄金庸架啦,好橋唔怕重覆用,唔明你地對於抄依個字點解咁大反應
又唔係莎士比亞個年代,依個世界仲有幾多故仔係完全無抄

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線  
舊 09-05-12, 02:17 PM   #95
ouki
戸松控

引用:
1.小說原本仲有一句--除咗團長招獨特技能,而且桐人講嘅公平係指你放幾多時間就有幾多成果
2.有無商城其實有咩問題?而事實係個程式有二刀流技能,定你想話點解間公司唔同受害者家屬推銷商城產品,增加受害者生還率
3,人地話外掛你又話外掛,本身某人就係廢人,桐人玩咗兩年實戰VR,實戰經驗已經有差距,金庸?楊過?桐人現實係打輸俾個妹,咁個妹係咪黃重陽
桐人唔係因當時體格問題...應該係WIN.....直葉自己都禁講

傘都可以當刀用.....他現實的外掛都開得幾大=.=
ouki 目前離線  
舊 09-05-12, 02:19 PM   #96
casio

引用:
絕對係啦

一堆人都抄金庸架啦,好橋唔怕重覆用,唔明你地對於抄依個字點解咁大反應
又唔係莎士比亞個年代,依個世界仲有幾多故仔係完全無抄
我唔係對你話抄有反應,我係對你思維邏輯有反應,唔該回晒我上面成段
引用:
引用:
桐人唔係因當時體格問題...應該係WIN.....直葉自己都禁講

咁一把傘可以插傷人現實普通人都可以做到,唔好忘記好多傘個頭係金屬,加上桐人自己都中咗招
桐人如果唔係因當時體格問題,的確有可能贏到直葉,但事實係最後直葉贏咗

此篇文章於 09-05-12 02:28 PM 被 casio 編輯。
casio 目前離線  
舊 09-05-12, 02:22 PM   #97
細路翔
The One

引用:
武俠小說入面扇呀遮呀之類不嬲都勁過無改名既刀劍

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線  
舊 09-05-12, 02:34 PM   #98
細路翔
The One

引用:
我唔係對你話抄有反應,我係對你思維邏輯有反應,唔該回晒我上面成段
2,間廠應該唔會一開始就預計出事,茅場再神都無可能隻game包裝好晒再加設定入去掛
所以好似你講咁重點唔係有無商城,而係依d會嚴重影響遊戲平衡度既獨有技能就算唔擺去商城,
隻game完成前應該都已經拎出黎傾過然後將個方案擺埋一邊等正式發售再諗點處置(?
不過小說好似有講茅場一開始就唔係當game咁整,所以佢點話點好啦

3.桐人話晒訓左兩年,然後拎把重心同劍完全唔同既野打平個身型(?)比佢強壯既人
咁唔算開外掛算乜,如果經驗可以補正一切咁點解一堆格鬥運動要分量級
特殊部隊又點解剩係請大隻佬(?

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線  
舊 09-05-12, 02:39 PM   #99
ouki
戸松控

引用:
武俠小說入面扇呀遮呀之類不嬲都勁過無改名既刀劍
我到E家都唔明點解扇係可以殺到人
ouki 目前離線  
舊 09-05-12, 02:42 PM   #100
細路翔
The One

引用:
我到E家都唔明點解扇係可以殺到人
實戰太極入面的確係有鐵扇依門野學
把野同金象米一樣重架

依套個骨幹明顯就係典形既武俠小說發展,主角去到邊都開掛唔係既定事項

天生練武奇才>初期無啦啦學到神技>一堆女角埋身但主角專情於一件

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線  
關閉主題

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 「THE IDOLM@STER CINDERELLA GIRLS」7月17日(金)より2nd SEASON放送開始!! 丨A-1 Pictures制作 money 日本動漫畫討論版 1140 06-13-19 03:32 AM
[動畫] 川原礫「ソードアート・オンライン(SAO)」第7話「心の温度」丨OP:LiSA ED:戸松遥 A-1 Pictures制作 money 日本動漫畫討論版 1001 09-02-12 11:10 AM
[廣告 - CW] [CW34-day1][V8][墮落願望]IB、SAO、まどマギ新品 淨湖+ Cosplay同人MIX討論區 0 08-24-12 06:00 PM
川原礫「アクセル・ワールド (加速世界)」#13「Violation;侵入」 supermanlady 日本動漫畫討論版 1002 07-09-12 05:33 PM

現在的時間是 11:52 AM

手機版 | APP版