Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 10-21-10, 08:46 PM   #76
加瑪
God of Gamer
奧脫福的一條小草

註冊日期: Oct 2005
引用:
作者: 豬級狩獵者 查看文章
如果喺GAF用高登魔咒,個風會唔會再轉吹香港呢
去返隔離台用啦你..

這些中國式法官的邏輯是:他一早為你「定性」,判決你不配做「中國人」。
但原來如果你服判,重複他的判決:好了,我不配,那麼我不是「中國人」了,卻又是罪名。
這種邏輯,世上只有這個地方有。---陶傑「神經病」
加瑪 目前離線  
舊 10-21-10, 08:59 PM   #77
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: Designer 查看文章
佢講以前係皇家天文台,而家係是商家天文台

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線  
舊 10-21-10, 09:04 PM   #78
愛鰻魚的貓
Crazy Gamer
(/_\)ヒ西...

註冊日期: Apr 2007
日本上空條槽:上釣了?!
大圖注意

舊 10-21-10, 09:18 PM   #79
卡柏

註冊日期: May 2004
PSN  IDpalfong
XBox Live Gamertagkapal
教育局o係放學時間前突然向學校發出通告,提醒學生家長聽日如天氣惡劣,記緊唔好戴學生返學校...
呢類通告以前打風前係冇試過既.....
睇下大家係咪恨到喇
卡柏 目前離線  
舊 10-21-10, 09:20 PM   #80
POKA
Banned

註冊日期: Aug 2008
打風唔成.....有排落雨
POKA 目前離線  
舊 10-21-10, 09:31 PM   #81
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
引用:
作者: 卡柏 查看文章
教育局o係放學時間前突然向學校發出通告,提醒學生家長聽日如天氣惡劣,記緊唔好戴學生返學校...
呢類通告以前打風前係冇試過既.....
睇下大家係咪恨到喇
唔係應該提醒學生見天氣唔對路就唔好返學咩

舊 10-21-10, 10:11 PM   #82
豬級狩獵者
Senior Gamer
殘存亦沒路兵敗如山倒

註冊日期: Apr 2008
貓,日本上面的係西風槽?但係條魚都係北上緊而家
豬級狩獵者 目前離線  
舊 10-21-10, 10:18 PM   #83
donaldfung
Game Master

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: POKA 查看文章
打風唔成.....有排落雨
落大雨返工好麻煩,不該黑雨ar
donaldfung 目前離線  
舊 10-21-10, 10:18 PM   #84
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: Designer 查看文章
正爆bbb
http://www.weather.org.hk/discus/mes...tml?1287661445
引用:
(2) 剛才收到幼兒園的電話, 說原定於星期六的入學面試因打風改期... 但看看, 一號戒備訊號仍未發出, 學校已自發作出反應. 表面看來, 市民會從不同渠道獲取更多的風暴資訊出作反應, 本來是好事; 但倒過頭來說, 這表示市民對天文台沒有信心.. 天文台應發警告而不發, 只會自毀公信力.
呢個point講得好.

點解近年越黎越常見, d 學校/機構 自己決定 停學/停工, 而唔係睇住個 風球/暴雨 訊號去決定?
ahleung 目前離線  
舊 10-21-10, 10:20 PM   #85
Kouji

註冊日期: Mar 2005
引用:
作者: 愛鰻魚的貓 查看文章
日本上空條槽:上釣了?!
大圖注意

唔係上釣

本身個風仲受副高正西邊緣引導
條槽更加係剛剛通過埋副高西限

簡單D講,係放生唔係上釣

副高西伸 standby
Kouji 目前離線  
舊 10-21-10, 10:21 PM   #86
愛鰻魚的貓
Crazy Gamer
(/_\)ヒ西...

引用:
作者: 豬級狩獵者 查看文章
貓,日本上面的係西風槽?但係條魚都係北上緊而家
我唔識分係咪西風槽,但呢幾個鐘開始行緊東北 //

舊 10-21-10, 10:25 PM   #87
Kouji

引用:
我唔識分係咪西風槽,但呢幾個鐘開始行緊東北 //
係就係西風槽
不過未上釣咁解 (一般要過埋副高北限先會叫上釣)
Kouji 目前離線  
舊 10-21-10, 10:26 PM   #88
愛鰻魚的貓
Crazy Gamer
(/_\)ヒ西...

引用:
作者: Kouji 查看文章
係就係西風槽
不過未上釣咁解 (一般要過埋副高北限先會叫上釣)
請指教一下點為之過埋副高北限

舊 10-21-10, 10:26 PM   #89
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

訓之前一問......聽朝應該冇乜得可能訓多兩個鐘下喎?

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線  
舊 10-21-10, 10:29 PM   #90
Kouji

引用:
請指教一下點為之過埋副高北限
你將舊副高當正方形睇
佢北面果邊好多時都係西風槽
要上到去先開始入西風槽同切離
最後變成日打日本的溫帶氣旋

(我唔記得係咪叫北限... 太耐冇追風)
Kouji 目前離線  
舊 10-21-10, 10:31 PM   #91
Rance
The One
ガハハ

PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
引用:
作者: jaVaj ◣ 查看文章
得,遲到之嘛

舊 10-21-10, 10:32 PM   #92
Kouji

引用:
視乎天文台打唔打算同其他部門一齊做呢場『政府力抗「超強」颱風襲港』的show
不過天文台應該仲嬲緊點解就連政府部門都唔信自己友預測
寧願畀東張西望fake都要搞到全世界以為打得成
Kouji 目前離線  
舊 10-21-10, 10:44 PM   #93
★星人44★
Moderator
_(:3 」 ∠)_

註冊日期: Jan 2002
等朕明早上佐機後
你班蟻民先有機会掛8号La

舊 10-21-10, 10:48 PM   #94
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
可以呀,大不了咪去睇醫生攞假紙

舊 10-21-10, 10:57 PM   #95
愛鰻魚的貓
Crazy Gamer
(/_\)ヒ西...

引用:
作者: Kouji 查看文章
你將舊副高當正方形睇
佢北面果邊好多時都係西風槽
要上到去先開始入西風槽同切離
最後變成日打日本的溫帶氣旋

(我唔記得係咪叫北限... 太耐冇追風)
就咁睇住嗰幅駛流圖+8點張衛星雲圖估估下,唔知啱唔啱:
1. 呢個 level 嘅副高中心位於20-30N, 140-150E
2. 30-40N,130-150E 嗰 D 好密嘅線係西風槽

問題:
睇駛流圖,好似 20-30N, 120-130E (台灣以東海域) 嗰堆線,同埋風眼附近一條指住向北走嘅線,其實點先分到佢係西風槽/副高氣流線?同埋,有冇可能係西風槽落來而唔使個風走上去就勾得到呢?

舊 10-21-10, 11:05 PM   #96
愛鰻魚的貓
Crazy Gamer
(/_\)ヒ西...

兩個半鐘,變到咁嘅樣
大圖注意 20:00

大圖注意 22:30

舊 10-21-10, 11:10 PM   #97
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
個風既外圍散散地.....

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線  
舊 10-21-10, 11:16 PM   #98
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

註冊日期: Aug 2005
Nintendo Switch ID4486 0587 6008
中 午 前 改 發 八 號 信 號 的 機 會 偏 低

D.有期望可會失望,但係冇期望就一定冇望。
E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
F.千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中。
ZlWS 目前離線  
舊 10-21-10, 11:19 PM   #99
愛鰻魚的貓
Crazy Gamer
(/_\)ヒ西...

引用:
作者: 埃及使者 查看文章
個風既外圍散散地.....
本來香港上空 d 雲幾厚下,家陣薄晒,所以雨都無滴
btw,剛剛行去窗口透下氣,聞到 d 風開始有海水味 /\

舊 10-21-10, 11:23 PM   #100
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
引用:
本來香港上空 d 雲幾厚下,家陣薄晒,所以雨都無滴
btw,剛剛行去窗口透下氣,聞到 d 風開始有海水味 /\
係喎

其實副高依家先西伸左
仲會有幾影響個風

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線  
關閉主題

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Dance Evolution Arcade 香港 location test 2012/3/6~2012/3/12 tung999 街機遊戲討論版 101 07-11-13 11:58 PM
[多機種] Winning Eleven 2012 / Pro Evolution Soccer 2012 neo 電視遊戲討論版 236 03-24-12 08:09 PM
陳太補選進入立法會 VOL2 (梁 振 英 輕 薄 陳 太 「 皮 薄 嘴 尖 」) IamO ~清談館~ 383 12-15-07 01:31 PM

現在的時間是 12:54 PM

手機版 | APP版