Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-16-10, 10:17 AM   #1
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
[XBLA] Haunt (Kinect | by Parappa the Rappa creator) - 卡通風格鬼屋冒險

11:07AM He thinks a "horrible" game is being created, and it's called "Haunt." We see a first-person view of a spooky mansion, with a flashlight peering around. Then we're attacked by a cartoon ghost. Okay, we think Matsuura was kidding about the "horror" aspect. Also, we spotted a Zoe Mode logo on there -- looks like there's more than one collaborator on Haunt.

11:05AM The next partnership come from Parappa the Rappa creator NanaOn-Sha. Masaya Matsuura is on video, and will announce his Kinect project -- still in early stages. It's .... a "horror game." What.

此篇文章於 10-26-10 04:32 AM 被 ahleung 編輯。
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-10, 10:01 PM   #2
王小虎
God of Gamer

註冊日期: Apr 2002
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-10, 10:12 PM   #3
now_loading
VanHelsing

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDN0W_L0ADlNG
XBox Live Gamertagdiabloex2
Luigi's Mansion ?
now_loading 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-11, 04:26 PM   #4
ahleung
The One
Bannnned

舊 09-23-11, 05:20 PM   #5
ahleung
The One
Bannnned

joystiq.com preview
http://www.joystiq.com/2011/09/23/ha...entertainment/

原來呢隻都係自由行. 不過篇文無清楚解釋點控制, 好似話係原地行 (walking in place)
舊 01-12-12, 01:56 PM   #6
ahleung
The One
Bannnned

唔聲唔聲突然間話 18號出. 似乎........
http://www.joystiq.com/2012/01/11/ha...ary-18-for-10/
舊 01-12-12, 01:59 PM   #7
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
HK賣場有影片,未有DEMO…

此篇文章於 01-12-12 02:02 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-12, 11:08 PM   #8
一小英口

註冊日期: Mar 2005
Wii U IDwilkins930
PSN  IDwilkins930_hk
佢不如繼續出 Parappa the Rappa

一小英口 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-12, 11:34 PM   #9
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: 機場美少年 查看文章
HK賣場有影片,未有DEMO…
通常XBLA GAMES都係同日出正式版同DEMO。

如果佢操控易上手,又一小朋友恩物!

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-12, 05:55 PM   #10
IDGAF
The One

引用:
作者: david 查看文章
通常XBLA GAMES都係同日出正式版同DEMO。

如果佢操控易上手,又一小朋友恩物!
出咗demo,你可以試下。

試玩版遊戲 - Haunt
發行日期: 18/1/2012
大小: 792.25 MB
歡迎來到班集大宅,您是這座鬧鬼的陰森大宅多年來唯一的訪客!Haunt 發揮了 Kinect 的威力,讓您能把身體當做控制器,自由地探索班集大宅。但您必須隨時提高警覺,才能智取大宅裡惡毒的幽靈,揭開神秘大宅的邪惡秘密!

http://marketplace.xbox.com/zh-HK/Pr...c2df?cid=SLink

舊 01-20-12, 05:06 PM   #11
ahleung
The One
Bannnned

中文介紹
http://xboxlife.tw/show.php?fid=2&tid=2401
舊 01-22-12, 06:23 AM   #12
IDGAF
The One

隻GAME的DEMO我未玩,但估唔到原來已經中文化咗。
另外,隻GAME的獎項整得幾靚,
而且獎項通常都係送上身衫或者套裝,
佢條牛仔褲幾吸引。

http://avatarawards.ninjasfate.com/arcade-kinect/haunt/

舊 01-25-12, 08:11 AM   #13
IDGAF
The One

嚇我唔到的!

舊 01-27-12, 08:44 PM   #14
IDGAF
The One

玩過下個DEMO,
唔知係咪教學MODE,
我覺得個節奏好似慢咗D咁,
但玩落操作幾好,同埋有全中文化,
唔知正式個耐玩度又點呢?

舊 06-27-12, 12:56 PM   #15
IDGAF
The One

[免費XBLA KINECT用GAME]Haunt,鬼屋GAME(美國A/C,7月2日前免費下載)

今次我都中晒伏…
呢隻KINECT鬼屋GAME佢上次半價(好似400MSP)我買咗未玩,
估唔到佢咁快用嚟宣傳佢個Kinect Central就搞免費派發…
不過,佢要你直接用XBOX 360去DASHBOARD個Kinect Central下載唔知有無BLOCK IP,
香港可能下載唔到,因為我已經買了費時搞,所以就等其他版友自己試了…

http://majornelson.com/2012/06/26/xb...-limited-time/

XBLA’s Kinect Adventure game ‘Haunt’ free for a limited time!

As part of a new dashboard feature that launched today in the US called ‘Kinect Central’ - the Xbox LIVE Arcade title ‘Haunt’ will be FREE for a limited time! This promotion runs in the US from Tuesday, June 26th through Monday, July 2nd and can only be accessed on the new ‘Kinect Central’ homepage on your dashboard. So head on over and get your free game.

舊 06-27-12, 01:53 PM   #16
jeffyen83
Insane Gamer

註冊日期: Apr 2010
引用:
[免費XBLA KINECT用GAME]Haunt,鬼屋GAME(美國A/C,7月2日前免費下載)

今次我都中晒伏…
呢隻KINECT鬼屋GAME佢上次半價(好似400MSP)我買咗未玩,
估唔到佢咁快用嚟宣傳佢個Kinect Central就搞免費派發…
不過,佢要你直接用XBOX 360去DASHBOARD個Kinect Central下載唔知有無BLOCK IP,
香港可能下載唔到,因為我已經買了費時搞,所以就等其他版友自己試了…

http://majornelson.com/2012/06/26/xb...-limited-time/

XBLA’s Kinect Adventure game ‘Haunt’ free for a limited time!

As part of a new dashboard feature that launched today in the US called ‘Kinect Central’ - the Xbox LIVE Arcade title ‘Haunt’ will be FREE for a limited time! This promotion runs in the US from Tuesday, June 26th through Monday, July 2nd and can only be accessed on the new ‘Kinect Central’ homepage on your dashboard. So head on over and get your free game.
多謝報告,試左係dl到既 thx
jeffyen83 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-12, 02:39 PM   #17
IDGAF
The One

補充多少少,
今次應該一定要有KINECT並且開機前接駁好,
更新埋個DASHBOARD到最新版,你先會係首頁見到Kinect Central果個「入口」,
如果就咁bing search Haunt呢隻game,目前賣場仍然係賣800 MS POINT。
注意了~!

舊 07-01-12, 09:18 AM   #18
ahleung
The One
Bannnned

引用:
玩過下個DEMO,
唔知係咪教學MODE,
我覺得個節奏好似慢咗D咁,
但玩落操作幾好,同埋有全中文化,
唔知正式個耐玩度又點呢?
我都免費download了~~

試左陣, 操作無咩問題. 尤其佢又唔要求你做野做到好快好準確 (或者初段關係)

不過我都覺得係節奏慢. 體感操控既情況下要你自己周圍行去探索, 每interact 一樣野都要等Kinect一貫既「圓圈確定」......

我寧願佢係自動行路軌純綷考反應果D game好過.
舊 07-27-12, 02:35 PM   #19
IDGAF
The One

尋日終於100% 200G咗隻GAME,
其實佢個氣氛都做得幾好,
不過可能因為定位係家庭樂級遊戲D鬼魂個造型太卡通,
玩起來就無咗鬼屋GAME應有果種恐怖的感覺。

本身定價800MS POINT,我就佢半價果時買入的,
隻GAME玩落都有4-6小時左右的長度,
玩的過程又有幾樣我覺得設計得唔錯的AVATAR服飾同埋兩張GAMER PIC解到,
而且又全中文化了所以都幾超值,
可惜,我未正式開嚟玩佢美國賣場果邊就攪免費派GAME,所以不滿是一定的了…

隻GAME本身運用KINECT的玩法都算幾全面,
例如蒙蔽耳朵、眼睛,單靠用聲音擊退敵人呢D概念我暫時玩其他KINECT GAME就未見過了,
但我玩的時候遇到一D設計/技術上的問題,
就係如果你玩的中途暫停離開再返回KINECT前方再繼續遊戲,
有時會變成判斷錯誤動作的狀態…
由於隻GAME有一個成就係一條命都唔死完成全GAME,
所以有位比佢呢個問題攪到要重玩,而佢的CHECK POINT數量又少得可憐(半個關卡先SAVE一次)…

另外,移動用原地踏步的方式前進無乜大問題,
但轉左轉右的感應就好差,特別係一D面積較少的房間
好多時我都係靠用手觸摸/點擊大門等物體嚟直接拉個人到門前嚟加快個戶移動速度。
其實睇返隻GAME的流程多數係點到點形式,比較少機會要自由活動探索,
如果改返做路軌式移動可能更好。

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] Minecraft - 發揮想像力, 以方塊親手打造你的世界 ahleung 電視遊戲討論版 155 10-17-23 10:00 PM
[XBLA] Fruit Ninja Kinect (已配信|800msp) - 手機大熱遊戲移植家用機, 可二人合作. ahleung 電視遊戲討論版 31 12-18-13 04:15 PM
[XBLA] Doodle Jump (對應 Kinect) - 千萬銷量手機遊戲跳上家用機平台 ahleung 電視遊戲討論版 2 06-21-13 10:41 AM
[XBLA] Diabolico Pitch (前稱Codename D | Kinect專用 | Suda 51) ahleung 電視遊戲討論版 14 04-07-12 06:43 PM
[XBLA] Project Draco (2012) - Kinect 騎飛龍遊戲, Panzer Dragoon & Phantom Dust 部份幕後班底製作 ahleung 電視遊戲討論版 21 02-27-12 10:44 AM

現在的時間是 03:03 AM

手機版 | APP版