Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 11-04-17, 02:27 PM   #1151
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
引用:
作者: violetgaze 查看文章
我響淘X見到有BOTW/splatoon amiibo卡賣
比amiibo平好多, 更方便擕帶/使用/收藏, 有D仲要只有SD卡嘅大小
我又未必好想要隻figure
有冇人買過呢D卡? 我又應唔應該買呢D卡?
我有買真amiibo, 其實amiibo價值主要來自於個figure, 遊戲內容只係bonus, 好似買呢D卡(道德上)都冇乜問題?
講咁多都唔落手做,即係都合理化唔到自己

我就唔會做呢啲野
迫老任全職攪單一遊戲內付費DLC

此篇文章於 11-04-17 02:33 PM 被 leungky1 編輯。
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-04-17, 03:33 PM   #1152
Fio
God of Gamer

註冊日期: Dec 2001
但個concept係幾好,figure雖靚但冇位擺,官方出card或dlc我又唔mind
Fio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-04-17, 04:59 PM   #1153
lodoss
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2012
引用:
作者: Fio 查看文章
但個concept係幾好,figure雖靚但冇位擺,官方出card或dlc我又唔mind
我只買火紋角色加其他小小,
但買買下都真係太多冇位放, 已經冇買

另其實官方係有出過咭(動物之森)
lodoss 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-04-17, 06:00 PM   #1154
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
引用:
作者: lodoss 查看文章
我只買火紋角色加其他小小,
但買買下都真係太多冇位放, 已經冇買

另其實官方係有出過咭(動物之森)
當時動森嗰陣唔整卡
就成隻遊戲都會係呃錢
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-04-17, 06:05 PM   #1155
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-04-17, 08:23 PM   #1156
天野
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: leungky1 查看文章
NS禮品係仲未有嘅
所以我寧願遲啲先入番
見到日本果邊有zelda 海報換
但張海報會摺埋,諗緊換唔換好
如果可以加錢入筒寄就好
天野 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-04-17, 08:33 PM   #1157
violetgaze
Junior Member

註冊日期: Feb 2017
引用:
作者: leungky1 查看文章
講咁多都唔落手做,即係都合理化唔到自己

我就唔會做呢啲野
迫老任全職攪單一遊戲內付費DLC
因為之前我覺得D content本身就可複製, 理論上1個amiibo就可以自由地share比全世界用
以我所知, 外國甚至有人整QR code放上網share....
其實我想法只係買手辦收藏, 然後另買卡for平時用
如果amiibo唔係一次性用途, 有卡真係會方便好多 (eg 玩mario喺街突然想拎月亮tips)
或者買返黎唔想拆包裝 (我仲有keep, 個包裝本身就好似一個陳列盒)
而且真係有唔少人唔要手辦只想要D content
如果官方肯同時出卡片版就好,
歐美一直以黎都有呢種講法/需求(特別係amiibo嚴重缺貨果陣), 卡片成本咁低, 唔明D錢咁好賺都唔賺, 動森專用卡就更難理解 (學初音未來計劃咁整AR for 3DS/手機用都好丫, 唔係好多閒錢就連一般收集狂/動森fan嘅購買意欲都唔高)

此篇文章於 11-04-17 08:54 PM 被 violetgaze 編輯。
violetgaze 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-17, 02:03 AM   #1158
風間鈴木仁

註冊日期: Sep 2007
Wii U ID任天堂 Fans
Nintendo Switch ID任天堂超級 Fans
3DS Friend Code2017 5200 8860
PSN  IDs813leon
XBox Live Gamertags813 g
引用:
因為之前我覺得D content本身就可複製, 理論上1個amiibo就可以自由地share比全世界用
以我所知, 外國甚至有人整QR code放上網share....
其實我想法只係買手辦收藏, 然後另買卡for平時用
如果amiibo唔係一次性用途, 有卡真係會方便好多 (eg 玩mario喺街突然想拎月亮tips)
或者買返黎唔想拆包裝 (我仲有keep, 個包裝本身就好似一個陳列盒)
而且真係有唔少人唔要手辦只想要D content
如果官方肯同時出卡片版就好,
歐美一直以黎都有呢種講法/需求(特別係amiibo嚴重缺貨果陣), 卡片成本咁低, 唔明D錢咁好賺都唔賺, 動森專用卡就更難理解 (學初音未來計劃咁整AR for 3DS/手機用都好丫, 唔係好多閒錢就連一般收集狂/動森fan嘅購買意欲都唔高)
http://www.nintendo.com.hk/amiibo/index.htm

依對應軟體而異,amiibo以玩家身分登場,可獲得特別道具。
1個amiibo可與各式各樣玩法互動,體驗各種遊戲樂趣。

PS系總共 5826隻GAME,PSN LV602
PSN HK暫時排名 318,341
全球最佳排名10771,11717 ,https://asia.playstation.com/cht-hk/
SONY PS NEW GAME http://psnprofiles.com/games
CAPCOM:http://www.capcom.co.jp/ MINI NEOGEO
SEGA:https://sega.jp/soft/ + DSi GBA GB MINI/MD
任天堂:https://www.nintendo.co.jp/sp/index.html
風間鈴木仁 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-17, 11:47 AM   #1159
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
想問吓之前wiiU用嘅usb插落switch度read唔到可以點做

Sent from my iPhone using Gaforum
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-17, 12:04 PM   #1160
MO

註冊日期: Aug 2005
引用:
我響淘X見到有BOTW/splatoon amiibo卡賣
比amiibo平好多, 更方便擕帶/使用/收藏, 有D仲要只有SD卡嘅大小
我又未必好想要隻figure
有冇人買過呢D卡? 我又應唔應該買呢D卡?
我有買真amiibo, 其實amiibo價值主要來自於個figure, 遊戲內容只係bonus, 好似買呢D卡(道德上)都冇乜問題?
喺我角度, 呢啲都算係老翻啦...
盡量都唔會買.
MO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-17, 02:20 PM   #1161
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
有無人有用透明,軟膠joycon 套?
同硬透比,邊個手感好d?

https://hk.f1.page.auctions.yahoo.co...N8?u=vivi_l123
哩款如何?(唔係賣廣告,同埋佢一向賣得比人貴)
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-17, 03:15 PM   #1162
lodoss
Crazy Gamer

引用:
作者: aquarius 查看文章
想問吓之前wiiU用嘅usb插落switch度read唔到可以點做

Sent from my iPhone using Gaforum
usb手指?
冇講過支援外置儲存媒體
舊 11-05-17, 10:28 PM   #1163
赤武神
The One
多多指教!

註冊日期: Jan 2002
Nintendo Switch ID5684-2538-5787
3DS Friend Code3222 5528 5405
剛出左張sandisk 400GB micro SD o岩哂switch用 $19XX
當然等慢慢變平都未遲

-------
大亂鬥X:赤武神/MOSIN/3995-5703-0958
孖車wii:赤武神/Dannie/1160-9987-0415
US ACWW[DS]:名: Dannie 村:MOSIN 招牌果:APPLE Fc code:3479-5305-1039
US ACCF[Wii]:名: Mosin 村:BLACKSUN 招牌果:車里子 Fc code:2664-5630-1186
赤武神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-17, 11:42 PM   #1164
Eking

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: 赤武神 查看文章
剛出左張sandisk 400GB micro SD o岩哂switch用 $19XX
當然等慢慢變平都未遲
support 400GB ?

舊 11-05-17, 11:48 PM   #1165
lineage19
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2011
Wii U IDlineage19
Nintendo Switch ID8108-0773-7021
3DS Friend Code2019 9617 5329
PSN  IDlineage19jp
XBox Live GamertagLineAGE19
引用:
作者: Eking 查看文章
support 400GB ?
支持SDXC就得了吧
lineage19 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-17, 01:40 AM   #1166
MultiPASS
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2004
個人覺得同一時間玩幾隻game的話,128GB已經好夠,
玩完可以delete內容(save照keep)再DL其他game,
400GB SD個價加幾舊可以買多部Switch或PS4...
MultiPASS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-17, 02:13 AM   #1167
赤武神
The One
多多指教!

註冊日期: Jan 2002
Nintendo Switch ID5684-2538-5787
3DS Friend Code3222 5528 5405
引用:
作者: MultiPASS 查看文章
個人覺得同一時間玩幾隻game的話,128GB已經好夠,
玩完可以delete內容(save照keep)再DL其他game,
400GB SD個價加幾舊可以買多部Switch或PS4...
依家張200GB其實好夠用~~~不過SD平得好快可以期待一下
現階段推介200GB最好性價比!五百尾左右

-------
大亂鬥X:赤武神/MOSIN/3995-5703-0958
孖車wii:赤武神/Dannie/1160-9987-0415
US ACWW[DS]:名: Dannie 村:MOSIN 招牌果:APPLE Fc code:3479-5305-1039
US ACCF[Wii]:名: Mosin 村:BLACKSUN 招牌果:車里子 Fc code:2664-5630-1186
赤武神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-17, 07:28 AM   #1168
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
依家有A1 個張200gb 腥this唔知
但舊黑色個張腥this 200gb 係手機用好慢
唔好講太量細file
同一部NOTE8, 同樣將17x gb既音樂檔load入某個music player app個library
叔叔叔張256gb evo+同黑色舊腥this 200gb比較
前者個app完全create完個database 快後者兩倍以上

雖然到最後可能NS用普通中速卡同高速卡其實無分別
X&Y 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-17, 12:30 PM   #1169
lodoss
Crazy Gamer

引用:
作者: X&Y 查看文章
依家有A1 個張200gb 腥this唔知
但舊黑色個張腥this 200gb 係手機用好慢
唔好講太量細file
同一部NOTE8, 同樣將17x gb既音樂檔load入某個music player app個library
叔叔叔張256gb evo+同黑色舊腥this 200gb比較
前者個app完全create完個database 快後者兩倍以上

雖然到最後可能NS用普通中速卡同高速卡其實無分別
買90~95M/s read果d就夠,
NS唔支援UHS-II, 即150~300M/s read果d係冇用
舊 11-06-17, 05:49 PM   #1170
X&Y
Game Master

Nintendo Switch ID5965-4236-9786
引用:
作者: lodoss 查看文章
買90~95M/s read果d就夠,
NS唔支援UHS-II, 即150~300M/s read果d係冇用
舊個張腥this 黑色ultra 200gb得 13-14mb seq write, 3x mb seq read
依家有A1個張應該好d既
不過腥this除左extreme pro系列, ultra系列一向都無咩保證
上年幫人買左4隻同型號128gb ultra系列既usb 3.0手指
其中兩隻個seq write 快另外兩隻又係快成1.5倍
上網search先知第二批定後期batch 換左nand flash慢好多
舊 11-07-17, 02:08 PM   #1171
charcsc2000
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
引用:
舊個張腥this 黑色ultra 200gb得 13-14mb seq write, 3x mb seq read
依家有A1個張應該好d既
不過腥this除左extreme pro系列, ultra系列一向都無咩保證
上年幫人買左4隻同型號128gb ultra系列既usb 3.0手指
其中兩隻個seq write 快另外兩隻又係快成1.5倍
上網search先知第二批定後期batch 換左nand flash慢好多
黑色個張200gb我都用緊...沒咁慢喎....
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-07-17, 03:19 PM   #1172
X&Y
Game Master

引用:
作者: charcsc2000 查看文章
黑色個張200gb我都用緊...沒咁慢喎....
其實厘張200gb佢應該至少有三種唔同字眼既包裝(計埋依家有A1 logo個張共有4種)
所以我先話ultra系列一向都無咩保證

我上面講個隻手指個型號一樣, 只係包裝有少少圖示唔同左
個兩隻手指已經同原本早半個月買個兩隻完全唔同速度
舊 11-07-17, 05:16 PM   #1173
charcsc2000
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
引用:
其實厘張200gb佢應該至少有三種唔同字眼既包裝(計埋依家有A1 logo個張共有4種)
所以我先話ultra系列一向都無咩保證

我上面講個隻手指個型號一樣, 只係包裝有少少圖示唔同左
個兩隻手指已經同原本早半個月買個兩隻完全唔同速度
我自己就係用黑色個張ULTRA 200GB, 應該係第一代...
(個時唸住買黎比MBA用...但用係MBA就真心慢...後期就放埋左...到買左SWITCH先比返佢用)

唔係算太快...READ約70~80MB一定有...WRITE真心慢....好似得30MB...
其實用係SWITCH沒咩分別...

反而SWITCH最大問題係佢係強制入資料去SD卡,
沒得好似PS4咁自己選擇...
所以SD卡一定係有大買大...
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-17, 11:14 PM   #1174
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

註冊日期: Dec 2001
DOOM SWITCH footage #2 FR
https://youtu.be/QJHZImZlEzc

引用:

neo2046 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-09-17, 12:38 AM   #1175
1pi
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2013
係瘋宅買左NS 超級瑪利歐 奧德賽 組合套裝 2,909。
唔知有冇passport。

應該星期五就會送貨

有冇買貴左好多
1pi 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
Nintendo Switch 討論, Switch 遊戲, 任天堂 Switch

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Nintendo Switch ID 收集區 八仙果 攻略及心得交流區 15 02-08-23 03:17 AM
[NS] Warframe Nintendo Switch jyeung1 電視遊戲討論版 4 07-10-18 10:56 AM
[NS] Nintendo Switch 情報區 Vol 1 neo2046 電視遊戲討論版 8621 07-02-17 10:49 PM
[WiiU] Wii U 情報區 6 |Nintendo Switch 3 月 3 日發售 | HK$2,340 | 29,980 日圓 | US$299.99 八仙果 電視遊戲討論版 3738 04-19-17 12:12 PM
收 Nintendo SWITCH DQ HERO kinpingk 買賣專區 0 03-04-17 12:13 AM

現在的時間是 03:15 PM

手機版 | APP版