Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 3 4 5 6 
攻略及心得交流區>Devil May Cry 5 駁招駁到手軟攻略區
LTKS 11:24 PM 03-14-19

Sar8 11:28 PM 03-14-19
作者: darkvolver:
nero 支槍定位都係當儲氣一發算...正常情況真係少用...
睇你點用,我用來定怪
HAKAIDER 11:42 PM 03-14-19
nero 支槍定位都係當儲氣一發算...正常情況真係少用...
Lv3 未先?
爆裂効果可以定任隻怪
赤兵尉SETH 04:05 AM 03-15-19
Nero唔目押叉火又唔儲槍咁真係幾悶下

作者: 小昭Teddy:
Nero要改鎗做R2
明明4果時油門我好似係改R2,點解今集好似用L2順手d既?
大家係點改?
今集叉一格感覺係易左, just frame叉就同以前差唔多
Nero主要槍改上L/R位就得, 其他就個人習慣
我就O鬼手,口機械手

作者: STRIFE:
要刷紅魂好快d刷,用紅魂打dmd mode好爽,輕鬆又愉快
只限但丁版圖,但強烈推薦
刷紅魂唔會改啦, 又唔係bug
我見dmd mode Dr.Faust可以一招KO Vergil
小昭Teddy 04:46 AM 03-15-19
nero個重點除左叉劍就係儲力鎗喎, 呢兩樣都唔用, 同dante1把刀1個風格玩全程有乜分別

作者: 赤兵尉SETH:
Nero唔目押叉火又唔儲槍咁真係幾悶下

今集叉一格感覺係易左, just frame叉就同以前差唔多
Nero主要槍改上L/R位就得, 其他就個人習慣
我就O鬼手,口機械手

刷紅魂唔會改啦, 又唔係bug
我見dmd mode Dr.Faust可以一招KO Vergil
可能未習慣, 要搵時間拎返個手感. 始終對上一次玩已經係第4集果時, 我認今集我叉劍係比較亂
赤兵尉SETH 07:03 AM 03-15-19
作者: 小昭Teddy:
nero個重點除左叉劍就係儲力鎗喎, 呢兩樣都唔用, 同dante1把刀1個風格玩全程有乜分別

可能未習慣, 要搵時間拎返個手感. 始終對上一次玩已經係第4集果時, 我認今集我叉劍係比較亂
等睇神人每下攻擊+鬼手同時叉劍

Faiz_ko 07:34 PM 03-15-19
想問各位師兄..
DANTE要點練..用到有少少手忙腳亂...完全無一個方向去COMBO
所以請指教?
Sar8 07:53 PM 03-15-19

Vergil可以用
Sar8 08:01 PM 03-15-19
作者: Faiz_ko:
想問各位師兄..
DANTE要點練..用到有少少手忙腳亂...完全無一個方向去COMBO
所以請指教?
你如果想玩返3,4建議用Rebellion/Sparda
用devil sword dante可能會玩壞手勢

先嘗試下練JC,再練下攻擊途中轉stance轉武器

第一次接觸可以先拆剩做兩把武器+兩把鎗,慢慢摸到個感覺
到時就會有自己一套熟手既連技

例如我升起>空中劍sttke一下,(換棍)棍普攻一下,(換拳套)插腳一下,然後換鎗Stance Raining storm飛到隻怪後面,開一鎗,空中taunt(扔玫瑰升起隻怪),轉stance瞬移,插腳到落地下,換雙截棍,(隻怪趺落地),瞬移轉劍stance,棍style,棍style拉後放大電

咁頭果幾下我好多時都會慣性地做出來

如果你想知多D可以去youtube打dante tutoral ,入面會教一D「基本野」,雖然係用4來教,但都知道應該要熟咩
darkvolver 09:06 PM 03-15-19
作者: Sar8:

Vergil可以用
終於不用DLC?
Sar8 09:14 PM 03-15-19
終於不用DLC?
應該唔係
似係好似3代無印咁,最尾打boss果陣兩兄弟一齊合作打boss時,插2P手掣可以用到Vergil一樣

呢個應該係Staff roll果個Vergil來,只不過拆出來既話可以用到咁解
STRIFE 09:36 PM 03-15-19
隱形爪怪真係超絕麻煩,有冇效率打法
Nero都仲話可以regtime佢
Sar8 09:39 PM 03-15-19
作者: STRIFE:
隱形爪怪真係超絕麻煩,有冇效率打法
Nero都仲話可以regtime佢
Dante可以擋(or拉後必反)

如果唔係可以換雙截棍R1後拉前出罩,會直接打斷佢個攻擊你就可以趙佢
HAKAIDER 09:44 PM 03-15-19
終於不用DLC?
大驚少怪........依條片好明顯係PC 版mod 拆封改控制角色啦 \/

過幾日可能又有腦殘改湯馬仕火車頭

https://www.youtube.com/watch?v=0a60QNWZKBM
https://www.youtube.com/watch?v=ip4LCRH473Y
HAKAIDER 09:51 PM 03-15-19
應該唔係
似係好似3代無印咁,最尾打boss果陣兩兄弟一齊合作打boss時,插2P手掣可以用到Vergil一樣

呢個應該係Staff roll果個Vergil來,只不過拆出來既話可以用到咁解
其實重點係隻Vergil 有齊出招操作

即係成隻Vergil 已經係ready 好, 只差Gapcom 出DLC 解封

但我估今次Vergil 同上次4se 一樣只有特別模識先有得用 (又外傳故事?)
Sar8 10:09 PM 03-15-19
作者: HAKAIDER:
其實重點係隻Vergil 有齊出招操作

即係成隻Vergil 已經係ready 好, 只差Gapcom 出DLC 解封

但我估今次Vergil 同上次4se 一樣只有特別模識先有得用 (又外傳故事?)
同3代一樣
3代無印用Vergil一樣有哂Yamato D招

不過Vergil正式用都有埋力量之劍同貝奧武夫,加埋SE仲有條紫Bar,如果呢隻冇得用既話我都係推斷如果拿個2p手掣打staff roll連落部ps4有機會一樣操作到Vergil
只係PC直接爆開蓋左dante/Nero (但係拉手果D應該就卡關...)
赤兵尉SETH 10:12 PM 03-15-19
隻破解Vergil 所見剩係出到Boss個幾招, 正式解封比人用起碼同4se一樣
HAKAIDER 10:23 PM 03-15-19
同3代一樣
3代無印用Vergil一樣有哂Yamato D招

不過Vergil正式用都有埋力量之劍同貝奧武夫,加埋SE仲有條紫Bar,如果呢隻冇得用既話我都係推斷如果拿個2p手掣打staff roll連落部ps4有機會一樣操作到Vergil
只係PC直接爆開蓋左dante/Nero (但係拉手果D應該就卡關...)
我睇3DM 果邊教學係直接修改操控角色, 唔係單純覆蓋角色模組

過幾日搞個mod 玩吓Vergil
淡水 10:25 PM 03-15-19
其實V伯究竟想點?
因為呀仔橫批吹飛蛋伯, 又打羸埋自己所以好滿足?
赤兵尉SETH 10:32 PM 03-15-19
頭先試左staff roll用2P製無反應...
不過之前都傳 Bloody Palace update有co-op mode同Vergil用, 之前RE2個dlc都收埋隱藏角色
希望唔係破100層S Rank先有得用
Sar8 10:41 PM 03-15-19
但係得Yamato既Vergil根本唔完整
HAKAIDER 10:57 PM 03-15-19
作者: 赤兵尉SETH:
頭先試左staff roll用2P製無反應...
不過之前都傳 Bloody Palace update有co-op mode同Vergil用, 之前RE2個dlc都收埋隱藏角色
希望唔係破100層S Rank先有得用
3DM 果邊爆左DMC5 封包

話操作角色代碼係有四個.......1 Nero / 2 但丁 / 3 V哥 / 4 Vergil

即係Vergil 一定係DMC5 可以操控嘅角色之一

基本上係除左幻影劍同招飛機撞外.........好似齊左劍招

https://www.youtube.com/watch?v=Z744PuDQtco
赤兵尉SETH 11:14 PM 03-15-19
呢條片起碼見到地上連段好似幾齊, 前幾條片剩係出疾走居合以為得Boss幾招
其他技應該係未有辦法買用唔到? 未玩過mod
小昭Teddy 12:40 AM 03-16-19
想有coop, 用V搶頭
ComeLOLoh 12:51 PM 03-16-19
剛剛終於爆機了。
補完返DMC3先玩係正確的。
1 2 3 4 5 6 

返回主題版面