Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 03-05-19, 07:03 AM   #1
darkvolver
God of Gamer
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
Devil May Cry 5 駁招駁到手軟攻略區

官方網址﹕http://www.devilmaycry5.com/

此篇文章於 03-05-19 10:53 AM 被 darkvolver 編輯。
darkvolver 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-19, 07:03 AM   #2
darkvolver
頹冗

備用1號

舊 03-05-19, 07:04 AM   #3
darkvolver
頹冗

備用2號

舊 03-07-19, 11:36 AM   #4
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
DMC5全CUTSCENE:
https://www.youtube.com/watch?v=v0W0TZdFqQg&t=7446s

有心睇就快手, 唔知幾時會俾人DEL~

舊 03-07-19, 02:27 PM   #5
滅龍士
MHWs↓

註冊日期: Sep 2006
Nintendo Switch IDSW-0379-3311-1331
3DS Friend Code0362 0082 7760
PSN  IDMETSU_RYU_SHI
引用:
作者: 豪傑公子 查看文章
DMC5全CUTSCENE:有心睇就快手, 唔知幾時會俾人DEL~
Deleted
滅龍士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-19, 06:59 AM   #6
darkvolver
頹冗

我打到mission2感覺都幾長,而且打擊感不錯....

另外,因為係DMC所以我選了human難度,磨紅石中......

dante一開頭便領便當

舊 03-08-19, 02:34 PM   #7
padage
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2016
我反而覺得打擊感弱過3同4,由其是砍速好慢,慢過鬼佬DMC,而鬼佬DMC本身都慢過34
padage 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-19, 02:39 PM   #8
darkvolver
頹冗

引用:
作者: padage 查看文章
我反而覺得打擊感弱過3同4,由其是砍速好慢,慢過鬼佬DMC,而鬼佬DMC本身都慢過34
應該隻game攻速係慢...敵人都慢...要習慣過....,但作為一個老野感覺ok...

如果換轉隻game係玩皮姐.....會即刻頂不住...

舊 03-08-19, 05:02 PM   #9
♀宮野真守♀
Crazy Gamer
♀薔薇之紅蓮♀

註冊日期: Apr 2003
今朝六點幾爆左,我一開始就揀Devil hunter難度冇點趕進度四圍望搵道具同唔用黃石同紅石續關一直練到0死過,用左13個鐘左右爆機,巴哈度見人8粒鐘爆左
我覺得呢十年冇白等,成隻Game個體驗好正,係難度比以往咁多集都低,一街都係綠石,玩Devil hunter好似仲易過前幾代D easy mode咁,係爆在之後玩Son of sparca有返小小難,
戰鬥系統越玩到後期越多野玩所以唔建議前期下定論,後期齊左大部份技果時先係開始。

劇透
劇情都寫得好好,舖排同演出都好正,
最估唔到係Devil May Cry5講既主題竟然係親情,我自己冇睇小說之類只玩過1-4代,一直都唔太明Vergil追求力量既理由,玩完今代好似係誤會左佢媽媽當年冇救佢,
今代有兩個位係感動到我,一個係Dante將Rebellion插入體內進化成真魔人得到魔劍Dante果幕,另一幕係結尾Nero知道左自己係世上仲有兩個親人,唔想再好似失去Credo咁失去佢地爆左對光翼同手出泥魔人化(雖然我好想吐糟似鬼武者)飛上去阻止佢地果幕,完全對返個封面同This is Your Legacy首插曲,
唯一美中不足係冇高清版Kyrie,劇情上都有好多搞笑位,希望DLC會追加Trish Lady同Vergil可以玩,同埋比Dante返泥,Dante唔返泥果兩條八婆點算,
Nero今代做主角我認同,但Devil May Cry依然唔可以冇Dante,要出6代點可以冇Dante架
♀宮野真守♀ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-19, 10:57 PM   #10
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

註冊日期: Jun 2002
Nintendo Switch ID8287-9006-2513
PSN  IDGAF_SETH
XBox Live GamertagSeth HK
剛剛都爆左Devil hunter, 爆機一向唔難, 要玩得型先難, 我自己好多位打得幾狼狽
引用:
作者: ♀宮野真守♀ 查看文章
今朝六點幾爆左,我一開始就揀Devil hunter難度冇點趕進度四圍望搵道具同唔用黃石同紅石續關一直練到0死過,用左13個鐘左右爆機,巴哈度見人8粒鐘爆左
我覺得呢十年冇白等,成隻Game個體驗好正,係難度比以往咁多集都低,一街都係綠石,玩Devil hunter好似仲易過前幾代D easy mode咁,係爆在之後玩Son of sparca有返小小難,
戰鬥系統越玩到後期越多野玩所以唔建議前期下定論,後期齊左大部份技果時先係開始。

劇透
劇情都寫得好好,舖排同演出都好正,
最估唔到係Devil May Cry5講既主題竟然係親情,我自己冇睇小說之類只玩過1-4代,一直都唔太明Vergil追求力量既理由,玩完今代好似係誤會左佢媽媽當年冇救佢,
今代有兩個位係感動到我,一個係Dante將Rebellion插入體內進化成真魔人得到魔劍Dante果幕,另一幕係結尾Nero知道左自己係世上仲有兩個親人,唔想再好似失去Credo咁失去佢地爆左對光翼同手出泥魔人化(雖然我好想吐糟似鬼武者)飛上去阻止佢地果幕,完全對返個封面同This is Your Legacy首插曲,
唯一美中不足係冇高清版Kyrie,劇情上都有好多搞笑位,希望DLC會追加Trish Lady同Vergil可以玩,同埋比Dante返泥,Dante唔返泥果兩條八婆點算,
Nero今代做主角我認同,但Devil May Cry依然唔可以冇Dante,要出6代點可以冇Dante架
今集劇情真係落左幾多功夫, 角色人性化返好多
最後打V班寵物出返初代BGM勁好feel
Vergil同V仲係好多謎未解, 應該會出DLC或加強版

ハイスピードロボットアクションゲームの金字塔

ANUBIS ZONE OF THE ENDERS
BLADE SHOT GRAB
赤兵尉SETH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-09-19, 12:20 AM   #11
steve

註冊日期: Aug 2002
想問下爆左機既版友, V 會用幾多版?
真心唔太識欣賞,覺得用 V 好悶
steve 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-19, 11:38 PM   #12
1pi

註冊日期: Aug 2013
引用:
作者: darkvolver 查看文章
應該隻game攻速係慢...敵人都慢...要習慣過....,但作為一個老野感覺ok...

如果換轉隻game係玩皮姐.....會即刻頂不住...
Bayonetta 2爽好多,尤其是 係魔女反擊時間
1pi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-19, 11:54 PM   #13
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
Nero隻魔人一浸鬼武者既味道

舊 03-09-19, 01:06 AM   #14
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

Nintendo Switch ID8287-9006-2513
引用:
作者: Sar8 查看文章
咁樣變法, Nero老母應該都唔係普通人
小說只題過下可能係妓女

引用:
作者: steve 查看文章
想問下爆左機既版友, V 會用幾多版?
真心唔太識欣賞,覺得用 V 好悶
6版, 有兩版可以唔揀佢
我都覺得V玩法幾特別但唔好玩, 感覺似玩RPG

此篇文章於 03-09-19 01:21 AM 被 赤兵尉SETH 編輯。
舊 03-09-19, 09:12 AM   #15
darkvolver
頹冗

引用:
C記係唔係想講....拿各位我已經準備好鬼武2..

舊 03-08-19, 11:35 PM   #16
1pi

註冊日期: Aug 2013
引用:
作者: padage 查看文章
我都覺
DMC4斬擊感唔記得咗,但係鬼佬DMC我記得爽好多同流暢好多。
DMC5依家nero啲劍招,
1. 三角>停一下>三角連招
2. 三角>三角>停一下>三角連招
感覺好鈍好慢

DMC5"停一下"嗰個時機,真係太長。
1pi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-19, 09:59 PM   #17
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
易玩也有好處啦,對我這些手殘黨玩得爽快又不用發火(回想當年玩3時normal也很痛苦)

暫時去到可以開始用但丁,感覺暫時也很滿意,只是覺得boss戰沒有以前這麼有趣

V這角色對手殘黨來說不錯用對高手們來說可能不太喜歡?不過要真正熟練他還是要有技巧就是了

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-09-19, 11:02 AM   #18
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
唔睇介紹都唔知一開始係v委託dante同nero打魔王
Game入面完全冇講冇睇其他介紹既話完全唔知發生乜事
好怪
係咪之後會劇情講番?
(玩到mission4)
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-09-19, 11:19 AM   #19
darkvolver
頹冗

Devil May Cry 5 駁招駁到手軟攻略區

引用:
作者: 真!DC 查看文章

好怪

係咪之後會劇情講番?

由手機版發出

你玩哂先啦,成20個任...感覺幾長..

re engine還可以點發揮?

Sent from my iPhone using Gaforum

舊 03-09-19, 12:03 PM   #20
Sar8
The One

引用:
作者: 真!DC 查看文章
好怪
係咪之後會劇情講番?
由手機版發出
因為之後會講返時間線
你玩哂就知

舊 03-09-19, 12:04 PM   #21
Sar8
The One

Alert
其實而家維哥係咪已經漂白左,因為V都講明分離左人性之後先知自己一路以來都錯

舊 03-09-19, 09:58 PM   #22
♀宮野真守♀
Crazy Gamer
♀薔薇之紅蓮♀

註冊日期: Apr 2003
引用:
Alert
其實而家維哥係咪已經漂白左,因為V都講明分離左人性之後先知自己一路以來都錯
我覺得係,最後V同Urizen合一,Vergil當初係一代比魔帝控制,比Dante打殘點
知未死,過左好耐先醒返但因為比魔帝改造過,身體好多方面都復元唔到,當年輸左比Dante,連佢
打唔低既魔帝都比Dante打低埋,心深不忿至搞出五既事件。

但Vergil本身執著既係力量,三代時想要Dante身上既項鏈,Dante點佢冇興趣,至於執著力量既原
因係佢媽媽救左Dante冇救佢,但分裂左之後知道左好多真相,而惡魔果一面都因為比Dante打敗而
弱左,但仍然執著於力量本身,要得到力量就要成為最強,要成為最強就要打敗Dante,結果如Vergil
最初估計咁,佢既人性面V仍然有愛,亦因為咁忘記唔到Eve只救Dante,所以同Urizen結合完全恢
復身體同Dante決一死戰,但Vergil估唔到自己有個仔,更估唔到Nero接受左Dante同Vergil同時想
保護係世上既兩個親人,呢份心情令Nero變成左魔人Nero,Vergil見到自己個仔話唔會比佢死,又比
佢強,咁多年泥渴望得到親人既保護同力量,係呢一刻通通出現係Vergil面前,Vergil知道Eve唔係有
心唔救佢既時候,本來欠既只係一個下台階,Nero正正成為左佢既下台階,所以Vergil妥協了。

所以我真係好鐘意今代個主題係講親情,Sparda留比兩個仔既遺物,一直守護住佢兩個仔,仲有
Nero最後為左守護自己既親人而魔人化果幕,我都睇到有D感動,唔太明巴哈為咩一堆人話劇情差,
真係有小小難過。
♀宮野真守♀ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-09-19, 12:10 PM   #23
STRIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
V 好玩,隻豹的確企位好怪,成日9丈咁遠打埋去,應該set到即時閃埋去,
通常扣dt放佢出去自己打,會好d,R2回氣就變得好重要
其他真係要update fix下佢

舊 03-09-19, 12:14 PM   #24
Sar8
The One

其實隻狼係有好似有閃現範圍
所以唔比你走到老練咁遠安全打

舊 03-09-19, 12:34 PM   #25
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

V最麻煩係對空中既敵人, 太高隻豹打唔到, 雞仔又唔夠力

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PS4,XB1] Devil May Cry 5 | 已售 ComeLOLoh 電視遊戲討論版 581 11-21-20 01:19 PM
Devil May Cry HD Collection 王小虎 電視遊戲討論版 203 04-09-14 11:44 AM
Devil May Cry 3 PC版 romrom2004 PC電腦遊戲討論版 15 06-24-06 09:20 PM
Devil May Cry 3 一問 aallkkss 電視遊戲討論版 3 09-13-05 09:41 AM
Devil May Cry Bahamut 收藏品討論版 14 01-27-04 11:05 PM

現在的時間是 04:45 PM

手機版 | APP版