Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-20-11, 10:54 PM   #151
izumo
God of Gamer

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDizumo000
竟然唔係最頂癮的FF8
izumo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-11, 11:13 PM   #152
京9999
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2007
PSN  IDiverson_chu
8的話HD化都唔應該唔太得要REMAKE
京9999 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-11, 11:24 PM   #153
阿魚

註冊日期: Jun 2002
PSN  IDL_MajoR
FF 10嗎...
說好的FF7呢....
阿魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-11, 03:44 AM   #154
權愛真

註冊日期: Oct 2010
希望有一日,真係會remake FF10
因為本身個故事, 世界觀, 人設等等都係非常好
絕對值得REMAKE的
權愛真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-11, 10:35 AM   #155
Bandit-Anji
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2004
XBox Live GamertagZangfeva
引用:
作者: 權愛真 查看文章
希望有一日,真係會remake FF10
因為本身個故事, 世界觀, 人設等等都係非常好
絕對值得REMAKE的
我都好想.
第一隻開始打既FF,
Yuna o係自己送死既前提下去戰鬥

Bandit-Anji 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-11, 11:32 AM   #156
MichaelSpirit
Senior Gamer
遊魂

註冊日期: Jul 2008
PSN  IDMichaelSpirit
XBox Live GamertagMichaelSpirit
FF10 回想起打水球有個方法會易d贏既
控球既時候係後場狂猜波, 叫主角去籠門前面等, 再用傳球高既人交個波比主角, 之後用老爹射球連人帶波射入籠門...

而不遇敵技能好似要 20個"清澈的鹽", 中前段有一度故事劇情係要逃離唔知邊度
而後面會不斷有追兵追出黎打你, 而個d追兵就低機率會掉"清澈的鹽"
以我所知呢個係最快取得不遇敵技能既方法

另外我部ps3係玩到ps2 game既厚版 80gb黎...而且都有用佢笑玩ff10
佢而家hd化攪到我都唔知買唔買佢好
MichaelSpirit 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-11, 11:46 AM   #157
Sito
Ultimate Gamer
人修羅

註冊日期: Mar 2011
引用:
作者: MichaelSpirit 查看文章
FF10 回想起打水球有個方法會易d贏既
控球既時候係後場狂猜波, 叫主角去籠門前面等, 再用傳球高既人交個波比主角, 之後用老爹射球連人帶波射入籠門...

而不遇敵技能好似要 20個"清澈的鹽", 中前段有一度故事劇情係要逃離唔知邊度
而後面會不斷有追兵追出黎打你, 而個d追兵就低機率會掉"清澈的鹽"
以我所知呢個係最快取得不遇敵技能既方法

另外我部ps3係玩到ps2 game既厚版 80gb黎...而且都有用佢笑玩ff10
佢而家hd化攪到我都唔知買唔買佢好
我淨係記得飛空艇個駕駛員其實係個超級中場,搵佢加入後,每場開始搶波後傳比主角射門就得,當時我每場都贏6:0以上
Sito 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-11, 11:52 AM   #158
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
自從玩過13

就連ff8都係我心目中變成神作(?

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-11, 12:01 PM   #159
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

註冊日期: Jun 2002
PSN  IDRuriHoshino
FF8唔差架
差在個所謂女主角之嘛

\ /
/ \
\(^ω^)/
魔璃 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-11, 12:30 PM   #160
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
引用:
作者: Bandit-Anji 查看文章
我都好想.
第一隻開始打既FF,
Yuna o係自己送死既前提下去戰鬥
一開頭唔知係去送死的...

舊 09-21-11, 12:41 PM   #161
MichaelSpirit
遊魂

註冊日期: Jul 2008
PSN  IDMichaelSpirit
XBox Live GamertagMichaelSpirit
引用:
作者: 忍者 查看文章
一開頭唔知係去送死的...
唔知yuna去送死既只係得男主角, 所以佢做guard既時候成日一講打倒sin之後話要同yuna做乜做乜
其他人就唔出聲, 因為佢地都知yuna係冇未來
所以當佢知道真相之後好自責

有錯請指正
另外, 我記得以前出過一套老番既dvd係將ff10既全部劇情收錄晒而且加上中文字幕
睇完可以當爆機 (不我真係親自爆過ff10既)
MichaelSpirit 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-11, 12:57 PM   #162
Bandit-Anji
Crazy Gamer

引用:
唔知yuna去送死既只係得男主角, 所以佢做guard既時候成日一講打倒sin之後話要同yuna做乜做乜

有錯請指正
另外, 我記得以前出過一套老番既dvd係將ff10既全部劇情收錄晒而且加上中文字幕
謝解說

我灰, FFX 唔記得save 多幾個位
得一個save 位係打Final boss, 而我打極都打唔死隻boss (冇七曜武器突破限界, 盤又升得唔好)
於是要上網睇Ending
今次要親手了結Final Boss !!

舊 09-21-11, 05:01 PM   #163
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
打隻廢柴老豆唔洗用七曜架喎

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-11, 05:41 PM   #164
Bandit-Anji
Crazy Gamer

引用:
作者: 細路翔 查看文章
打隻廢柴老豆唔洗用七曜架喎
我知, 我意指我打得唔好

舊 09-22-11, 12:43 AM   #165
kennnz

註冊日期: Sep 2009
其實REMAKE或HD FF10冇咩必要

因為佢本身畫面已經好靚

反而8就有必要,因為佢始終係PS遊戲,人物起晒角,亦冇配音,而且亦同10都係等身正例

至於其餘Q版既正傳我覺得唔需要HD或整靚佢,我覺得有內涵既遊戲唔需要好似近代既FF特別要用包裝及美型人設去吸引人玩
kennnz 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-22-11, 12:55 AM   #166
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
引用:
作者: kennnz 查看文章
其實REMAKE或HD FF10冇咩必要

因為佢本身畫面已經好靚

反而8就有必要,因為佢始終係PS遊戲,人物起晒角,亦冇配音,而且亦同10都係等身正例

至於其餘Q版既正傳我覺得唔需要HD或整靚佢,我覺得有內涵既遊戲唔需要好似近代既FF特別要用包裝及美型人設去吸引人玩
唔讚你都唔得

你講晒重點啦, HD真係冇必要架, PSN 直接放PS2版 FFX都大把人d/l玩
HD化只係為左用最低成本賺多你一次$$O者

FFVIII要大執, 成本高咁多就咪搞SE囉

大જિંગ
大징

D.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-22-11, 12:56 AM   #167
chunmanx
我ge代號係風

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDndswii
引用:
作者: 京9999 查看文章
8的話HD化都唔應該唔太得要REMAKE
依家全部hd化programme都係由ps2果代remaster上去
ps的話就冇可能了
一定要remake
依家remake成本超高
唔會輕舉莽動

JUS/chunmanx/0902 8082 1037
大亂鬥/STAN/4983-4349-6279
chunmanx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-22-11, 01:15 AM   #168
kakajit
Game Master

註冊日期: Aug 2008
要REMAKE , 同樣係叫FF的話 , 對SQEX 黎講點解唔做FF15 , 16 , 17 而去翻新D舊野?
真係為左果一兩個特別中意O既人去回味咩...
kakajit 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-22-11, 09:55 PM   #169
京9999

其實如果隻game好玩就算係remake應該都好多人買~
反正無番咁上下年資都應該無玩過 可以當新game玩架?

最小我只係玩過13.................如果佢出番VI,VII 我都會比錢買
舊 09-22-11, 10:25 PM   #170
kakajit
Game Master

註冊日期: Aug 2008
大家雖然喪插FF13 , 但佢至少交到條數 , FF個招牌雖然同高品質脫左勾 , 但對SQEX黎講都仲有一定賣錢能力 ,
FF13 做到平平無奇都可以有人BUY , 做新FF只要針對FF13 O既失敗處重點宣傳(無錯只係宣傳 , FF13-2已經用緊呢招...)已經可以有客仔BUY你 , 又何必要背上REMAKE FF7 呢個D人咁大期望O既包袱呢
kakajit 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-22-11, 10:45 PM   #171
TSZ
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDI-c-eman
始終remake用太多資源, 要用兒家既標準又要有舊作相同or更多既內容, 呢d資源可能已經足夠俾se出曬FF13,FF13-2,FF13-3了

舊 09-22-11, 11:48 PM   #172
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
引用:

有錯請指正
其實我D日文都係半桶水

我淨係記得佢地要去拎究極召喚
但係冇人知道究極召喚係咩同埋用完之後個召喚士會唔會死(得老野一個知但係唔出聲)
只係知道打完都係得十年O既平穩....

舊 09-22-11, 11:52 PM   #173
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: 忍者 查看文章
其實我D日文都係半桶水

我淨係記得佢地要去拎究極召喚
但係冇人知道究極召喚係咩同埋用完之後個召喚士會唔會死(得老野一個知但係唔出聲)
只係知道打完都係得十年O既平穩....
人人都知道用完就會死,所有召喚士都係知道呢個結果既同時選擇左行呢條路
亦都所有人都知究極召喚只換到十年既凪節
唯一唔係為人所知既 係究極召喚=Sin呢件事

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-23-11, 12:09 AM   #174
京9999

引用:
作者: ~Tsz~ 查看文章
始終remake用太多資源, 要用兒家既標準又要有舊作相同or更多既內容, 呢d資源可能已經足夠俾se出曬FF13,FF13-2,FF13-3了

其實remake係咪真係咁貴呢? 因為唔駛做過個系統 只要直port d資料同重新做過哂d cg同graphic就得la 唔係咩?(連劇本都唔駛寫 設定就應該要加番d detail)
舊 09-23-11, 12:21 AM   #175
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: 京9999 查看文章
其實remake係咪真係咁貴呢? 因為唔駛做過個系統 只要直port d資料同重新做過哂d cg同graphic就得la 唔係咩?(連劇本都唔駛寫 設定就應該要加番d detail)
就算FF13的CG不太高昂,
但以當時的basic RPG長度開發需時亦是難以控制成本之一
SE曾笑言remake FF7要十年時間
就算5年以上, 而近代SE嘅業積嚟睇都無可能回到本

不過睇佢FF13今次咁樣斬三集
話唔定佢地都嘗試緊如果咁都work
可能FF7會分拆remake出售都唔出奇..

不過我都係認為好野嘅話唔好立亂remake會珍貴D
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Final Fantasy X jerry 電視遊戲討論版 6 02-05-23 08:40 PM
[多機種] Bio Hazard HD REMASTER l PS3, 360 l DL 版 PS4, XBone 武藤遊戲 電視遊戲討論版 635 02-13-15 07:31 PM
[PSV] Final Fantasy X|X-2 HD Remaster l 日版 12月26日發售 money 手提遊戲機討論版 149 10-29-13 08:30 PM
Final Fantasy i? Exellen 電視遊戲討論版 1 03-15-04 04:07 PM
Final Fantasy X Chris皇 電視遊戲討論版 7 02-19-04 12:10 AM

現在的時間是 10:34 PM

手機版 | APP版