Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 11-17-03, 12:40 PM   #26
AllYouGet
Junior Member

註冊日期: Mar 2003
提醒一D用XBox行機又改左機既玩家:
XBox行機已內置XLive Software, 如果部XBox有XLive又駁住LAN上網, 咁好有可能已經被MS Black List左你部機個serial, 第日正式裝Live會發覺自動被Ban~ 三思

慳果少少, 又要插多張Lan Card 又要cross over cable 又要用yahoo messanger chat, 行Game三舊有找, XLive又一年免費...... 而且D game有ranking, 用XConnect咁玩法好小圈子lor..... 各位自己0念la~

舊 11-17-03, 12:50 PM   #27
Zaku
The One

註冊日期: Jul 2002
我想知 live 填資料時有乜野要特別留意??
係咪填錯就用唔到??
Zaku 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-03, 01:00 PM   #28
qk28
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2003
我都想試o下xboxconnect

舊 11-17-03, 01:07 PM   #29
isomaniac

註冊日期: Apr 2003
"咁好有可能已經被MS Black List左你部機個serial"

MS ban the serial number of the XBOX HD only, if you use mod chip and go to XBOX LIVE.
isomaniac 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-03, 01:08 PM   #30
isomaniac

"XBox行機已內置XLive Software"

Are you SO SURE about this?
isomaniac 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-03, 02:56 PM   #31
Keno
Crazy Gamer

引用:
Originally posted by 八仙果 :
我以前都有買日版 Xbox Live,
點知 Set 錯野,玩唔到。
就算亂填住址都唔會CUT A/C~

其實你個NETWORK 接通XLIVE 未!? 因PCCW, HKBB, I-CABLE d setting 唔同, 如果你用HKBB/I-CABLE 唔用ROUTER, 要HARDCODE IP 喎~ 你開左GAMERTAG 未架!?
Keno 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-03, 03:01 PM   #32
Keno
Crazy Gamer

引用:
Originally posted by Zaku :
我想知 live 填資料時有乜野要特別留意??
係咪填錯就用唔到??
係咪填錯就用唔到?? <<< 唔係, 我D FD 亂填都玩到依家 (好似隨時可UPDATE)

我想知 live 填資料時有乜野要特別留意?? << 如果亂填最好抄低佢, 因為CUT 一 d 要用月費既GAME, 可能要SEND 埋地址 (暫時得CUT PSO HUNTER LICENCE 係咁)~
舊 11-17-03, 03:05 PM   #33
Keno
Crazy Gamer

引用:
Originally posted by isomaniac :
"咁好有可能已經被MS Black List左你部機個serial"

MS ban the serial number of the XBOX HD only, if you use mod chip and go to XBOX LIVE.

ban the serial number of the XBOX HD only
咁重唔夠啊~!? 換HD 唔駛錢咩....:@_@":
舊 11-17-03, 03:39 PM   #34
AllYouGet

引用:
Originally posted by isomaniac :

你肯定?
我有朋友試過用moded XBox上左XLive, 之後一世都上唔到....
咁你意思係換過個XBox HD又可以上XLive?

舊 11-17-03, 03:54 PM   #35
AllYouGet

引用:
"XBox行機已內置XLive Software"

Are you SO SURE about this?
肯定!!
最近既三國無雙版XBox肯定有的說~~~

舊 11-17-03, 04:16 PM   #36
AllYouGet

勸各位都係正正經經用XLive la, 又唔係太貴, 乾手淨腳唔駛煩~
真係mod左機既, 去搵相熟舖頭加個switch la~ 無謂為慳果一百幾十搞到第日要買過部新機

舊 11-17-03, 05:12 PM   #37
Zaku
The One

引用:
Originally posted by Keno :

係咪填錯就用唔到?? <<< 唔係, 我D FD 亂填都玩到依家 (好似隨時可UPDATE)

我想知 live 填資料時有乜野要特別留意?? << 如果亂填最好抄低佢, 因為CUT 一 d 要用月費既GAME, 可能要SEND 埋地址 (暫時得CUT PSO HUNTER LICENCE 係咁)~
thx Keno 兄~~

另外想問下, 我係用 i-cable 的, 有冇乜野係需要 set 同特別要留意的呢??
舊 11-18-03, 01:58 AM   #38
Keno
Crazy Gamer

引用:

thx Keno 兄~~

另外想問下, 我係用 i-cable 的, 有冇乜野係需要 set 同特別要留意的呢??

=========================================================
[copy from gamehit]

接駁及設定問題

接駁 Xbox Live 方式?

* 直接連線(呢個方法只可以同一時間一部機上網,一係用 PC 上網,一係用 Xbox 上 Xbox Live)
* 連接路由器 (Rounter) 與 PC 共享寬頻
* 在 PC 用兩張 LAN Cards 共享寬頻 (ICS)

如果不能自動 detect DNS 的話,怎辦?

大家可以根據呢個 網頁 輸入自己 ISP o既 DNS

用 I-Cable 直接連線時要注意o既地方(方法由網友 copo 提供)

由於 i-cable 個 modem 係會認住你個電腦張 network card 果個 mac address 的,即係話,如果你用電腦上完網,冇 release ip 就比 xbox 用,xbox 係唔會囉到 ip 的,除非你 set 死你用開果個 ip 係 xbox 度,但又會有機會撞 ip,因為你電腦的那個 ip 的 lease time 可能會很快 expire。

咁,係咪即係電腦果度 release o左個 ip 就可以用 xbox 囉到 ip 上 Live! 玩呢 ? 係 ! 但係,玩完之後又點呢 ? 個 xbox 應該冇 release ip 呢樣野,咁部電腦咪上唔到網 ? 咁點算呀 ? 等一日又唔上網又唁玩 xbox 就可以喇,咁個電腦就可以再囉返個 ip。

最好o既方法梗係買隻 router 啦,又唔駛蚊蚊插插,又可以同時上網,方便好多呢 !

但如果唔想買 router,咁點做好呢 ? 就係 set 你部 xbox 個 mac address 做同電腦果個一樣,咁就連 ip 都唔駛 release 喇,你只要係你個電腦,開個 command prompt 到「開始」->「執行」,打入 "command" 或 "cmd" (黑色的畫面),再打 "ipconfig /all" 你就可以見到你的 mac address (即 physical address),如下:

Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Intel& PRO/100 VE Network Connection
Physical Address. . . . . . . . . : 00-04-23-0B-58-FA
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
IP Address. . . . . . . . . . . . : 192.168.1.5
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.224
Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.1.1.1
DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
DNS Servers . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
Primary WINS Server . . . . . . . :
Secondary WINS Server . . . . . . :
Lease Obtained. . . . . . . . . . : 2003年1月20日 下午 12:38:37
Lease Expires . . . . . . . . . . : 2003年1月23日 下午 12:38:37

再到 xbox live 的 network setting set 返入 xbox 就可以了。

建議接駁方法

根據其他網友o既經驗,如果經濟上許可的話,用 router 接駁會方便同問題少o的,尤其是係用和記寬頻同香港寬頻上網的網友
===============================================================

HKBB 用哩個方法黎SET MAC ADDRESS 都得架~

Of course, 用ROUTER 就冇問題, 唔駛SET 野, 等XBOX 自動DETECT~

此篇文章於 11-18-03 02:00 AM 被 Keno 編輯。
舊 11-18-03, 02:03 AM   #39
八仙果
God of Gamer
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
引用:

就咁成 set 野報銷左?!!
set 錯乜野?? 等我到時警惕下得嘛??
印象中,是我選擇地區時出錯,
當時好像選了日本以外的地區,所以 ......

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-03, 02:05 AM   #40
八仙果
youtube 頻道

Nintendo Switch ID3414-6520-7624
引用:

就算亂填住址都唔會CUT A/C~

其實你個NETWORK 接通XLIVE 未!? 因PCCW, HKBB, I-CABLE d setting 唔同, 如果你用HKBB/I-CABLE 唔用ROUTER, 要HARDCODE IP 喎~ 你開左GAMERTAG 未架!?
因我選錯了地區,
所以那個迷你遊戲可連線玩,
但是 PSO 就連不上,怎樣更改資料也沒用。

現在不知是否還有這回事。

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
舊 11-18-03, 02:07 AM   #41
Keno
Crazy Gamer

引用:

印象中,是我選擇地區時出錯,
當時好像選了日本以外的地區,所以 ......
噢~ 日版LIVE 一定BILLING AREA 要揀番 日本, 唔通你手快揀左加拿大(好似DEFAULT 第一個係加拿大...)
舊 11-18-03, 02:08 AM   #42
八仙果
youtube 頻道

引用:

噢~ 日版LIVE 一定BILLING AREA 要揀番 日本, 唔通你手快揀左加拿大(好似DEFAULT 第一個係加拿大...)
我都唔記得了,總之係「陰」人o既。 (汗)

舊 11-18-03, 02:11 AM   #43
Keno
Crazy Gamer

引用:

因我選錯了地區,
所以那個迷你遊戲可連線玩,
但是 PSO 就連不上,怎樣更改資料也沒用。

現在不知是否還有這回事。
因為佢地要BILLING, 你唔SET 日本, 佢收唔到錢咪PSO 連不上~ 遲D XLIVE 要收錢, 你可能連頭腦對戰都用唔到

你試下SEND 個MAIL 過日本REQUEST 佢地幫手改, 英文佢地都 OK 架~

SEND 去 CS_XboxOnline_JA@css.one.microsoft.com

舊 11-18-03, 09:08 AM   #44
Zaku
The One

引用:

但我嚮第二個 forum 見話可以日版唔揀日本都得既, 好似揀美國之後, 連線時會連左去美國 server
唔得既意思係咪指只限 PSO 或將來其他 MMOPRG 唔得??
舊 11-18-03, 11:27 AM   #45
Keno
Crazy Gamer

引用:

但我嚮第二個 forum 見話可以日版唔揀日本都得既, 好似揀美國之後, 連線時會連左去美國 server
唔得既意思係咪指只限 PSO 或將來其他 MMOPRG 唔得??
基本收如下:

1) XLIVE SERIVES, (買XLIVE 有一年免費, 月費好似約HKD$4X~$6X, 唔記得幾銀, 但可包年平D)
2) GAME ON9 SERVICES, 如 SEGA PSO, 但有D GAME 好似 GHOST RECON, CRIMSON SKIES, PGR2, 頭腦對戰等係唔收.....

佢個CASE 揀唔係日本, SEGA 隻日版 PSO 可能 BILL 佢唔到, 所以續唔到LICENCE (冇交月費), 但暫時重可用XLIVE 玩頭腦對戰 (應該暫時GHOST RECON, CRIMSON SKIES, PGR2 都可ON9), 因佢有一年免費XLIVE, 但過後XLIVE 要收費時, 就唔知會唔會好似 PSO 咁因BILL AREA 唔同就TERMINATE SERVICES...

最好揀 BILL AREA 時小心D 啦~ 哩個冇得係MENU UPDATE 架~

錯左最好快D SEND MAIL 比 XLIVE CENTRE, 試下搵佢地修正~

P.S. STATEMENT 上既PSO PAYMENT, 係經XLIVE CENTRE 拎, 唔係SEGA DIRECT DEBIT, 所以揀非日本BILL AREA, 日本SEGA 點拎錢係一個問題 ! MMORPG 如果係 ALL CODE, 個個支部都可經同區XLIVE CENTRE 收錢, 我諗得掛~ 但如果隻MMORPG 得日版, 個GAME SERIVES PROVIDER 點經美國XLIVE CENTRE 收錢呢!? 佢用買POINT 卡當月費收錢就得~

此篇文章於 11-18-03 11:42 AM 被 Keno 編輯。
舊 11-18-03, 02:01 PM   #46
Zaku
The One

引用:
-skip-
thx Keno

咁睇黎日版 live 都係填番日本地址啦

而家我都係等緊下批 live 番咋, 你既 gamertag 係乜野呀?? 等我到時 add 下你一齊玩啦
舊 11-18-03, 02:06 PM   #47
賈圖
Game Master
GAF足球隊99號

註冊日期: Sep 2002
PSN  IDHKGATOCHOI
XBox Live GamertagHKGATOCHOI
引用:

thx Keno

咁睇黎日版 live 都係填番日本地址啦

而家我都係等緊下批 live 番咋, 你既 gamertag 係乜野呀?? 等我到時 add 下你一齊玩啦
you buy xbox live play ng play pgr2??

愛一個人沒有任何理由,忘記一個人卻需要很多理由!~愛由一個微笑開始,用一個吻來成長,用一滴淚去結束。用一生去想念……
賈圖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-03, 02:09 PM   #48
Zaku
The One

引用:
Originally posted by 賈圖 :

you buy xbox live play ng play pgr2??
我暫時唯一一隻 live game 就係 PGR2 啦!!
舊 11-18-03, 02:11 PM   #49
賈圖
Game Master
GAF足球隊99號

註冊日期: Sep 2002
PSN  IDHKGATOCHOI
XBox Live GamertagHKGATOCHOI
引用:

我暫時唯一一隻 live game 就係 PGR2 啦!!
到時 add 下你一齊玩

愛一個人沒有任何理由,忘記一個人卻需要很多理由!~愛由一個微笑開始,用一個吻來成長,用一滴淚去結束。用一生去想念……
賈圖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-03, 02:16 PM   #50
Zaku
The One

引用:
Originally posted by 賈圖 :

到時 add 下你一齊玩
好呀~~
除左 PGR2, 有冇其他 live game??

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
E3参展游戏列表提前曝光 Raymondz 電視遊戲討論版 8 03-03-04 05:07 PM
Sega VR Racing & Gain Ground tigerj 電視遊戲討論版 7 03-01-04 10:38 AM
IGN The Best of 2003 Award Janus 電視遊戲討論版 0 01-19-04 11:17 AM
[全機種] R: Racing Evolution 極速加油站~ 基路亞 攻略及心得交流區 47 12-13-03 08:37 PM
Key/Leaf Racing Style Hayami H-GAMEの部屋 24 03-28-03 11:32 AM

現在的時間是 04:31 PM

手機版 | APP版