Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 03-12-22, 10:06 PM   #2226
安安
God of Gamer

註冊日期: Jan 2002
https://news.rthk.hk/rthk/ch/compone...9-20220311.htm
南韓本月21日起對完成疫苗接種入境人士免除居家隔離

引用:
南韓過去一天新增28萬多宗新冠病毒確診個案
安安 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-22, 08:05 AM   #2227
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
睇得太少呢D片....

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-22, 08:19 AM   #2228
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
上邊有幾單就好緊張,全深圳禁堂食 周圍封區
由手機版發出
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-22, 01:36 PM   #2229
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
睇得太少呢D片....

經濟好快清零

舊 03-13-22, 01:55 PM   #2230
Heaven
Game Master

阿爺自己就無限補血 唔夠問企業明星富商拎
由手機版發出
舊 03-13-22, 04:12 PM   #2231
flpchoho
Ultimate Gamer

註冊日期: Feb 2008
免疫功能正常已打兩針 確診康復後毋須再接種

衞生防護中心轄下的聯合科學委員會昨日聯同行政長官專家顧問團舉行網上會議,就確診新冠病毒後康復人士的接種安排,發表更新的暫擬共識建議。

專家建議,免疫功能正常的人士,若在受新冠病毒感染前已接種兩劑或以上的科興或復必泰疫苗,康復後毋須再次接種。至於未完成接種兩劑疫苗的人士,可按年齡及感染前曾接種的劑數,在康復後接種最多兩劑。

專家又建議希望接種復必泰疫苗的5至17歲兒童及青少年,可於康復後接種最多一劑,但可容許有個別需要者,例如到海外留學,在知情同意下於康復後接種第二劑復必泰疫苗。

專家亦建議,免疫力弱人士於康復後要接種額外劑次的疫苗,而間距亦一般較免疫功能正常人士為短。

專家又指,不反對在出現大規模爆發時,以縮短疫苗間距的方式加速為本地安老院舍的院友接種疫苗。

---------------------------------------------

科學委員會:復必泰兩針或科興三針可視為完成基本接種

衞生防護中心轄下的疫苗可預防疾病科學委員會和新發現及動物傳染病科學委員會,昨日聯同行政長官專家顧問團進行網上會議,討論曾感染新冠病毒病人士及兒童接種新冠疫苗的安排,發表更新的暫擬共識建議。

聯合科學委員會聯同專家顧問團認為,成人及合資格兒童在接種兩劑復必泰疫苗或三劑科興疫苗後,可視為完成基本疫苗接種,所以建議3至11歲兒童於接種第二劑科興疫苗最少3個月後,接種第三劑科興疫苗。

----------------------------------------------------

新冠疫苗|12歲或以上免疫力弱者 3月21日起可預約打第四針

政府公布最新新型冠狀病毒疫苗預約安排,12歲或以上免疫力弱的人,可在接種第三針新冠疫苗3個月後打第四針,政府新冠疫苗網上預約系統由3月21日上午8時起,接受這類人預約接種第四針。他們要在打第四針當日,帶同相關醫生證明文件到指定接種地點,以確認符合接種疫苗的資格;如接種第三針時已獲發有關醫生證明文件,可帶同仍處於有效期的文件前往接種第四針。

另外,12歲以下免疫力弱兒童可在接種首兩針科興或復必泰新冠疫苗後4周,接種第三針,由3月5日上午8時起接受他們預約,他們接種第三針當日,亦要帶同相關醫生證明文件到指定接種地點打針。

https://news.mingpao.com/ins/%E6%B8%...9B%9B%E9%87%9D

一個話兩針,一個就話3針,而家又推人打第4針,即係你地想點呢?
flpchoho 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-22, 05:05 PM   #2232
flpchoho

新增32430宗確診 第五波疫情累計3780人死亡
舊 03-13-22, 09:04 PM   #2233
Heaven
Game Master

深圳推3輪全民檢測 明日起全市公交、地鐵停運 小區封閉管理
https://m.mingpao.com/ins/%E5%85%A9%...AE%A1%E7%90%86

上邊玩到咁嚴 抵佢撳到個疫情嘅
不過今次唔知得唔得呢
由手機版發出
舊 03-13-22, 10:04 PM   #2234
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
想要幾嚴有幾嚴都可以實阻止倒傳播架
問題係對一個絕大多數人症狀輕微既病值唔值得做
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-22, 11:22 PM   #2235
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
上面睇住你香港由幾十單變到咁多,重超越武漢,當然緊張。
而且內地應誠左輸港食物穩定,而家d中港貨車司機係咁中…
一向自豪壓得住個病毒,當然用最強手段。

舊 03-14-22, 09:08 AM   #2236
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: ComeLOLoh 查看文章
上面睇住你香港由幾十單變到咁多,重超越武漢,當然緊張。
而且內地應誠左輸港食物穩定,而家d中港貨車司機係咁中…
一向自豪壓得住個病毒,當然用最強手段。
"壓得住"?

第一, 我當佢公布的確診數字信得過, 你知唔知佢個 "確診" 門檻係同香港以至世界其他國家唔同, 係極難確診?

第二, 幾年來成日都出現一單幾單就封城, 你覺得中間有咩問題?

舊 03-14-22, 09:20 AM   #2237
Heaven
Game Master

引用:
作者: wing 查看文章
"壓得住"?

第一, 我當佢公布的確診數字信得過, 你知唔知佢個 "確診" 門檻係同香港以至世界其他國家唔同, 係極難確診?

第二, 幾年來成日都出現一單幾單就封城, 你覺得中間有咩問題?
初初爆就唔信, 但近呢一年我信, 我阿爸阿媽上年12月同前年返過去堔圳住過1,2個月
完全無親戚朋友中過, 仲要多數人唔載罩, 回港前去過醫院做檢測, 都唔見好多病人
好多時都行三天一檢先比你搭車行商場係一定有人CHECK, 做到咁我覺得係防到
當然信不信由你, 呢次傳播力勁左禁唔禁到又另計

此篇文章於 03-14-22 09:22 AM 被 Heaven 編輯。
舊 03-14-22, 01:27 PM   #2238
Heaven
Game Master

東莞宣布全市公交地鐵停運 暫停堂食 開展多輪檢測
https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99...AA%A2%E6%B8%AC

疫情|內地增逾2000宗本土個案吉林佔一半 廣東上海河北成重災區
https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99...81%BD%E5%8D%80

今次都有排搞, 上邊似剛剛爆
黎緊香港又搶糧都似
舊 03-14-22, 04:45 PM   #2239
flpchoho

新增26908宗確診 再多286宗死亡個案
舊 03-15-22, 09:49 AM   #2240
Heaven
Game Master

限聚令口罩令|警方一連兩日票控386人違法 庫房進賬193萬元
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C...90%AC%E5%85%83

勤力啲捉都係一條財路 沙灘一堆無載
由手機版發出
舊 03-15-22, 12:02 PM   #2241
小光
でっかいお世話です。

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDInfinitier
XBox Live GamertagInfinitier
引用:
作者: Heaven 查看文章
初初爆就唔信, 但近呢一年我信, 我阿爸阿媽上年12月同前年返過去堔圳住過1,2個月
完全無親戚朋友中過, 仲要多數人唔載罩, 回港前去過醫院做檢測, 都唔見好多病人
好多時都行三天一檢先比你搭車行商場係一定有人CHECK, 做到咁我覺得係防到
當然信不信由你, 呢次傳播力勁左禁唔禁到又另計
武漢唔信, 而家信+1
你見到中央封城,全民檢測手段咁強硬, 感染比例甚至比台灣低都唔出奇

首先唔講香港應該行共存定清零
既然香港係要選擇清零既, OK咁你要做得有說服力D
處理機組人員&輸入個案&豁免檢疫臘鴨到咁, 先搞到今日咁既地部, 呢d情況根本就唔應該發生

相片藝廊 (Album)
ARIA COMPANY《Trusty Bell ~ショパンの夢~》《THE IDOLM@STER》
小光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-15-22, 12:13 PM   #2242
十一月
Game Master

豁免實在係低能政策
當初已經唔少人話有問題,結果真係因豁免而出事。
根本自作孽
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-15-22, 01:54 PM   #2243
dark_ming_
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2011
引用:
作者: 十一月 查看文章
根本自作孽
然而,不止於自作自受…
dark_ming_ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-15-22, 02:32 PM   #2244
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
其實豁唔豁免只係遲早問題,本身大陸都冇豁依家咪又係爆。
當然,用佢地D手段的確可以壓返落去,問題你忍唔忍佢KEEP住用…

港共最弱智既係大爆初期叫人去攻陷急症室,之後仲有唔夠人手都大派強檢,圍封又唔湯唔水。

舊 03-15-22, 03:32 PM   #2245
flpchoho

港大醫學院估計本港第五波疫情已有358萬人染疫

港大醫學院表示,與之前預測一致,本港第五波疫情應該已於本月4日已達頂峰。截至昨日,估計已經有358萬人受到感染。在公共衛生及社交距離措施不變的前提下,如果市民的社交接觸水平維持在目前的低水平,感染人數及相應的確診人數,預計會在本月底有更明顯的下降。

港大醫學院根據模型推算,感染人數在4月底及5月中旬會分別下降至1000及100以下,屆時估計第五波疫情感染人數達到448萬,而死亡人數則高達5102人。

不過,港大醫學院指出,在剛剛過去的週末,八達通使用量數字顯示市民的出行水平開始回升,如果市民開始恢復較為頻繁的社交接觸,新冠病毒傳播將會加快,感染人數增加,而令到相關估算低於最後的實際感染及死亡人數。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/compone...abChangeable=0

此篇文章於 03-15-22 07:26 PM 被 flpchoho 編輯。
舊 03-15-22, 05:10 PM   #2246
真!DC
Banned User
奉行我道

引用:
作者: flpchoho 查看文章
港大醫學院估計本港第五波疫情已有358萬人染疫
諗下都知冇可能三百萬
差不多一半人口
我冇中,咁你係咪中左
除非佢“感染”定義係有接觸過病毒;不論過唔過倒免疫系統防線
由手機版發出
舊 03-15-22, 05:25 PM   #2247
Heaven
Game Master

引用:
作者: 真!DC 查看文章
諗下都知冇可能三百萬
差不多一半人口
我冇中,咁你係咪中左
除非佢“感染”定義係有接觸過病毒;不論過唔過倒免疫系統防線
由手機版發出
d專家研究呀報告呀 睇得多都變腦殘
由手機版發出
舊 03-15-22, 05:32 PM   #2248
真!DC
Banned User
奉行我道

現實同理論唔同
一係觀測出錯,一係理論出錯
佢又夠胆死見到同現實情況唔同都照up唔解釋
由手機版發出
舊 03-15-22, 06:48 PM   #2249
Heaven
Game Master

大浪灣、石澳假日多人嬉水 消息:康文署最快本周四封泳灘
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C...B3%B3%E7%81%98

係LOR 幾萬確診唔封泳灘,走黎禁剪髮
舊 03-15-22, 07:17 PM   #2250
flpchoho

引用:
作者: Heaven 查看文章
d專家研究呀報告呀 睇得多都變腦殘
由手機版發出
而家呢D人講野唔需要負責
仲唔趁呢段時間出來,疫情過後仲有得出來講?

------------------------------

本港新增27765宗確診 再多289人死亡

https://news.rthk.hk/rthk/ch/compone...abChangeable=0

------------------------------------------

內地照顧員抵港培訓 羅致光形容為救兵並鞠躬致謝

社會福利署助理署長梁綺莉表示,截至今日,約有180多名受聘的內地照顧員抵港。至於深圳近日採取封閉式管理,會否影響內地照顧員來港,她說,不多不少會帶來影響,正與內地相關機構密切聯繫,希望過程順利。

梁綺莉說,內地照顧員主要擔當個人護理工作,包括餵食及扶抱等,他們在港完成3天受訓課程後,會在暫託中心投入服務,或會安排他們到院舍協助;又預料本周後期約有120人在各暫託中心工作。

梁綺莉又說,院舍人手一直不足,整體估計仍欠2至3千人手,正同時招聘內地及本地照顧員,月薪均為約31000元,目前反應良好。她說,今次招聘目標為約1000名本地及內地照顧員,會視乎需要,可能會招聘更多人。

勞工及福利局局長羅致光下午亦到深水埗一間培訓中心視察,向正接受培訓的內地照顧員鞠躬致謝,又形容他們是「救兵」。

有學員表示擔心感染,但認為只要做好個人衛生就無問題。她說,在內地沒有照顧長者經驗,但有照顧年長家人,有見香港疫情下照顧員非常不足,因此決定來港協助。亦有學員指,在內地有30多年相關經驗,今次本著一份「熱」及「一片初心」為香港工作。

But They are Well Paid for it.

此篇文章於 03-15-22 07:24 PM 被 flpchoho 編輯。

論壇跳轉

現在的時間是 06:02 AM

手機版 | APP版