Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 飲食版

主題工具 顯示模式
舊 06-20-08, 09:25 PM   #26
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
不過惠記都唔見得好,
成日昆人特價11 蚊三條雪條,
但每條單買可能唔駛三個半...... ~___~

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-08, 11:47 PM   #27
凍檸茶>﹏<
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2005
3DS Friend Code0387 9197 5242
delete

ウチの姫さまがいちばんカワイイ:82268032
GBf 1131127

此篇文章於 06-22-08 01:04 AM 被 凍檸茶>﹏< 編輯。
凍檸茶>﹏< 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-08, 11:53 PM   #28
凍檸茶>﹏<
Crazy Gamer

[QUOTE=魚伕;6933709]真係唔知...
比著係你...
你見一樣野平...跟住你買好多...比完錢後拎到返屋企對單...
件貨升左2倍價錢...你會有乜反應...?
一次算係誤會...如果兩次三次都係咁呢...?
你會唔會接受佢講一句"係呀,可能搞錯左位置啦,你唔要0既話,我退返錢比你啦"..?
就咁了事...但係下次又係同一樣遭遇呢...?

(當然有d人可以話:唔鍾意咪唔好幫襯佢囉...無人叫你再幫襯架..)

註明:
我純粹對事...唔係有心反駁你....希望你唔好誤會.....

我明...比著我都會發火.....因為我去其二度買野.....要走返去同佢講....而且唔係一次

呀,可能搞錯左位置啦,你唔要0既話,我退返錢比你啦"..?<--死........我呢句常用的

ps:希望不要誤會^^/我說的事只係講果D不壞好意的人^^/
我自己唔識得點講野~~所以我唔想你以為我話你不對~
因為你絕對理由鬧獲佢~因為點講~理都是你果邊
自己做呢行~可能講這些事情好似好假~我只係有感而發
希望你唔好誤會的

GBf 1131127

此篇文章於 06-22-08 01:20 AM 被 凍檸茶>﹏< 編輯。
舊 06-20-08, 11:55 PM   #29
bid仔
Banned

註冊日期: Sep 2007
~~~

引用:
作者: 凍檸茶>﹏< 查看文章
唔教你 \
其實日日飲鮮都可以的(呢樣絕對唔教得)
同有D客係第二度買完.就返來要求退錢
本來無單無得退~不過呢個世界上有老屈同'投'訴與及大聲呢樣野
所以係唔係都要退~個客就可以來返個差額
牌仔調亂
將貴既貨品放去平既貨品到
由其是同係貨品
總有好多~

唔講其實大家可能唔知
D經理好怕事~
欺騙呢家野絕對無可能
因為一'投'訴就
根本不太想冒險(因為客人大個天.理得你本身有無做過)
所以...一二年裹....你就會發覺有D經理失左蹤
唔係講笑....資深經理現在太多得4.5 年
好多都去找其二份工做

而且問題在於百住D制度問題
其本以上成間舖裹面隨了經理~副經.3仔同大家姐外
8至9成都係P.T
D靚仔好多時都好新~睇個名就以為果隻貨
出錯率高達5剩
真係一刀插死我算啦

重有唔知可唔可以講得~盤點果條數隨時幾個月冇左5至30萬不等)
其實........我重計過條數.......我唔明我而家做既舖點解總可以係度
因為計完...咦......每月是負數來的

所以好多事都是誤會來的^^/
我現在不是百佳做的^^/
呢個鬼地方我唔會再返去

到盤點既時候自然經理會執返條數出黎架喇~
以前最堅個陣我見過一個商場2間惠康
bid仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-08, 11:57 PM   #30
凍檸茶>﹏<
Crazy Gamer

引用:
作者: bid仔 查看文章
~~~

到盤點既時候自然經理會執返條數出黎架喇~
以前最堅個陣我見過一個商場2間惠康
而家執唔到
而前我記得D人可以做數做得勁
而家......邊個就膽

GBf 1131127
舊 06-21-08, 12:02 AM   #31
bid仔
Banned

引用:
而家執唔到
而前我記得D人可以做數做得勁
而家......邊個就膽
以前冇捉得咁緊
就算話事個GM OR 助理都做到月尾先執數既
近年就下下你要你解釋清楚D數
以前做數係好離譜既
以前D大佬幾好油水呀
而家好多野都CHECK得返,以前D貨好亂,CHECK唔到既~
舊 06-21-08, 12:09 AM   #32
凍檸茶>﹏<
Crazy Gamer

引用:
以前冇捉得咁緊
就算話事個GM OR 助理都做到月尾先執數既
近年就下下你要你解釋清楚D數
以前做數係好離譜既
以前D大佬幾好油水呀
而家好多野都CHECK得返,以前D貨好亂,CHECK唔到既~
我記得重多過自己出果份糧幾倍
可能而家電腦化左......全部可以CHECK得返
D人先唔夠膽亂來來

不過....聽聞惠康D職員仔食完打包返屋企喎
百佳都有少少

GBf 1131127
舊 06-21-08, 12:45 AM   #33
bid仔
Banned

引用:
我記得重多過自己出果份糧幾倍
可能而家電腦化左......全部可以CHECK得返
D人先唔夠膽亂來來

不過....聽聞惠康D職員仔食完打包返屋企喎
百佳都有少少
百佳份糧6千
但係就月入2萬幾
以前D單全部人手寫,CHECK鬼到
惠康唔得,老康D GM 捉你捉得緊,好多點貨執點比佢玩暈
D生果數,罐頭野賺唔少
舊 06-21-08, 10:47 AM   #34
紫色螢火蟲
God of Gamer
討厭雨天~_~

註冊日期: Aug 2003
無論百佳定welcome,都一定會check單.
因為曾過錯過好多次.

舊 06-21-08, 08:52 PM   #35
Abale~姬絲汀小美
◆Whip Moderator◆
經一事...長一智

註冊日期: Jan 2002
最簡單就係未俾錢之前審慎對清楚單品同複數品既價錢,而家兩間超市真係好取巧,唔明最方便就係問店員。
到俾錢之後先出事就麻煩得多。

呢個thread置頂一下

Click---> 大陸創意毒食物------[版主按]:中國大陸各省地區各項有問題食物新聞。<---
Click--->[電玩產業]全球轟動Capcom 2007年10月10日: << 1010魔物獵人空投支票 >>事件
Abale~姬絲汀小美 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-08, 09:27 PM   #36
牛仔‧骨
Game Master

註冊日期: Jul 2007
引用:
唔教你 \
其實日日飲鮮奶都可以的~經理都無你符(呢樣絕對唔教得)
同有D客係第二度買完.就返來要求退錢
本來無單無得退~不過呢個世界上有老屈同'投'訴與及大聲呢樣野
所以係唔係都要退~個客就可以來返個差額
牌仔調亂
將貴既貨品放去平既貨品到
由其是同係貨品
總有好多~

唔講其實大家可能唔知
D經理好怕事~
欺騙呢家野絕對無可能
因為一'投'訴就
根本不太想冒險(因為客人大個天.理得你本身有無做過)
所以...一二年裹....你就會發覺有D經理失左蹤
唔係講笑....資深經理現在太多得4.5 年
好多都去找其二份工做

而且問題在於百住D制度問題
其本以上成間舖裹面隨了經理~副經.3仔同大家姐外
8至9成都係P.T
D靚仔好多時都好新~睇個名就以為果隻貨
出錯率高達5剩
真係一刀插死我算啦

重有唔知可唔可以講得~盤點果條數隨時幾個月冇左5至30萬不等)
其實........我重計過條數.......我唔明我而家做既舖點解總可以係度
因為計完...咦......每月是負數來的

所以好多事都是誤會來的^^/
我現在不是百佳做的^^/
呢個鬼地方我唔會再返去
我之前都做過超市,惠康
尤其是奶類野,可以退番比果間牛奶公司咖,你唔係唔知丫
而且查下個barcobe就知係咪呢度買喇,你唔係唔知丫麻
我亦都同你講,講投訴惠康捉得仲緊,而且百佳投訴係無用咖
唔信的話,各位分別去試下惠康同百佳問下野,尤其9am~8pm時段
自已睇下佢地既語氣喇,我唔多講
因為惠康有神秘人check,唔夠分惠康炒得仲快
百佳問過朋友,佢答番我問你地咁麻煩咖
貴貨放平野度,邊度都有喇,睇你醒唔醒目姐
新仔果樣我簡直想笑,錯五成

此篇文章於 06-21-08 09:31 PM 被 牛仔‧骨 編輯。
牛仔‧骨 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-08, 11:24 PM   #37
凍檸茶>﹏<
Crazy Gamer

引用:
作者: 牛仔‧骨 查看文章
我之前都做過超市,惠康
唔信的話,各位分別去試下惠康同百佳問下野,尤其9am~8pm時段
我話D客飲呀
唔係職員飲呀
我未做過惠康~唔清楚
各下是否過曾在百佳做過?

惠康有D職員又食又打包~我朋友親自同我講
你做過~應該知道新仔做野~做錯多過做對的吧
天下道理來的~ 因為自己都過來人

還有~請各下不要問我知唔知~我已經唔想答一個好似質問人的語氣
而且我也認為~我不應在GAF表達自己的感想~我怕怕了
你就當我白痴吧~咩野都都唔知吧~得未?

ok~其實離題了~因為我的離題而令樓主產生困擾~非常很抱歉
我會自行收回以上說話~因為自己想''神''下的語氣(明天刪除~等樓主看)

引用:
百佳份糧6千
但係就月入2萬幾
以前D單全部人手寫,CHECK鬼到
惠康唔得,老康D GM 捉你捉得緊,好多點貨執點比佢玩暈
D生果數,罐頭野賺唔少
果班人真係唔駛帶錢返工
有些人放工都可以有錢入袋
而且好似做埋批發咁~真係唔知講咩好
唔講以為惠康唔係好嚴
因為聽D以前D職員(現在同事)同朋友講(做過)
都係幾惡劣下

GBf 1131127

此篇文章於 06-22-08 01:30 AM 被 凍檸茶>﹏< 編輯。
舊 06-21-08, 11:35 PM   #38
bid仔
Banned

引用:
作者: 牛仔‧骨 查看文章
我之前都做過超市,惠康
點解我未聽過有經理落單叫人平野放貴野到?
我細佬同d朋友都做緊百佳喎
解釋下啦,我唔夠醒目唔知
舊 06-21-08, 11:45 PM   #39
牛仔‧骨
Game Master

註冊日期: Jul 2007
引用:
我話D客飲呀
唔係職員飲呀
我未做過惠康~唔清楚
各下是否過曾在百佳做過?

惠康有D職員又食又打包~我朋友親自同我講
你做過~應該知道新仔做野~做錯多過做對的吧
天下道理來的~ 因為自己都過來人

還有~請各下不要問我知唔知~我已經唔想答一個好似質問人的語氣
而且我也認為~我不應在GAF表達自己的感想~我怕怕了

ok~其實離題了~因為我的離題而令樓主產生困擾~非常很抱歉
我會自行收回以上說話~因為自己想''神''下的語氣(明天刪除~等樓主看)
唔好以為d客個個都係度專登去做埋小動作羅著數
有時d野明fake人咖喇
同廢事有人老點人姐
我話d客飲果度,你自已都醒水去做退貨喇,當壞貨姐
又食又打包,得,比錢咪得羅,買野有單先可以羅走或食,做過呢行都知喇
而且超市呃人既技巧仲有好多好多

舊 06-26-08, 02:54 AM   #40
MO

註冊日期: Aug 2005
我買嘢多數睇住佢do bar code個數,
尤其啲買幾件平x蚊既嘢
MO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-08, 09:19 PM   #41
willie1992
Junior Member

註冊日期: Aug 2008
好有用的資料~~Thx
willie1992 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-03-08, 10:16 PM   #42
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
死人百佳試過標10.9 有2 支汽水~
點知堅係單買4.9 支~ 2 即佢只收我9.8~

笑左~ 囧

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-08, 03:30 AM   #43
宮本俊
Insane Gamer
漫無目的在周圍遊蕩

註冊日期: Oct 2002
引用:

果班人真係唔駛帶錢返工
有些人放工都可以有錢入袋
而且好似做埋批發咁~真係唔知講咩好
唔講以為惠康唔係好嚴
因為聽D以前D職員(現在同事)同朋友講(做過)
都係幾惡劣下
惠康自從轉左而家呢個ceo後都執得好緊啦......

至於這兒,已經沒有值得我留戀的地方,後會無期
宮本俊 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-08, 11:38 PM   #44

Game Master
なんですて

註冊日期: Nov 2002
今日去左pk買純朱古力....發現了明治35g賣$7,但100g就要$28.8...都唔知佢想點,離譜

マリオカートWii フレンドコード:はるか / 5327-1033-9997
大乱闘スマッシュブラザーズX フレンドコード:はるか /3222-5697-6518
 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-08, 05:09 AM   #45
Y2J
Senior Gamer

註冊日期: Mar 2004
星期日親身經歷:
小弟與女友到了黃埔家居庭百佳,在門口冷櫃買了一支日本支裝水,標價$8.9,但係俾錢過機就變左左$12.XX,
之後女友話貴唔要,選過另一支$6.X既礦泉水,但係俾錢時就變左$10.X
我女友唔憤氣,叫左D收銀check單,最後個收銀認衰後退返錢俾我地.
+++大家記住俾錢後check單睇價錢啊++++

舊 12-01-08, 03:54 PM   #46
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
百佳袋鼠澳洲絲苗米加價

根據《明報格價網》的資料比較,百佳袋鼠牌澳洲絲苗米(8KG)減價2日後,今日加價13元。

惠康的袋鼠牌澳洲絲苗米(8KG)裝在11月28日減價,令其較百佳平13元,成為當日《明報格價網》十大差價之首,百佳隨即在11月29日亦減價13元,令其售價與惠康看齊。百佳今日將其加價至93.5元,而惠康則保持為80.5元。

惠康與百佳超市10大差價貨品中,惠康有5項平過百佳,而百佳亦有5項較惠康平。

1)袋鼠牌澳洲絲苗米 8KG 惠康平$ 13.00

2)金香牌泰國香米 8KG 惠康平$ 13.00

3)淘大鮮蝦腸粉 3pc 百佳平$ 8.60

4)金象牌泰國頂上香米 5KG 惠康平$ 7.00

5)珠江橋牌金標生抽王 500ML 百佳平$ 5.90

6)金舫水晶米 5KG 惠康平$ 4.60

7)李錦記蒸魚豉油 410ML 百佳平$ 4.00

8)高露潔超感白牙膏160克 惠康平$ 4.00

9)淘大金標生抽 500ML 百佳平$ 3.00

10)七喜汽水 1.25lt 百佳平$ 3.00

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
OK.... PKS you win

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-08, 04:00 PM   #47
POKA
Banned

引用:
作者: DevilElvis 查看文章
百佳袋鼠澳洲絲苗米加價

根據《明報格價網》的資料比較,百佳袋鼠牌澳洲絲苗米(8KG)減價2日後,今日加價13元。

惠康的袋鼠牌澳洲絲苗米(8KG)裝在11月28日減價,令其較百佳平13元,成為當日《明報格價網》十大差價之首,百佳隨即在11月29日亦減價13元,令其售價與惠康看齊。百佳今日將其加價至93.5元,而惠康則保持為80.5元。

惠康與百佳超市10大差價貨品中,惠康有5項平過百佳,而百佳亦有5項較惠康平。

1)袋鼠牌澳洲絲苗米 8KG 惠康平$ 13.00

2)金香牌泰國香米 8KG 惠康平$ 13.00

3)淘大鮮蝦腸粉 3pc 百佳平$ 8.60

4)金象牌泰國頂上香米 5KG 惠康平$ 7.00

5)珠江橋牌金標生抽王 500ML 百佳平$ 5.90

6)金舫水晶米 5KG 惠康平$ 4.60

7)李錦記蒸魚豉油 410ML 百佳平$ 4.00

8)高露潔超感白牙膏160克 惠康平$ 4.00

9)淘大金標生抽 500ML 百佳平$ 3.00

10)七喜汽水 1.25lt 百佳平$ 3.00

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
OK.... PKS you win
先加後減機制
POKA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-22-08, 09:05 PM   #48
bonedog
Crazy Gamer
變態少女+.+

註冊日期: Aug 2005
其實只要佢標左個價既話,
你見到要買佢麵要做番個價俾你架

wii mario kart :2363-5733-3949
WII FD CODE: 1155 1554 5930 3952
[Wii] ナイツ~星降る夜の物語~: 1160-9077-2319
大乱闘: 1719-2561-6043
歡迎add我,也請pm告知
bonedog 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-09, 04:52 PM   #49
POKA
Banned

至抵價
POKA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-09, 05:33 PM   #50
kimtch