Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 11-06-19, 02:08 PM   #1
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
澳洲機場逮捕日本人 手機裡有兒童色情影片或圖片

呢單唔見有人講

https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn...393258&tnum=12

https://wolf-log.com/archives/36686

澳洲海關好似同大陸一樣專檢查入境人士手機有冇嘢

大陸就check反共資料,而澳洲就check恐襲及犯罪資料情報

暫時未知呢條友仔手機入面真係三次元兒童色情物件,抑或只係二次元HCG圖片,不過就已經令日本好多ACG紳士們震驚

總之大家如果去澳洲旅行公幹前,請處理好手機內嘅ACG畫面,甚至索性帶新手機入境

千祈唔好比位澳洲當局入,大家都知西方班SJW對ACG嘅成見都好深吓

此篇文章於 11-06-19 02:12 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-19, 02:18 PM   #2
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
唔好再講大陸啦
堂堂正正
平起平坐
叫佢中國就係中國(中華人民共和國)

【政治詞彙:內地/大陸】
喺政治宣傳及傳媒影響下,好多人會稱深圳河以北為「中國內地/大陸」,以及稱蠻夷為「內地人/大陸人」。

「內地/大陸」呢個詞彙其實係殖民工具,向香港人輸入中國為中心、宗主嘅觀念,從而矮化香港。「內地/大陸」唔止係講緊一個地域、地理範圍,同時亦代表住以中國為中心、而香港則為圍繞中心嘅邊緣附屬地區。當香港人以「內地」、「大陸」形容中國,就等同承認與中國嘅從屬關係,並虛構出同中國人嘅血緣關係。

歷史上同樣運用「內地/大陸」去實行殖民嘅例子,就係大日本帝國時期,將朝鮮、台灣、關東州、南洋群島視為「外地」,而日本列島則為「內地」,並向外地發佈勅令而非法律——支那抄呢套幾乎抄足,透過稱香港為特別行政區、釋法、直接干政、掠奪資源等舉動,強調自己係「大陸」而香港只係「地區」,不斷以「內地」概念強迫香港服從所謂嘅權力核心。

香港人必須擺脫以中國為「內地」、「大陸」嘅思維,認清香港同中國嘅所謂「從屬關係」只係虛構出嚟,否則只會繼續受支那擺佈。試著說支那/中國,不要說「內地」、「大陸」。
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-19, 02:43 PM   #3
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
如果計埋二次元,一般向都死
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-19, 02:53 PM   #4
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
我覺得有兒童色情抵拉 好明顯係幼女個d
由手機版發出
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-19, 04:22 PM   #5
Game Master

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
唔好再講大陸啦
堂堂正正
平起平坐
叫佢中國就係中國(中華人民共和國)
可以唔好離題嗎?

叫佢強国OK?

舊 11-06-19, 04:26 PM   #6
Game Master

引用:
作者: Heaven 查看文章
由手機版發出
三次元兒童色情嗰啲相信呢度都無人夠膽掂,有個啲都算極品人渣

只係大家對西方SJW界點樣定義ACG作品嘅尺度有好大疑問。

舊 11-06-19, 04:27 PM   #7
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: Heaven 查看文章
由手機版發出
二次元就由佢啦 雖然我係たわわ星人但唔可以剝奪佢地生存空間
三次元就應該打落十八層地獄

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-19, 04:46 PM   #8
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
澳洲海關好似同大陸一樣專檢查入境人士手機有冇嘢

大陸就check反共資料,而澳洲就check恐襲及犯罪資料情報
審查手機唔一定有問題,當一個國家符合普世價值,用世人接受到的標準來審查你部手機,大家咪冇乜異議囉。所以就算部手機有後門俾美國入,大家都唔會有咩反應,因為我地知道美國佬唔會因為你部手機有隻小熊維尼或者有張頭髮遮左一邊眼的相而搵你麻煩。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 09:58 PM

手機版 | APP版